I förra blogginlägget tog vi upp det allra viktigaste, nämligen vatten. Dags för en första introduktion kring mat. Ska man börja med prepping är rekommendationen att faktiskt preppa sådant man äter, eller åtminstone kan tänka sig att äta regelbundet.
Är detta en middag tro? |
Att skaffa sig ett grundförråd av mat, så man klarar några veckors allvarlig kris är inte speciellt svårt. Konsten ligger i att göra det smakligt och att skaffa sådant man ändå gör sig av med och kan äta till vardags genom att rotera förråden.
Naturligtvis kan man rakt av skaffa sig förråd för långtidslagring och se den kostnaden som en försäkringskostnad. Samtidigt är det bra att fokusera på mat som man är van vid att äta, laga och vet att man tycker om.
Rotera förråden
Rotera förråden handlar om att använda sina preppingförråd som en egen servicebutik.
När vetemjölet är slut åker du inte och handlar, utan du går in i ditt förråd och hämtar ett nytt paket mjöl. Samma med pasta, ris eller andra saker du har i din egen servicebutik. Sedan köper du ett nytt paket nästa gång du ändå ska iväg och handla, och ställer in i förrådet.
På det här viset roterar man sin lagrade mat naturligt.
Bland saker med god hållbarhet (sex månader eller mer) hittar man t ex knäckebröd, sylt, krämer, mjukost, och många andra pålägg som t ex jordnötssmör, samt oljor. Även t ex chips och nötter kan ha upp till ett halvårs lagringsbarhet. Därtill naturligtvis konserver och torrvaror som mjöl, pasta, nudlar eller ris.
Jag vill slå ett extra slag för ägg, som har god hållbarhet i rumstemperatur och ännu bättre om de förvaras svalt i t ex en matkällare. Ägg går att ha som enskild måltid, särskilt frukost – kokt, stekt, omelett eller äggröra. Med torrmjölk och vetemjöl går det att göra pannkakor. Använder man ägg till vardags kan man med fördel ha några kartonger stående i den egna servicebutiken.
Det viktiga är att inte lägga upp större förråd än man gör av med under ett hållbarhetsintervall. Håller sylt i ett år och du gör av med sex burkar sylt om året, lagra sex burkar sylt. Ju kortare hållbarhet, desto mindre i lagret.
Ibland kan man substituera lagringsbar mat istället för “riktig mat”. Exempelvis kan man använda burkköttbullar istället för handgjorda färska köttbullar. Chili con carne på burk istället för äkta slow cooked Texas no bean chili. Burkköttfärssås istället för hemmagjord köttfärssås. Därmed kan man även rotera konserverna.
Har du lagrat mat för t ex en månad och hållbarheten är två år så behöver bara var tjugofjärde måltid vara baserad på prepps för att du ska få en fungerande rotation.
Provät innan du lagrar
Avgörande för att förråden ska fungera skarpt, men även för regelbunden rotation är att du faktiskt gillar maten. Enformig eller oaptitlig kost kan faktiskt göra att man svälter ihjäl via matvägran. Speciellt gäller detta barn, som kan vägra äta ris varenda dag även om deras överlevnad hänger på det.
Kris är inte roligt. Att maten då sänker humöret är oacceptabelt. Man ska se fram mot måltiderna och maten ska vara god. Måltiderna ska vara humörhöjande.
Så provät allt du lagrar, så du vet att det faktiskt är något du kan tänka dig äta. Om man fokuserar på det man ändå gör av med så är det inget problem.
Glöm inte att lagra smakförstärkare som ketchup, senap, sylt och olika såser, t ex pesto. Speciellt konservmat vinner enormt på egen kryddning. Lagra även rena humörhöjare som chocklad och godis. En varning är dock att sötsaker kan driva på hungern, så lagra hellre mörk choklad än sockrad mjölkchoklad.
Tänk på att det ska vara lättlagat
Preppad mat bör vara lättlagad. Dels för att det ska vara enklare med disk, men också för att spara energi. Ris är t ex energieffektivare än pasta. Det går åt mycket mindre vatten att koka ris och det räcker att du kokar upp riset och sedan sveper in kastrullen i handdukar och låter stå och dra. I kontrast mot säg en halv liter vatten för ris åt en hel familjs måltid kan pasta kräva åtminstone två liter vatten, som ska hållas kokande i kanske tio minuter.
