Nedan följer lite foton från Akers Brygge i Norge. Jag återkommer med lite funderingar kring den norska bostadsmarknaden och den norska ekonomins utveckling.
Fotona nedan är på inget sätt tagna under optimala ljusmässiga väderförhållanden.
Sorgenfri och en Cornucopia – ett ymnighetshorn, som spyr ur sig en aldrig sinande ström av välstånd. |
Till en början kan man nog se det som symptomatiskt att de svenska storbankerna är representerade på Akers Brygge. Handelsbanken har rent av sitt norska huvudkontor beläget på Tjuvholmens allé. Eventuella smällar på den norska bostadsmarknaden kommer påverka de svenska storbankerna.
Handelsbankens huvudkontor vägg i vägg med bostäder. |
Tjuvholmens allé. |
SEB. Också vägg i vägg med bostäder. |
Swedbank. |
Även Danske Bank hittas i området.
Annars får väl arkitekturen tala för sig själv.
Guld. Eller gyllene iaf. |
Sedan måste förstås Rådhuset dyka upp överallt i foton från Oslo, precis som Eiffeltornet i Paris.
Vår i luften i Oslo, men diset hänger tungt över Oslofjorden. Antagligen inte det enda som överskuggar vårsolen i Norge just nu. En av de skuggorna är oljepriset…
27 kommentarer
Så kallad "spännande arkitektur"..
Men flygplanen till Japan med färsk lax ger stora inkomster. Gynnas av lågt pris på oljan. Just nu under säsongen är det färsk Skrei som vi äter minst en gång per vecka. Gissar att det når butikerna direkt från Norge via snabba lastbilar utan att passera auktion i Göteborg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Norge är ju ett vackert land.
Normalt.
Dessa byggnader kan ju när som helst- utseendemässigt – tävla i klassen vedervärdigt.
Men kanske funktionen är god.
Inte lätt veta utifrån en exteriör.
Om en amatörs tankar får göra sig hörda…
De kanske får tävla mot Nobel om priset fulaste byggnaden på vackraste platsen!
och så sitter nån annan på andra planhalvan och gnäller på att det inte finns bostäder. Kom in i matchen, det finns en anledning till att man kan få en hyresbostad på dagen i Oslo. Och ingen klagar på att bo på Tjuvholmen, det kan jag garantera
Ska skriva lite om bostadsmarknadern i Norge. Fungerande, kan man väl sammanfatta med. Men så är det också marknadsmässiga hyror. Vilket kan innebära 12000 NOK/mån för 20 m2 centralt i Oslo.
en skillnad mot Sverige är att ägarlägenheter är det absolut vanligaste. Det leder till småskaliga privatinvesteringar, dvs privatpersoner kan köpa en eller några smålägenheter för uthyrning (inga mellanhänder som skall lägga sig i uthyrningen). Det är mer flexibelt och distribuerat än att allmännyttan skall bygga komplex som skall projekteras i 10-tals år. Bostatdsrättsföreningar som vi känner det i Sverige är ganska ovanligt
Bekräftar min research, vilket känns bra. Tydligen är stora hyresvärdar också relativt ovanligt.
Kan dock konstatera att svenska BRF:er har betydligt trevligare allmänna utrymmen än norska eierlegenheter. Ägarlägenheter blir mindre fokus på det gemensamma än i en BRF och mer fokus på lägenheten. Som, om den bara ska hyras ut, förstås kan ha standard därefter…
Dock, anekdotiskt, ej vetenskapligt stickprov.
Jag tycker deras nybyggen är klart finare och modigare än svenska diton.
Att oljepriset gått ner kraftigt är det bästa som hänt Norsk ekonomi på länge. De har levt över sina tillgångar under lång tid och priset på arbetskraft har varit absurt. Nu får de chansen att skära bort överflödigt fett från den feta laxsidan och komma tillbaka med en mer konkurrenskraftig ekonomi.
12 000kr/månad för 20 m2
Skulle vara en dröm att hitta något sådant i centrala Stockholm.
Där kan ett alternativ vara 9000kr/månad för en pigkammare och en galen hyresvärd.
Oändligt mycket snyggare än precis alla nya kontorsbyggnader i ditt älskade Bryssel herr Skepare.
Nulli secundus
Mitt intryck av Norge är att hyresmarknaden fungerar på så vis att du kan hitta ett boende men att utbudssidan för bostadsbyggandet (plan- och bygglagar) är lika snårigt som i Sverige. En mängd juridiska begränsningar för bostadsbyggande gör att det byggs relativt lite så hyrorna rakar i höjden.
Ser fram emot att Cornucopia en dag skriver om Köpenhamns bostadsmarknad, där finns fortfarande (hyresreglerade) lägenheter med samma standard som 1950 (enkelglasfönster, toalett på kökstrappan i ett sexvåningshus utan hiss och duschkabin i källaren eller "brusebad" med ledningar från köket till en minimal garderob).
http://minby.dk/amagerbladet/tusindvis-af-koebenhavnere-bor-uden-adgang-til-bad/
Fast ett par hundra lyckliga per år kan få sådant inrenoverat hos sig m.h.a. kommunalt stöd (som inte räcker så långt i förhållande till de tusentals lägenheterna som fortfarande finns)
http://byfornyelsesportalen.kk.dk/
http://www.frederiksberg.dk/byfornyelse
@Nulli
Vem f-n har sagt att jag haver Bryssel kärt?
