I morgon söndag drar årets stora försvarspolitiska forum igång i form av Folk & Försvars rikskonferens i Sälen. I år blev jag inbjuden och närvarar i form av media. De närmaste dagarna kommer bloggen därför att domineras av försvarsfrågor, även om det kommer en del andra inlägg också.
Utspelen inför konferensen har redan börjat, där bland annat Moderaterna nu säger sig vilja ha högre försvarsanslag än vårens försvarspolitiska inriktningsproposition, som antagits av riksdagen. Den gången hoppade Folkpartiet av, i ett försök att plocka politiska poänger genom att kräva högre anslag. De kunde ju vara säkra på att propositionen gick igenom även utan dem och kunde därmed som första avhoppare framstå som mest försvarsvänliga i Sverige.
Folkpartiet kallar sig Liberalerna numera, då de inte längre är ett parti för folket, och går nu till angrepp mot att Moderaterna vill ha högre anslag, rädda för att Moderaterna ska framstå som mer försvarsvänliga än Liberalerna.
Efter att svenska folket i dagarna har visat sig ha realistiska förväntningar på svensk försvarsförmåga, där endast 16% tror att Sverige kan försvaras blir det nu budgivning om vem som kan vara försvarsvänligast utan att faktiskt behöva ta något ansvar eller faktiskt anslå medel.
Det är bara att konstatera att under åtta år avrustade Alliansregeringen det svenska försvaret och den svenska försvarsförmågan. Enstaka bra beslut, som inköpet av Hkp 16 Blackhawk direkt från hyllan, var gökungar som trängde bort andra akuta behov och slog ut operativa förmågor på andra håll.
Det är först med en socialdemokratiskt ledd svampregering som det faktiskt blivit någon form av vändning i svensk försvarspolitik under försvarsminister Peter Hultqvists tummar i kavajen. De forna allianspartiernas plötsliga försvarsvurmande faller stumt, med tanke på vad man åstakom under sina åtta år.
Kort sagt är det upplagt för en mycket intressant konferens. Ni kommer kunna följa delar av den live hos Folk & Försvar eller SVT, och jag kommer rapportera här på bloggen och på Twitter, där hashtaggen #fofrk gäller.
Endast två partiledare kommer närvara på konferensen, nämligen Anna Kinberg Batra och Ebba Busch (kd). Jan Björklunds utspel om ökade försvarsanslag på Twitter ekar tomt när han inte ens bemödar sig att åka på årets största försvarspolitiska forum. Fast vem vet, stassministern kanske dyker upp, då såväl statsministern som statschefen av säkerhetsskäl inte nödvändigtvis står med på den officiella deltagarlistan. Fast var är statsministern kan man fråga sig, mitt i en kris där Sverige bland annat stängt gränsen mot Danmark och förtroendesiffror dalar?
I övrigt har jag nu via telefon fått en förklaring till utrikesminister Margot Wallströms (s) blockering av mig på Twitter. Det fanns en fullt naturligt förklaring och jag är numera inte blockad, utan bara ignorerad (mute). Anledningen var att mina retweets eller kommentarer till utrikesministerns postningar ledde till långa evighetsdebatter, där utrikesministerns konto var inpingat. För att minska bruset i kontots flöde blev jag därför blockad. Utrikesministerns presschef konstaterade dock att det räcker med att ignorera, och det är vad som gäller framöver.
Så länger rekommenderas bloggrannen Jägarchefens analys av det påbörjade året. Slutsatserna nedan:
“Vad avser slutsatser så kommer jag begränsa mig till tre stycken:
Sverige kommer under första halvan av 2016 vara intensivt utsatt för påverkansoperationer rörande värdlandsavtalet. Ser man till den redan sköra stabilitet som finns inom Sveriges riksdag, så finns goda möjligheter att nå framgång med dessa, oaktat nation som genomför dem.
