Sedan våren 2015 har de amerikanska börserna gått kräftgång, men trenden är just nu kort- och långsiktigt positiv. Frågan är om det handlar om faktiskt goda utsikter eller om det är en sista tjurfälla för att locka in och knäcka de positiva på marknaden?
Vi tittar här på det breda amerikanska indexet S&P-500 och ignorerar valutaeffekterna för oss svenskar.
Dagschart S&P-500 |
I dagscharten ser vi nu att med gårdagens handel har vi brutit igenom toppen från i november och ligger även högre än i augusti. Detta samtidigt som kortsiktig trend är positiv och långsiktig trend MA50/MA200 är positiv. MA50/MA200 fungerar dock bevisligen dåligt vid kräftgång, men utrbrottet ut kräftgången kommer alltid vara en korrekt MA50/MA200-signal. Problemet är förstås att man inte kan veta om det är rätt denna gången. MA50/MA200 fungerar dock klockrent vid starkt trendande börser.
Tydligt blir detta i veckocharten.
Veckochart S&P-500. |
Som man ser här har vi en korrekt köpsignal 2012 och sedan går man in i kräftgången 2015 och slagigheten det ger för signalerna gör dem värdelösa. Dock, den som suttit med 2012 – 2015 har goda vinster i bagaget och kan förstås se felaktiga signaler som en försäkringskostnad.
Mer intressant är att titta på om vi upplever en tjurfälla i en marknadsbubbla? Ja, värderingarna går att fundamentalt räkna hem i jämförelse med riskfria räntan, men den riskfria räntan vet vi är ett resultat av den gigantiska obligationsbubblan. Därmed kan man argumentera för att alla värderingar som baserar sig på obligationsbubblan – såväl börsen som t ex bostadsmarknaden – själva är ohållbara bubblor.
Marknadsbubblans anatomi. |
Sedan vet vi att bubblor per definition kommer förnekas av de flesta tills dess att de spruckit. En bubbla kan inte existera om marknadens aktörer anser att den finns och därmed inte driver upp värderingarna till bubbelnivåer.
Dock, enligt den klassiska utvecklingen för en bubbla ska tjurfällan utgöra en dubbeltopp. Nu ser vi istället att S&P-500 gjort en dubbelbotten. Det talar mot att vi har en tjurfälla och för att börsindex ska fortsätta uppåt. Fast samtidigt kommer tecken efter tecken in på konjunkturavmattning i USA.
Så den som inte blir luspank får se. Det vanliga tjatet är förstås att det inte finns några alternativa placeringar. Allt är bubblor.
19 kommentarer
11 januari stod oljan i 29.52. Priset igår 51.72.
Samma tidsperiod för S&P ger 1880 respektive 2119.
Det finns alltså ett kortsiktigt samband mellan oljepriset och S&P under denna period.
Tittar vi långsiktigt hade oljepriset sin peak 16 juni 2014 innan nedgången började, priset var då 114.9. S&P stod då i 1937. Så under denna period finns absolut inget samband.
Då kan man ju börja fundera över varför S&P helt plötsligt börjar följa oljepriset.
Jag tror att det handlar om rädsla på marknaden vad det låga oljepriset skulle få för följder vilket är helt omöjligt att sia om.
Nu när oljepriset är runt 50 är det mer business as usual och därför har vi haft en uppåttrend i S&P.
Är det börsen som följer oljan eller är det oljan som följer börsen?
S&P har följt oljepriset sedan 11 januari i år.
Långsiktigt finns inget samband.
Bra analys
Konjunkturindikator efter börsnedgången. Inte minst då inga produktions-minskningar(OPEC) påverkat priset.
Den stora H&S-formationen infriades inte. Nu har vi med en inverterad d:o att göra med. Priset är strax över nacklinjen.
Megaphone-mönster med backtest. Ett misslyckande nu blir inte trevligt. Får vi däremot ett ATH på veckobasis är det en mycket stark köpsignal.
http://blog.kimblechartingsolutions.com/2016/06/dow-mega-phone-pattern-support-remains-in-play/
Big W(failure-rate 11%, medeluppgång 31%) eller
Double Bottom Eve&Eve(failure-rate 4%, medeluppgång 40%)
För DB har redan ett "handle" färdigbildats(SPX). Nu fattas bara utbrottet….eller failure!
Fundera lite på det du skriver rent matematiskt.
MA50/200 fungerar dåligt vid kräftgång. Ja, detta säger ju sig självt om du funderar på hur indikatorn är uppbyggd. Men poängen är ju att du inte vet om du befinner dig i "kräftgång" eller "uppgång"! Signalen är ju till för att ge dig ett beslutsunderlag om du ska köpa eller sälja. Om det nu är så att signalen i efterhand förkastas för att vi är i "kräftgångsläge", vad är då signalen användbar till?
Det är klart att om börsen går i stora vågor upp och ner, så kommer "momentumindikationer" att ge ett gott resultat. Men om det nu är så att börsen går sidledes, hur ska man då resonera? Och framför allt, vilken indikator tänker du dig ska säga till att börsen "byter läge" från långa vågor till sidledes rörelse?
