TT rapporterade igår om att ungdomsarbetslösheten faller. Detta är inte regeringens, politikens eller arbetsmarknadens förtjänst, utan som jag påtalade redan i början av 2013 beror detta på att vi har allt färre ungdomar sedan 90-talsbabyboomen inte längre räknas som ungdomar.
Åldersfördelningen 19-25 år minskar som synes. |
“I dag ligger ungdomsarbetslösheten på 11,1 procent i riket. 2014 låg den på 15 procent och under 2010 på 18 procent. “
Detta var alltså en helt förutsägbar utveckling.
Det har sedan 2013 blivit nästan 100 000 färre ungdomar och som förutsättningarna var då kommer antalet ungdomar vara mer än 200 000 färre till år 2021 än på toppen 2013. Ungdomsarbetslösheten löser sig självt.
Man ser detta också på peak högskola och att allt färre söker till högre utbildning. Köerna till studentbostäder minskar eftersom det blir allt färre ungdomar som ska bo i dessa. På samma sätt kommer problematiken kring ungdomsbostäder att lösa sig självt.
Ett problem blir förstås när antalet personer som ska köpa (eller få köpt till sig) sitt första boende snabbt minskar, vilket kommer sätta press på bostadsbubblan, som ju kräver att det ständigt fylls på med nya Svarte Pettrar i form av naiva ungdomar. Dessa blir alltså färre framöver.
Om någon hävdar att minskad ungdomsarbetslöshet är regeringens eller politikens förtjänst så kan vederbörande direkt avfärdas som okunnig. Minskad ungdomsarbetslöshet beror på att vuxna helt enkelt inte vuxenumgicks utan preventivmedel lika mycket som tidigare när 90-talskrisen väl kom igång och den svenska ekonomin, inklusive hushållens ekonomi, blev pressad.
27 kommentarer
Ja, det har du spånat om tidigare och fick rätt.
Bra kommentar Cornu. Blir själv mycket trött på hur mainstream-media sprider miss-information dagligen. Dagens nyheter på nätet är mest plagierade textstycken som liknar notiser och som inte sällan förespeglar läsaren om något och helt utan källkritik.
Våra medier håller på och dör internetdöden. Våra "liberala" tidningars enda chans att överleva är mycket mer statsunderstöd, dvs socialism.
Tyvärr vill media i allmänhet ge allmänheten uppfattningen att man själva är avsändaren och inte förmedlaren. Inte sällan handlar det om notisformat men där man lägger till en redaktionskommentar som är illa underbyggd, dvs något som liknar ett påstående utan källresonemang med fakta. Ungefär som en bloggkommentar.
När Metro kom för si så där 15 år sedan(!?) tyckte jag tidningen visade vägen för dålig journalistik. Metro lever tydligen bra medan stor-media har fått anpassa sig.
"Våra medier håller på och dör internetdöden. Våra "liberala" tidningars enda chans att överleva är mycket mer statsunderstöd, dvs socialism."
Eller så kan man ta fram en betallösning.
Jag tror många är villiga att betala för nyheter, men inte villiga att skaffa abonnemang på varje tidningssajt som de råkar surfa in på. De måste finnas något liknande Spotify eller Netflix för webben där användaren betalar en månadsavgift eller genomför en mikrotransaktion, och sen får företaget som tillhandahåller tjänsten ersätta de som skapat materialet.
Som det är nu, måste man skaffa en ny pin-kod för varje bankomat man vill använda.
Jag påstår inte att det är regeringens eller politikernas förtjänst men att den minskar inte bara i absoluta tal(antagligen mestadels beroende på färre ungdommar) men även i andel/procent framgår tydligt. såvida de inte ljuger om siffrorna.
Ungdomsarbetslösheten har gått från 18 procent ner till 11,1 sedan 2010. detta är oavsett om vi har 500.000 ungdomar eller 50.000 ungdomar.
däremot är denna mening missvisande då den enbart mäter i absoluta tal.
"Enligt en färsk rapport från AF har ungdomsarbetslösheten minskat med 16 procent det senaste året."
Arbetslösheten sjunker rimligen också pga de horder av människor som sysselsätts i flyktingmottagningsindustrin. Reinfeldt har nått sitt mål att minska "utanförskapet" bland etniska svenskar och bland de som har varit här ett tag. Men det är ett pyramidspel som brakar samman när det inte hela tiden kommer nya gigantiska flyktingskaror.
Det är korrekt. Jag känner till hela familjer med tveksam geografisk bakgrund (Jag lever nämligen ett liv där jag, till skillnad från bloggaren, faktiskt kommer i kontakt med utlänningar) där varenda unge fått jobb på HVB-hem. Positivt att de jobbar, kan tyckas, men det är naturligtvis inget jobb att vara barnvakt och hemhjälp åt vuxna människor som inte själva betalar notan.
Ja, där kom invandringen igen… och det är inget konstigt då den påverkar det mesta i Sverige idag. Hur många är låtsasjobb betalda med skattepengar som i stort (ut)nyttjas av nya svenskar eller finns på grund av flyktingsindustrin? Det skapar ingen riktig tillväxt eller..?
Off topic: Vad är tveksam geografisk bakgrund?
Utveckla gärna varför lägre ANTAL ungdomar per automatik leder till lägre ANDEL ungdomsarbetslösa.
Vem har påstått detta?
Ungdomsarbetslösheten har minskat från 18% år 2010 till idag 11,1% i ANDEL. En minskning med nästan 7% i andel.
