Konjunkturinstitutets (KI) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) faller. Mest faller indikatorn för hushållen, som nu är mycket negativa till den ekonomiska utvecklingen framöver. Inga branscher är kvar i överhettning, även om konjunkturen fortfarande är bättre än normalt.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött |
KI fokuserar på att det är brist på arbetskraft enligt företagen. Med 7.0% arbetslöshet enligt SCB är det uppenbart att de arbetslösa saknar rätt kompetens för arbetsmarknaden. Samtliga sektorer är nämligen drabbade.
“Trots nyanställningar ökade andelen företag som redovisar brist på arbetskraft ytterligare i juli och ligger nu betydligt över det historiska genomsnittet. Senast ett högre bristtal uppmättes var i januari 2008. Samtliga företagssektorer rapporterar om arbetskraftsbrist.”
Det är uppenbart att undantaget sk “naturlig arbetslöshet” när man byter jobb, flyttar, avslutar studier etc, så saknas matchning på arbetsmarknaden. Företagen hittar helt enkelt inte folk med rätt kompetenser.
KI är noga med att understryka att allt är positivt och att konjukturen är bättre än historiskt medel. Att man inte längre är kvar i överhettning ignorerar man förstås.
Min slutsats att högkonjunkturen toppat och det är sälj som gäller på marknaderna, samt lägga i ladorna inför de kommande dåliga åren, står sig fortfarande.
49 kommentarer
Lägg därtill följande utveckling: bankernas utlåning uppvisar ett trendbrott. http://www.dn.se/ekonomi/lagre-tillvaxttakt-pa-hushallens-lan/
Det enda som krävs för att spräcka en kreditbubbla med andra ord.
Lågkonjunktur och sprucken bostadsbubbla. Det blir en intressant höst.
Inte i höst. Eller möjligen hösten 2017
Möjligtvis 2018 när regering och den s.k oppositionen kört allt i botten. Det kommer att koka/brinna i fler än 55 områden. Skatteunderlaget minskar när behovet ökar… och vi lånar redan när konjukturläget är på topp.
Räntan måste upp först. Upp med 0,5% så rasar allt. Eller så rasar bankerna först, eller så rasar Svetsarn över att alla är rasister.
"Allt som krävs för att en kreditdriven tillgångsbubbla ska brista är att låneökningen saktar in". Det är allt som krävs. Det behövs inte ens högre räntor, fast de kommer naturligtvis gå upp, förr eller senare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Samtidigt så håller Bank of Japan på att diskutera att pressa upp NIKKEI med kvantitativa lättnader (helikopterpengar), och FED kommer troligtvis inte kunna höja styrräntan idag.
Lågkonjunkturen kan ligga längre fram än just i höst. Och även om den kommer inom några månader drabbar den som vanligt sällan alla företag. Om bostadsbubblan enbart i Sverige spricker ger det en lokal lågkonjunktur men alla exportföretag kan fortsätta som tidigare och med dem en del underleverantörer. Behovet av blodpudding kan stiga. Mina aktier är i exportföretag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror detsamma. Hur det går för Ericsson eller H&M beror inte hur Sveriges lilla ekonomi fungerar.
Sen är det mycket märkligt att industrin inte kan anställa rätt personal och att dessa utbildningar ratas av Svenska ungdomar. Riktiga och riktade informationskampanjer av myndigheter borde till för att försöka nischa upp statusen av dessa jobb.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6459094
De kanske läste på någon blogg att bara 1% kan bli programmerare. Så de som kunde blivit dagens golvarbetare blev typ "ekonomer" eller något annat flummigt istället.
Ha ha, jag som programmerare är alltså en 1%:are! Nu ska jag bara aspirera på att bli motsvarigheten till Filthy Few också.
(För den som inte fattar vad jag jiddrar om så är Hells Angels sk. 1%:are, vilket kommer ifrån att det sägs att 99% av motorcyklisterna inte är kriminella. Filthy Few är en liten badge man får som Hells Angel när man tagit någon av daga.)
Med tanke på hur uselt de flesta program fungerar så är det nog betydligt under 1% som är lämpade för det yrket. Mediokra programmerare har egentligen negativ produktivitet, de ställer till med mer skada än de gör nytta.
