För en modern nybyggd villa kan en gammal hederlig vedkamin eller vedspis, kombinerat med en frånluftsvärmepump vara en optimal kombination för uppvärmning. Både kostnadseffektivt såväl som fungerande i en krissituation utan strömförsörjning, om än något annorlunda.
En frånluftsvärmepump kan enklast förklaras som ett fläktssystem, som tar värmeenergin från inneluften och skickar tillbaka den in i husets uppvärmning och varmvatten. Till skillnad mot en värmeväxlare (FTX) ger värmepumpen i teorin 3 – 5x så mycket energi som den förbrukar genom att den plockar ut mer energi ur luften istället för att bara växla temperatur. Som bekant innehåller t ex luft även under noll grader energi.
Frånluftsvärmepumpen skickar in denna värme i både tappvarmvattenberedaren och i lämpligen ett vattenbaserat golvvärmesystem.
Under sommarhalvåret räcker det generellt med den värme som solinstrålning, människokroppar och hushållets apparater och maskiner ger för att både kunna ordna varmvatten och eventuell golvvärme.
Vintertid kan det dock behövas tillskott av energi till frånluftsvärmepumpen. Om man då eldar i kamin kommer det just tillskott av värme i inomhusluften, som sedan cirkuleras ner i hela huset via golvvärmen, som sedan kommer gå runt ett antal varv via frånluftsvärmepumpen.
Allt detta är förstås förenklat, men upplägget fungerar. Kaminen värmer upp t ex vardagsrum eller kök i fallet köksspis, och den värmen sprids genom huset via inomhusluften och framför allt via frånluftsvärmepumpen och golvvärmen.
Mängden ved blir i teorin blott en tredjedel till en femtedel av ett helt kaminuppvärmt hus, men man ska komma ihåg att frånluftsvärmepumpen också värmer upp husets tappvarmvatten. I princip behöver man bara myselda någon gång om dagen.
Om strömmen går är det bara att elda mer och oftare i kaminen, dvs ingen myseldning, så kommer huset ändå förbli uppvärmt i ett krisläge. Har man dessutom valt att ha en köksspis, eller en gjutjärnskamin med flat topp, så kan man dessutom laga mat eller rena vatten via kokning. Eftersom man även normalt använder kaminen för uppvärmning, om än bara via myseldning, så kommer man ha ett vedförråd hemma tillräckligt för ett antal veckors krisläge.
Frånluftsvärmepumpar är också avsevärt billigare än bergvärme och frågan är om man verkligen behöver bergvärme i ett modernt tillräckligt isolerat hus? Det finns även andra möjliga lösningar, t ex solvärme mm, men genom fönster mot söder uppnår man passiv solvärme via ett frånluftsvärmesystem – den uppvärmning som solen ger genom fönstren kommer spridas i hela huset via golvvärmen. Rätt designat behöver ett hus inte aktiv solvärme, utan en frånluftsvärmepump bör räcka. Man bör undvika att ha fler än ett avancerat tekniskt system för uppvärmning – system går sönder. Frånluftsvärmepump löser både uppvärmning, varmvatten och ventilation, medan kaminen fungerar som värmekälla och nödbackup i kontrast till frånluftsvärmepumpens single point of failure.
Jag är som byggnadsingenjör skeptisk till sk passivhus, då vi inte sett de fulla konsekvenserna av så täta och kraftigt isolerade hus över tiden. Hur hanterar man framtida renoveringar, ombyggnader och tillbyggnader när passivhusmodellen bygger på mycket hårda krav på täthet? Och om något går fel, hur blir det med mögel, röta och husets livslängd?
Överkurs är förstås en solcellsanläggning nog för att driva frånluftsvärmepumpen åtminstone sommartid…
70 kommentarer
Även under noll grader?
Kelvin??
Systemet du beskriver har du alltså testat i eget boende?
Under hur lång tid?
Moderna frånluftsvärmepumpar blåser ut avluften som är mycket kall, ned till -15°C.
Hmmm… man kan ju använda denna kalluft också … kylvaror ex.
