Journalisten Therese Uddenfelt har i dagarna kommit ut med en högaktuell bok om peak oil –
Gratislunchen : Eller varför det är så svårt att förstå att allt har ett slut. Ni hittar den på Adlibris för 177:- SEK och Bokus för 177:- SEK. Som E-bok kostar den 104:- SEK hos Adlibris och 107:- SEK hos Bokus.
Jag hade tänkt att vänta att uppmärksamma boken tills jag fick mitt recensionsexemplar, men postgången verkar trög och det strömmar in läsarmail till de recensioner som skrivits än så länge, så det är väl lika bra att skriva några rader.
Schisted/SvD har en recension med titeln Oljemissbruket kan ge förödande baksmälla.
“Therese Uddenfeldt skildrar en i grunden fossil ekonomi – vår ekonomi – som inte längre vill kännas vid sina materiella förutsättningar. Och när hon är färdig står vi alla där med våra byxor nere.”
Alltid förnämlige, oftast geniale Thomas Engström har också skrivit om boken hos Bonnier/Expressen med titeln Snart tar oljan slut – och då blir det kaos.
“Frågan om hur vi har kunnat förtränga detta har plågat Therese Uddenfeldt så till den milda grad att hon skrivit en hel bok i ämnet. Det hade kunnat bli fasansfullt böligt, ett buhuande utan motstycke. Det hade kunnat bli flummigt, moraliserande eller bara tråkigt.Men tänka sig. ”Gratislunchen” är en nykter, intelligent, välbalanserad bladvändare.”
Låter helt enkelt mycket läsvärt. Jag återkommer med min recension när jag hunnit läsa. Dålig omvärldsbevakning av förlaget att inte skickat mig ett recensionsex direkt.
Ni boken så länge på Adlibris för 177:- SEK och Bokus för 177:- SEK eller som E-bok för 104:- SEK hos Adlibris och 107:- SEK hos Bokus.
44 kommentarer
Kommer den som pocket, och när kommer stjärnfall som pocket, har inte läst om det på bloggen.
Stjärnfall kommer som pocket den 15:e maj. Jag kommer påminna om det då.
Alltid roligt att läsa nya inlägg i debatten. Sen kan man påminna om Fredrik Robelius doktorsavhandling "Giant Oil Fields" från 2007 samt Kjell Alekletts "Peaking at Peak Oil". Bra för allmänbildningen kring peak-oil.
Jag hade stark oro av den här typen för sju år sedan men är snäppet mindre oroad nu och blir därför lite förvånad när våra medier plötsligt börjar verka vakna. Krävs det en välskriven bok på svenska för att de skall vakna? Har de tidigare böckerna i ämnet inte varit tillräckligt välskrivna?
Paketering betyder mycket. Oljepriset betyder också mycket för folks, inklusive din, oro. Betänk att innan 2005 var dagens oljepriser otänkbara, nu ses de som billiga.
Oljepriset är ju fortfarande lågt, vilket borde kunna mildra oro. När jag var som mest oroad var oljepriserna 3-4 ggr så höga och då ville ändå inga media prata om oljetoppen.
Olja för blåbär är också en bra bok med mycket faktauppgifter om oljan.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kopplingen mellan tillväxt och energi har vi väl lämnat bakom oss?
Check: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Om-energi/Tillvaxt-och-energi/
Invändningen mot det är väl att vi kan ha exporterat vår energikonsumtion?
Sen energi till konkurrenskraftiga priser? Det säger väl inget om priset egentligen, bara att flera aktörer tävlar om att kunna erbjuda den till lägst pris…
Vi har säkert exporterat den smutsigaste produktionen.
Begreppet "att gå före" i olika miljöfrågor brukar innebära att det blir skitigare-men inte här!
Om man räknar att en topp Miljöpartist hoppar av varannan dag, så kommer det snart inte vara några bekymmer med att bygga nya kärnkraftverk på Svensk mark!
Vad är en bra bok? -Att man tycker likadant som det som står i boken eller vilka är kriterierna för en bra bok?
Tillför fakta
Väcker diskussion
Nu till och med en icke inkvoterad kvinna
Verkar spännande!
Får väl söka på antikvariat…
Gratislunchen är en bra bok. Hon lyckas få recensenterna att bli skrämda och det behövs. Hoppas även att hon får många läsare. Att jag personligen har en del invändningar saknar betydelse. Det viktiga är att fler får klart för sig hur extremt beroende vår civilisation är av oljan idag och de närmaste imorgon.
Olja för blåbär är en bok jag läst. Det är en bra bok, men jag har invändningar där också.
Rent principiellt är en bra bok en bok som får mig att känna att reflektera att lära mig något av. Jag har läst i många böcker som är usla och då oftast avslutat läsandet även om jag håller med om det mesta i boken.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tillför fakta kan ju diskuteras.