Snarare dålig ledning, HR, etc, så om du har några gräsliga programmerare under dig får du gärna ta åt dig. Jag skriver "golvarbetare" av en anledningen – det är inte meningen att alla programmerare ska ta huvudansvaret för produkters kvalitet. Lika lite någon montör ska vara ansvarig för att produkten inte exploderar ute hos kund.
Man behöver ingen vidare kognitiv kapacitet för att programmera. På samma vis räcker inte kognitiv kapacitet för att inte "programmera uselt".
Till viss mån kan jag nog hålla med, men att likställa programmerare med montörer är lite missvisande. En montör monterar ihop en färdig konstruktion, är konstruktionen bristfällig och därmed fallerar så är det i te montörens fel. En programmerare däremot konstruerar programvaran och är inte bara en sekreterare som skriver in koden – är det brister i programvaran så är det programmeraren som orsakat dessa.
Sen bör man som både montör och programmerare vara observant och reagera när något verkar fel på det man bli it givet. Här har jag varit med om programmerare som rycker på axlarna när de skapat något icke-användbart med hänvisning till att det uppfyller specarna.
Det är lite det som gör programmeraryrket lite frustrerande, att man skall inte bara skriva bra kod; man skall även hantera mediokra programmerare och andra missförhållanden också…
De flesta yrken blir allt svårare och kräver mer utbildning. När det gäller programmerare är det tvärtom. Att vara nybliven programmerare blir bara enklare för varje år. På 1980-talet var det inte direkt enkelt eller något vem som helst kunde klara av. Då krävdes det en nörd för att bli nåt inom denna värld. Idag är alla omedvetna nördar med en smartphone att blippa på dygnet runt, idag har ju nästan vem som helst råd med avancerad data-utrustning, kan bli programmerare och slå igenom över en natt med rätt idé. Har ju släktingar som har lyckats slå igenom. De hade ingen data-utbildning alls.
Obegripligt att AF kan inte kan matcha de så många högutbildade immigranterna som t.ex DN och SVT rapporterat om till de jämförelsevis få jobb som eftersöks. Istället ökar arbetslösheten bland utrikesfödda…
De flesta chefer anställer personer som kulturellt liknar dem själva. Sedan krävs oftast bra kunskaper i svenska, som tar olika lång tid att få. Finns också problem med validering. Kraven på tex en svensk sjuksköterska är lite annorlunda än en från tex USA.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Att lära sig språk är som mycket annat här i livet – det är bara att bestämma sig – och det är här de flesta nyanlända fallerar. De tar inte ett beslut att lära sig svenska. Har jobbat med många utlänningar i Sverige de flesta lär sig inte svenska för de inte tar beslutet att göra det. De som jag jobbat med och verkligen bestämt sig har lärt sig mycket bra svenska inom 6 månader. Rekordet var en person som pratade riktigt bra och avancerad svenska utan antydan till brytning efter bara 2-3 månader.
Receptet är att bestämma sig och därefter endast prata svenska och endast läsa svenska och endast se svenska TV program och endast umgås med svenskar.
Men däremot outsourcar man gärna hela IT avdelningen och all utveckling till något Indiskt, Kinesiskt eller fd sovjetrepublik företag, inte nog med att de har en annan kultur de är dessutom inte vakna på vår kontorstid. Svenskan är obefintlig i bästa fall försöker de kommunicera på något de hävdar är engelska.
Nano, Du behöver inte kunna svenska så bra. Har du varit på en vårdcentral eller akut i utvecklingsförorten? Det är få som kan svenska riktigt bra, varken patienter eller personal. Så språket verkar inte vara ett hinder där. Som arbetsgivare tar du den person som gynnar verksamheten bäst ekonomiskt. En ingenjör från Mogadishu University eller en från Chalmers är väl inget val..? En ekonom från Harvard eller Handels…är svårare… Har inte träffat en chef eller arbetsgivare som bryr sig om kultur utan det är ekonomi som gäller. En kommunist tänker kanske annorlunda…
Mnils, du beskriver snarare anledningen till att man i mindre utsträckning gör så längre. Jobben kom tillbaka (om de nu någonsin kan sägas lämnat Sverige). Däremot plockar man internationellt, och har ofta någon eller några delaktiga i projekt i annat land etc… d.v.s. engelska är i många fall viktigare än svenska för kvalificerade tjänster.
