Föräldraförsäkringsstatistiken är missvisande på många vis, även om det säkert finns systematiska skillnader. Nedan följer en anekdot där marginalskatteeffekterna gör att mannen inte tar ut sina dagar formellt, utan låter kvinnan göra det.
Läsaranekdot nedan.
“Vi har precis fått barn. Jag är i högutbildad i 30-årsåldern och tjänar 60tkr medan min tjej är yngre i traditionellt kvinnoyrke och tjänar 38tkr. Vi har alltså samma SGI, men under föräldraledigheten kommer min marginalskatt vara ca 55% och min tjejs ca 30%.
Vi planerar vara hemma ett år var. Vi skulle kunna ta ut fyra föräldrarpenningdagar per vecka var, men eftersom min tjej får betydligt lägre marginalskatt och till skillnad från mig kommer ligga under taket för pensionsinbetalningar kommer hon ta ut sju dagar per vecka och jag minimalt.
Vi har delad ekonomi, men vill vara jämställda inkl det ekonomiska ansvaret. Hon har pga graviditeten drabbats av naturligt ojämställd minskad arbetstid, sjukskrivning och graviditetspenning. Att jag för över mina ersättningsdagar till henne är därmed ett mkt skatteeffektivt sätt för oss att bättre dela det ekonomiska ansvaret.
Vårt agerande för att bli jämställda kommer dock i statistiken se mkt ojämställt ut – politiker kommer hota med att lagstifta bort vårt beteende.
Vår situation är inte typisk men heller inte ovanlig. Med stor skillnad i marginalskatt och pension måste den med lägre inkomst ligga en bra bit under SGI-taket för att det inte ska bli lönsamt att låta den med lägre inkomst ta ut flest dagar.”
Liknande situationer är inte ovanligt. Det samma gäller VAB.
Statistiken avspeglar bara uttaget från föräldraförsäkringen, inte hur mycket man faktiskt är ledig med sina barn i faktiska dagar, eller hur mycket man faktiskt tar hand om barnen när de är sjuka.
Det finns fler anekdoter från läsare, t ex där kvinnans skattefinansierade arbetsgivare kräver formellt uttag av dagar, medan mannens privata arbetsgivare inte kontrollerar, utan mannen kan därmed ta förldraledigt utan att ta ut en enda dag. Tvärt emot vad socialister vill trycka på folk, så finns det faktiskt föräldrar som gör allt för att maximera tiden man kan vara ledig med barnen istället för att skicka dem till uppfostringsanstalt i tidig ålder. Och för att maximera det behöve rman vara ledig utan att det syns i föräldraförsäkringens statistik.
Vad som borde tas fram är den verkliga ledigheten med barn, tillsammans med externa faktorer som t ex arbetslöshet, vårdnad/boende och privat/offentlig arbetsgivare mm.
43 kommentarer
Men du kan ju inte lita på folk att de gör det jämställt
Ett annat sätt är att man från den gemensamma kassan sätter av till pension för den som varit hemma längst
Om det inte framgår utifrån kontext var första meningen ironisk. Trots allt är jag 70 talist.
Om det inte framgår utifrån kontext var första meningen ironisk. Trots allt är jag 70 talist.
Det gör man.Det kallas BPGB. Framgår av orangea brevet.
Ställer till en massa kul specialfall när makar tar ut lika många dagar och sedan ändrar sIna uttag retroaktivt då rätten till BPGB går över till den andre föräldern.
Sedan kan man konstruera ändå märkligare bettenden hos pensionssystemet när någon har barn med olika partners.
Plötsligt undrar jag hur jag ens överlevde som småbarnsfar med 19kkr i månaden före skatt.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja, man blir ju lite fundersam på vad folk gör med sina pengar egentligen…? Varken jag eller frugan är i närheten av att slå i SGI-taket och ändå klarar vi oss otroligt bra med 50 % delad föräldraledighet.
Men men, det ser kanske olika ut i olika delar av Sverige 🙂
ErikG: troligen är det att du vänt dig vid att ha mer pengar att röra dig med. En gång i tiden klarade man sig på studielån utan att det gick någon nöd på en, men nu verkar det "otänkbart" att tillåta sig på en sån summa…
38k i ett traditionellt kvinnoyrke?? Var finns de jobben nånstans. Jag byter.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har en känsla att det var ett horrelaterat inlägg det som togs bort.
