SCB rapporterade idag aktuell KPI-inflation, som i årstakt ligger på 0.6%. Samtidigt nås E.ON:s kunder av beskedet att de höjer elnätspriserna med ganska exakt 10%.
Skaune. |
E.On anger bland annat att elnätet måste anpassas för förnyelsebar el som solceller. Tydligen kan man inte hantera att en kund förbrukar mindre el genom att ha solceller – ungefär som om kunden skulle stängt av en massa apparater i hemmet.
Flosklerna är alltså de samma som Ellevio (fd Fortum Distribution) kör med – av någon anledning måste elnätet byggas om när kunderna förbrukar mindre el.
Prishöjningen med 10% gäller åtminstone för en villa i elnätsområde Syd. Lägsta elöverföringsavgift per kWh höjs med 10% från 18 öre per kWh till 19.8 öre per kWh och abonnemangsavgiften för en villa höjs med lite drygt 10%. I exempelvis Stockholm verkar man höja mindre.
KPI steg i maj med 0.6% i årstakt, ner från 0.8% i maj.
40 kommentarer
Jag har EON och min elöverföringsavgift per kWh är 51 öre.
Beror på hur liten elförbrukning du har.
Som du ser ovan skrev jag "lägsta elöverföringsavgift". Du har uppenbarligen inte den lägsta avgiften.
Det var inget ifrågasättande utan bara ett konstaterande. Förbrukar c:a 7000 kWh/år.
Det är till att vara lättkränkt Cornu. Tom värre än den nya världsmästaren på bloggen, Stefan Östrogen. Herrejösses…….
"Ta igen på gungorna vad man förlorat på karusellen"
Varför inte införa en lägsta garanterad intäkt för elbolag samt en justerad avgift för detta?
T.ex. avtalad intäkt 10 miljarder. Avtalad bonus till ledning 1 miljard. Sedan kan ev. avsättning för underhåll/investeringar betalas in frivilligt av alla tvångsanslutna kunder. Om det saknas pengar så skyller man bara på kunderna helt enkelt.
Då behöver man inte hela tiden hitta på en massa ursäkter.
Plockar fram senaste debiteringen från EON gällande Stockholms norra.
Elöverföring a 11,25 öre utöver de 410 som ett 25 A abonnemang kostar per månad.
Tar fram det brev vi fick om höjningen och ser att de inte ens bryr sig om att informera om verkliga ökningen.
EON.se upplyser dock: ny fast avgift 417,5 per månad och 11,5 öre per kwh.
Upp med 7.5/410 eller 1,8%
Det var inte mycket att komma med Cornu.
29.64 är det nya ATH. Fortum Ellevio.
Att elnätspriserna stiger betydligt mer än KPI har berörts några gånger här på bloggen. Däremot har det inte berörts hur systemet fungerar vilket jag tror att de flesta inte riktigt känner till och skulle kunna vara ett uppslag för ett framtida inlägg.
I korthet. Elnätsföretagen har ett naturligt monopol i sitt område vilket är svårt att göra ngt åt, parallella elnät till slutkonsument för varje bolag vore orimligt. Energimarknadsinspektionen (EI) är den myndighet som är satt att granska elnätsföretagen och reglerar deras prissättning främst genom att sätta ett intäktstak för en kommande fyraårsperiod. Det blir lite av en skönhetstävling där elnätsbolagen i förväg skickar in ett förslag EI med väl valda motiveringar där myndigheten sen fastställer en nivå som den anser lämplig vilket ofta är rätt nära det elnätsbolagen begär. Är elnätsbolagen inte nöjda kan de överklaga, vilket de i regel gör och vinner. När nivån sedan är fastställd hur många bloggläsare tror att elnätsbolagen kommer lägga en prisnivå som ger intäkter avsevärt lägre än intäktstaket oavsett om det är befogat relaterat till ev kostnader under perioden? Nej just det..
Nu är strejken äntligen avblåst.
https://www.avanza.se/placera/telegram/2016/06/14/sas-pilotstrejk-avblast-parterna-enats-om-avtal-pa-market.html
2,2% löneökning och gemensam lönelista. Samma villkor som piloterna fick innan strejken.
Låter som om de borde talas vid lite mer innan de går i konflikt.
Gissar att piloterna fick visa sin höga lön och hade svårt få positivt stöd från allmänheten.
Blir det nån promilles höjning på biljettpriset?
Bra jobbat av pilotföreningen att göra sig till åtlöje för hela svenska folket!
Sällan mina sympatier ligger hos SAS men i den här bottenmatchen vann de.