För att få en anställning inom sjukvården ska man klara kraven enligt sas3:
http://eductus.se/kursfakta/svenska-som-andrasprak-3/
Specifikt Mogadishu Universitys ingenjörer känner jag inte till, men hittade ett annat intressant fakultet där: "Faculty of Share'a and Law". Kanske finns en nisch där för juridikstuderanden ?
En nyexad läkare/civilingenjör o Sverige är ca 25 år. Lägg sedan till några år för AT-tjänst mm. Det visar bara att svensk utbildning måste vara ineffektiv eftersom man i flyktingarnas hemländer lyckad få fram högutbildade i mängder som dessutom är "minderåriga".
Någon borde leda detta i bevis eller slå håll på myten. Är inte insatt i hur kursutbudet för .Net i Aleppo men man kanske jämföra med ett grannland.
Problemet är att hitta jättekompetenta personer som vill jobba för låga löner. Annars skulle man kunna tänka sig att t ex svenska civ ing löner steg till tyska nivåer
Japp, så är det med allt, men jag vill jobba med media eller bli mäklare.
Fixa media jobb ledigt. Här ligger det ständigt med reklamen en lapp om att de vill ha utdelare i området. Sista länken i media.
Vänliga hälsningar
Nanotec
På vilket sätt är svenska ingenjörslöner dåliga?
http://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/karriarverktyg/statistik/lonestatistik-for-civilingenjorer-i-privat-sektor-6580609
Hittar inte just nu liknande statistik för Tyskland (har letat tidigare) men där är lönerna lägre.
Svenska och tyska ingenjörslöner är väl rätt lika netto. Skillnaden är att priserna är mkt lägre i Tyskland samt att du har valfrihet i pension och sjukvård inom de sociala avgifterna. Samt att traditionella inriktningar är högre värderade.
Tim: Dåliga kan man väl lugnt säga, ex år 1996 3:e kvart 57,6k det är ungefär vad jag har efter skatt som egen och då är jag för snål för att ta ut högre lön på grund av konfiskatoriska skatter, så det samlar sig en hel del pengar i bolagen som man får skifta ut när man tröttnat.
Så alternativet att ta en anställning för säg 90:e perc dvs 72k före skatt skulle ge en sänkning av disp inkomst med 20-30%, längre arbetstid (6h idag till 8h/dag) och ingen del av det värde som byggs upp i företaget. Låter inte vidare attraktivt. Visserligen är 5 veckors semester trevligt, något man har svårt att hinna med som företagare men inte till det priset!
@Mnils: De flesta som tjänar 50k+ som ingenjörer också har förhandlat bort övertiden i utbyte mot mer semester, dvs 6-7 veckors semester per år. Tjänstepensionen är värd en del också (cirka 6k/mån vid 50k lön) men det kan man ju lösa som egenföretagare.
57k netto/mån är extremt bra, det är bara att gratulera — då tillhör du den procent i Sverige som tjänar bäst.
Det behöver inte nödvändigtvis vara så att de 7%en behöver sakna nödvändig kompetens. Det kan ju faktiskt vara så att endel helt enkelt hellre lever på bidrag än att arbeta.
Givetvis finns det massvis med sådana,dessutom kan det lyftas än mer bidrag när man har flera identiteter,i bolibompalandet är detta helt normalt.
Haha nästan att man tror att det är en s.k hatsajt, http://www.svd.se/samma-person-atta-identiteter Tror ni att det finns ett mörkertal..? Ingen politiker vågar nämna det, hellre låter man Sverige gå under än att bli utpekad som "rasist". Pratar hellre om Putin, Brexit och Trump än det som verkligen är problemet.
Styrbord: det verkar ju på myndigheterna att de inte informerar politiker om problemet. Jag har förvisso funderat på möjligheten, men hade ingen kännedom om att det faktiskt förekom i någon större omfattning. Att då förvänta sig att politiker skall komma till sådan insikt på egen hand är kanske lite för mycket att förvänta sig, än mindre att lyfta frågan.
Säpo nämner att det inte är deras uppgift, att de inte kan gå och be politikerna att stifta lagar. Det sistnämnda kan man ju hålla med om, men att myndigheterna inte skullle informera politiker om problem eller tveksamma situationer verkar fel, och detta även om det i sig inte rör sig om något brottsligt (man kan ju tänka sig saker som stöts på som är lagliga, men kanske inte borde vara det).
