Det nya “storsjukhuset” i Stockholmsområdet, Nya Karolinska (NKS), är helt beroende av robotar och fungerande tillhörande strömförsörjning och IT-system för transporter av allt utom patienter. Sjukhuset klar alltså inte av allvarliga störningar av denna flaskhals och personal och infrastruktur för manuell backup saknas förstås.
Nu klarar visserligen inte svensk sjukvård av en krigssituation ändå, men SVT rapporterar att Nya Karolinska använder ett automatiserat robotsystem för transporter inom sjukhuset.
“Robotarna kommer att köra runt mediciner, personalkläder, mat, lakan, det mesta på ett sjukhus men inte patienterna. Och patienterna kommer inte se mycket av robotarna som åker i sina egna hissar och inte kör runt i patientkorridorer, och enligt Nicolas Fernholm finns inga risker med robotarna.”
Detta sparar säkert en massa vaktmästarpengar, men innebär också att det inte finns rutiner, personal, infrastruktur eller ens personallokaler, för att hantera detta manuellt. T ex när robotarna eller deras styrsystem utsätts för ett cyberangrepp, virus, främmande makt bränner av en EMP-kärnladdning högt uppe i atmosfären över Mälardalen, solstorm eller något fiktivt grått damm. Eller bara en gammalt hederligt krasch i berörda IT-system, något som inte skulle förvåna någon IT-utvecklare.
Man får hoppas att sjukhuset har fungerande nödströmsförsörjning, så IT-systemen och robotarna åtminstone kan köras vid strömavbrott, men gissningsvis (=raljerande) har det i regionens nyliberala anda lämnats åt marknadskrafterna att ordna av sig själva – om strömförsörjning är viktigt för sjukhuset ordnar marknaden det.
Nåja, mediciner etc är ju inget viktigt på ett sjukhus.
Försvarsmakten verkar nu allt mer överge sitt automatiserade robotiserade centrallager i Arboga. Ett system som byggdes för den eviga fredens strategiska blackout och inte klarar krigets krav.
Nej, manuell backup gör att man inte sparar några pengar på ett sådant här system, så personal som kan ta hand om transporterna finns naturligtvis inte. Man får trösta sig med att det är “häftigt” att titta på svårt sjuka döende patienter enligt Filippa Reinfeldt.
25 kommentarer
Jaha.
Säkerligen en sk innovation. Jag tycker sådant i många fall kan vara häftigt, men ett flagship-sjukhus är kanske fel riskabelt att prova det på först.
Förklarar det fördyringen lite – alla dessa it/robotsystem måste ju ha en egen underliggande infrastruktur?
Hur gör man vid en epidemi eller liknande då? Hur rengörs robottransporterna?
Ibland hade det varit kul om man kunde uppleva parallella universum och se hur du hade raljerat över Nya Karolinska om de valt att bygga en massiv support-verksamhet med plats för massor av anställda vars enda jobb var att sprida ut/samla in förnödenheter och förbrukningsvaror på sjukhuset.
🙂
Nja, gissningsvis går det väl utmärkt att köra bemannade transporter för hand etc i gångarna, rent fysiskt, eftersom patienter ändå ska transporteras "för hand" i samma gångar men det man kan raljera över är väl i så fall att man inte har personal och utrustning för att sköta transporterna. Man kanske kan lagerställa ett antal truckar men några krigsplacerade civilpliktiga att köra dem har man väl inte längre.
Bygga ett stall i anslutning till sjukhuset för häst-transporter till och från sjukhuset?
Tja varför inte. Behöver bara förläna sjukhuset lite mark hästarna kan gå ich bets på, så, vips, ett nästan helt omvörldsoberoende transportsystem …
Elförsörjning är man nog beroende av ändå i förstaläget, de ordinarie, bemannade transporterna går på med nån slags eltruck normalt sett så där skiljer det sig ju inte från robotarna. De måste ju laddas, liksom. Det går nog inte att köra dieseltruckar nere i kulverterna pga avgaserna.
Alternativet är ju, utan el, att köra vagnar för hand, men jag gissar att det kräver enrätt stor kader av personal. Har man inte el kan man nog dessutom lägga ner rätt mycket av verksamheten ändå.
Vid både ombyggnad och nybyggnad av sjukhus brukar man rätta sig efter skriften "Det robusta sjukhuset".
Finns som gratis pdf här:
https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/24319.pdf
Den ingår som styrande riktlinje även i NKS avtal vad jag vet, sen kan det ju vara att man gör undantag, skiter i det eller vantolkar den, vad vet jag?
Läs gärna och debattera skriften, både du Cornu och alla läsare och kommentatorer. Det var så längesen jag läste den att jag nog inte läst den senaste utgåvan från 2008. Det är typ tre dammiga kostymgubbar på MSB som totat ihop den tror jag, och de blir nog bara glada för uppmärksamheten.