Gratislunchen kommer att bli lika kontroversiell som Cowspiracy och That Sugar Film.
Översteprästerna och sektmedlemmarna kommer som vanligt att jubla eller hata beroende på de egna vanföreställningarna.
Frågan är om inte Rockström återigen kommer dyka upp som en allvarsförnekande tomte som han gjorde i en debatt i DN år 2005? Jag misstänker starkt att han kommer upprepa den moraliskt tvivelaktiga insatsen. Du skall inga andra gudar hava jämte klimatförändringarna…
Gratislunchen är över för Saudiarabien.
För första gången på 25 år lånar de nu av amerikanska samt asiatiska banker för att täcka budgetunderskottet.
Lånet är på 10 miljarder USD.
Detta sker samtidigt som Saudi sålt av svenska tillgångar för 12 miljarder sek det senaste året.
Saudi ligger risigt till. Och jag tror familjen Bush mfl inte sover gott om nätterna då Trump väckte frågan. Genie in a bottle is out, svårt att få in igen.
http://www.cbsnews.com/news/60-minutes-911-classified-report-steve-kroft/
Varför skulle de skicka ett recensionsex till en sån tomte som dig, Cornu?
Nej, nu driver jag bara lite med dig! 😀
Hur är det för övrigt att ha recensionsex? Det har jag missat. Pics or it didn't happen!
Cornus läsare är en viss krets. Större delen av Sverige tillhör inte den. Ganska ocharmig kommentar av Lars. Känns som han blev förnärmad av att inte få ett recensions-ex.
Dessutom kan väl cornucopias läsekrets det mesta om peak oil redan. Så det kanske var bra omvärldsbevakning att inte slösa ett ex.
Dessutom kan väl cornucopias läsekrets det mesta om peak oil redan. Så det kanske var bra omvärldsbevakning att inte slösa ett ex.
Cornucopia har varit ganska omöjlig att missa för den som intresserat sig för oljetoppen. Men Bonnierkoncernen är väl fortfarande för fin för att ge någon form av cred till en bloggare.
För övrigt verkar DN inte heller fått något recensionsex. Eller så läser och skriver man långsammare än SvD och Expressen. Man har sannolikt också svårare att ta till sig verkligheten. DN ser det säkert som sin plikt att bestrida allvaret i situationen, så precis som jag skrev här ovan blir det inga recensioner i DN utan att Rockström eller någon annan får bestrida att oljetoppen är något att bekymra sig för. Oljetoppsfaran är inte i överensstämmelse med DNs politiska ideologi och måste därför förnekas. Glöm aldrig att Peter Wolodarski inte är intresserad av verkligheten, utan bara av de ideologiska fablerna.
Den som missade att sända recensionsexemplar hade helt enkelt inte klart för sig hur marknadsföring fungerar eller hade bara en dålig dag. Jobbade väl mest på slentrian.
Sedan läser de som fått böcker olika snabbt eller inte alls. Gissar att det kommer något positivt i DN också. Wolodarski sköter säkert inte böckerna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
DN får i princip automatiskt ett recensionsex av varje bok som ges ut av de flesta svenska förlag. Säg mellan 5 000 och 10 000 ex om året. Ytterst få böcker de plockar upp och läser.
Kan du inte skriva lite om abiotisk olja, som bl.a ryssarna pumpar långt under de djup som ev fossil olja finns på? Därmed inte sagt att oljan inte kan ta slut, återbildningstakten kan vara lägre än konsumtionen.
Jag har redan skrivit om det och det är fullständig bullshit. Läs på lite.
http://cornucopia.cornubot.se/2010/01/abiotiskt-vansinne-i-tv4.html
http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/dags-att-lura-naiva-svenska-investerare.html
http://cornucopia.cornubot.se/2010/01/abiotisk-olja-och-oljepriset.html
http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/mycket-trams.html
Även http://cornucopia.cornubot.se/2009/09/hypoteser-och-teorier.html
Varför är allt som inte är main stream bullshit i din värld? Det har aldrig slagit dig att det finns ett intresse från vissa att förespråka den fossila linjen, speciellt för regeringar (skatter) och miljögrupper mm. Jag säger inte att jag har rätt, men jag sväljer i alla fall inte den officiella linjen med hull och hår som vissa andra gör.
Jag baserar mig på vetenskap. Finns inget som heter "main stream". Det finns vetenskap och så finns det bullshit.
Finns vetenskap i väderfrågan ?
Tycks bara kasta skit på motståndaren.
Akademiker?
vilket kaos det kommer att bli när alla som är vana att få gratisluncher och uppehälle betalt av andra inte får det. De som har betalat kommer vara ännu mer förbannade när de inte kan betala för gratisluncherna. De får väl ingen lunch heller… Ojojoj vilket kaos.