Energiåtgången för pastan blir alltså mycket större än för riset. Vi återkommer i ett senare inlägg kring energifrågorna – mat utan möjlighet att tillagas är meningslös.
Planera måltiderna
Se till att planera hur preppingförrådet ska omsättas till faktiska måltider.
Torrmjölk, havregryn och salt, samt sylt ger en utmärkt frukost på havregrynsgröt, men utan mjölken och utan sylten blir ingen glad.
Räkna på kaloriinnehållet. Dagsbehovet sägs vara 2000 kcal. Sikta på att en dags måltider ska ge detta, ofta ca 500-600 kcal per måltid plus något mellanmål.
Glöm inte planera även för frukost. Preppingbara frukostar är t ex havregrynsgröt, knäckebröd med mjukost, eller kräm med torrmjölk.
Exempel på måltid
Nedan följer ett enkelt exempel på en måltid, baserat på Felix chili con carne. Ingredienserna hittar ni också överst på första bilden i inlägget.
Creme fraichen är dock en färskvara, men kan liksom den rivna färska osten på bilden nedan bytas ut mot mjukost. Dock inte mot räkost.
Konservburken ersätter här en äkta hemgjord chili, alternativt pulled beef eller motsvarande långkok.
Burk majs, lagringstid flera år: 62 kcal
Burk Felix chili con carne, lagringstid flera år: 520 kcal
Påse 200g majschips m ostsmak, lagringstid ett halvår: 940 kcal
(Mjukost 200g av 400g förpackning: 420 kcal)
Här används dock istället en burk 200g creme fraiche med 640kcal.
Summa kalorier är 62+520+940+420=1942 kcal. Tillkommer kalorier i dryck.
Sammantaget blir det en ordentlig måltid för tre personer om 647 kalorier var. 485 kalorier var på fyra personer, men med söt dryck till drar man upp detta över 500 kcal. På bilden nedan rosévin, men det går förstås precis lika bra med saft. Eller öl för vuxna, vilket man också med fördel kan ha hemma i den privata servicebutiken.
Alternativet med creme fraiche om den fortfarande trots undergången råkar vara hållbar, t ex för att man ställt ut maten på balkongen under det kallare halvåret, blir istället 2164 kcal, eller 541 kcal per person om man är fyra.
Felix chili con carne är en bra konserv, om än lite väl kryddsvag. Tabasco har tillförts i detta exempel, annars fungerar sambal oelek utmärkt som smakförstärkare. Man kan också enkelt sätta ihop en egen salsa på en burk krossade tomater och tabasco eller sambal oelek eller andra kryddor man har hemma (blanda och koka upp, färdigt). Färdiga såser kan man förstås också ha lagrade, som guacamole eller just salsa. Det går rent av att helt byta ut chili con carne mot en salsasås att ha till chipsen, om man t ex är vegetarian.
Majschipsen är det som har sämst lagringstid här, cirka ett halvår. Man bör alltså inte lagra mer chips än man normalt förbrukar på ett halvår vid icke-kris. Chips går dock att byta ut mot t ex ris.
En “Sandra”. Exempel på måltid i huvudsak baserad på preppade varor även om det fuskas lite här och inte används mjukost. |
Med lite enkel planering är det inga problem att sätta ihop helt hyfsade måltider även efter undergången, krisen eller kriget är här. Särskilt om man fokuserar på att preppa det du äter och äta det du preppar. Då löser sig sammansättningen av måltiderna av sig självt.
Vad har du själv för planerade preppade måltider, inklusive frukostar och mellanmål?
43 kommentarer
"Enformig eller oaptitlig kost kan faktiskt göra att man svälter ihjäl via matvägran."
Seriöst ngt av det fjolligaste jag hört.
Är du hungrig på riktigt så funkar det inte så.
Du har ingen aning om konceptet "Svälta ihjäl", det är klart och tydligt.
Jaså? Efter en tid utan mat försvinner hungerkänslorna när kroppen gått in i svältläge. Särskilt små barn kan då få problem m aptiten även om det dyker upp mat.
Kan intyga att Cornucopia? har rätt om hungerkänslorna. Efter att jag hamnat på vanlig avdelning efter en tid på intensiven fick jag jobba hårt på att få igång ätandet igen. (För att bli av med flytande mat via slang in i armen och äckligt söta drycker.) Första lilla portion jag orkade äta upp var en liten tallrik sparrissoppa.