Att skylla på solceller är bedrägligt beteende om nu det inte är fråga om enorma fält med solceller eller lokalnätet är extra illa skött. En villa som skaffar solceller på taket och exporterar när solen lyser mer än villan just då använder är till nytta för en något så när lokal nätägare.
Om alla skaffar solceller på taket kommer det i lite annat läge, men det dröjer garanterat ett antal år.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Synd! Nu måste elnätsavgiften också exkluderas från KPI. Finns inte mycket kvar i KPI uträkningen längre. Snart bara räntekostnaderna kvar. De kan ju Riksbanken själva styra över..
Well put!
Fast nu förbrukar väl de flesta inte mindre el utan säljer hela sin produktion och köper tillbaka vad de brukar? Att addera en massa producenter av väderberoende kraft i nätet låter påfrestande.
HaraldC de flesta med solceller säljer den del de inte omedelbart använder och köper sedan åter när solen inte ger nog. Är alla på jobb och skola mitt på dagen är det kanske bara kyl och frys som drar lite el. Men nu behöver arbetsplatser och skolor också el fast mindre på kvällar när det blir dags att laga mat mm.
Totalt behövs mer el på dagar än nätter.
Addera (och subtrahera) produktion och bruk från många nya producenter är påfrestande om det inte överlåts till våra tjänare datorerna.
Vi i Sverige, Norge och några få länder till har mycket vattenkraft och det är en förnämlig form av batteri. I beslutet mellan de ansvarsfulla partierna i fredags framgår att förutom mer effekt från vattenkraften ska kraftledningarna i stamnätet moderniseras och bli kraftfullare för att kunna hantera mer el från vind, vatten och sol. Utbytet med grannländer ska också ökas. Allt detta ökar nyttan för oss och andra länders användare av el.
Jo det finns förlorare – men de är få.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok. För jag har hört angående egen vindkraft att man är tvungen att sälja allt eller inget så jag förmodade att samma gäller solkraft. Men det kanske inte gäller vindkraft heller längre, har inte hållit mig uppdaterad.
Dygnsvariationen kan studeras på elstatistik.se
Vem betalar för effektreserven när vi får mer opålitlig el?
Ja Oppti du och jag betalar och det är ca 100 miljoner.Det blir ca 10 kr per invånare. Du är inne på det svåra problemet att fissionsreaktorer plötsligt snabbstoppas och 1000 MW behöver omedelbar ersättning. När ett stort vindkraftverk snabbstoppas är det max 8 MW som faller bort. Vet vi i förväg när någon reaktor ska stängas är det enkelt att hantera.
Av andra skäl också behöver vårt stamnät stärkas och moderniseras. (Vi har tex bitvis världens äldsta nät.)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hej Nanotec.
Har du läst detta och har du några åsikter om analysen?
https://app.box.com/s/xhnftb0oom4pt7lvih3xq0ecyv2vq3f6
Jag känner igen texten. Tycker den är bra men lite försiktig för får Eolus bara igång en av de två projekten:
* Beslut om Öyfjellet i Norge
Och där är nästan allt klart utom beslut hos Norges Olje- och Energidepartement (OED). OED var i dagarna ute på fjället och inspekterade. Nu är det bara att vänta. Beslut väntas i år.
* Blekinge Offshore (BO)
BO är med sina 700 planerade vindkraft- verk och totalt 2500 MW världens största satsning på havsbaserad vindkraft. Eolus äger 55 % av projektet. Svensk basindustri äger resten. Beslut av regeringen är det som fattas.
Sedan finns Google mfl.
Lånade lite och köpte 1000 till idag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bremain stärks idag, därav uppgången i OMX och Europa.
Kan tänka mig att Eolus söker sig mot ATL igen vid 19.3 vid ökat stöd för Brexit senare i veckan. Hursomhelst intressanta nivåer på aktien runt 19.50.
Det handlar delvis om smygsubvention av vindkraftparker. Vindkraftbranchen vill helst inte betala för sina ledningar från parkerna fram till stamnätet utan har lobbat för att stamnätet skall sträcka sig just till deras parker. Vindkraft kännetecknas ju av hög toppeffekt i förhållande till medeleffekt vilket gör att ledningarna är ganska dyra i förhållande till antalet producerade kWh.
Stamnätet betalas av nätavgiften.
Äntligen någon som vet han talar om. Tack för det.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
1000MW vindkraft ger ca 500MW * 8760 h per år, men man behöver i princip reservkraft motsvarande installerad vindkraft.
