“Det kan till exempel handla om hushåll som idag lånar för att köpa en bostad. I framtiden kan räntorna på dessa lån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor.” – Henry Ohlson, vice riksbankschef
Vice riksbankschefen Henry Ohlson varnar för att vi kan få se 3-4x så höga bolåneräntor som idag på lång sikt.
I ett anförande från förra veckan, som kan läsas i sin helhet som PDF här, varnar han för avsevärt högre bolåneräntor på lång sikt.
“Räntorna har alltså varit mycket låga under en lång tid nu, men det är rimligt att förvänta sig att de på lång sikt kommer att vara 3-4 gånger högre än i dag. Detta måste man ta hänsyn till annars kan beslut fattade idag får stora konsekvenser långt fram i tiden. Det är alltså viktigt att komma ihåg att de förutsättningar som gäller idag inte kommer att gälla decennier in i framtiden.”
En kroniskt lägre tillväxt i speciellt västvärlden förväntas göra att räntan fortsätter hållas låg, vilket är en rimlig slutsats. Mot detta står dock de kraftiga och ostoppbara demografiska trenderna menar Henry Ohlson. Eftersom vi lever allt längre och det kommer bli allt fler pensionärer, så kommer sparandet minska när man behöver sina sparpengar till att överleva som pensionär, och då kommer räntorna stiga.
Sammanfattningen lyder:
“Med högre global tillväxt skulle vi förvänta oss högre globala realräntor. Tillväxten kan i princip komma från att sysselsättningen eller arbetsproduktiviteten börjar öka snabbare.Om vi får ett lägre globalt sparande kan vi förvänta oss högre globala realräntor. Sparandet kan komma att minska om andelen äldre stiger och pensionsåldern sjunker. Om inkomstspridningen minskar kan också det leda till lägre globalt sparande.När sparandet minskar kan det innebära ytterligare tryck uppåt på de globala realräntorna eftersom konkurrens om sparpengarna kan väntas öka bland de som vill investera i ny produktionsteknik. Detta kan också få betydelse för realräntans utveckling.”
Så ska vi vänja oss vid låga räntor får vi hoppas på både stagnerad ekonomisk tillväxt och att folk ser till att dö i tid och inte leva så förbaskat länge. Samt fortsatt hög inkomstspridning, då minskad inkomstspridning minskar sparandet.
Idag har nog många runt 1.5% i bolåneränta. Räkna med att få betala 6% framöver.
14 kommentarer
Bra att veta, tyvärr kommer dock kreti och pleti inte tänka längre än till när de kan sälja sin bostad till överpris och på sätt fortsätta driva bubblan vidare.
In the long run we are all dead, som Keynes sa så vem bryr sig idag?
Rätt är att 50% kommer att vara sysselsatta till minst 1 timme i VECKAN efter 7 år med den invällningnivå vi hade för 7-8 år sedan. Då räknas även alla arbetsmarknadsåtgärder typ fas3 och liknande in. Sant är att efter 7 år hade 25% fått ett heltidsjobb. Inkluderat då diverse skattefinansierade hitta-på jobb.
Jag undrar dock vad som kommer att driva räntan uppåt? Köper inte resonemanget om pensionssparande eller plötslig högre global tillväxt.
Snarare står vi inför en kall lågkonjunktur samtidigt som vi importerat hundratusentals som enligt statistiken inte ens kommer att vara i arbete om 7 år (50%).
Hur ska denna lågkonjunktur mötas? Med högre räntor? Riksbanken har målat in sig i ett hörn och det luktar japanskt.
Är i princip obelånad i Stockholmsvilla så känner mig inte så partisk, snarare dum som inte lånade mer även om jag värdesätter den ekonomiska säkerhet jag har i gengäld.
Tyvärr verkar omvärlden blivit mer osäker av olika skäl.
När han säger att räntan kommer vara 3-4 gånger högre – vilken ränta pratar han om?
Reporäntan, realräntan eller nominella räntan?
I slutklämmen så säger han ju:
"Låt oss därför säga att de framtida globala realräntorna kommer att vara av
storleksordningen 1,5–2,5 procent. Om vi till detta lägger ett inflationsmål och
inflationsförväntningar på 2 procent i Sverige skulle vi komma fram till
nominalräntor på 3,5–4,5 procent."
Om repon är -0,5, vad blir den då den är 3-4 ggr högre?
Snackar vi -2% reporänta? 🙂
Det är ju finansiell armageddon.
Riksbanken kommer inte våga höja för när dom höjt någon procentenhet kommer ekonomin att knaka i fogarna och så får dom sänka igen.
Så har det pågått sedan 2008 !
Nuvarande riksbankchefen är skolad i Federal Reserve så han bara härmar hur dom gör !
Japp, japans 10-åriga ränta har legat under 2% och egentligen närmare 1% i snart 20 år…..Spekulera kan vi allihopa. Önsketänkande är för politiker och den bistra verkligheten för pensionärer.
På lång sikt finns det fortfarande potential för tillväxt då några miljarder fattiga på Roslings bubbelvis svingar sig upp i levnadsstandard med tvättmaskin, smartfån och konsumismens välgörande olja i maskineriet. Och på tal om olja, eller energi i allmänhet, så kan det vara den begränsande faktorn som kastar grus i maskineriet. Fast det löser sig nog också på ett eller annat sätt.
Energi i allmänhet borde vi kunna få oändligt av i princip, tekniken finns men viljan saknas. Portabel energi är det dock värre med.
@Alex: Vad är det för energiutvinning du pratar om som inte kräver användning av begränsade resurser?
Vice riksbankschefen verkar härligt bortkopplad från verkligheten. M a o perfekt synkroniserad med den samling tokdårar som kallar sig "Regeringen".
Så länge den europeiska ekonomin i stort hackar som en gammal tvåtaktare så kommer räntorna inte att krypa uppåt. Sverige har i praktiken NOLL inflytande på räntorna, vi är ett litet obskyrt land i periferin som det är kul att besöka på semestern men i övrigt ignoreras. Vi såg ju hur den s k Statsministern lyckades att få övriga EU att avlasta oss och ta emot lite flyktingar…
Höga räntor implicerar hög inflation, hög ekonomisk aktivitet och låg arbetslöshet. Vad som ska driva den ekonomiska boomen ser jag inte då vi har motsatsen deflation idag. 6% räntor kommer en dag, men tror det ligger bra långt bort i tiden. Inte i närtid så det är inget man behöver oroa sig för idag.
En meteorid kan ju träffa oss i pannan när vi är ute på kvällspromenaden också men hur stor är sannolikheten? #Bostadsbubblan som aldrig spricker