Men seriöst, är man yngre än trettio och jobbar i ett traditionellt kvinnligt yrke så inte fanken tjänar man 38k. Jag är man i ett ganska högt betalt kvinnoyrke och dessutom betydligt äldre, tjänar bara ett andetag över 30k. Så var finns de lönerna?
Exempelvis sjuksköterskor ligger på i genomsnitt 25k efter 7 år i yrket (lonestatistik.se). Visst finns det specialister som kan få uppåt 40k, eller till och med över, men de är ytterst få, typ 1% eller så.
Jag litar inte på lonestatistik.se.
Vårdförbundet själva säger 30 684 i medellön för sjuksköterskor och de har ingen anledning att överdriva – snarare tvärt om.
Är du socionom och jobbar med ensamkommande barn i Jakobsberg (Stockholm) så har man 36000 även som 28 årig kvinna utan större erfarenhet
Skilj på månadslön och faktisk lön. Månadslön är siffran före obekväm arbetstid, kvällar och helger, vilket man t ex inom vården ofta behöver arbeta.
Det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Ponera att jag skulle söka jobb som ssk i ett genomsnittligt landsting och kräva min nuvarande lön som kommunsköterska – jag skulle bli utskrattad. Jag känner ytterst få som har över 30k i landsting. En del med flera års erfarenhet har 27k. Att medellönen skulle ligga på 30600 innebär alltså att det finns mängder ssk med 35k. Jag tvivlar. Det är bemanningsföretagen som driver på i så fall.
Lönerna som Vårdförbundet redovisar är väl månadslönerna – dvs lön innan OB och övertid läggs på?
Exakt, Wofser.
En psykolog ligger runt 40 efter 7-8 år i yrket. Och ja, det är ett mycket kvinnodominerat yrke.
Wofser: sedan får man också ha med i beräkningen att väldigt många jobbar deltid i vården. Jobbar man heltid med treskift dag-kväll-natt så tar man snabbt slut. Så det brukar bli att en deltid plus ob (övertid brukar inte gillas, man kompenseras med ledig tid) motsvarar en "vanlig" heltidslön.
Det finns nuförtiden progressiva privata arbetsgivare som fyller på upp till full lön, eller 90% för höginkomsttatagare vid föräldraledighet. Då minskar incitamentet att det är den med låg inkomst som alltid måste vara föräldraledig.
Fanns redan på min tid för 10+ år sedan. Förutsättningen var dock, förstås, att man faktiskt tog ut formella dagar och inte bara var ledig utan lön. Samt att man jobbade kvar minst 12 månader efter man kom tillbaka från ledigheten.
Föräldrapenningtillägg från LO.
Alla kräver inte att man tar ut formella dagar. Vissa erbjuder denna förmån även om man är ledig utan FP.
>Vi har precis fått barn.
>Vi har delad ekonomi
Skilsmässa nästa!
Hm,
Om man olika lönenivåer i ett parförhållande samtidigt som man har gemensam ekonomi.
Är inte den högavlönade parten i så fall solidarisk mot sin partner?
Men det är väl inget som en normalintellegent socialist har insett?
Vill man minimera statens skatteinkomster ska den med högre lön ta ut allt.
Rejäl skattekilar uppstår här.
"Vi har alltså samma SGI, men under föräldraledigheten kommer min marginalskatt vara ca 55% och min tjejs ca 30%" <- det är ju direkt felaktigt. I extremfallet, där man är ledig januari-december, blir skatteskillnaden exakt 0 kr (27% marginalskatt, tabell 30 om 4 dagar per vecka).
Om vi antar att ledigheten går juli-juni, dvs halva året föräldrapenning, halva lön, så blir årsinkomsten med 60kkr/månad och 4 föräldradagar under föräldraledigheten ca 435000 kr, vilket ger en marginalskatt på 30% (skattetabell 30). Vid 38kkr/månad blir marginalskatten 27% under samma förutsättningar.