Sedan finns vi som mer ser till vad som händer framåt för en viss aktie. Köpte nyss Eolus.
Det är mina första Eolus. Men varför när jag förmodar att:
* elpriset förblir lågt i år
* Trump vinner presidentvalet och främjar kol
* riksdagen kommer överens om skattefrihet för kärnkraft
Jo min bedömning är att:
* elpriset stiger längre fram när klimathotet blir tydligare
* delstaterna i USA beslutar om sin elproduktion = mer vind
* riksdagen beslutar förutom för kk stöd för flödande energi
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det gäller att skilja på bransch och företag Nanotec.
Eolus har genom åren varit ett riktigt skräpföretag.
Möjligt att det är annorlunda nu men det finns bättre företag i branschen att investera i.
Tack Stefan, men kan du utveckla ditt tänkande framåt? Backspegel är bra men inte nog.
Eolus är stora på projektering av vindkraft och all tillväxt för el har haft svårt med de låga elpriserna och certifikatens djupdyk.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ifrågasätter inte dina åsikter Nanotec.
Däremot ifrågasätter jag Eolus som bolag.
Min visst Nano, det är möjligt att det är annorlunda nu med Eolus.
Det positiva: Balansräkningen och nettokassan.
Det negativa: Bolaget har i princip lovat runt och hållit tunt sedan intro maj 2009.
Stefan du har rätt i att Eolus haft problem. Nu är då frågan för mig främst om de kan öka sin projektering, med lönsamma kundkontrakt, när riksdagen beslutat. Bolagets mesta verksamheten är här i Sverige.
Sedan finns andra risker med mitt köp för det kan skita sig i riksdagen och det kan vara så att vi plötsligt får en kraftig nedgång i elbehov pga en osedvanligt svår ekonomisk nedgång.
Vilka andra bolag ser du, som kan gynnas av mitt förmodade riksdagsbeslut?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Som vanligt "gynnas" väl NIBE oberoende av vad våra politiker hittar på.
Därmed inte sagt att jag sätter köprek på aktien trots att jag ligger lång. Har ju varit en otrolig utveckling kursmässigt. Det som oroar i NIBE är som alltid konjunkturen och skuldsättningen. Viker den viker NIBE med besked just pga skuldsättningen och oron däri.
Det är intressant detta med Eolus och värdena som trots allt finns i balansräkningen.
Det jag funderar över är varför Eolus underpresterat så hårt mot tex Vestas. Du får gärna vidareutveckla det. Vore intressant.
Som ett direkt svar på din fråga gällande ditt förmodade riksdagsbeslut blir det Studsvik.
Problemet med Studsvik rent investeringsmässigt är att aktien dragit 108% på tre månader så där tror jag kortsiktigt det mesta redan är taget.
Håller med dig att värmepumpar säkert fortsätter att säljas och där har NIBE varit duktiga. Mängden nya värmepumpar minskar något som ersättning för annan uppvärmning eftersom genomslaget varit stort och de stått för det mesta av minskad elvärme i Sverige. Nästan 1/3 del av toppen för elvärme i början av 90-talet är borta nu. Ja de har också betytt en del för nära nog den utplånade oljeeldningen i villor. Men nu gissar jag att det viktigaste är att ersätta äldre mindre effektiva pumpar med nya.
Vi var en kort tid världsledande på vindkraft i Sverige, men riksdag och regering tappade intresset. Vi var lite längre bakåt också bättre än IBM på stordatorer men men. Danmark tog över vindkraften och Vestas blev mycket stort och lönsamt på att tillverka maskinerna. Nu kommer Kina allt mer in i bilden som både största kund och tillverkare.
Eolus projekterar och ser till att det byggs vindkraftverk vilket är en för mig annan verksamhet än Vestas. Blir kraftverk från Kina eller Tyskland tex bättre köps de istället för Vestas.
Finns två "svenska" storföretag som börjar bli beroende av vindkraften – SKF och ABB, men för deras del är det mest i andra länder.
För min uppfattning är fission ekonomiskt döende men det tar tid. Och vi fortsätter förmodligen att ha mest gammal fission per person ytterligare en tid, med den av mig prognostiserade skattefriheten. Studsvik lever givetvis vidare, så länge vi har fission.
Framstegen för fusion har varit så stora att jag tror vi har lönsamma sådana närliggande verk inom 20 år. (Men där har jag inget företag att rekommendera) Sedan blir skörden av mer avlägsen fusion i form av direkt solsken snabbt mer betydelsefull även om vinden ännu är lönsammast.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Mindre" rekyl på väg! Bank-ETF XLF på motståndsnivå med Dark cloud cover(vecka).
Det samma gäller WTI fast med dag-signal. Euron fick idag sälj-signal(dag). TLT bröt förra veckan ur sin konsoliderings-triangel. 11-17% prispotential(usd). Är långräntorna på väg att krascha?
Om "allt är bubblor". Vad tror du om guld som har en nästan spegelvänd graf från 2012 jämfört med S&P500?