Än värre var att mitt beroende av kaffe helt upphört. Krävdes avsevärd ansträngning för att få igång kaffedrickandet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Måste protestera lite här. Jag har aldrig någonsin ens hört talat om att barn "svält sig själva till döds" genom enformig mat. Finns det mat tillgänglig äter barn så småningom. Det krävs långa perioder av extrem svält (tänk Nordkorea på 90-talet) för att detta ska ske. Det finns barn i tex Storbritannien som vuxit upp på fullständigt erbarmligt ensidig kost, men sjukdomar som skörbjugg eller beriberi är trots det mycket ovanliga. Och dödsfall finns helt enkelt inte, såvida barnet är friskt i övrigt.
Håller med Nanotec. Testade för ett tag sen ett fasteprogram och kan säga att man inte känner sig hungrig efter ett tag. Däremot så fick man dricka enormt äckliga drycker och hade buljong som "middag"(Mår fortfarande illa så fort jag känner lukten av buljon) Hade ett barn gått igenom samma program tror jag definitivt att de hade matvägrat även om det inte skulle funnits något annat tillhand.
Om man bara ligger hemma och väntar på döden så kanske man slutar känna hunger. Om du faktiskt tänkt överleva så håller du igång och då skriker kroppen bokstavligt talat efter mat. Senast i somras när jag hade en av mina "testa-dig-själv"-perioder så hade jag varit helt utan mat i 3 dagar med undantag för en näve blåbär och då gick det till och med att äta okryddad (men grillad) mört. Det var inte gott men känslan av att tugga på något med lite struktur var belöning nog och man fick i sig lite välbehövlig energi.
Om man inte är villig att äta snudd på vad som helst för att ge kroppen energi så kommer man nog dö innan man hinner svälta ihjäl. Humör/inställning, värme och vätska är av min erfarenhet absolut viktigast för att överleva. Hur många skulle exempelvis kunna tänka sig att äta en annan människa för att överleva? Spana in filmen Alive (1993) för "inspiration" 😉
Tar längre tid än tre dagar för att gå in i svältläge.
Om du förbrukat dina reserver hjälper inte vätska så mycket heller, annat än till att bryta ner musklerna till energi.
Givetvis, min poäng var att aldrig hamna i svältläge för då är det redan för sent..
Into the wild är en annan intressant film att se för ytterligare inspiration. Kanske inte så realistisk i alla lägen men man får sig en tankeställare 🙂
Vad menar Lars med svältläge? Om han menar övergång till ketonförbränning så kan det mycket väl ske inom tre dagar beroende på omständigheterna.
Med diverse kryddor kan man piffa upp normalt sett ganska tråkiga rätter som nudlar och dylikt och man behöver inte heller oroa sig för hållbarheten för dessa. Kaffe och te kan man också köpa på sig i enorma mängder, de fungerar desutom bra som bytesvara.
Jag lagrar ved – varje år. Med kakelugn i vardagsrummet och vedspis i köket och det vedförråd vi har, klarar vi en vinter utan el utan vidare. 5 kbm eldar vi normalt upp i kakelugnen varje vinter, men har alltid 10 kbm i vedboden när vintern börjar. Halva huset får vi förstås stänga av, men varken svält eller frost blir ett problem. Vatten däremot… Egen brunn med pump beroende av el ju inte bra. Finns inte plats för både slangarna och en manuell pump tyvärr. Visst, har man tur får man ut en 50 liter ur hydroforen, men sen då?
Smält snö
JoJo. Men det är ju inte snö året om.
Jag lagrar ved – varje år. Med kakelugn i vardagsrummet och vedspis i köket och det vedförråd vi har, klarar vi en vinter utan el utan vidare. 5 kbm eldar vi normalt upp i kakelugnen varje vinter, men har alltid 10 kbm i vedboden när vintern börjar. Halva huset får vi förstås stänga av, men varken svält eller frost blir ett problem. Vatten däremot… Egen brunn med pump beroende av el ju inte bra. Finns inte plats för både slangarna och en manuell pump tyvärr. Visst, har man tur får man ut en 50 liter ur hydroforen, men sen då?
Om man ska vara riktigt seriös ska man studera instruktionerna för livsmedelshantering vid krisberedskap, som vi hade under kalla krigets glada dagar.