Mitt hus har en kakelugn från december 1999. Jag arbetade med 2000 problematiken på Telia och samma problem diskuterades i styrelsen för den eldistributör jag satt i samtidigt. Nu blev det bara problem med en del frankeringsmaskiner så Y2K existerade inte när klockan slog 12.
Lustigt efteråt var att dagen innan julafton var kakelugnen färdig och jag frågade om det nu gick bra att elda från nyår. Nej nej den måste torka flera veckor innan det får eldas. Slutsats förbered i extra god tid för skydd mot möjliga problem.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Glöm inte att eldstaden måste gå att anslutas med förbränningsluft hämtad från det fria..direkt via spirokanal
Du har rätt Göran, men kakelugnen fungerar även utan direkt luft utifrån till priset av att sänka lufttrycket inne tills något sugs in via de öppningar som finns. Hämtar normalt luften från den krypgrund som finns under den del av huset som inte har källare. Finns en finess till med det för kall luft innehåller lite fukt och kan därmed ta upp en del eventuell fukt under huset.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Man får inte hämta förbränninsluft från krypgrund, från det "fria" menas fasad eller liknande
Sterlingmotorn som gav både värme och el, hur gick det med den?
Visserligen stor överproduktion av värme (2/3) men där hade man annars haft en rätt bra kompletterande teknologi. Lämpar sig kanske bäst där värme/el – behovet har en annan profil än för rent boende. Maskinhall, växthus.
Annars som sagt, så få olika (och så enkla) tekniker som möjligt.
Kan det inte finnas en flaskhals i ventilationen? Om man behöver mycket varmvatten t.ex. när två duschar går samtidigt + diskmaskin och man behöver uppvärmning.
Vi har en stor luft-vatten värmepump som gör varmvatten och värmer huset. Den blåser enorma mängder luft igenom sig. Dessa mängder luft kan man inte få från lite ventilation. Även om temperaturen är lite högre så tror jag inte det kompenserar.
Bergvärme behövs norr om Dalälven skulle jag säga. Fast luft-vatten börjar bli riktigt bra och med lite global warming på det så. 😉
Av Cornucopia? ovan beskrivna uppvärmningssystem är mycket vanligt i nybyggda småhus idag. Fast man stödvärmer inte med vedkamin utan mha elradiatorer/elpatroner. En modern frånluftsvärmepump för småhus där man ventilerar enligt boverkets byggregler, dvs 0,35L/sek/m^3, ger ca 5-6kw maximal värmeeffekt vilket är tillräckligt för de flesta situationer. Måste hela familjen duscha samtidigt eller om det blir riktigt kallt får man förlita sig på vanligt hederligt eluppvärmt vatten.
Förövrigt visar inlägget på att Lars håller på att bli en gammal gubbe. Det är uteslutande äldre vita män som bryr sig kring uppvärmningslösningar där pannrummet, i förekommande fall, är en källa till stor personlig stolthet. Yngre "moderna" människor förutsätter att varmvattnet kommer när man vrider på kranen med noll/minimal arbetsinsats och skyr vedhantering som pesten.
Visst är det så mrlowrisk, norr om dalälven är det kallt.
Kör berg luft eld vilket är en bra kombo för mig.
Ocke, jo det stämmer med de jag talat med. En familj köpte en luft-luft att komplettera med för frånluftsvärmepumpen körde på el-tillskott för ofta. Då hade de ändå en braskamin även om den inte gick så ofta.
5-6 kW max är lite klent om det både är uppvärmning och varmvatten. Vi har 9 kW max värmeeffekt i värmepumpen + 9 kW i elpatron. Men det beror ju på var man bor och hur stort/välisolerat man har.
Stefan, jepp. Luft-luft och Luft-vatten tappar ju kapacitet om det ständigt är kallare ute.
Här kommer jag undan med luft-vatten + kamin + solceller på 6 kW. Får t.om. betalt av elbolaget några av månaderna på året. 😉
När man fyllt 60 får man ha stol och skrivyta i pannrummet. Träffade en 70-åring som gått all-in och styrde hela grejen med ett PLC-system. Vattenslingor runt kaminen också…!
