Martin Borgs har skrivit en utmärkt krönika åt DT. Det handlar om att staten tydligen ser oss landsbygdboende som några som behöver stöd, samtidigt som man drar in på själva anledningen att bo på landet – frihet.
Borgs konstaterar att den sk parlamenteraiska landsbygdskommittén nämner bidrag 32 gånger i utredningen och stöd 273 gånger. Ägande finns bara fyra gånger, och syftar aldrig på äganderätt och egendomsskydd.
Ordet frihet förekommer exakt noll gånger i texten.
Hur skulle det vara om politikerna helt enkelt lämnar folk på landet ifred – ifred från bidrag, ifred från tvång, pålagor och begränsningar, och istället börjar respektera äganderätten? Vill man vara ofri kan man bosätta sig i stan.
Ni hittar Martin Borgs krönika här.
Ja, det har varit mycket vår i luften i helgen, så det har varit osedvanligt dåligt med blogginlägg. Men nu är ordningen återställd.
37 kommentarer
Blandaren" vi har vår i luften.
var har ni er?"
Har hon barn? Hur gamla? Bor hon långt bort? Vilken utbildning har hon? Vad jobbar hon med?
Minst ett barn, eftersom du kommenterar här. Inte säkert att det överlevde födseln dock.
Ah, Ben Dover, long time, no see! Ibland misstänker jag att ni är bloggarens "andra sida".
I så fall hade jag ju varit framsidan.
Och framför allt: Hur mycket tjänar hon? Finns det förmögenhet eller fördelaktiga arvsrätter att se fram mot?
Ni verkar förvirrade.
Ni?
Dra för fanken inte in mig i det hela!
"Blandaren". Med tanke på citatet är det en tidning för homofiler och andra suspekta sybariter, eller?
Ja, ytterst tveksamma galningar!
KTH!
Observera att K står( sic) för kungliga.
Eller det heter kanske Knugliga nu för tiden.
Trodde allas vår ÖO skulle radera mig.
För folk på den sidan av Sverige gäller ju endast Chalmers.
Observera dock att i min närmaste familj har mina söner efter god svenskmannased placerat sig en i vardera lägret.
Chalmers? KTH? Är det nåt i stil med lantbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby? Däruppe norr om Hallandsåsen torde det vara illa bevänt med bildningen då det är svårt att hänga upp en griffeltavla på insidan av lappkåtorna.
Törs inte ha en åsikt!
Har klarat mig med två upphöjt till fem…
Inte speciellt imponerande skulle jag tro!
Chalmers och KTH är väl definitivt stöd eller bidrag från skattebetalarna för att locka folk till storstäder.
Förlåt, satsning är det ju, det är ju i en stad.
Jag glömde mig, sorry.
KunskapsSATSNING till sudenter, till exempel genusforskare, viktigt det där med genus.
JordbrksSTÖD till de som behöver billig mat.
Ni kanske ser en viss förtryckarstruktur?
Nej. T ex kallas Trafikverkets investeringar i infrastruktur för "satsning på landsbygden". Osv.
@Anders Rydén 20:15
"KunskapsSATSNING till sudenter…" är väl felstavat. Du menar väl:
KunskapsSATSNING till sudeter… 🙂
Jo, eller?
Ja, de också.
@Ben,
Kul att se dig igen, är det sant att vi har dig att tacka för att Birger tröttnade och stängde av kommentarsfunktionen på sin blogg?
Nja en satsning på en motorväg?
Du kan väl ta en tur på gamla "riksettan" så ser man att den "satsningen" har gjort allt annat än gynnat landsbygden.
Du behöver inte åka särskilt långt, börja med Hurva vägkrog.
Slutsats, stöd för att bygga vägar gynnar städer främst och då kallas det för en satsning.
Det får du väl fråga Birger om, jag har ingen aning. Men jag lät ju honom inte glömma att:
-Han påstod att han visste precis vem jag var, vilket är helt jävla omöjligt. Men det var väl nåt slags förtäckt hot för att jag inte skulle avslöja hans andra dumheter,
-Att han for med en massa osanning kring situationen i Ukraina.
Det är väl möjligt att du har rätt i att motorvägar mest gynnar städer, men Trafikverkets satsning handlar inte främst om det:
http://www.trafikverket.se/om-oss/var-verksamhet/trafikverkets-uppdrag/regeringsuppdrag-remisser-och-remissvar/Regeringsuppdrag/landsbygdssatsning-2016-2019/
Det verkar handla om möjligheter att resa kollektivt utanför storstäderna.
Det verkar som de ska "satsa" ungefär 10 miljoner extra per år på underhåll av bärighet av vägar, laga signalsystem på järnväg och fixa till några busshållplatser.
I jämförelse med satsningen av Malmö arena så är det…
Jo men det är vad jag kallar satsning det.
Jaha, jag fick intrycket av att det var benämningen "satsning" resp "stöd" som var problemet?
Ska vi börja siffer-rabbla så kan vi ju t ex notera att landsbygdsprogrammet i Sverige har en årlig budget på ca 50 stycken Malmö Arenor.
Fast ytterst få svenska politiker över huvudtaget har begreppet frihet som mågot centralt tema.