Jag slår ett slag för kronans ärtsoppa på burk, som jag tycker är väldigt god och dessutom nyttig och kan lagras relativt länge.
Har man tillgång till ett källarskafferi, vilket vi hade, eller jordkällare, som håller ca 12 grader året om, så kan jag säga av egen erfarenhet att man kan lagra hemmagjord sylt på burk utan konserveringsmedel i åtminstone 1 år, mha hermetisk tillslutning.
För hermetisk tillslutning krävs det att man häller den kokheta sylten i rena, ugnsuppvärmda glasburkar, som tillsammans med rena, klickljudsförsedda lock har stått i ugnen i ca 115 grader. Alla bakterier ska ju dö! Alltså, medan man kokar sylten, värmer man upp burkar och lock långsamt i ugnen så att de inte spricker. När burken är fylld med sylt, tar man ut tillhörande lock direkt från ugnen, och skruvar på locket på glasburken. Sedan får sylten i den lockförsedda burken svalna. Efter en tid ska man höra ett klick, på grund av det undertryck som den avsvalnande gasvolymen, mellan syltytan och locket, skapar. Då vet man att burken är tätt försluten. Om inte, så får man kolla lockets centrala del, huruvida den buktar upp eller ned. Nedbuktning indikerar tätt förslutning.
Glasburkar och lock fås genom återanvändning av köpta syltburkar, sillburkar etc. Livsmedelsindustrin använder också hermetisk tillslutning som konserveringsmetod.
Fiskbullar med ris. Barnen älskar det. Finns dessutom i flera smaker och lätt att hantera.
Min dootter spottade ut fiskbullar redan vid nio månaders ålder, liksom barnmaten, helt riktigt kött skulle det vara – hennes bror är tvärt om … Finns ingen regel om vad "alla barn äter" , det är bara att testa.
Några kilo proteinpulver och gainer (mest maltodextrin eller något sådant) så klarar man sig ett bra tag.
Konserver slår det mesta och hållbarheten är låååång. Ger både mat och vätska.
Sedan finns choklad och honung som har obegränsad hållbarhet (om det förvaras rätt)
Kul inlägg! Ett annat tips är att slänga in ett par flaskor (billig) whiskey i förrådet. Utöver att fungera som humörhöjare så lämpar de sig ypperligt som byteshandel i händelse av en längre kris.
Även ett par flaskor Ålborgs Jubileums Akvavit höjer stämningen rejält.
Kul inlägg! Ett annat tips är att slänga in ett par flaskor (billig) whiskey i förrådet. Utöver att fungera som humörhöjare så lämpar de sig ypperligt som byteshandel i händelse av en längre kris.
Angående havregrynsgröt så har min far lärt mig att bland det godaste man kan smakförstärka gröten med är en stor klick smör, sk smöröga. Kokar man en råge kastrull och det blir gröt över så kan den med fördel stekas upp dagen efter och äts också då med smöröga.
Man gör som så att man gör en grop i mitten på gröten där smörögat får smälta. Sedan tar man en bit gröt på skeden och doppar det i smöret. Ät och njut, gudomligt. Allt detta utgår från att man tycker havregrynsgröt är gott, borde också fungera för dem som inte är så förtjusta i dylik mat.
Nu är det mycket tulpaner på gång i växthuset. Om det blir kris vet jag att lökarna går bra att äta och resten av växten kan man gillra för att fånga rådjur. Något för lite grönsaker på väg men vid kris åker en del annat ut och gott grönt ersätter. (Frön finns i lager) Odlar tidig potatis i svarta hinkar. Till hösten finns mycket mer äpplen och päron än vi äter, kan bytas mot annat eller tillverkas vin av.
Utan el blir det tillagning av fryst kött och fisk som start. Konserver och mesta torrfoder får vänta.
Läste nyss att Oden serverades kokt griskött som alla andra i Valhall men det gav han alltid till sina två ulvar. De andra gudarna och hans krigare drack mjöd – själv drack Oden bara vin både som dryck och mat.
Gillar som Oden också gott vin men med tanke på bilkörning så blir det sällan före kvällstid och då tillsammans med mer fast föda. Vid en kris kan det vara bra att ha vin som tål lite längre förvaring än boxar. Möjligen kan också vin vara ett bytesmedel i kristider men då bryts förmodligen någon lag.