Kloka ord ! Jag har sett att vänner utrusta finare lantgårdar (främst till för flykt undan katastrofen) med just solpaneler (med ett gäng batterier), bra vedkamin, frånluftsvärmesystem samt även en spiskamin i köket. En gård jag sett hade även kökskaminen kopplad så att den värmde vatten som matades i två begagnade stora ackumulatortankar. Tror de eldade var tredje dag eller så på vintern. Men det systemet var egentligen redundant och så krångligt och krävde viss övervakning att bara "mannen" kunde använda det.
Har man dessutom djur kan man ha en riktig värmepump med utedelen i lagården och stjäla djurens värme.
Acktankar blir rätt monstruöst ja, sen brukar det vara lite laddomater och ventiler som krånglar.
Har man djur så kan man ju faktiskt faktiskt även röta gödseln för att producera energi, samt få en mer effektiv gödsel.
Djuren inne i huset plus frånluftsvärme?
Borde gå åt mindre grovfoder också.
"Till flydda tider återgår min tanke än så gärna…"
"En dålig tumme hade han men armbågen var god" Hasse Alfredssons version.
Men hur mycket värmer våran katt? (Det enda djur av större format vi vet bor här)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag håller inte med om singel point of failure-tänket när det det gäller frånluftsvärmepumpen, när pumpen dör (vilket de gör allt för ofta) så försvinner både uppvärmning, varmvatten och ventilation. Visst kan man elda i kaminen och därigenom skapa visst självdrag. Problemet då är att systemet bygger på tilluftventiler i ytterväggarna som gör att kall luft kommer att sugas in där den behövs minst, vilket kommer resultera i svinkalla sovrum, om man inte satt kakelugnen där förstås.
Dessutom ser jag ett problem i att det skapas allt för mycket varmvatten, det är klart att man kan använda en hel del till att pumpa ner i marken genom golvvärmen, duscha och bada ett par gånger om dagen, men till slut så pumpar man trots allt bort mer värme än man behöver. Då tycker jag att ett FTX-system är en smartare lösning då den återvinner upp mot 90% av värmen och blåser in lagom uppvärmd frisk luft i sovrummen där den behövs, har man som vi kakelugnen mellan vardagsrummet och köket kommer en hel del av värmen sugas upp i kökets frånluft. Varmvatten skapas av en luft-vattenvärmepump (som går ytterst sällan) och solvärmepaneler på taket. Jag har dock lekt med tanken att bygga ett FTX-frånluftVPsystem där man ger värmepumpen frånluften när man behöver ett tillskott av varmvatten, ex på morgonen och under övrig tid styr luften till FTX och återvinner värmen där.
Är ovan ett gästinlägg eller är du byggingenjör Lars?
Har man ett lågenergihus så finns det ju inga kallras, då märker man ju knappast om värmen kommer från golvvärme eller via ventilationen? Luftväxlingen försvinner dock i båda fallen om man tappar elförsörjningen.
Ska man vara riktigt preppig ska man nog ha en riktig vedpanna och så lite cirkulationspumpar osv som går på solceller. De brukar ha låg effekt. Och så några shuntgrupper som fördelar värmen till vvb, golvvärme osv. Ventilationen kan man ordna via självdrag.
Har du en frånluftvärmepump har du alltid tilluftventiler i sovrummen som tar sin luft direkt utifrån. Lågenergihus eller inte så blir det kallras vid ventilerna.
I fall med välisolerade hus i södra halvan av Sverige kan faktiskt kombinationen bergvärme/ftx bli mer energikrävande än frånluftvärmepump
Rörande kallras är det faltiskt ett känt problem i nya välisolerade, täta hus med golvvärme/frånluftvärmepump pga uteluftventilerna och golvvärmesystemets begränsade förmåga att motverka kallras.
Vad gäller frågan om single point of failure så är det ju enbart elavbrott som slår ut hela värmepumpen (och då har man ju kaminen) Även om kompressorn packar ihop så funkar ju ve ntilation samt värme via tillsatsel
4-årig teknisk linje tror jag det var, så "ingenjör" är kanske lite… generöst, så.
