Strandudden i Nissafors marknadsförs mycket effektivt som Sveriges första “gated community”. Detta är förstås helt fel då det finns tusentals “grindsamhällen” i Sverige redan. Och härmed bidrar jag som nyttig idiot till markndsföringstricket för Strandudden. Tänker dock inte länka, trots aktuell nyhet som cirkulerar i sociala medier.
Husen på bilden har inget med Strandudden att göra, annat än att de ligger vid en strand på en udde. |
Som jag konstaterade i höstas är inte riktiga gated communities möjliga i Sverige, då man inte har råd med säkerhetspersonal. Att sätta en grind vid infarten till en privat väg och slänga upp lite murar runt gör inte det hela till en gated community.
Om en grind vid infart är en gated community så är varenda hyreshus och bostadsrättsförening med låst port och innergård ett grindsamhälle. Inne på den låsta gården finns ju en del gemensamma samhällsresurser, som uteplatser, lekplatser, cykelparkeringar, tvättstugor mm.
Att dessutom göra en strandfastighet till “gated community” är dubbelt lönlöst i Sverige. Strandskyddet gör att vem som helst har rätt att ta sig till stranden i området, inklusive rakt över en privat tomt.
Istället handlar det hela om marknadsföring och ännu ett sätt att köpa inbillad trygghet. Det kommer springa hantverkare, budbilar, gäster, RUT-personal, fastighetsskötare mm i området och ingen kommer ha koll på vem som egentligen bor där. Och vad säger att det inte bor ett monster med fin utsikt över lekparken där innanför grindarna? Eller en “fungerande alkoholist”? Eller en kokainist? Eller en partnermisshandlare? Bara för att man har god kreditvärdighet hos banken betyder det inte att man inte är en ängel.
Den som bor i en bostadsrättsförening med gemensam tvättstuga vet att låst port inte innebär att alla är skötsamma änglar innanför…
För en riktig gated community behövs att åtminstone 500 bostäder hägnas in och att de boende där är beredda att betala 2 000:- SEK per hushåll i månaden extra för tryggheten i att ha konstant övervakande och patrullerande säkerhetspersonal. Fast då får man förstås inte ligga vid en sjö.
24 kommentarer
Normalt gäller inte strandskyddet för strandtomter i tätorter. D.v.s tomten går en bit ut i vatnnet och medger rätt till kräftfiske, bryggor, bastu, etc att byggas.
En miljon i månaden.Bra betalt.
Trotsade nyss en skylt med förbjudet tillträde. Gissar att skylten sattes upp för att undvika krav på skadestånd vid ev skada.
2000kr/månad är dock inte särskilt dyrt alls egentligen, om man nu verkligen vill bo i en sådan liten community. Skulle man smälla upp ett sådant område någonstans där det finns vettiga jobb att tillgå (dvs, inte t.ex. Arvidsjaur) och säljer fastigheterna med paketlösningen gated community så finns det säkert en massa intressenter som både vill bo så och som också har råd.
Jag har hört att det finns en i Kumla, men ej heller där är det några änglar, trots att de har säkerhetspersonal;)
Den va go den
2000 kr/mån låter inte alls dyrt för säkerheten, tycker jag. Allt är en fråga om hur man prioriterar. Jag tror gated communities kommer att bli betydligt vanligare i framtiden. Vad gäller allemansrätten, måste den avskaffas i sin nuvarande form. Den är alltför långtgående, och innebär ett alltför stort ingrepp i äganderätten.
På vilket sätt är allemansrätten en kraftig inskränkning i äganderätten?
Andra får tillgodagöra sig de resurser markägaren betalat för. I SVerige får t.o.m. företag gratis bedriva kommersiell verksamhet på annans mark. Helt orimligt. Läs gärna mer om problematiken på t.ex. LRFs sida.
Äganderätten är väl en inskränkning i allemansrätten?
@MPnejtack Dock är det inte så att andra får inskränka i ägarens rätt att nyttja resursen han betalat för. Därmed är det tveksamt ifall han lidit skada. Sen kan man ju fråga sig med vilken rätt marken kommit i hans ägo, går man till botten så rör det sig om någon som helt sonika tagit en bit mark och kallat det sin – man kan ifrågasätta grunden för en exklusiv rätt att nyttja marken.
Dessutom har jag för mig att allemansrätten inte omfattar kommersiell användning av mark. Jag har för mig att det finns fall som gett markägaren rätt att förbjuda sån.