Har vanliga järngrillar men tänker bygga en i sten för då blir det enklare att elda med ved.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I kristider gäller rätt snart gatans lag,i motsats till vad msbs gd säger då…
Människors hamstrade varor kommer snart att ägas av dom starkaste.
Folk får inte sällan annorlunda beteende vid hunger och törst.
pasta fungerar lika bra som ris om man gör sig av med hjärntvätten att den måste vara al dente. Prova följande.
Koka upp 3 dl vatten.
Rör ned 1 st påse currysås (Blå Bands är bäst) i vattnet.
Släng i 1 dl snabbmakaroner när såsen börjar koka.
Stuva makaronerna direkt i såsen i c:a 3 minuter, sedan har de dragit åt sig vattnet.
Ta bort från spisen.
Rör i 1 st burk tonfisk i olja (skall inte kokas, bara värmas i det övriga, för bästa smak).
Ät. Servera eventuellt med konserverade persikohalvor då deras sötma bryter fint mot currybasen.
Den som inte gillar currysås kan istället använda valfri "Varma Koppen" som bas.
Tillägg: Rör om ofta under stuvningens tre minuter, det kan börja bränna fast i botten på slutet annars.
"Ris är t ex energieffektivare än pasta."
Riktiga karlar ratar de utländska, metrosexuella påfunden pasta och ris. Riktiga karlar äter potatis, som med fördel kan lagras i svala mörka utrymmen under flera månader. Tänk gamla, hederliga Bondesverige! För att energieffektivisera, dvs. minska koktiden för kokt potatis, kan man med fördel först skala och skära upp potatisen i mindre bitar, och därefter koka potatisen.
Jag är kritisk till ris-pasta-slutsatsen. Den behöver underbyggas. Tillbaks till ritbordet, Cornu!
Empiri på min spis och i mitt hushåll, för ett ris som ska kokas i 20 minuter och för pasta som ska kokas i 6 minuter, säger det motsatta.
Jag kokar alltid under lock, och jag kokar upp en alldeles för liten mängd vatten för de båda fallen. Både pastan och riset häller jag i kokande vatten. För att det inte ska koka över, häller jag på kallt vatten då och då. I pastafallet måste jag också röra då och då, lämpligen då kallt vatten tillförs.
Spisreglagemässigt innebär detta att reglaget står på 6 för att få vattnet att koka. Därefter vrids reglaget till 1 resten av tillagningstiden.
Pastafallet kräver minst energi hos mig.
Efterskrift: Möjligen kan ett ris som bara ska kokas 3 minuter slå pasta i energihänseende.
Så vad du säger är att du inte är en riktig karl, utan en metrosexuell sittkissare? Eftersom du kokar både ris och pasta?
För övrigt är inte alla mina läsare män, bara för att du är det.
Ris åts redan på Vasas tid vill jag minnas medan potatis ju är en betydligt senare import. I konsekvensens namn bör väl f ö även tomat mm ratas av den som anser ris och pasta som importmat. Men ha så kul på potatisdieten, det krävs en riktigt efterbliven idiot för att sätta ideologi före näringsvärde.
Då två av blogginläggets kommentatorer har tjall på sin ironiradar, kunde man tycka att jag borde ha tillagt att det kan förekomma spår av ironi i det berörda stycket.
Men för att vara något mer allvarlig, så anser jag att kokt potatis, som tas direkt upp ur jorden och läggs i kastrull, är bra mycket nyttigare än de industriprocessade födorna ris och pasta. Potatis, till skillnad från durumvete och ris, odlas med fördel på våra breddgrader. Bra ur krisberedskapssynpunkt då gränserna stängs!
Jag äter ris, pasta och potatis. Det erkännes. Potatis vinner dock alltid i längden.
http://www.nyttigt.eu/potatis-ar-nyttig-mat-och-fortjanar-ett-battre-rykte/
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/arsenik-i-ris/
Om man åkallar historien så kallade min mormor ris för myrägg, det var potatis som gällde då förstås. Men nu är det nya tider.
"Metrosexuell sittkissare" – Årets nyfras! 🙂
Man önskar ibland att det fanns en svensk motsvarighet till Urban Dictionary.
Så du tycker det är skitmanligt att äta pasta och ris? Ironi betyder ju nämligen motsatsen. Det är ju typ lika märkligt det.
