Norrmännen är friluftsfanatiker. Fast samtidigt verkar man ha en helt annan inställning till exempelvis rökning och kosthållning. Min ganska omedelbara observation är att i Norge är det högavlönade män som röker, och inte som i Sverige lågavlönade kvinnor.
Oslo från T-banan upp till Frognerseteren. |
Sverige kan uppfattas som informellt och att t ex tjänstemän klär sig i vanliga vardagskläder på jobbet, om man nu inte är chef eller har hand om kundkontakter. Fast Sverige verkar snarare vara uppklätt i jämförelse med Norge.
Här verkar tjänstemän kunna ha på sig friluftskläder till jobbet. Trots allt ska de gå på tur efter jobbet. Ett jobb som för övrigt bara är 7.5 timmars arbetsdag, fem dagar i veckan. Och en halvtimmes lunch för en macka. Norrmannen är alltså på jobbet åtta timmar om dagen, mot svenskens nio timmar med åtta timmar arbete och en timmes lunch.
Istället är det mer eller mindre fanatiskt friluftsliv som gäller. Skidkläder och rent av langrennskidor är inget konstigt på T-banan i Oslo. Särskilt inte 1:an upp till Holmenkollen och Frognerseteren.
Vad för butiker hittar man i de mer renodlade kontorsområdena? Skidbutiker, cykelbutiker och annat friluftsliv…
Fast friluftsfanatismen står i bjärt kontrast mot rökningskulturen här. Mina inledningsvis anekdotiska uppfattningar byttes ganska snart till välgrundad empiri, som också bekräftas när man pratar om saken.
I Norge röker män. Gärna tjänstemän och högavlönade. Det kan rent av ses som en statussymbol och lyxkonsumtion att röka. Fast så kostar ett paket cigaretter kanske 100:- NOK (?).
Så när man vandrar runt på t ex Akers Brygge hittar man kostym- och slipsklädda män som står och röker utanför Handelsbankens huvudkontor. Eller för den delen går runt och röker på stan. Jag såg faktiskt totalt en kvinna som rökte. Iklädd en mörk dress, och stående utanför just Handelsbankens kontor.
Kontrasten mot Sverige är slående. Naturligtvis generaliserar jag som alltid, men i Sverige är det lågstatus att röka. Här röker kvinnor och i synnerhet kvinnor med okvalificerade jobb. I Norge verkar det vara tvärt om.
Dock kanske norrmännen har greppat det här ändå. Så länge alla är friluftsfanatiker kommer folkhälsan vara god ändå och då hittar man en skidbutik i samma byggnad som ett kontor.
Naturligtvis är ovanstående högst anekdotiska betraktelser. Svenskar som bor i Norge kan säkert ha en helt annan uppfattning.
11 kommentarer
er det noen som røyker gammal-tobakk lenger, da? trodde det bare var tapere som gjorde det, jeg…
I vilka delar av Oslo var du i?
Oslo är uppdelat mellan Öst ("fattigområden", samt hipsterområdet Grünerlökka som brukade vara fattigt men sedan 20-30 år tillbaka är gentrifierat) och Väst (bortom slottet kommer ambassader och prestigevillor). Gränsen går traditionellt i Akerselva. Det påstås att det fanns lärare som varnade sina elever för att åka över till "andra sidan" förr i tiden. Jag kan tänka mig att det är vissa skillnader på rökverkskonsumtion fortfarande mellan dessa delar av staden.
Sen är det skillnad på rökverk och rökverk. Cigarrer och cigariller med sin basiska rök (till skillnad från cigaretter som har sura pH-värden) tas nikotinet upp i bihålorna. Därför blir det inga halsbloss och färre kolväten söker sig ner i lungorna. Till skillnad från cigaretter, vars "sura" rök kräver halsbloss ner i flimmerhåren för nikotinupptag. Stor skillnad beroende på vad man konsumerar som vanligt. Så brukar alla cannabisrökare köpa cigarettobak och rullpapper till för att kunna blanda ut sina grejer, jag har dock ingen aning om hur siffrorna i Norge ser ut där.
Nej, det var förstås i de finare delarna. Dock ser det inte alls ut så i Sverige, med män i mörk kostym och slips som står och röker eller går runt och röker på stan.
Och i Sverige verkar cigarrer (och pipa) fått ett ordentligt uppsving på sistone. Men inget emot hur populärt cigg var för säg… 20 år sedan.
Kom och tänka på Djursholm av en professor Holmqvist (sociologi?)
Han drar oxå långtgående slutsatser utifrån korta observationer.
Roande i en blogg som denna-men knappast nåt man borde kunna bli professor på.
Generaliseringar gör man för att bekräfta sina förutfattade meningar även kallat fördomar.
"Här verkar tjänstemän kunna ha på sig friluftskläder till jobbet"
Har du varit i en svensk stad på sistone? Människor går in i MATbutiker och Caféer i träningskläder, efter avslutat träningspass. Så jävla sunkigt.
Hur ska de annars kunna visa upp sin vältränade kropp ner på muskeldetaljer?
Men det är ändå på fritiden, väl?
För min del får människor vara klädda hur de vill hemma eller på sina kontor, men när jag sitter och äter på café vill jag inte se (och lukta) svettiga människor i träningskläder.
Rökare i Norge är framför allt 1) gästarbetare från Östeuropa, 2) hantverkare/ "grovarbetare" och 3) kvinnor som jobbar i vården. Statussymbol har jag inte sett, men möjligtvis är det en liten skillnad mot Sverige där.
Det är omöjligt att väga upp de negativa effekterna av rökning med friluftsliv.
Tänk ändå att få dö efter att de den sista tiden fått i sig syre motsvarande vad du kan dra in genom ett sugrör. Testa gärna någon gång om det är detta du ser fram emot.
En annan sak man kan konstaterar att dom i stor utsträckning – likt fransoser – rullar sina egna cigarett med t.ex Tiedemans Gul, Petteroes blå och allt vad det nu heter. Den lite yngre generationen köper dock mest färdigrullat. Kan inte minnas när jag såg en svensk rökare rulla sin egna cigarett sist…