Plus att vädret kommer bli dåligt. För varmt eller om det var för kallt. Kanske var det för lite regn eller för mycket… kommer inte ihåg nu, det beror på vad vetenskapen säger för dagen, men när klimatet hotar kommer det bli dubbelkaos.
Det stora problemet den dagen då samhället måste "röra" på sig är att de som skall göra flytten i samhället inte längre finns kvar.
Alla samhällen som har många bönder har just denna "plattform" för samhällspyramiden som gör att pyramiden flyttar sig i en ny riktning.
Sådana samhällen som Indien, Kina och Turkiet har just nu många bönder som fyller ut alla "tomrum" i samhällsapparaten.
Sverige har inga bönder längre!
Den samhällspyramid som fortafarnde finns i t.ex. Turkiet är i Sverige vänt upp och ner.
Bönderna är en minoritet som inte ens klarar sig själva.
Ja, egentligen har det svenska samhället släppt förtöjningarna med marken, den grund som pyramiden normalt står på. Vi har istället seglat iväg i en bubbla där det behövs så litet för att allt skall rasa…
På ~250 år har vi gått från 0,5 till 7 miljarder individer. Nåt liknande har aldrig tidigare hänt i människans utveckling. Nu har vi nått toppen på den utvecklingen och måste hitta en väg tillbaka till där vi startade. Ett av problemen är kapitalismen som bygger på ständigt ökande ekonomisk utveckling och därför ökande energianvändning. En politisk helomvändning är knappast trolig, vi är på väg rätt in i kaklet med full fart…
Vindsnurror och solceller i all ära, men de kommer aldrig att räcka. Vi måste drastiskt minska vår energianvändning. 11 miljoner ton olja produceras per dag. Den energin motsvarar i mänskligt arbete att vi alla har 50 slavar som jobbar åt oss. I de mest utvecklade (energikrävande) länderna, som USA motsvarar det 200 slavar per person.
"Houston, we have a problem"
En annan bekant bok kommer på Lidl nästa vecka:
http://reklamblad.lidl.se/4905ce57-ac6c-4dd7-99cd-c6a05116a428/#/36
Jag läste en mycket intressant bok, den handlar om Världens utveckling sett från en Asiatisk horisont.
http://www.peterfrankopan.com/the-silk-roads.html
Fram till 1300 talet låg Världens centrum öster om Medelhavet. Nu är vi på väg tillbaka dit.
Lars Bern tar upp det i dagens blogg:
https://anthropocene.live/2016/04/20/var-betyder-folkviljan-mest-i-eu-eller-i-kina/
Har aldrig förstått vad problemet med Peak Oil skulle vara. Det är enkelt att ersätta energibehovet med kärnkraft allteftersom oljeproduktionen faller. Vill man fortsätta med fossilt så finns det fortfarande massor med kol. Upplys mig gärna vad det är ni peak-oilare ser!
Peak oil kommer säkert smygande, det är ju ofattbart att inte miljörörelsen vill satsa på utveckling av nyare former av kärnteknik. Till exempel Greenpeace med flera.
Jag tvivlar starkt på att så kallad förnyelsebar energi ska kunna lösa världens energiproblem om/när oljan försvinner eller blir för dyr.
Bara en sån sak som att vi behöver reglerkraft talar ju för kärnkraftens framtid.
70% av alla olja används för transporter. Sverige har mest kärnkraft per person i världen. Olja, gas och kol betyder mycket mer för världen än kärnkraft. I Sverige är vattenkraften större och går med bra vinst jämfört med den döende kärnkraften. Har för mig att vattenkraften globalt producerar mer el än rektorerna.
Snabbast utbyggnad av ny elkraft i världen sker för solceller och därefter vindkraft. I Sverige står vindkraften nu för ca 1/6 del av alla kWh.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vindkraften står för 0% av energin den dag det inte blåser !
Det är en opålitlig och dyr medeltida energikälla som har fått stryk av kol i flera hundra år nu på konstant basis !
Nanotec, den här seriösa studien gjordes för 5 år sen. Vad anser du har ändrats sen dess? En EROEI på runt 8-10:1 behövs ju för vår typ av avancerat samhälle. Jag har väldigt svårt att räkna hem dessa stora projekt. Att placera solceller på bef byggnader verkar mera lovande ur kostnadssynpunkt, men husen står inte alltid i rätt väderstreck.
http://www.wire1002.ch/fileadmin/user_upload/Documents/Reports/110403_How_much_net_energy_does_the_Spain_s_Solar_PV_program_deliver.pdf
Peak Oil LOL !
Vi har fossil energi för 1000:- tals år framåt och det är kända tillgångar det finns betydligt mer okända tillgångar och nya tillgångar som blir ekonomiska med högre priser och eller bättre teknologi.
Det vi behöver göra och det moraliska är att använda mer fossil energi och lämna över en rikare värld till våra barn så dom kan slippa ännu fler sjukdomar och katastrofer !