Restaurangnäringen ökade sin nominella omsättning med 0.9% under januari månad rapporterar SCB och branschorganisationen Visita. Justerat för kalendereffekter och prisinflation föll dock försäljningen 2%. Frågan är dock om det bara är en överspillande effekt av överkonsumtion under julhandeln?
Kalenderbaserade effekter handlar om antalet vardagar och veckoslut under januari månad, samt hur helgdagarna faller in.
Det går förstås att dra vilka växlar man vill på restaurangbranschens siffror. Personalrestaurangernas försäljning minskade med 9.6% och kvälls- och lunchrestaurangerna med 5.2% medan den billigare sk snabbmaten ökade med 3.3%. Detta talar för att folk sökte sig till billigare mat, vilket talar för att hushållens ekonomi pressats.
Det är för tidigt att säga något om man ser ett trendskifte här. Dels tror näringen själva enligt KI:s konjunkturbarometer på ökad försäljning framöver, och dels är som alltid januari väldigt speciell och beror mycket på julhandelns utfall.
Fortsätter utvecklingen i februari ser vi ett trendskifte, men man kan förstås vifta med händerna över utvecklingen om man vill. Gissningsvis av politiska skäl.
12 kommentarer
Att det långsiktigt hänger ihop med snacket om köttfria måltider skulle inte förvåna mig.
Sedan tio år tillbaka har uppfödningen av köttdjur minskat i USA, trots att konsumterna efterfrågar mer nötkött. Det är helt enkelt inte lönsamt att hålla köttdjur.
Så denna långsiktiga trend kan mycket väl vara en del i en försämrad ekonomi, som kan motiveras med klimatproblem/kornas rapande och därmd en acceptans för en sämre livsmedelssituation.
Min privatekonomi har blivit bättre och bättre varje år men jag äter ändå allt mer sällan lunch på restauranger. Bara det senaste året har lunchpriserna skenat och nu är det inte längre ovanligt att se restauranger SKRYTA med 3-siffriga lunchpriser, iallafall i Stockholms innerstad där jag jobbar.
Även om det säkert var ett decennium sedan nu så känns det som igår när en normal "dagens lunch" kostade 40-något kr. Jag har mentalt hunnit anpassa mig till kanske 79 kr för en lunch innan det svider för mycket och jag istället går till någon multinationell kedja och köper något skit för typ 30 kr för att klara mig till middagen hemma. "Bara burgaren. Nej, ingen extra ost. Kranvatten blir bra, tack."
Annars har jag aldrig varit så duktig på att göra matlådor som nu, och jag har ett lager av billiga micro-rätter i frysen att ta med när jag inte har någon hemlagad låda. Köpta med 10%-på-hela-köpet-kupong. För några år sedan, när jag hade sämre ekonomi men priserna låg under min mentala "för dyrt"-gräns, åt jag på lunchrestauranger nästan varje dag.
"Min privatekonomi har blivit bättre och bättre varje år men jag äter ändå allt mer sällan lunch på restauranger. "
Det kanske finns ett kausalitetssamband här. Sen jag började med lunchlåda istf lunchrestaurang tycker nog jag att min privatekonomi har blivit bättre (om man rensar för löneförändringar iaf).
Jag håller med om att lunchpriserna har skenat och folk i större utsträckning börjar ta med sig mat hemifrån.
I mitt fall så får jag gratis lunch av min arbetsgivare (minus skatt). Ändå tycker jag inte att det är värt att luncha ute.
Jag använder pengarna till att köpa råvaror och lagar hemma istället.
Jag tycker mig se att portionerna blir allt större, kan det bero på det?
Portionerna på de flesta lunchrestauranger har definitivt växt i storlek. Syns även på hamburgerhaken. En big mac var stor en gång i tiden, nu är den en av de mindre.
Räknas inte det faktum att fårket redan spenderat pengarna i december in bland kalenderbaserade effekter? Man borde ju iaf ta höjd för att januari brukar vara den "fattigaste" månaden…
Snabbmaten håller på att förädlas och breddas, det är inte bara Mickey D som erbjuder "snabbtmat", du har t ex kända krögare som Melker Andersson, som har sitt Vigårda koncept, första stället öppnade i Stockholm för 3 år sedan, men han har nu expanderat till både Malmö och GBG.
Överhuvudtaget så har ju Hamburgare under flera år nu varit på stark frammarsch, det finns många högkvalitativa, independents som enbart fokuserar på burgare i våra större städer, nu pratar jag inte om Lasses gatukök, utan om ställen som verkligen lägger ner mycket jobb på att få in rätt råvaror(ofta närproducerat).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kreditköpen på Klarna mm får sitt genomslag efter 30-60 dagar så räkna med Q1 son mager månad istället för enbart januari.
Har kompisar som driver restaurang, och januari men även i viss mån februari är notoriskt dåliga månader för restauranger. Många passar också på att renovera, göra större underhåll och annat som behövs under denna period, just för att kostnaden för att hålla stängt är relativt låg.
Vem har råd att äta på restaurang?
En burgare på gyllene bågen kan jag kosta på mig ibland….
Varm macka(pizza)för 100 spänn,oftast kvittofritt och med roadkill som fyllning,nobbas iaf av mej med familj.
Donken har iallafall ett barnsjukhus att driva,kudos till dom.Kvitto kommer dessutom oftast med ordern utan att man behöver fråga.