Har frånluftsvärmepump och vattenburen golvvärme i välisolerat parhus och är inte förtjust i systemet då kallraset från inluftsventilerna kyler ner för mycket på vintern. Dessa ventiler får per order inte stängas av förklarliga skäl. Temperaturen kan under dessa ventiler ligga på ca + 10-11 kalla vinterdagar. Då vi har 3 sådana ventiler i vår öppna planlösning med kök och allrum så känns det lite väl kyligt ibland.
"Per order"?
Ja, per order från husleverantören.
Jaså. Jag trodde det var Kreml.
I sovrummet ska det vara kallt! Då sover man bäst. Köp ett ordentligt täcke för vintern och ett mellantjockttäcke att ha när inte sommarvärmen tillåter enbart påslakanet som täcke.
Ja, jag är byggnadsingenjör, tog gymnasieingenjörsexamen 1990. Jag har även en magisterexamen ("master") i datalogi från matematisk-naturvetenskaplig linje, inriktning mattematik, datavetenskap och matematisk statistik, med specialisering på datalogi.
Här skulle man kunna skämta men jag låter bli.
Ja Ben om nu Kreml ligger i Småland så stämmer det bra.
Med tanke på att elpriset till större delen går till vård skola omsorg (skatt) så är alla ansträngningar minimera kostnaderna inte annat än skatteflykt! 😉
Precis. Jag tror Nordea kommer gå in tungt på värmepumpar. Skatteflykt är deras specialitet. De kommer inte lämna marknadsandelar till andra.
Oppti jag vill inte ge dig rätt men du låter övertygande i detta fallet.
Skulle jag bygga ett helt nytt hus så blev det inne i ett yttre gigantiskt växthus med rejäl simbassäng och automatport för elbilarna. Nuvarande villa är från 1914 så stommen är solid och murstocken kraftig så huset duger nog 100 år till. Med mina fyrglasfönster är det inte mycket till kallras heller. När jag inte eldar och det är kallt behövs ändå en del el så helt och hållet skatteflykt ägnar jag mig inte åt.
De hus i växthus som jag sett verkar ha brister i solavskärmning under högsommaren och konstlat regn måste man också ordna för växterna. Fast det är ju en baggis.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bäste Nanotec,
Det finns värme-/ljusstyrda jalusianordningar att installera i växthus. Har man kostat på sig ett växthus och nybygge kan man lika gärna lägga till det, för optimal klimatstyrning. Ett litet bevattningssystem på det och rabatterna (och ägarna) blir glada 🙂
Dager jag vill helst ha modernare utrustning. Bör gå att helt tyst kunna själv reglera genomsläppligheten för ljus för delar eller hela huset eller med automatik. Har hört de bullriga automatiska utrustningarna. Ibland vill jag säkert ha mer ljus och värme.
I mitt vanliga växthus idag har jag automatik för att öppna hälften av fönstren och vid behov öppnar jag de övriga eller några av dörrarna. Ibland också några ventiler i grundmuren. Ett segel finns uppspänt som skuggar arbetsbord och ett parasoll för att skugga ett fika/läs/lunchbord. Läsa på döda träd fungerar extra bra bland de levande växterna. Smattrande regn mot taket eller vinande storm utanför stör föga.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag förstår. Någon typ av spänningsreglerad opacitetsförändring i glaset mao?
Kan bli dyrt men absolut ljudlöst och med omedelbar verkan.
Låter som en trevlig plats det där. Lågteknologiskt är ganska vilsamt ibland. Det beror helt på tillämpningsområde.
Du har tur idag…
http://www.chromogenics.com/
Ser inte varför man ska krångla till det. Vedspis i köket samt vedpanna med acktank. Cirkulationspumpen kan du dra via 12V om det krisar, eller ha lite grövre ledningar.
En frånluftsvärmepump kräver en viss luftgenomströmning (ett antal kubikmeter luft per timme) för att fungera optimalt. Att installera en sådan i ett existerande otätt (ej inplastat) hus med självdrag kan medföra kalldrag på ställen man inte vill ha drag, samt förmodligen andra oförutsedda bieffekter. Tror man bör konsultera en expert innan man bestämmer sig.
Ingen slump att NIBE gått från dryga 4 kr år 1997 till dagens 285 kr.