När jag gick i skolan och de politiska partierna dök upp och presenterade sin propaganda före valet, utmärkte sig moderaterna genom att förespråka frihet, mindre offentlig administration och inga regleringar där regleringar inte behövs. Ideer som idag skulle ses som kläckta ur en utvecklingshämmad hjärna, om nu någon skulle få för sig att torgföra dem. Den svenska modellen ska försvaras till varje pris av samtliga partier utom två ytterlighetspartier, som istället vill fokusera på genetik respektive marxism.
Ytterst få svenska politiker har nåt centralt tema. Det räcker bra så.
Bor i en 08-kommun med starkt moderat styre. Vi har nu kämpat i flera dagar med att få ihop en liten bygganmälan och vad det krånglats till sedan 80-talet då vi bytte alla fönster och tilläggsisolerade rejält. Frihet är inte det ord vi tänker på utan istället en vansinnig byråkrati.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Förbättra hus och byta fönster är väl inget som normalt sett är så komplicerat? Har man däremot tänkt sig att göra fritidshus till åretruntbostäder, ja då kan man få att göra ett tag, om det över huvudtaget tillåts där man bor.
Nu är det bara 15 kvadratmeter det gäller på vår villa. Samma underlag i princip som om vi skulle bygga ett nytt hus.
Vänliga hälsningar
Nanotec
2011 behövdes också en bygganmälan men då skötte kommunen det hela utom att min fru behövde skriva på några papper. Behövdes en ramp och en hiss för att jag skulle kunna komma hem i rullstol. Enkelt och bekvämt. Enkelt också för 16 år sedan när det gällde vårt stora växthus.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Men för 16 år sen var det nog å andra sidan t ex inte på tapeten att plocka in ett gäng analfabeta lycksökare från Rumänien i gympadojjor och armébrallor till att snickra upp en trästomme. Till exempel. En helt fri marknad där det inte finns några outtalade överenskommelser ställer ju helt andra krav på kontrollverksamheten.
Åh det är alltså tiggarna utanför alla mataffärer som m är rädda för? Ja när jag tänker efter fanns det inga tiggare förr. Och lever man efter sloganen ju förr desto bättre så visst.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det är väl inte så att du avsiktigt missförstår mig nu va?
Den eviga kampen mellan styrning och styrda fortsätter. Politikers incitament är alltid att bestämma, medan folkets är frihet att bestämma själv. Så lustigt hur det kan bli… alltså inget nytt under solen…den eviga kampen fortsätter, i evighet.
Om nu den parlamentariska landsbygdskommittén nämner bidrag x antal gånger, kan det vara på sin plats att nämna att av de ca 11 GSEK som ingår i det kommunala utjämningsbidraget så går ca 5 GSEK till storstaden Malmö. Det är i paritet vad hela Norrland får i kommunalt utjämningsbidrag. Och då ställer man sig frågan, varför ska storstaden Malmö, som dessutom ligger nära den tillväxtexpansiva huvudstaden Köpenhamn, ha så mycket bidrag?
Sedan borde Sverige gå ur den gigantiska, kriminalitetsbefrämjande jordbrukskolchosen EU och entlediga de svenska, antipatriotiska, landsbygdsfientliga, överbetalda EU-apparatjikarna, så att en levande landsbygd med rätt förutsättningar för ett svenskt jordbruk kan komma till stånd. Gör som Norge och inför importtullar på sådana animaliska produkter som kommer från djurbesättningar i EU med relativt dåliga hygieniska förhållanden.
Varför Malmö är en sådan stor mottagare är ju väldigt enkelt att förklara. Det beror naturligtvis på att kommunen har för jävla dåliga intäkter kontra utgifter. Det i sin tur grundar sig i att typ 15% av Malmös befolkning är arbetslös, medan det väl i Sthlm rör sig om typ hälften av det kanske.
Eftersom det handlar om att upprätthålla kommunal service och åtaganden enligt kommunallagen är det ju egentligen mer intressant att se det hela per invånare, och i det perspektivet är det idel glesbygdskommuner som är de största bidragstagarna. Årjäng t ex åtnjuter fördelen med gränshandel med norrmännen och en väldigt låg arbetslöshet men tar emot mest bidrag av alla kommuner per capita.
Sen har vi ju pratat om det där med "dåliga hygieniska förhållanden", Gruelse, och konstaterat att du inte riktigt vet vad du pratar om.
Det vore intressant att höra skatteombudsmannens syn på de ytterligare 160 miljarder som krävs för att hantera migrationskrisen de kommande fyra åren. Det är alltså nästan 20% av 2015 års totala skatteintäkt.
Ja men skatteombudsmän brukar i regel bara fokusera på någon enstaka miljon hit eller dit av kommunernas pengar.
När regeringen slösar med hundratals miljarder ignorerar de det oftast.
Ja men skatteombudsmän brukar i regel bara fokusera på någon enstaka miljon hit eller dit av kommunernas pengar.
När regeringen slösar med hundratals miljarder ignorerar de det oftast.
20% av 2015 års totala skatteintäkt, för en kostnad som sprids ut på fyra år? Rätt konstigt sätt att uttala sig, vore väl mindre förrädiskt att prata om att nästan 5% av skatteintäkten per år kommer gå till det?
Det var väl inte alls en konstig jämförelse? Att sätta ett belopp i relation till storleken på ett års inkomst är väl helt naturligt? Jag skrev ju uttryckligen att det gällde en 4års period.
Att kräva ett belopp utöver det budgeterade på 5% av totala skatteintäkten är fortfarande väldigt häpnadsväckande.