I övrigt finns ju en ändå en korrekt poäng i inlägget, vi gjorde likadant pga hustuns landstingsjobb som kräver att hon faktiskt tar ersättning från försäkringskassan (hon måste dessutom ta ut föräldraledigt för att kunna vara ledig över exempelvis jul, medan jag som jobbar vanliga kontorstider naturligtvis inte behöver det).
Det är skillnad på skatt och marginalskatt. Marginalskatten på inkomster över 430 000 kr inkluderar statlig skatt och blir på drygt 50 %, exakt nivå beroende på vilken kommun man bor i.
Men upp till den nivån borde man kunna ta ut mer lika om man bara tänker på marginalskatten.
Brytpunkten för statlig skatt går vid 443 200 kr. Marginalskatten på 435 000 kr blir alltså 30%. Skatten blir 23%.
Tolvtretton, din slutsats om att beräkningen är fel bygger på antaganden om att ledigheten tas ut i en sammanhängande period, samt att all förvärvsinkomst försvinner när han är föräldraledig. Vet du att så är fallet? Du verkar också ha fastnat att marginalskatten måste vara skatteffekten av en mycket liten inkomstökning. Jag tror att man med marginalskatt i detta sammanhang syftar på skatteeffekten av att ta ut föräldrapenning jämfört med att inte göra det.
Learch: Inlägget angav att de skulle vara lediga ett år var, det är svårt att tolka det som något annat än 2 sammanhängande år (och även om det är uppdelat i 2 sexmånadersperioder var så blir effekten densamma).
Marginalskatt är ett väl definierat begrepp, och lämnar inget direkt tolkningsutrymme. Skatteeffekten totalt av en större inkomstskillnad skulle bli mindre än marginalskatten.
Men inlägget lämnar inte tillräckligt med detaljer för att avgöra exakt vad marginalskatten blir, men för en marginalskatt på 55% behövs inkomst över 638 800 kr, vilket inte kan uppnås ens om arbetsgivaren fyller upp till 100% om man bara tar ut 4 föräldradagar per vecka.
Föräldraledighet får tas ut till barnet är 12. Finns stor möjlighet att fördela ledigheten på annat sätt än 100% de första två åren och 0% de sista 10.
Om du vill märka ord håller jag med dig, men av sammanhanget förstår man här att det inte är nån derivata-tolkning som avses utan skatteeffekten av föräldrapenningen.
För att ha en marginalskatt på "enbart" 55% vid en inkomst på 638 800kr ska din kommunalskatt vara 27%, tror jag inte nån kommun har. Har du kanske missat avtrappningen av jobbskatteavdraget? Marginalskatten vid den inkomsten är vid normal kommunalskatt ca 60%.
Ja, de tänker säkert sätta ungen i dagis från födseln och sedan ta några dagar då och då tills den fyller 12, det verkar rimligt.
Vad menar du egentligen med "skatteeffekten av föräldrapenningen" då? Under föräldraledigheten kommer inkomsten vara lägre, och skatten sjunker. Jag har väldigt svårt att tolka ordet "marginalskatt" på något annat sätt än den faktiska betydelsen av ordet. Dvs för varje extra föräldrapenningsdag som tas ut tror mannen att han får behålla 45% av ersättningen och kvinnan 70%. Vilket inte är sant, annat än i fallet med tillräckligt få dagar för att inte påverka marginalskatten som man hade haft om man arbetat 100%.
I ditt sista stycke har du iofs rätt (jag räknade på förra årets skatt, med tabell 30…), men det är egentligen irrelevant eftersom inkomsten inte kommer komma över 638800 kr, och man kan enkelt planera ledigheten så att inkomsten kommer under 443200 kr, vilket ger nästan samma skatt för båda föräldrarna, trots att man delar jämnt på antal uttagna dagar.
Med skatteeffekt menar jag hur mkt extra skatt det blir av föräldrapenningen. Dvs hur mkt det blir på marginalen av att ta ut föräldrapenning (jämfört med att inte göra det).
Du verkar försöka hitta en situation där effekten inte uppnås, och det finns såklart sånna vilket bara betyder att det kan vara fel, inte att det är fel. Kanske är hon hemma första året och han 4 månader per år i 3 år. Kanske fyller arbetsgivaren upp lite lön under föräldraledighet, kanske har han avsättningar i aktieköpsprogram som faller ut även om man är ledig. Det finns många rimliga varianter.