Övningsverksamheten kommer öka under 2016 i Östersjöregionen, från att legat på en lägre nivå under 2015. Bedömt kommer vi se motsvarande övningsverksamhet som genomfördes under 2014 i Östersjöregionen. Dels utifrån att Ryssland upprättat ett antal nya förband inom MD V dels utifrån att både Ryssland och NATO kommer svara på övningsverksamheten, då ett antal säkerhetspolitiska frågor avgörs under 2016 med bäring mot Östersjöregionen.
Ökade spänningar kommer uppstå i Östersjöregionen under 2016, främst mellan Ryssland och NATO, men Sverige kommer även påverkas av dessa spänningar, oaktat utfall kring värdlandsavtalet. Sannolikhet finns att någon form av kris kan uppstå i Östersjöregionen, under KV II-III, då ett antal säkerhetspolitiska frågor avgörs inom den tidsrymden. Här skall betonas att kris ej är synonymt med konflikt.”
De flesta politiska partier säger sig nu vilja ha ökade anslag till försvaret. Vi får se om man också kan gå från ord till handling, eller om det bara handlar om det sedvanliga positionerandet inför #fofrk.
Deltagande på #fofrk är en del i det ökade ekonomiska utrymmet för bloggen, med en produktionsbudget, då resa och uppehälle inte direkt är gratis. Denna kostnad kan dock tas via bloggens nya produktionsbudget.
Efter konferensen kommer jag också börja podcasta och håller just nu på att leta upp intressanta gäster inom bloggens olika ämnen – har du förslag på gäster, eller rent av vill vara gäst själv (över Skype), hör gärna av dig. Första avsnittet har som arbetstitel “Två nötter i skogen”. Jingel i form av intro och outro är framtagen och producerad av en professionell musiker och kommer presenteras i första avsnittet.
Andra satsningar i år kommer vara deltagande på Almedalsveckan, samt än så länge åtminstone ett inlägg/reportage, som kommer kosta några kronor att ta fram underlag och statistik till.
Tack för att ni som läsare gör det möjligt att faktiskt införa en mer ambitiös produktionsbudget.
22 kommentarer
Wilderäng,
Du anar inte hur rätt du har när du klistrar epitetet "gökunge" på Hkp 16. Gräv lite i den materian och du kommer att bli förfärad…
Två nötter i skogen? Kommer du demonstrera intimvaxning i webradio?
Skulle vara mycket intressant med en intervju med Niklas Wiklund efter konferensen. Tänker speciellt på hans sista inlägg på sin blogg där han bland annat tar upp ÖB´s verklighetsbeskrivning.
ÖB i Studio ett någon månad sedan.
"Jag har svårt att förstå den bild som man kan få berättad för sig utanför Försvarsmakten, att vi har en bristande operativ förmåga och att vi inte är tillräckligt duktiga … I min värld kan jag säga, att vi aldrig har varit bättre än vad vi är just nu.
@Riga
Låt oss verkligen hoppas att du har fel när du anger att Niklas Wiklund gjort sitt sista inlägg. Den av Niklas framförda uppfattningen att överbefälhavarens beskrivning av verkligheten lämnar en del i övrigt att önska framstår nog för flera av oss som ett rätt okontroversiellt konstaterande. Detta inte minst mot bakgrund av det faktum att försvarsanslagets andel av BNP inom en nära framtid kommer att underskrida 1 %.
Att försvarsledningen skulle agera så snarstucket att man belägger Niklas med någon form av begränsningar i hans grundlagsstadgade frihet att hysa åsikter mer nyanserade än deras och dessutom offentligt yttra dem förefaller inte särskilt sannolikt…
Absolut, menade förstås senaste, inte sista.
Om man är seriös och verkligen vill försvara och bevara konungariket Sverige, ska man skita i försvarsförbundsdribblandet och bygga upp en egen stark militär försvarsförmåga. Den erfarenheten gjorde Sverige, som sedermera realiserades, efter lektionen landet fick i och med Andra världskriget (VK2).
