669
Dags för en söndagsenkät igen. Hur stor andel av ditt hushålls nettoinkomst läggs på bostadslån?
Som uppföljning på förra veckans enkät om hur mycket läsarna lägger på räntor kan ni nu svara hur stor andel av nettoinkomsten som läggs på amortering av bolån. Amorterar ni klumpvis, titta på helårsinkomsten (efter skatt) och jämför detta med amorteringarna.
Svara nedan.
21 kommentarer
Du skulle behövt fler val mellan 1-15%. Vilket resultatet kommer visa…
Enligt min mening så skulle kategorin om ägande av bostad behöva delas upp i subkategorierna ägd fastighet och bostadsrätt eftersom gällande den senare kategorin så rör det sig inte om ägande utan om dispositionsrätt inom vissa givna ramar.
Här är en som går ordentligt back på boendet, http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.3013676-hon-tvingas-bo-pa-camping-for-40-000-i-manaden
Hon är nog inte återbetalningsskyldig oss skattebetalare.
Varför gnälla,bara att åka dit servicen är till hennes belåtenhet.
Alternativet var att Göteborgs kommun hyrde en tvåa för 50.000:- i månaden. Inte konstigt skatten är hög när det slösas så med allmänna medel!
Vilken tur att bloggägaren tillika också är slöseriombudsman… Eller har man kanske gett upp inför övermakten…
Hmm. Vi lägger frivilligt ca 12 % av nettoinkomsten på amortering. Vårt hus är belånat till ca 70% belåningsgrad. Svarade 11- 20 % men kändes som svaret innebär att vi skulle vara tvingade till amortering. Vi ser det som ett tryggt sparande i kombination med fond/aktiesparande. Några år innan pension ör vi skuldfria och har en god pension.
God pension,var,hur,i sverige?
Man kan ju alltid hoppas.
De få som drar in skatt får jobba in i döden och skattas därefter,vi har inte sett ett skit ännu av vad som väntar.
Hoppas jag har fel.
Tänk när vi får lite varmare väder och det kommer…ja vad?
PJ du missade kanske att han skrev att de kommer ha en bra pension tack vare deras fond/aktie sparande och art de är skuldfria.
Kanske är dags att du lär dig förstå en simpel mening på ditt troliga modersmål?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför så otrevlig ton Joakim?
Tror du verkligen att sparande i fonder och aktier är säkert pensionsspar?
Kanske skulle du kliva ner från din överlägsna piedestal och tänka dej för hur du uppfattas av andra.
Bra pension,tro de du.
Simpel mening,du fattar ju inte alls,säkrat tillgångar i fonder/aktier..
Du kommer att få ett bryskt uppvaknande.
Jag tror nog att de flesta delar Joakims uppfattning om dig PJ.
Näh,du är ju en likadan översittare Viktor.
Nå,hur skuldsatt är tex du?
Hur säkrar man tillgångar enligt dej då?
Aktier och fonder då..
Du har garanterat pensionssparat med va?
PJ så du menar att du får skriva på ett otrevligt sätt men du får inte bli bemött lika otrevligt? Det resonemanget brukar kallas hyckleri.
Otrevligt,var?
Du Joakim,du kastade första stenen med att vara otrevlig mot mej,hyckleri..
Mitt troliga modersmål,vad menar du med det,har du problem med invandrare?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vi lägger knappt 2% på amortering, däremot lägger vi 50% (av nettot) på sparkonton. Vi får se vad tiden utvisar, men i dagsläget kan vi lätt lösa lånen när vi vill och ser ingen panik med dagens räntor. Frågan är kanske – vad väntar vi på? Jag har en gnagande (olustig) känsla som att hela världen väntar på något, men vad?
Fick editera %en
Vi är två vuxna och två barn, typiska svenssoninkomster och svenssonlån på huset. Amorterar ca 10% av inkomsten och i denna takten är huset betalt om 40 år. Siktar på 30 års avbetalning sen så att huset är betalt till pensionen. Med dagens samhällsutveckling lär pensionen bli kaffepengar…
Jag och sambon har i och för sig (betydligt) mindre än 50% av bolånet kvar (vi bor i en bostadsrättslägenhet i närförort till Stockholm) – men vi tycker ändå att det känns viktigt att amortera. Målet måste givetvis vara att vara skuldfri, tänker jag?
Ska man amortera ordentlig någon gång så är det nu när räntan är så låg. Jag och hustrun har lagt amorteringen så att utgiften för amortering + ränta motsvarar en ränta på ungefär 7% med noll amortering. Det innebär också att huset är avbetalt till pensionen om ca 25 år med rak amortering, vilket är målsättningen.
Skulle räntan stiga så kan vi justera ned amorteringen. Det får dock till följa att amorteringstiden förlängs. Amorteringstakten innebär dock att ränteutgifterna minskar med 4% årligen, vilket gör att amorteringen kan ökas trots att man håller totalutgiften på samma summa. Detta leder till en reell minskning av kostnaden för lånet i nivå med tillväxt och löneökning. Lägger jag 15% av nettoinkomsten nu så blir det 12,5% om tio år räknat på 2% löneökningar.
Kan lägga till att skälet till att vi siktar på skuldfri-till-pensionen är att inkomsten lär falla rätt hårt då. Om vi samtidigt blir av med en utgift motsvarande 10% av nettoinkomsten då så blir fallet inte så hårt.
Sedan måste man givetvis inte amortera. Amortering är ett sätt att spara.