Efter att förtydligat enkäten om bloggläsarnas bostäders värdering till siffror ner till enkronor istället för svåra begrepp som kSEK (tusentals svenska kronor) eller MSEK (miljontals svenska kronor) kan man konstatera att bloggläsarens bostad i medel värderas till 3.8 MSEK, eller 3 757 143:- svenska kronor.
Hur hög är din bostadsvärdering i tusentals kronor? |
Knappt 16% av svarande bloggläsare äger inte sin bostad.
I övrigt är det vanligast med en bostad i intervallet 2 – 3 MSEK, men som alltid är även det vanligaste ovanligt och de flesta har en bostad värderad till något annat. Medelvärdet 3.8 MSEK är uträknat utifrån mitten i varje intervall och bör ses som en grov uppskattning.
För övrigt ligger den svenska medelvillans marknadsvärde i intervallet 2 – 3 MSEK, vilket alltså gör att ovanstående knappast är någon konstig prisbild. Bloggläsarna är också ganska korrekt fördelade över landet, så snarast avspeglar ovanstående ganska normala värderingar för åldersgruppens bostäder.
1 205 läsare svarade på enkäten, vilket är i linje på antalet respondenter i opinionsinstitutens undersökningar, men representerar förstås endast responderande läsare, då det inte sker någon filtrering på demografiska variabler eller socioekonomiskt status utifrån vad som är normalt för bloggläsaren.
Vi upprepar väl denna enkät när bostadsbubblan kraschat, så får vi se om värderingarna ändrat sig?
Tar gärna emot förslag på en enkät att publicera ikväll. Seriösa förslag.
28 kommentarer
Eftersom du nämnde bostadskrashen kan du ju ta nåt om det .
Angående vilken enkät. Börsen upp eller ner de kommande 6 månaderna kanske? Eller nån bättre fråga du kan komma på om omx.
Jag har märkt att folk inte gillar att skriva om börsen, men de kanske är intresserade av att läsa om den. Tänkte på antal kommentarer i dina OMX inlägg du gör.
"Jag har märkt att folk inte gillar att skriva om börsen"
Visst är det så. När börsen bara är upp, upp hela tiden och man ligger bra till är euforin hög. Kommentatorslusten hög.
Nu har börsen tappat rejält under ett antal månader. Inte lika intressant att vara lika kaxig. Slokörad är orden få!
Det var någon som skrev något om börsutvecklingen – så en enkät om hur börsen skall utveckla sig vore en ide?
En annan ide vore ju att fråga hur FED skall agera – blir det mer räntehöjningar, eller har de blivit så skrämda av konsekvensen att de återgår till nollränta eller eventuellt mer offensivt än så?
En tredje vore kanske hur man har det ställt med pensionslösningar? I vilken omfattning har läsarna sparande i egen regi (i pensionssyfte)?
Är inte ekonom, men visst är det märkligt att riksbanken fokuserar på matkorgar när det är bostadspriserna som alla pratar om? Jag menar för att avgöra om vi har inflation eller deflation.
Hur många äger sin bil?
Således ej leasad
Eller lånat för att köpa den?
Sant!
För många variabler…
Skrothög
Besiktigad
Försäkrad
Ålder
Kanske rentav en Bugatti av ädel årgång pedantiskt skött
Etc.
Ok lite slapp fråga av mig
Även solen…
De flesta har nog inte fått sin bostad värderad de senaste åren och en del överdriver sin bostads värde. Gör en ny mätning som frågar efter taxeringsvärdet.
Skulle tycka det vore kul att veta hur mycket böcker folk konsumerar, per vecka eller månad. Det pratas mycket om hur detta är på nedgång i samhället, då främst bland unga män, men jag tror fallet är ännu större hos vuxna som nu har massvis av underhållning i tekniken.
Bra förslag.
Problemet är ju faktiskt: var i h-e skall vi nu placera dem?
Det har ju smugit sig på oss en del under årens lopp.
Man vet i stort sätt var man har. ( läs: hustrun vet…)
Men när man nu av ödet har blivit utspridd på 5 ställen är det ju inte säkert att boken man ville ha för stunden finns där jag/vi är.
Javisst, överflödsproblem.
Lättare om man sålde Billy bokhyllor och var dyslektiker, kanske…
Håller med Tim här. Böcker hade varit kul att se.
Men det finns ju sjukt mycket ljudböcker och podcasts man kan lyssna på samtidigt som man gör något
Framsteg !
När vi nu inte kan få så mycket lägre bo-låneränta vore det intressant och ett seriöst förslag att fråga bloggens läsare vad deras räntekvot är.
Räntekvoten är räntekostnadnaden (debt service) delat på den disponibla inkomsten (lön efter skatt). För enkelhetens skull …per månad.
I Excel ser det då exempelvis ut så här… =ROUND(2500/30000*100,2) …vilket ger en räntekvot om 8,33 % (vilket vore en ganska hög räntekvot i dagens extremlåga ränteläge, om jag får kvalificerat uttala mig om utfallet).
Du får svar, eller iaf en indikation, på hur räntekänsliga bloggens läsare är.
Och hos bloggens läsare kanske det tingar till en varningsklocka eller en tankeställare om densamma. Du gör dem en tjänst.
Ett ständigt aktuellt område. Ett bra och talande mätetal (i mitt tycke bättre än skuldkvot som alla tycks haka upp sig på). Utfallet blir tidstypiskt men mätetalet som sådant är tidlöst. Lämpar sig och görs alltså med fördel återkommande med något års mellanrum för att jämföra utfallen. Inget Ben Dover-trams likt Hur många mm per dygn växer ditt armhålshår?
WIN – WIN – WIN – WIN
Bra förslag.
Ben Dover?
Var det inte Efraim Alexander?
Är BD blockad, förresten?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förslag:
1. Hur många som äger en bostadsrätt och letar efter hyresrätt för att realisera vinsten?
2. Om man säljer, hur många som letar bostad i ungefär samma område?
Hur många av er gör sak i orden och bidrar till försvaret av Sverige? Är du krigsplacerad?
Redan gjord. Kan förstås upprepas.
Men för h-e, det är ju alla hjärtans dag!
Hur många har fått ligga?
Underfrågor:
Tog du initiativet?
Tog din partner initiativet?
Låg du med nån annans partner?
etc…
Vilket tempus på verbet?
Skepparn: vilket predikat i meningen? Jag vet att jag kastar sten i glashus här…
alla hjärtans dag är inte slut ännu…
Ligga med eller utan muta?
Stavas det inte med två 't'?