Rätt produkter på en växande marknad, bara att lyfta på hatten för Markaryds stolthet.
Passar Cornus frånluftsvärmepumpsystem även ett hus relativt stort värmebehov och hög energiförbrukning?
Nulli secundus
Fröling har en bra flispanna för det CHP 50.
Ungefär 50 Kw el och 100 Kw värme ger den.
Lägg till några djur och en hagelbössa, sen är man förberedd på det mesta;-)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nja max. 70 liter/s sekund. krav på luftväxling 0,35 L/s och m2 BOA, vilket innebär max. 200 m2 BOA.
Om det är optimalt vet jag inte men så har Fattigbonddräng värmt sitt hus och en del av varmvattnet sedan 1988, och det har funkat väldigt bra.
Inte ska man väl frysa bara för att strömmen går?
Det var mycket retoriska frågor och påståenden i inlägget men dåligt med faktamässigt underlag som kalkylvärden, mätresultat eller vettiga beräkningsmodeller. Om lösningen på problem helt, som inläggsförfattaren påstår, är fråga om "rätt design" så kan man ju undra varför de lösningar som inläggsförfattaren svepande avfärdar inte lika lätt kan fixas med "rätt design". Att tänka alternativt är inte alltid rätt varken för en miljöpolitiker eller en ingenjör. Men för den senare är bör nog det ingenjörsmässiga sättas främst om man vill bli tagen på allvar med sin titel.
Man får inte hämta förbränninsluft från krypgrund, från det "fria" menas fasad eller liknande
Får inte? Källa på det.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Finns inget uttryckligt förbud mot det mig veterligen. Men det är olämpligt.
Tvärtom mot vad du skriver ovan om mindre fukt så är effekten faktiskt den omvända. Problemet med krypgrunder är att de är för kalla idag, att öka luftgenomströmningen genom att ta tilluften därifrån kyler ned den ännu mer, och risken att man istället får mer fukt ökar betänkligt.
Greenious Jag eldar sällan när det är plusgrader ute och under nollan blir det förmodligen sällan i krypgrunden. Om jag skulle elda när det är varmt håller jag med dig.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Bäst att tillägga att jag har en ventil som är stängd för krypgrundsluften när jag inte eldar. Tror ditt råd är mer tillämpbart på nyare bebyggelse än mitt hus från 1914. (Fast tilläggsisolerat på 80-talet.)
Förmodligen borde det finnas temperatur och fuktmätning inne i krypgrunden och ute för optimal eldning.
Föregående ägare hade tyckt det var kallt nere och tätat till ventilerna så det var åtgärd ett att ändra.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Köpte en stuga byggt 1974 med krypgrund och en irriterande stuglukt i hallen. Täppte till alla ventilhål i grunden utom ett där jag plaserade en kanalfläkt som sög ut krypgrundsluften. Lukten försvann och relativa fuktigheten sjönk från 99,9% till runt 56.
wikstrom det är bara att gratulera. Tätar du springorna in till hallen nerifrån också så blir det även mindre värmeförlust. Första åtgärd i vårt "nya" hus var att lägga in heltäckningsmatta av det gamla ursprungliga skälet.
När den något långsamma tilläggsisoleringen i väggar och vind var klar tog jag bort hela golvet över krypgrunden och återanvände torven i odlingsland. Barnen hade då hunnit födas och lära sig tala. De var lyckliga att mattan de "brände sig på" försvann och jag över ett spännande fynd i sydöstra hörnet. Att det tog tid berodde på mycket arbete och lite kapital dvs all renovering skedde helt utan annat än vår bristande praktik och jag är visserligen ingenjör men teknisk fysik har mer att göra med tomrum, svarta hål och radioaktivitet än spika, såga montera fönster mm.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec, det fungerade mycket bra under den tid vi hade stugan. De sista åren vi hade den bodde vi där året runt och bytte kanalfläkten endast en gång på 10 år. Monterade luftvärmepump det första året och satte in en insats i öppna spisen så vi höll värmen bra på vintrarna.