Tvärt om borde det ligga i myndighetens uppgift att rapportera missförhållanden i samhället till politikerna. Annars blir det risk att politikerna lever i en bubbla helt omedvetna om hur det står till ute i verkligheten. Att under de förutsättningarna stifta lagar blir nog inte riktigt bra.
Tror inte politikerna är oinformerade bara ängsliga. Kan inte tänka mig att varken Morgan, Anders eller Stefan är ovetandes om problemet. Att media och politiker offentligt erkänner problemet kommer inte att hända då växer SD med 15% till. Regeringen har inte mod att göra något. Ettor med 20-tal mantalsskrivna finns av en anledning, maximera bidrag. Att det får fortsätta undergräver hela samhällskontraktet och skapar den polarisering som socialister och kommunister vill undvika.
Kanske inte skulle hävda åt de inte är informerade, men det är bakvänt att de måste inhämta informationen istf att de med information delar med sig.
Problemet är att det är lätt hänt att man bara inhämtar den information man vill.
Jag är dock inte så övertygad om att politiker har den information de borde – det finns ju gott om politiker som verkar förneka problem. Det kan ju förvisso bero på att de känner till problemen men medvetet ljuger eller så är de bara okunniga…
Hade man däremot har en ordning där myndigheter rapporterar om missförhållanden och annan viktig information så skulle ju det varit mer klart om det är av okunnighet eller ren nonchalans som de ignorerar problemen.
Lite aktuell info från AF.
Startsida > Om oss > Statistik och publikationer > Prognoser
29 juni 2016
Framtidsutsikter för yrken
Prognos: Var finns jobben – juni 2016
Det blir lättare att få jobb inom de flesta yrkesområden. Lärare, vårdpersonal, ingenjörer, byggnadsarbetare och IT-specialister har allra bäst möjligheter.
I dag presenterar Arbetsförmedlingen en ny rapport om framtidsutsikterna för omkring 200 yrken. Den visar en mycket stark tillväxt av nya jobb inom flera yrkesområden, framförallt inom tjänstesektorn. Det gäller hos både privata och offentliga arbetsgivare.
– Vi ser en fortsatt bred jobbtillväxt, som innebär många jobböppningar för dem som vill in på arbetsmarknaden. Samtidigt stiger bristen på vårdpersonal och lärare till nya rekordnivåer, säger Håkan Gustavsson, prognoschef på Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingens topplista över högskoleyrken med bäst möjlighet till jobb domineras av yrken inom vården och skolan. På listan finns flera sjuksköterske- och läraryrken, men även läkare och socialsekreterare. Bristen på vårdpersonal och lärare gör att arbetsgivarna breddar sina rekryteringar. Vårdbiträden och barnskötare har till exempel fått större chanser till jobb. Samtidigt väntas fortsatt hård konkurrens för den som vill ha ett arbete inom området kultur, media och design.
En nyhet i vårens undersökning är att behandlingsassistenterna har fått betydligt lättare att få jobb. En förklaring är det ökade antalet asylsökande.
Det är störst brist på arbetskraft, och därmed lättast att få jobb, inom yrken som kräver högskoleutbildning. Men det är också goda jobbmöjligheter inom flera yrken som har koppling till gymnasieskolans yrkesförberedande program, som kockar och undersköterskor. Arbetsförmedlingens rapport pekar även på hur viktigt det är med en fullföljd gymnasieutbildning.
– Vi ser en fortsatt hård konkurrens om jobben inom många av de yrken som inte kräver någon utbildning. Fullständiga gymnasiebetyg är helt enkelt en förutsättning för att ha goda möjligheter till jobb, säger Håkan Gustavsson.