Det relativt svagt militära Polen var inför VK2-starten i försvarsförbund med de båda militära europeiska stormakterna, Storbritannien och Frankrike. Inte fan hjälpte det!
Kom ihåg: Krieg ist Krieg!
Värdlandsavtalet som vi uppenbarligen ska ha med USA 2016, är således kontraproduktivt för fosterlandet, men i linje med hur våra globalistiska, fosterlandshatande politiker ytterligare vill skänka bort Sveriges suveränitet till främmande makt.
Johan Wiktorin KKRVA hade varit kanon om du kunde sy ihop en intervju med, Bo Tutenberg, PM Nilsson,Magnus Ranstorp hade varit trevligt att lyssna på med.
En dröm vore ju en diskussion med Peter Hultqvist och Johan Wiktorin.
Vad finns det att debattera om?
Är det möjligt att konferera om något som inte existerar?
Infanterikanonvagnen på bilden är utrangerad för längesedan och existerar ine längre
Du blandar nog ihop Ikv 91 med Strf 90.
Den senare är den du ser på bilden.
Här har du en bild på Ikv 91
http://www.samlaren.org/pansarmuseum/a71.jpg
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ska vi ha en nattväktar- eller nattvandrarstat?
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/skratta-inte-bort-hot-mot-landets-sakerhet/
Folk Och försvar.
Där skall politiker frottera sig med stabs generaler med massor av eklöv och galoner.
Att Sveriges försvar består av 250 yrkessoldater i Mali och 150 i Afghanistan talas det tyst om.
Flottan har väl kanske 5 aktiva ytfartyg och 3 ubåtar.
Allt annat är lagt i malpåse.
Lokalförsvaret sköts av hemvärnet.
10 000 man i hela Sverige?
Rätta mig gärna om jag har fel.
Rätta mig gärna om jag har fel
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Folk Och försvar.
Där skall politiker frottera sig med stabs generaler med massor av eklöv och galoner.
Att Sveriges försvar består av 250 yrkessoldater i Mali och 150 i Afghanistan talas det tyst om.
Flottan har väl kanske 5 aktiva ytfartyg och 3 ubåtar.
Allt annat är lagt i malpåse.
Lokalförsvaret sköts av hemvärnet.
10 000 man i hela Sverige?
Rätta mig gärna om jag har fel.
Är det inte små gröna gubbar som gäller nuförtiden ? Önskar mig en spade, en AK5 + ammo, en grg/model 48 + lite granater, sen kan jag stoppa ryssen ! Bill finns väl inte längre, men kommer ihåg att jag fixade en bulls-eye på en stridsvagn när jag provade ! https://sv.wikipedia.org/wiki/Robot_56_Bill
Sluta kalla fd-Folkpartiet för "Liberalerna" kalla dom för "partiet Liberalerna" för dom är fan inte Liberaler!
Ett problem vid Ytterligare rustningar är ju att det blir svårt att få effekt i närtid efter en viss punkt eftersom vi kommer från en så låg nivå att det är svårt att utbilda folk och husera dom!
Lågt hängande frukt är ju att Aktivera förbandsreserven vilket är ca 3-4 mekbataljoner och 24 norska Archer pjäser som kan införskaffas. Har vi tur finns det även Stridsbåt 90 till ytterligare en amfibiebataljon.
Katastrofala brister som personlig utrustning (alla soldater ska ha vinterutrustning i Sverige annars faller ju konceptet med rörliga förband.
Efter detta blir det svårare då saker måste köpas in och planeras.
Dom motoriserade bataljonerna måste få någon form av motoriserat luftvärn lika så amfibiebataljonerna. Amfibiebataljonerna måste dessutom få bättre förmåga till indirekt eld och bättre sjömålsrobotar.
Frågan är om vi inte bör sätta upp en rörlig spärrbataljon istället för en Dubblering av amfibiebataljonen.