Wikstrom, intressant. Jag motsätter mig inte resultatet men jag undrar hur de uppnåddes. Med en tät (?) krypgrund och undertryck bör alltså inomhusluft ha dragits ned genom golvet? Varm luft in i ett kallt utrymme? Det går inte ihop för mig hur du lyckades sänka den relativa luftfuktigheten. Vilken information saknar jag?
Dager, krypgrunden är en gammal konstruktion som fungerade på den tiden man hade spillvärme som läckte ned i krypgrunden genom otäta golv och öppna spisen med murstock vilande på marken och därigenom också värmde upp krypgrunden.
Med modern uppvärmning och dagens isolerade golv så ger krypgrunden ofta problem. Förutsätter man att inomhusklimatet är konstant så bör ett jämnt flöde av inomhusluft som leds ut genom krypgrunden ge den temperaturhöjning gentemot utsidan som krävs för att krypgrunden ska fungera bra misstänker jag.
Min bild ur rent energiperspektiv
-nya täta välisolerade hus: frånluftvärmepump
– äldre otäta hus (självdrag): bergvärme
I båda fallen kompletterade med uteluftansluten kamin
En luft-vattenvärmepump är billigare och lika bra lösning som bergvärme om man bor i södra sverige.
Det tråkiga med frånluftvärmepump är att man oundvikligen får mekanisk ventilation. Uppskattar man tystnad är det inte en höjdare. Självdrag är av den anledningen långt mer attraktivt, även om det inte är lika energieffektivt.
Vill ha tyst inne och ute… Är luft-vatten så pass tyst att det inte stör lugnet? Isf är jag intresserad 🙂
Med självdrag får man tyst inne. En luft-vattenvärmepump har samma sorts utomhusfläkt som en större AC, som kan låta lite och därför bör placeras strategiskt, inomhus är den kopplad till vattenburen värme och/eller varmvattenberedare.
Den kostar ungefär som en bergvärmepump, med den skillnaden att inga hål behöver borras och den delen helt enkelt inte behövs, och naturligtvis inte heller behöver betalas. Installationskostnaden är alltså avsevärt lägre. Funkar alldeles utmärkt ned till -15-20 grader eller så beroende på modell och det är först om man regelmässigt har ett kallare vinterklimat som den blir olönsam jämfört med en komplett bergvärmeanläggning, som av självklara skäl inte är beroende av utomhustemperaturen för att fungera.
Greenious: huruvida frånluftvärmepump är mer energieffektiv än bergvärme på en given breddgrad beror huvudsakligen på byggnadens täthet (och i viss mån värmebehov)
Är byggnaden så tät att du ändå behöver mekanisk ventilation brukar frånluftvärmepump vara mest energieffektiv, är byggnaden så otät att du klarar dig med självdrag eller bara rent lckage så är oftast bergvärme mer energieffektivt
Hippo, jag jämförde inte frånluftsvärmepump med bergvärme, utan en luft-vattenvärmepump med bergvärme. 2 värmesystem med stora likheter, skillnaden är att bergvärme tar värmen från marken, medans luft-vattenvärmepumpen från utomhusluften och inomhusluften är alltså inte inblandad alls.
Och så dissade jag mekanisk ventilation i allmänhet.. 🙂
Är inte beskrivningen för bra att vara sann? Dvs att man klarar både uppvärmning och varmvatten med frånluftsvärmepump och att högst sporadiskt myselda?
Värmeenergin som utvinns ur frånluften är ju mindre än 100% av den utgående luften. Dessutom sker ju energiförluster via väggar och fönster. Då måste ju energi tillföras för att klara inomhustemperaturen och i tillägg till det behöver varmvatten värmas.
Man får ut mycket mer energi än man tror. Detta eftersom frånluftsvärmepumpen sänker temperaturen på luften från 20-22 grader som man har inomhus, till långt under minus om det behövs. Visst kan man behöva mer värme, men det är ju därför man har kaminen.
Varför inte ha en modern högeffektiv kamin kopplad till vattenelement i grunden, istället för en "myspyskamin"? Borde väl vara ännu effektivare?
Du menar en ved/pellets/oljepanna kopplad till vattenburen värme?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur upplever du kallraset från spaltventilerna? Störande? Funderar på att köra bergvärme + ftx pga av detta