Konjunkturinstutets (KI:s) konjunkturbarometerindikator (“konjunkturbarometern”) fortsatte falla. Sveriges ekonomi balanserar nu på gränsen till lågkonjunktur även om KI kallar det ekonomiska läget för ett “normalläge”.
Konjunkturbarometern i grönt och OMXS30 i rött. |
Konjunkturbarometern kom in på 100, vilket är medelläget över en konjunkturcykel. Detta är ner från 102.3 förra månaden
Frågan landar då i om glaset är halvfullt eller halvtomt. Svaret är att riktningen säger att glaset är halvtomt. Trenden är nedåt och allt utom privata tjänstenäringar och byggindustrin backar. Hårdast är fallet för industriföretagen, som faller mycket hårt. Samtidigt är hushållen nere på nästan nattsvart läge under 90 och rapporterar in en framtidstro på 93.7.
Mitt huvudscenario – att Sveriges högkonjunktur passerat, och att vi är på väg mot lågkonjunktur, eventuellt recession med eventuell ekonomisk kris och finanskris som resultat – förblir alltså intakt. Man bör alltså även fortsättningsvis ligga utanför börsen med sina investeringar.
För KI är det absolut avgörande att under alla omständigheter utmåla läget som positivt, enkätsvaren till trots.
“Nivån pekar på ett normalläge i ekonomin. Det är främst ett minskat förtroende bland industriföretagen som bidrar till nedgången, men även indikatorerna för detaljhandel och hushåll föll i augusti. Byggindustrin däremot, redovisar ett ännu starkare läge och tjänsteindikatorn steg för tredje månaden i rad.”
Det halvfulla glaset kallas för normalläge och man understryker att byggindustrin går bra tillsammans med de privata tjänstenäringarna.
För alla och envar bör det dock vara övetydligt att högkonjunkturen nu definitivt är över för den här gången och att det nu blir lågkonjunktur i något eller några år. Enda frågan är om vi också får recession, ekonomisk kris och finanskris på köpet. Och kraschad bostadsbubbla.
14 kommentarer
Det var en negativ syn. Hur utvärderar du den i förhållnade till http://arnetalving.se/2016/07/12/blogg-kopare-bakom-molnen/ och http://www.efn.se/bors-finans/borslunch-22-aug-2016/ =
Minusränta under högkonjunktur,och dessutom behöva låna…
Jättebästaste tjejgänget får nog se över sina illusioner,och Maggan får ha iaf en vit dag.
https://statsskuld.se
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentlig-bruttoskuld—internationell-jamforelse/
Är det inte under 90 som är lågkonjunktur?
Under 90 är vi i ett riktigt illa läge i konjunkturen.
Kan Hushållsindikatorn helt enkelt indikera att hushållens pengar för expansion börjar ta slut och man ser inte riktigt hur man själva skall lösa det, dvs dags för politikerna att börja komma med förslag?
Lite off-topic:
En lågkonjunktur/krasch/osv skulle kunna visa på vilka brf och br-hushåll klarar sig. Men är det tänkbart att på samma sätt som hyresfastigheter omvandlats till BRF under högkonjunktur att fallerande BRF omvandlas till hyresfastigheter igen under en lågkonjunktur? Frågan är bara vem tar den ekonomiska smällen? Kommunens allmänna fastighetsbolag? En för ändamålets avdelat från övriga fastighetsbank med "dåliga investeringar"?
Bara en fundering jag hade. I sådana fall skulle det kanske visa sig vara fördelaktigt att bo i en kommun med låg BRF-andel för det blir minst peng per invånare, eller kanske en kommun med hög andel finansiellt sunda BRF.
Bara en fundering.
Glömde skriva att i en förvandling av ekonomiskt fallerande BRF till hyresfastighet skall antagligen ingen (vinst)ekonomiskt ersättning utgå till medlemmarna utöver att skulderna stryks eller att någon dylik sak förhandlas om.
Hushållsindikatorn handlar om att svenskarna är rädda för hur vi ska klara ta emot och integrera alla migranter som kommit. Det är mer än vag pessimism om framtiden än något annat.
Jaså, referenser på det? Belägg ditt påstående.
Jag har svarat på KI:s intervjuer flera gånger och de frågar ingenting om migration eller migranter.
Rent allmänt, måste man gå efter teorin att om framtiden ser osäker ut, kommer människor att spara mer pengar (hoarding). Mindre pengar kommer då att användas till konsumtion och till investeringar i näringsverksamhet.
Om människor är medvetna om att en stor invandring ifrån fattiga länder leder till en större arbetslöshet, större bidragsberoende, högre skatter, lägre framtida pensioner och till nedskärningar inom välfärdssystemet – bör i normalfallet människors sparande öka. Det är rationellt att försöka minska de framtida välfärdsförlusterna med ett högre sparande.
Ja, eller så är det Putins fel. Krig i Europa är ju också en osäkerhetsfaktor.
Eller kan det vara miljöförstöringen?
Eller kan det vara de höga skatterna, folk inser att ett sådant samhälle inte är hållbart?
I korthet – vilken politisk färg man än har, kan man naturligtvis låtsas som att undersökningen stödjer ens uppfattning. Utan att ha belägg gör man sig dock mest löjlig.
@Per-Olof
Folk kommer ju inte bara spara, det är inget självändamål i att bara spara och aldrig spendera. Det innebär väl mer att de sparar mer än tidigare innan de spenderar, investerar eller gör något annat för pengarna?
Dvs
VÄLDIGT förenklat, högst teoretiskt.
Högkonjunktur: Spendera nu, det kommer mer pengar imorgon, låg buffert.
Lågkonjunktur: Spara, hög buffert, det kanske inte blir mer pengar imorgon. Spendera kanske när bufferten + medel för att vad man nun skall köpaär uppfyllt*.
*Här diskuteras ett rationellt medelhushåll. Avvikelser förekommer givetvis.
Fast baserat på integrationshistoriken kan man nog säga att för att bekosta öpnna hjärtan i nuvarande samhällsmodell kommer kostnaderna som belastar hushållen, eller.ändringar i samhällsmodellen leda till fog för pessimismen…
Kollar man på tex Peter Schiff; https://www.youtube.com/watch?v=tBJ31G6FdhQ
eller dollar miljardären Carl Icahn; https://www.youtube.com/watch?v=OCWE5chTuOk
Så verkar det som att de länder som har centralbank redan är i recessionen.
Det de båda påtalar är just skuldsättningen hos befolkningen i framförallt den utvecklade världen som är det stora problemet. plus att vi har minusränta.
Peter Schiff och Mike Maloney pratade om vissa länder i Europa där man sa att bankerna är illa ute. Då nämnde de bl a Italien och Tyskland men att alla länder där centralbanken har minusränta är "körda"
Jag kan tyvärr inte så mycket om ekonomi men jag tycker att det är roligt att följa utvecklingen.
Personligen tror jag att vi i Sverige står inför en ganska så stor finanskris. Av vilket slag, vet jag inte men något håller på att ske…