2 väktare dygnet runt = 48 tim/dygn*30,4 dygn per månad i snitt = 1465 tim * 350,- i snitt ger en månadskostnad på ca 515 tk/ mån. Lägg till lite bommar, kameror, passersystem i leasing för 70-90 tk/ mån så är väl summan runt 600 tk för fullgod säkerhet. Ger 1200,- / mån. Lägg på larmsystem för varje villa/bostadsrätt så max 1500,- / mån. Helt okej för att bo markant tryggare.
"Lugna Gatan" från Fryshuset är nog billigare plus att de är sponsrade med skattepengar. Tror att de skulle kunna expandera kraftigt och samtidigt omvända de kriminella som de anställer.
Nej – det är inte så dyrt och dessutom kan man ju få massa extra tjänster samtidigt.
Det är ju inte så att dessa två väktare som alltid ska finnas på plats kommer ligga och brottas med inbrottstjuvar hela tiden. När de inte gör det kan de vara betjänliga med andra sysslor – t ex fixa enklare vaktmästarjobb, beställa hem förbrukningsvaror/tjänster osv.
Det blir förstås dyrare än så. De anställda kommer sannolikt från någon firma så det är det inte tal om att betala de anställdas timlön utan du betalar kanske 600-750 kr per timme för de anställda, detta för att täcka HR, ledning, kontorshyra osv. Vill du anställa de direkt kommer facket in och ska ha del av kakan i form av kollektivavtal osv.
Säkerhetstjänster kostar inte 600-750kr/h. Se Cornucopias länk till förra gången detta var uppe. 300-350kr/h är en rimlig uppskattning.
Jobbat på ett av de största säkerhetsföretagen i 19 år varav 15 som chef innan jag kom på bättre tankar. Väktarpriser ligger mellan 300-450 ,- tim normalt sätt.
Dessutom är detta en sk "stationär" tjänst som i vissa fall dessutom kan ha ett visst reklamvärde. Vågar påstå min prisbild är helt korrekt.
Borås Stad upphandlas som exempel för ngn månad sedan för 235,-/tim + ob vilket ger ca 280,-/tim…
Det kanske blir Sveriges första "hated community" dock. Fast det finns nog fler kandidater till det.
I Frankrike och Italien, bl.a. är det väldigt vanligt förekommande med sk 'residence' i ngn form. Detta kan vara nytt område med 10 vån. eller exploatering av ett helt 1700-talskvarter i tex 7:e arr. i Paris (intill generalförsamlingen). Vakt/portvaktservice med säkerhetsansvar -legitimering mm för passerande – i proportion till inneboende (dvs inte bara en halvblind skvallersjuk concierge med nyckel), mfl. pakettjänster. Ibland med pool på gården för barn på sommaren, park mm. Intern och extern migration inom/mot EU kommer per def att innebära att dessa behov/produkter kommer till svärjet med, bara att tugga i sig.
tillägg: Övriga europeiska länder har en ganska annorlunda tradition kring att sluta till/ skydda byggnader, dvs galler kring fönster på 1:a våningen både på offentliga och andra byggnader i stora städer är regel – och därmed ngt många turister förvånar sig över hos oss; äldre skolor är ofta rena fortifikationer – mot smitningar och intrång, äldre pojkvänner mfl får vackert vänta vid grinden. En fråga är om det är bättre med öppenhet i alla dessa sammanhang? är det bättre att langare mfl kan softa omkring på skolor, i ditt kvarter osv. eller inte?
OT men ändå lite intressant hur vi tacklar bekymren ute på den gröna ön, läs gärna andra stycket (En orolig invånare skrev…), så cool.
https://mitti.se/flygblad-i-brevik-spred-falska-rykten/?tag=lidingo
"Bara för att man har god kreditvärdighet hos banken betyder det inte att man inte är en ängel"
Nej, men sannolikheten är betydligt större.
Tror ett gated community i nordöstra (stor-)Stockholm skulle vara populärt. I Täby, Vallentuna eller Österåkers kommun.
"Bara för att man har god kreditvärdighet hos banken betyder det inte att man inte är en ängel." Så du antyder att den allmänna uppfattningen är att de med god kreditförmåga INTE är änglar? Jag skulle nog säga att den allmänna uppfattningen är tvärtom och jag misstänker att det var det du menade 🙂
Hört talas om patrullbåt Cornu?