Handlingsförlamning i fred för försvarslöshet i krig verkar vara svensk politik.
Undrar jag hur många svenskar som vet att Värdlandsavtalet i princip redan är både förhandlat, undertecknat och färdigt för riksdagsbeslut, ja eller nej?
-Men samtidigt är den stora frågan om det är möjligt att skaka fram de resurser som krävs för att kunna rusta upp något trovärdigt (det är banne mig inte småpotatis). Förutom en i praktiken reformerad, omfinansierad markarmé (speciellt löneökningar, pengar till övningar och se till att de får rudimentär utrustning som i nuläget saknas, flottan måste i praktiken tredubblas med både ytfartyg och ubåtar och de som finns nu måste uppgraderas (exvis måste korvetterna utrustas med effektiva AA-system), flyget måste få resurser till mer skarpa övningar och fler flygtimmar och luftvärnet måste i alla fall tredubblas och förses med moderna system och understöd. Civilförsvaret måste i praktiken byggas upp på nytt från scratch. Helikopter- och övrigt markfordonsbestånd som lastbilar och annat måste uppdateras och utrustas.
Dessutom måste vi ha någon form av rudimentär missilsköld, med svenskutvecklade motmedel och utplacerade enheter med 24-7 bemanning. Som alla vet så är nuvarande krigföring inte armé mot armé till tonerna av Sabaton, utan kommer att antingen bedrivas med långdistansmissiler och liknande eller genom pseudoinvasion (aka "små gröna gubbar). Vi har i nuläget inget försvar mot något av dem; vi kan slåss mot islamister i Långbortistan, sedan är vår förmåga slut, och tjänar framförallt som ett tittskåp för vapenindustrins produkter.
Det man bör fråga sig är;
1: Finns det resurser till allt detta? -Egentligen?
2: Finns det politisk vilja någonstans som kan tänka sig att driva detta?
3: Finns det någon realistisk möjlighet att kunna sälja detta till väljarn, om alternativen är en mycket mer omdelbar godispåse, exempelvis ytterligare ränteavdrag eller mer subventionerad privatkonsumtion?
Om inte så faller egentligen alla perspektiv eller förslag på sin egen orimlighet;
S vill sitta still i båten. Försvarsfrågor är svåra att sälja till LO kollektivet och dessutom så är de upptagna med att hålla SD-härdsmältan under kontroll.
M är inte överdrivet intresserade heller. Försvarsfrågor ger inte omedelbar effekt som ränteavdrag eller subventioner eller skattesänkningar. PR-konsulterna kommer att dra åt något annat håll som är lättare att sälja.
MP vägrar all form av försvarsdiskussion om det inte handlar om nedrustning. Dessutom börjar partiet nu bli så verklighetsfrånvänt och schizofrent så frågan är om de överlever kommande val som politisk enhet.
V stirrar sig blinda på värnpliktsförsvar, som alla vet är irrelevant i modern krigföring; tusentals tvångsutskrivna ungdomar spelar ingen roll mot specialstyrkor, elitförband och ett regn av målsökande robotar.
SD verkar inte riktigt förstå vilka monstruösa investeringar som krävs för att få ett trovärdigt försvar igen; de är intresserade av försvarsfrågor så länge de ser bra ut på framsidan av det senaste numret av "Samtid och Framtid". Tveksamt att de klarar av att mobilisera den politiska kraft som krävs för att stampa fram de pengarna (stålarna de får loss från att eventuellt strypa invandring kommer att vara slut innan väljarna hinner säga flaska, var så säkra på det…)
Såldes måste vi komma på något annat sätt, och det är det som regeringen försöker med nu; tassa runt NATO, så vi kan ställa oss under deras kärnvapenparaply så att de slipper rusta själva…och under tiden hoppas att inget händer…ingen vidare plan som jag ser det…
Eller för att citera MAD-albumet som handlade om Three mile Island olyckan; "Yes, me worry!"…