Däremot så blir siffran att den minskat med 16% det senaste året helt missvisande eftersom detta säger inget om andelen utan bara att arbetslösa ungdomar i absoluta tal har minskat med 16%.
Man kan tänka sig att antalet "lågkvalificerade jobb" som ungdomarna tävlar om är relativt konstant år för år, och då kommer förstås andelen falla snabbare.
Tankeexempel:
År 1: 1000 ungdomar, 800 lämpliga jobb. 200 arbetslösa = 20%.
År 2: 900 ungdomar, 770 lämpliga jobb. 130 arbetslösa = 14%.
Joakim,
Förmodligen en analys väldigt nära sanningen.
http://www.svd.se/nya-krissiffor-bostadskon-gar-baklanges/om/naringsliv
Har verkligen antalet personer som konkurrerar om "lågkvalificerade jobb" minskat sedan de tidigare mätningarna? Bland annat de (tidigare) arbetslösa som passerat 25-årsstrecket har väl knappast blivit överkvalificerade för dessa jobb efter ytterligare ett par års dataspelande…
En amatörmässig analys angående bomarknaden och att antalet förstagångsköpare kommer minska framöver:
https://www.youtube.com/watch?v=8mnuw9W9P2M
Finns en del att invända angående tolkningen av förväntad medellivslängd och "naturlig avgång" från marknaden men ändå intressant som tankeföda.
Glöm inte att vi ofta jobbar för att vi jobbar. Finns många jobb som bara finns för att någon annan jobbar, tex körs det väldigt många mil bil till jobbet (bensinhandel, verkstäder, bilhandel), eller kollektivtrafikarbeten (kontrollanter och underhåll).
En tidigare större kull ungdomar som nu jobbar behöver fler tjänster när de jobbar, som kan tillgodoses av nästa mindre kull ungdomar.
Ofta så mixar media procent och vekrligt antal så det passar deras syften.
För att de inte förstår skillnaden…
Men endå kan jag se framför mig hur statsministern står i riksdagen och predikar om hur duktig han har varit för att få ner ungdomsarbetslösheten.
Ja, detta är en av de nyheterna som denna blogg varit bra på att förutse och förklara. Jag tänker på det varenda gång en politiker slår sig för bröstet och berättar hur just deras politik har lyckats sänka ungdomsarbetslösheten, när vi i själva verket vet den verkliga orsaken. Jag önskar bara att denna information kunde nå fram till "nyhetsankarna" på Aktuellt och Rapport så att de kunde ifrågasätta de självgoda politikernas påståenden.
Det är politikernas jobb, att upplysa allmänheten om konstigheter i den andra sidans kommunikation. Blir lite knepigt när den egna kommunikationen är lika vinklad.
Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes
Nja, nu är det allt du som är lite okunnig Corny.
Vi har att tacka Göran Persson för den minskande ungdomsarbetslösheten. Han fick Sverige ur finanskrisen på 90-talet och därmed fick han både män och kvinnor att komma ut på arbetsmarknaden eller in i kunskapslyftet istället för att bara vara hemma vid spisen och klämma ut nya barn (vilket KDS, Ny Demokrati och Moderaterna inte hade mycket emot).
Allt styrs med politik.
Enligt SCB:s redogörelse i ”Befolkningen 15-74 år (AKU), andel i procent efter kön, ålder, arbetskraftstillhörighet och kvartal” fås följande resultat som har bäring på att kollationera blogginlägget. Nedan används ålderskategorin 20 – 24 år:
Antal ungdomar i (20 – 24 år) 2016K2:_____644300
Antal ungdomar i (20 – 24 år) 2014K2:_____671800
Antal ungdomar i (20 – 24 år) 2010K2:_____614300
Antal sysselsatta i (20 – 24 år) 2016K2:_____412900
Antal sysselsatta i (20 – 24 år) 2014K2:_____405000
Antal sysselsatta i (20 – 24 år) 2010K2:_____360800
Arbetslösa (20 – 24 år) 2016K2:_____15,7 %
Arbetslösa (20 – 24 år) 2014K2:_____19,9 %
Arbetslösa (20 – 24 år) 2010K2:_____21,9 %
Ungdomsarbetslöshet inkluderar ungdomar i ålderskategorin 15 – 24 år, vilket är en standard som ska användas inom EU för relevanta jämförelser EU-länderna emellan. Enligt SCB:s ”Arbetslösa 15-74 år (AKU), procent efter arbetskraftstillhörighet, kön, ålder och kvartal”, fås:
Arbetslösa (15 – 24 år) 2016K2:_____22,9 %
Arbetslösa (15 – 24 år) 2015K2:_____25,3 % (20,3 % för helår 2015)
Arbetslösa (15 – 24 år) 2014K2:_____27,6 % (22,9 % för helår 2014)
Arbetslösa (15 – 24 år) 2010K2:_____29,2 % (24,8 % för helår 2010)
Slutsats:
Av de ovanstående ej säsongsrensade kvartalssiffrorna från SCB att döma, så kan man inte enbart med ungdomspuckelns utformning förklara den bättre arbetsmarknaden, som jag fattar det.
http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1
Jag delar inte Cornus uppfattning att ungdomsarbetslösheten (15-24 år) har gått ned sedan 2014 pga färre ungdomar. Antalet jobb har ju ökat sedan kvartal 2 2014 bland ungdomar från 516600 till 538200 i kvartal 2 2016. Sedan vad det är för typ av jobb, ja det är en helt annan femma. Förmodligen är det en massa hittepåjobb.