Lögn under alla år jag sett det.
Annars finns det ju rätt ok platser i själva Belgien.
Men det är en helt annan sak.
Visste ni för övrigt att den tydligen rätt kände arkitekten Horta var gift med en dalkulla?
det lyckades inte jag med…
passa på att ta en titt på operahuset, Bar Code-höghusen och de nya bostadsområdet de bygger i Bjørvika. Sjönära
Varit förbi Bar Code, men det var efter mörkrets inbrott och inget bra läge för foton.
Bar Code är rätt trist tycker jag, då hela längan blivit osthyvlad, dvs i princip samma höjd på alla byggnaderna. Variation i fasaduttryck är viktigt, men minst lika viktigt tycker jag att varierande höjder kan vara, då blir det intressant att titta på. Det är även häftigt med kontraster mellan gammalt och nytt, om det görs på ett bra sätt.
Ett bra exempel är den enorma divergensen vid nya Malmö Live, du har en gammal byggnad som i princip ser ut som en stor enplansvilla, och sedan det nya konsert- och konferensanläggningen precis vägg i vägg. Kontrasten är enorm.
Här är ett par foton
https://farm8.staticflickr.com/7672/17076356128_01583ec857_b.jpg
https://farm8.staticflickr.com/7599/17122028361_67ba4e9e08_b.jpg
Tråkig arkitektur som man kommer vilja resa bort ifrån för att ladda batterierna…
Eller med ett annat ord: konsumtionsdrivande…
Detta är exempel på något så ovanligt som nytt innerstadsbyggande med mix av bostäder, kontor (banking district i detta fall), nöjen och restauranter. Mycket eftertraktat, många vill bo så. Det är anledningen till prisstigningen i centrala städer
Det slog mig med – i Sverige bygger vi fortfarande bostadsområden. Akers Brygge blandar kontor och bostäder. Och restauranger.
Så Norge nysatsar på ABC-staden, ett fräscht Corbusier-tänk från 60-talet. Ser dock ut som att de använt alldeles för lite betong. Man ska liksom stöpa fram husen i kubikkilometer av det beiga guldet! Då blir det riktigt bra!
Jag tycker stadsplanerarna i våra städer har börjat få lite sjukdomsinsikt när det gäller att bygga vad de kallar "bland stad" dock Cornu. Det finns flera intressanta utvecklignsområden där de tagit fasta på detta.
Det är fortfarande lite för mycket "4 lokaler per kvarter" tänk dock(en på varje hörn), de borde ställa som krav på att hela bottenvåningarna på hus skall vara förberedda för närings- eller föreningsverksamhet, så att de kan omvandlas om lokalbehov uppstår i ett senare skede.
Vissa blir då A lägen, utmed huvudgator och starka publika stråk, där du kan få in de kapitalstarkaste företagen, dvs kedjorna, typ Starbucks, eller H&M, andra blir B lägen, lägre hyror, mindre kapitalstarka företag och företag som kanske inte behöver det bästa skyltläget, t ex vårdcentral, reklambyrå, bokförlag, diverse mindre tjänsteföretag, sedan även C lägen, där mindre kapitalstarka näringslivsverksamheter kan etablera sig, typ cykelverkstad, konstnärsateljé, föreningslokal etc.
Sedan gäller det förstås att bygga tillräckligt tätt, så att befolkningstätheten blir relativt hög, annars blir det ju svårt för vissa företag att få det att bära sig ekonomiskt. De behöver ett visst antal boende och verksamma i området för att ha ett stabilt kundunderlag.
Men ja, blanda för fan, kontor, mindre lokaler och bostäder, det behövs både dag och nattbefolkning, då får man den stad de flesta av oss kan uppskatta, till och med "bönderna" ;P …
När ett område blir tillräckligt populärt kommer även hyreshöjningarna även som ett brev på posten, exempel på detta är "SoFo", där näringsidkarna nu börjar klaga som fan på att hyrorna skjuter i höjden, då är det viktigt att det finns områden med liknande strukturer som de mindre kapitalstarka företagen kan flytta till, och så påbörjas processen igen.
Akers brygge är en fantastisk Skapelse:
– Fruktansvärt fult
– Väldigt trevligt.
Varför trevligt?
Kanske på grund av stor walkability och en mångfald av verksamhet.
Ja inte är det en vacker huvudstad de har…
Flytta till nån småstad, säg Halden, där är det billigt. Och vackrare.
http://multihulls.org/wp-content/uploads/Halden.jpg
Men det kanske har att göra med att man då får bo på en forskningskärnkraftsreaktor…
Skulle säga att området stadsbyggnadsmässigt håller hög klass. Området fungerar med stråk och butiker i bottenplan, tydlig skillnad mellan privat och offentligt. Man har också lyckosamt undvikit offentliga innergårdar som man iaf fram tills nyligen haft fäbless för i Sverige (Hammarby Sjöstad). Sen kan man naturligtvis ha diverse mer eller mindre subjektiva åsikter om fasadvariationer och densitet av balkonger mm..
Framförallt så är där ett vinmonopol med Norges bästa utbud av öl. De kostar ju gärna en 70-80 kronor flaskan.. men finns ju inga alternativ. (Kyld öl!)