Presentation av prognosen från presskonferens den 29 juni:
Här är det lättast att få jobb 2016 och första halvåret 2017
Yrken på eftergymnasial nivå där det råder störst brist på sökande (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2017
Operationssjuksköterskor
Röntgensjuksköterskor
Sjuksköterskor, psykiatrisk vård
Socialsekreterare
Sjuksköterskor (grundutbildade)
Sjuksköterskor inom akutsjukvård
Geriatriksjuksköterskor
Mjukvaru- och systemutvecklare
Distriktssköterskor
Förskollärare
Civilingenjörer, bygg och anläggning
Specialpedagoger
Läkare
IT-arkitekter
Barnsjuksköterskor
Lärare i grundskolans senare år
VVS-ingenjörer
Byggnadsingenjörer och byggnadstekniker
Biståndsbedömare
Civilingenjörer, elektronik och teleteknik
Yrken inom övriga utbildningsnivåer där det råder störst brist på arbetskraft (minst konkurrens om jobben) fram till och med första halvåret 2017
Kockar
Lastbilsmekaniker
Byggnadsplåtslagare
Träarbetare/snickare
VVS-montörer
Undersköterskor
Golvläggare
Plattsättare
Murare
Medicinska sekreterare
Lastbilsförare
Installationselektriker
Betongarbetare
Takmontörer
Målare
Verktygsmakare
Anläggningsarbetare
Tunnplåtslagare
Bilmekaniker
Styr- och reglertekniker
-" Yrken inom övriga utbildningsnivåer " listan med önskemål om yrkesutbildning har tyvärr hängt med ett antal decennier och den speglar istort det mesta av etablissemangets tillkortakommanden.
Tag en seriös titt och frågan blir, vilket motiv en sedan lååång tid såkallad mondän man kan ha och som ska välja något av aktuella yrken.
Jag vill mena att det yrke, på listan, vilket icke tynger ned sinnet alltför mycket vad det gäller hyggligt mindre sotigt och svettigt intjänat netto, det blir slutligen ett arbete i sjuk-svängen eller föralldel nån korridor med belysning och klimatanläggning, flextid och alltid någon som kan utföra din tjänst smidigt och att vara sjuk och för att icke tala om förutsättningar för lunch och klädbyten att tvätta sig, samt givet stooor fråga oförutsägbara resor i och utanför arbete, slutvalet blir alltså nån statlig, landsting eller kommunal bekväm korridor, de har mina sympatier.
Hursomhellst och listan åvan rullar sedvanligt på dock har noterat att etablissemanget börjar orda mera frekvent om yrkesskolor vilket stänger ned och i detta reflektioner från ungdomar.
Frågan blir varför orda börjar det bli bekymmersamt i de övre planet på skyskrapan eller som E-Lux Hans Werthen klassiska från verkstadsgolvet med stämpelkort -"ska vi tvätta skjortor åt varandra".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man ser direkt att här finns det möjligheter för våra importerade raketforskare att få jobb. Måste vara rasism som gör att de går arbetslösa.
Inte konstigt, med tanke på hur man skrämt upp svensken med BREXIT. När det gäller arbetslöshet så kryllar det av möjliga jobb. Vem skulle inte vilja ha bättre öppettider i affärerna? Städare som kommer varje vecka? Gå på restaurang oftare?
Problemet är att arbetsgivare och arbetstagare inte kan komma överens om lönen. Det finns flera anledningar till det.
1) Folk går på bidrag eller får pengar på annat sätt, t.ex. svartarbete eller föräldrar, och har ingen lust att jobba för de löner som erbjuds
2) Fack har drivit upp lönerna så det inte går att anställa och samtidigt få lönsamhet i verksamheten.
Det här vill politikerna inte låtsas om, därför det krävs obekväma beslut för att rätta till det, så därför bara fortsätter arbetslösheten, år efter år. De som inte tror lönen avgör, kan provat att erbjuda någon 10 kronor i timmen och se hur många som nappar. Sen prova med 1000:-/timme och se hur ansökningarna ramlar in.
1. Det är inte så lätt att få bidrag som du tror.
2. Hur kan företagen gå så bra då?
Du kan inte skicka in Mostafa in i en el-cenral bara för att han är villig att jobba för tio kronor i timmen eller sända in honom på ett äldreboende för att prata, städa och ge medicin till åldringarna. Han behöver ha en viss kompetens också. Han behöver kunna prata svenska. Han behöver vara en person som chefen har förtroende för och kan lita på.
Jag jobbade på ett ställe i Stockholn en gång där en invandrare hade jobbat en vecka med lön (ett s.k. enkelt jobb med lägsta möjliga lön). Chefen tyckte att han var inkompetent och lyssnade inte på henne. Hon sparkade hinom. En vecka senare kom han tillbaka och erbjöd sig att jobba gratis (för att få kompetens). Hon skrattade och sa åt honom att försvinna. Hon kunde inte driva ett företag med att ha personal som inte förstår sin uppgift.