Är det ett komplement till MSB:s levnadsråd till 65plussare?
@Ben Dover. Tack!
Vid större katastrofer som tex krig eller väldigt omfattande terrordåd genomförs triage process. Det gör att man kan ta hand om stora mängder patienter. Kanske inte så kul för den individ som kommer i gruppen som bedöms dö oavsett (pga skadans omfattning eller pga resurserna behöver allokeras till de som har bäst chans att överleva) och bara blir lämnad att dö…
Jo visst. Men robusthet kan man ju delvis formulera i enskild händelse (=200 svårt skadade eller bortfall av yttre strömförsörjning) men också i uthållighet (bortfall av strömmen i 72 timmar eller 200 skadade PER DAG).
Vid enskild olycka finns nog både ett och annat redan distribuerat i förråden på avdelningar, men sen då? Hur mycket alvedon lagerhåller man, var finns den, hur når den avdelningarna utan robotar och i andra änden hur fyller man på de centrala förråden om t ex Alvedon inte ens tillverkas i Sverige? Sak samma med avfallet, det kan man nog lägga på hög ett dygn eller två men sen då? Hur ska man få ut skiten, vart ska det?
Skiten får man lämpligast ut med KLYX
Bara om soporna består av dödskalleväxelspaksknoppar.
Nog så vanlig skada där svenska småbils- och rusdrycksförbundet drar fram
Working for the Man? Här är en lärorik novell om hur . Spännande läsning som förklarar hur en cyber-attack kan gå till. Det finns en del krokar utlagda men jag utgår från att läsarna av bloggen är tillräckligt mentalt motståndskraftiga för att inte själva bli kriminella anarkister.
Intressant med Filippas inställning. Lever hon fortfarande? Inte sett något om henne på länge.
Har själv åkt omkring i sjukhuskorridorer liggande i säng på väg till någon sorts röntgen, operation eller IVA. Slapp den slutstation de anhöriga förvarnades om vid det instabila tillståndet, men då var jag medvetslös så en eventuell förevisning för Filippa och hennes kompisar hade jag inte reagerat på.
Hade själv idéer om hur mycket enklare och billigare många transporter skulle varit med robotar då 2011. Men det måste med nuvarande kunskap och riskbedömning stödjas av ett civilförsvar där personal snabbt kan mobiliseras.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Rörpost har ju funnits på sjukhus sedan 50-60 talet i Sverige.
…tänkte detsamma, nu i uppdaterad version för 2010-talet…
Detta var för femton år sedan, när det fortfarande fanns vaktmästare. En patient med akut hjärtinfarkt upptäckt på vårdcentral fick vänta på ambulans som var upptagen på annat håll, då tog vaktmästaren patienten och lade honom på sin flakmoped och körde honom till akuten. Han överlevde. Fast som sagt, på den tiden fanns det interna vaktmästare (och flakmopeder)…
Man ska ha (endast) 5000 beredskapsjobb. Om man sätter alla på en trampcykel med dynamo så fixar man 1) arbetslösheten 2) energiförsörjningen 3)och man kan göra besparingar inom fetmaoperationer och hjärt-kärl-sjukdomar.
Det finns inga länder av Sveriges storlek som kan fortsätta ge högspecialiserad vård till tusentals samtidiga skadade i ett krig. Däremot klarar svensk sjukvård utmärkt av att ge dessa bra vård i krigstillstånd eftersom man, läs och häpna, då omfördelar personalen. Ortopeder som i fredstid opererar knäleder på våra äldre får ställa sig på akutmottagningar och ta hand om sårade soldater, tex. Att detta skall vara så svårt att fatta för den normalintelligente bloggaren.
Känner en del som jobbar på gamla Karolinska och de får inte lagerhålla mer än tre (3!) dagars förbrukningsvaror.
Det blir för kostsamt att lagerhålla mer. Det blir ett himla liv ibland när någon undersköterska glömt att lägga rätt beställningar.
Så hela driften av ett stort sjukhus kan ligga i händerna på en underbetald undersköterska med två års gymnasieutbildning. Alla marginaler har man sparat bort.
"om strömförsörjning är viktigt för sjukhuset ordnar marknaden det."
Jo, marknaden ordnar detta, MEN det kräver ju att kunden (inklusive dess inköpare) agerar därefter – tror det är där skon klämmer (vilket är snarare en del av planekonomins tillkortakommande).
Upplägget som det är leder alltså till att man får det sämsta av bägge världar…
Det är helt riskfritt. Cyberdyne Systems som har levererat robotarna försäkrar att det hela är mycket driftsäkert och dessutom övervakas av det nya och helt autonoma styrsystemet Skynet.
Marknadskrafter i ett Statligt sjukhus LOL !