Vattenkraften fixar inte det varken energi eller effektmässigt
När elpriset går upp kommer de folkliga protesterna leda till sänkta elskatter, överföringaavgifter osv.
Annat vore politiskt självmord, tom av en miljöpartist.
Men Rickard en enda gammal fissionsreaktor ger 1000 MW och de har en tendens att snabbstoppa. Hittills har vi klarat det ganska bra och nu har de ansvariga partierna kommit överens om att öka effekten i vattenkraft samt stärka nätet och förbättra möjligheten till handel med grannländerna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Har man egen produktion men inte skickar tillbaka något i nätet är det nog inte så farligt. Men med hatti och fatti som ska leverera tillbaka så blir det problem i våra elnät som är byggda att försörjas uppifrån och ner.
Man har serier av brytare som är tänkt att lösa ut i rätt ordning, som kanske inte sker och nätet kan vara spänningssatt från någon liten producent här och där.
Så ja, saker behöver ses över/byggas om för att näten ska fungera väl med betydande antal småproducenter. Hur E.ONs nät klarar detta idag och om det motiverar 10% höjning vet jag inte det minsta.
Höj priset så man till slut får hushåll att klippa kabeln helt
Att solceller är som att stänga av elapparater är inte en rimlig liknelse. Eftersom solcellerna matar in ström på nätet måste detta kompenseras i realtid för att upprätthålla bra strömkvalitet(undvika spikar och spänningsfall). För att göra detta måste man kontinuerligt övervaka nätet och det är förmodligen sådan utrustning som måste installeras och därför kostar pengar.
Unknown du har lärt felaktigheter. Läs på! Det svenska lokalnätet klarar utan problem eller ombyggnad mångdubbelt större elproduktion från hustak. Nätet övervakas sedan länge ständigt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag, går mest på info, från sambon, energiingenjör och som jobbar med nät planering (därmed kanske lite partisk), som vänligt med bestämt hävdar motsatsen.
Anledningarna är vad jag förstår att den nätövervakning som sker är främst på högspänningssidan och solceller matar in på lågspänningssidan. Så det kanske går bra på riksnivå, men du vill inte att dina lampor ska börja blinka bara för att solen går i moln över grannens solceller.
Näten har förberetts för intermittenta källor, men det är nog inte helt klart, och kanske inte redo för ett plötsligt uppsving i populariteten hos småproducenter. Till detta kommer säkert en massa byråkrati och standarder, vilket säkert är statens eller nåns jobb, men dom får säkert elbolagen att betala för det….
Med det sagt har jag inte läst på så mycket, men du får gärna peka på relevanta källor så är jag beredd att ändra mig.
Vänligen
Unknown (eller AH, så fort jag har lyckats övertyga övervakningssamhället att det är handeln jag vill ha…)
Tillägg:
http://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/anpassning-av-elsystemet-fornybar-elproduktion-delrapport.pdf På sidan 40 i rapporten (från svenska kraftnät för ca 1 år sedan) står följande:"
I takt med att utmaningen att upprätthålla driftsäkerheten under krav på ekonomisk och miljömässig effektivitet har vuxit, har behovet av att förbättra kraftsystemets ob- serverbarhet blivit allt mer tydligt. En strukturerad och utökad insamling av realtids- mätvärden bedöms därför vara absolut nödvändig. Svenska kraftnät har därför inlett ett projekt för att klarlägga dessa behov." Tyder ju på att viss utbyggnad kan vara befogad?
Vänligen
AH
AH när grannen svetsade för 30 år sedan varierade ljusstyrkan hemma. Nu är lokalnätet kraftigare och ingen variation sker. Din sambo har givetvis rätt när lokalnätet är svagt och det blir lätt så om nya förbrukare eller en stor mängd solceller tillförs i lokalnätet. Solcellsparker kopplas in högre upp. Och idag är det i Sverige betydligt mer vindkraftverk än solceller.
Ska läsa SVKs rapport senare och får återkomma, men hinner nog inte idag.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Heja Sydkraft mera Kärnkraft !
Jag är en ärkekapitalist men elnätet skall självklart ägas av Staten! Får att få konkurrens så delas nätet upp i lagom delar och dessa får sedan privata aktörer bjuda på för driften. Självklart med stränga kvalitetskrav och hårda viten om kraven inte följs. Finns det någon som helst mening med dagens system förutom att ge privata monopol möjlighet till höga riskfria vinster?
Låter inte det där lite som järnvägsnätet med alla entreprenörer iblandade?
Järnvägsnätet klankas det ju ner på jämt och ständigt, elnäten (speciellt efter att mycket mer grävts ner) håller rätt hög standard.