1. Miljontals lever på pengar från det offentliga.
2. Lönsamhet bland företag varierar, men om det skulle gå så bra så skulle de så klart expandera verksamheten och tjäna ännu mer pengar. Exempel, varför stänga butiken kl 19 om man kan gå med vinst fram till kl 23. Varför inte ha öppet på söndag? Jo, det finns minimilöner och tillägg som Hotell och Restaurang, och Handels sätter upp. Kommer det inte tillräckligt många in i butiken/restaurangen och handlar så kan man inte betala deras löner. Jobbet uppstår inte.
Sen snöar du in på ett exempel istället för att se helheten. Det går alltid att hitta exempel på personer som är omöjliga, men vi kan inte ha de som utgångspunkt. Kanske har även Mustafa lärt sig en läxa så han lyssnar på chefen nästa gång.
1. Miljoooooontals? Okej. Så längne de gör det lagenligt så, visst. Det finns miljoooooontals skattesmitare. Det är däremot olagligt.
2. Varför ska inte alla butiker vara öppna dygnet runt för? Varför kan inte alla i hela Sverige jobba 18 timmar om dygnet hela veckan med samma lön istället för att börja med att sänka lönerna inom vissa service-branscher? Det är ju samma sak.. eller? Nej, just det. Då kanske det drabbar såna som dig som alltid ska vara ledig på helger och kvällar och vill kunna springa och handla klockan 22.00 (då vettigt folk som ska upp och jobba dagen därpå har gått och lagt sig) på en söndag. Men det är väl först då det är för mörkt ute för för ditt Pokemon-spelande att du stänger av och plötsligt börjar känna att magen kurrar?
Men du ska se att kassörskan snart blir ersatt av en automatiserad kassa och att affären är öppen dygnet runt, att du när somhelst kan skriva ut en Max-hamburgare i 3D-skrivaren eller att självkörande varutransporter kan leverera hem dina varor blixtsnabbt till dörren dygnet runt så oroa dig inte så mycket. Robotar och datorer kan jobba i princip gratis utan att dra in en massa fackliga krav. Det är bara dumt att ens försöka konkurrera med sänkta löner. Inte ens kineser klarar att konkurrera med dem.
"Varför ska inte alla butiker vara öppna dygnet runt för?"
Allt beror på vad kunderna är villiga att betala för. 7-11 har öppet dygnet runt, men det är också dyrare att handla där. Poängen är att det kryllar av jobb som kan skapas, om man låter utbud och efterfrågan få mötas.
"Det är bara dumt att ens försöka konkurrera med sänkta löner. "
Handlar inte om att konkurrera utan att låta utbud och efterfrågan få mötas.
Men precis som alla politiker duckar du i frågan och snackar nu om 3d printade hamburgare etc. Som sagt, det kryllar av jobb som kan skapas, men man vill inte gör något åt situationen, så arbetslösheten kommer fortsätta.
Jag duckar inte för dig. Inte det minsta. Vad undrar du?
Ja, det kryllar av en massa meningslösa jobb som är påhittade bara för arbetandets skull. Tänk om man kunde låta vanligt folk få gå ner i arbetstid och få lite fler kollegor. Så de slipper jobba halvt ihjäl sig. Hur svårt är det egentligen för en bortskämd rikemansspoling som nyss fått bidragshjälp med läxläsningen att ta fram toaborsten och gnugga bort bajsranden själv än att låta alla vettiga skattebetalare subventionera er att låta nån annan att göra detta?
Jösses. Problemet är väl snarare att det bara är fyllon, knarkare, vandaler och såna som du som springer ute mitt i natten och efterfrågar godis, cigg, snus och coca cola på vägen hem efter ett misslyckat raggande på nån innekrog. Gå till godisautomaten om det är så tvunget att tröstäta mitt i natten istället för att kräva att varenda arbetsför kotte ska behöva stå och serva dig och dina behov dygnet runt. Eller betala 1 krona mer på seven eleven. Det är det utbudet som finns – acceptera det eller gå hungrig!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det börjar även bli brist på folk som har erfarenhet av monteringsjobb inom industrin. Företagen tvingas ta in folk utan erfarenhet och lära upp dom. År 2007 var senast det var så här hög efterfrågan på montörer. Så det är inte bara hög efterfrågan högutbildade.