@Hen Dover 06:49
Det var värre än jag trodde. Du har ingen ironiradar, eftersom du inte vet betydelsen av ironi. Det förklarar varför du har kommit så snett i tillvaron.
Ironi = förställning i talet, genomförd i hånande avsikt; av grekiska eironeia = fördöljande av vad man verkligen tänker.
Potatis och ris går bort som kolhydratskost om bränsle tryter. Snabbmakaroner och nudlar är det som gäller då. Korta koktider.
Ett förslag på enkel och billig prepping som vem som helst har råd med och som inte behöver särskilt lagringsutrymme: torkade baljväxter (bönor, ärtor, linser) och råris. Hållbarheten räknas i åratal om de lagras torrt. Dessutom ger det rikligt med protein ävensom essentiella aminosyror om baljväxter och ris äts tillsammans!
Gott? Nja, men du kommer garanterat inte att svälta ihjäl och du kommer förmodligen att bli friskare och starkare än om du äter en massa glutamatspetsade hel- och halvfabrikat.
Den bästa preppingen är den som faktiskt blir av.
Skall man preppa 3 mån med en stor familj så krävs nästan 10000kcal per dag, dvs nästan 1 miljon kalorier för 3 mån. Bara att glömma kött, konserver, chips och annat finlir. Ris, Linser, Havregryn och Mungbönor (groddas lätt) skulle vara min basmat (3500kcal med kilo snitt, så säg 100kg drygt). Pesto är grym smaksättare till detta som kommer i olika smaker med ca 5000kcal per kilo, säg 30kg pesto. Oljor ligger runt 8000kcal/kg så minst 20 liter sånt. Socker och sylt för moral, säg 20kg. Sen skulle jag lägga resten på jordnötter 6500kcal/kg grymt mycket bättre än chips, solrosfrön och pumpafrön likaså, säg 10kg av varje. Det blir 250kg mat som ändå används i vardagen som basvaror, och ger 1M kalorier. Lägg till kryddor som kanel, curry, salt etc. Allt kan lagras minst ett år, och köpas in när priset är rätt.
Skippa köttet, protein från linser, jordnötter, frön är fullvärdigt. Köp 1kg askorbinsyra (lagras för evigt med jod etc), samt multivitamin etc även om det är knappt behövs för 3 första mån.
Räknade ut ca pris på detta och landade på 10 000kr, dvs 100kr/dag. Helt ok vid ekonomisk kris. Peston stack ut så ersätter man det med billiga jordnötter kommer man ner mot 70-80kr/dag för 2 vuxna + 4 barn.
@ Dr Benway: Tack för ditt inlägg, verkligen. Förutom Cornucopias blogginlägg fick ditt mig att tänk en extra gång. Du har inga bra och enkla recept att dela med dig?
Mvh
Min prepp är nästan vegansk om man bortser från ägg, äter väldigt lite raffinerade produkter eller mejeriprodukter i min vardag. Det är inget hälsoval eller politiskt ställningstagande utan en ren smaksak. Kött är en dagsprodukt som jag alltid köper färsk dagen det ska ätas. Har ett veckoförråd av grönsaker och frukt hemma nästan alltid, tomat, gurka, lökar, kåler. Att förvara dessa grejer i kylen är en nymodighet som förbättrar hållbarheten rejält men dödar smakupplevelsen. Lägger in och syrar ganska mycket själv också. Kimchi, surkål, västeråsgurka, rödlök, rova. Lägg på en gedigen samling torkade baljväxter, nötter och frön samt baljväxter på burk. Huvudsakliga kolhydratskälla bulgur för det är så jäkla enkelt, i med en buljongtärning och 50% mer vatten och du har perfekt bulgur efter fem minuter i uppkokt vatten.
När det kommer till recept skulle jag rekommendera att titta på vad man lagar i matkulturer där det finns mycket fattigdom och som länge varit krigshärjade. Dessa människor är experter på att ta tillvara på och göra något bra av enklare ingredienser som man kan ha i bulk hemma. Två personliga favoriter är shakshuk (ägg pocherade i tomatsås) samt nordafrikanska grytor med torkade frukter i.
Ungefär en vecka är vad jag kan se mig max behöva lagra för. Scenarion som skulle innebära längre tids utslagna samhällsfunktioner skulle innebära att jag lämnar hemmet och då gör inte någon mat-prepping större nytta utan andra förberedelser.