Planera sitt liv utifrån marginalskatten… Passa dig så att det inte går för dig som för männen i Lars Wilderängs böcker. Du har nått högst upp på stegen men den står lutad åt fel håll.
Är inte hela denna artikel/anekdot och frågeställning ganska tragisk?
Likt en dator så har man försökt göra ett lite större problem enkelt och greppbart genom att exakt räkna fram hur många kronor och ören man skulle få ut extra genom att den ena föräldern tar X antal % av föräldraledigheten medan den andra föräldern tar Y antal %. Sen försöker man maximera antalet kronor på slutet genom en maximeringsfunktion.
Och så blev resultatet i slutändan att vi fick ut 6000 kr mer i månaden under de 450 dagar som du maximalt kan ta ut under de 8 första åren av ditt barns liv. Eller så råkade det bara bli 6 kr. Ändå så tycker man att det är såååå värt det eftersom "vi fick ut mest kr".
Hade det inte varit mer vuxet att se på det som en jävla möjlighet att här kan jag vara ledig 450 dagar och få spendera dem med mina barn. Att få möjlighet, tvärtemot hur det ser ut i många andra delar av världen där man inte får ens i närheten av 450 dagar, att passa på att älska och uppfostra barnet helt ostressat i 450 dagar.
Istället väljer så många att se det som en "kostnad" att vara hemma och som en börda att uppfostra barnet. Jag tänker som i fallet i denna artikel att tjänar man 60 kkr i månaden lär man väl ändå ha någon sorts intelligens och vill man då inte försöka vara med och föra denna intelligens vidare till sin avkomma. Om man har något sinne för effektivitet så borde man väl vilja förmedla vidare sin intelligens till barnet i så ung ålder som möjligt? Eller är man så intelligent att man kommit varvet runt och insett att "ignorance is a bless" och ett korkat barn/vuxen är ett gladare barn/vuxen?
Hur som helst så tror jag inte det gör denna familjen ett dugg om de skulle VABBA eller vara föräldralediga tillsammans och dela lika på ansvaret av det barn de valt att sätta till världen. Vad gör det om man får 10k kr mindre en månad när man ändå inte lever på marginalen på något sätt.
Faktiskt är hela frågeställningen och pengaräknandet absurd för du vet inte om du blir överkörd av bussen i morgon eller om ditt barn blir allvarligt skadat. Ifall det sker så skulle du förmodligen gladeligen byta ut 60kkr i månaden för att få umgås med barnet oskadat. Därför tycker jag att fler människor borde inse att det är en jäkla möjlighet de får att kunna vara föräldralediga och inte se det som någon belastning.
Så snälla du som tjänar 60 kkr i månaden och har räknat på marginalskatteeffekterna och hur otroligt dålig din pension kommer bli ifall du skulle "offra" hälften av 450 dagar. Tänk ett par varv till.
/ Från en annan farsa som tjänar lite bättre än sin fru men som ändå ser ett stort VÄRDE i att få vara hemma med sina barn och få vara med och upptäcka världen tillsammans med dem.
Um. Han ska ju vara hemma med sitt barn. Han ska bara inte ta ut några formella föräldraledigtdagar och kommer inte synas i statistiken.
Haha, jag gör en pudel och svänger helt om. Killen är ju faktiskt en himla bra kille! 🙂
Undrar hur representativa deras löner är i Sthlm?
Sen undrar jag lite vart gränsen går för när man känner att man hellre värdesätter ledighet (gå ned i arbetstid) före högre lön?
Är en bra djup djungel med föräldraledigt.
Ska ha mitt första barn i Maj och är lyckligt lottad att min sambo tjänar samma som jag men fattar ändå inte hur det är smartast vi tar ut våra dagar rent ersättningsmässigt.
Rent ledighetsmässigt hade vi tänkt ta ut en del båda två men allt hänger ju på hur man tar ut ersättningen..
I alla kollektivavtal för tjänstemän jag har sett får man ersättning till 90% av lönen i mellan 2 till 6 månader.
Så han skall vara ledig ett år och hon skall ta ut pengarna fast hon jobbar. Låter rätt korkat ur skattesynvinkel…