Detta inlägg är reklam.
Medan börsen kommer vika med konjunkturer råder det en fortsatt bostadskris i Sverige. Detta ger utmärkta möjligheter till stabil avkastning genom att investera i nya hyresfastigheter. Samtidigt kräver detta normalt mångmiljonbelopp, men via crowdfundingtjänsten Tessin kan du nu investera från 50 000:- SEK och uppåt i fastighetsbolag med goda möjligheter till årlig avkastning i intervallet 10 – 15%.
Nybyggt seniorboende. |
Tessin erbjuder en marknadsplats för fastighetsutvecklare att via crowdfunding få in aktieägare i sina projekt. Även om hyresfastigheter delvis finansieras via banklån, då bostadshus ger stabila intäkter som är konjunkturoberoende, så behöver fastighetsbolaget delfinansiera via eget kapital. Det är här aktieägare kommer in med finansieringen via Tessins marknadsplats.
Blir ett projekt fulltecknat går det vidare utifrån olika kriterier. Det kan t ex handla om att man ska ha kontrakt på lägenheterna innan man startar.
Just nu finns det exempelvis ett seniorboende i Västervik. Det är knappast så att Sveriges befolkning blir yngre och att det behov av seniorlägenheter jag bloggat om här de senaste veckorna kommer minska, eller att hyresgästerna flyttar någon annanstans. Tvärt om finns det en enorm efterfrågan på just denna typ av boende, och oavsett konjunktur behöver man bo någonstans.
Ett annat projekt handlar om förvärv av attraktivt belägna hyreshus i Västernorrland.
För att titta på detaljerna, och ladda ner prospekt och ekonomiska planer för de enskilda projekten går man in på Tessins hemsida och registrerar man sig snabbt och enkelt genom att ange sin e-postadress. Registreringsprocessen är föredömligt enkel och inget annat än e-post och uppföljande lösenord krävs – inga personliga detaljer alls för att kunna titta på de olika projekten.
Hyreshus för bostäder är en utmärkt konjunkturoberoende investering och erbjuder något som det absolut råder brist på i dagens Sverige. En brist som inte kommer byggas bort på många år. Naturligtvis finns det risker, t ex att det kan vara svårare att avveckla hyresbeståndet under en lågkonjunktur, utan då får nöja sig med fortsatta hyresintäkter.
Detta inlägg har publicerats i samarbete med Tessin.
7 kommentarer
Nja "crowdfunding" handlar det inte om utan om vanlig hederlig investering i företag dvs man köper aktier och får äganderätt. Dvs det är långt mer seriöst än tex Kickstarter.
Även svenska bostadsfonden kan nämnas. Till skillnad från Tessin som verkar vara mer inriktad på utveckling så är svenska bostadsfonden mer inriktad på att äga fastigheterna under en längre tid.
Var det inte kommersiella fastigheter (dvs lokaler och hyresfastigheter) som drabbades allra hårdast på 90-talets bostadskrash?
Vet att det i det lilla samhället jag bodde i på 90-talet såldes ett par hyresfastigheter (väldigt små – typ 3-4 lägenheter) för fantasibelopp till något investmentbolag.
Angående bostadsbrist – i dagens Sverige (2016) så finns det lika många bostäder per innevånare (innevånare per bostad kanske är ett mer korrekt uttryck) som det fanns 1990.
På 1990 talet bröts en inflationstakt i nivån 10-15%.
Det var detta som knäckte bostadsbolagen som länge investerat i bostäder upp till en nivå som motiverades av framtida värdestegring. Hyrorna täckte inte kostnaderna-speciellt inte när det började rasa och fastigheterna tömdes om de ens var inflyttade.
Wofser: varifrån får du de uppgifterna? Verkligen intressant. Det var för övrigt bostadsbrist även 1990, märkligt nog försvann den fort och det gick några år senare att sälja bostadsrätter på gärdet i stockholm för 20000 kr.
SVT hade ett inslag från boverket om att det inte gick att bygga bort bostadsbristen.
I det inslaget så visade en person på boverket att antalet innevånare per bostad var samma idag som för 25 år sedan.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/boverket-vi-kan-inte-bygga-oss-ur-krisen
"Han visar ett diagram över antalet bostäder per invånare, som har legat stilla sedan 1990."
Det jag däremot tror kan ha minskat är antalet hyresbostäder per innevånare.
http://www.scb.se/Statistik/BO/BO0104/2012A01/Bostadsbestand_efter_hustyp_och_upplatelseform_(omraknad)_1990-2012.xls
Totalt antal hyresrätter 1990 – 1.651.695 st.
Totalt antal bostadsrätter 1990 – 682.791 st
Totalt antal äganderätt 1990 – 1.710.282 st.
Totalt antal hyresrätter 2012 – 1.653.347 st.
Totalt antal bostadsrätter 2012 – 1.025.913 st.
Totalt antal äganderätt 2012- 1.871.519 st.
Såg på objektvision fastigheter i Göteborg till ett pris av 22000 SEK/kvm vilket med nuvarande hyror skulle ge 4% brutto, höjs räntorna så måste hyrorna höjas undrar om det är realistiskt. På det "goda" 90-talet låg avkastningen på ett par procent på vissa fastigheter och då låg räntorna på c:a 10%, vilket ledde till en krasch utan like.