Nedanstående är ett gästinlägg av Tommy Walfridsson och handlar om ett 22 timmar långt strömavbrotti Viksjö i Stockholm. Fokus är på hur ett lågenergihus uppför sig vid strömavbrott och kallt väder i kontrast mot grannarna.
Intro
Nedanstående beskriver vad som händer vid ett relativt långt strömavbrott (22h) vid för Stockholm väldigt kallt väder (-17C dygnsmedel)
Före strömavbrottet & beskrivning
Området hade två strömavbrott under sommaren/hösten. En elkabel grävdes upp och reparerades, en av två transformator kopplades bort pga bränd huvudbrytare. Efter detta gick alltså områdets elförsörjning på halva kapaciteten.
Transformatorstationen var planerad att repareras den 17:e december, men pga missad information till förskolan i området och möjligen även att det var nära jul, så ställdes reparationen in.
Området började byggas 1969 och är en del av det sk miljonprogrammet. Samtliga villor var på den tiden 100% elvärmda, med elvärmt varmvatten. Numer har många kompletterat med luftluft-värmepump, men inte alla. Isolerstandarden är mycket låg.
Området byggdes till 1997 med 27 radhuslägenheter, 2001 med sex större villor och 2010 med 17 radhuslägenheter till. Transformatorstationen är enligt inspektion original från 1969, något som bekräftats av reparatör på plats.
Vårt hus
Vi har renoverat vårt hus till nästan passivhusstandard 2009 och framåt, det är byggt i sutteräng och har stora fönster mot söder och öster. Huset drar inkl varmvatten 3kW värme i medel ett dygn med -15C, detta är uppmätt, inte beräknat. Det motsvarar 2,5kW värme, men vid strömavbrott försvinner värmebehovet pga luftväxling, då huset är tätt och mekaniskt ventilerat med roterande FTX. Huset är värmt med en EVI HEAT solvärmepump på 6kW, med 70 meter borrhål. Ett par dagar före strömavbrottet räknade jag ut att vi borde klara värmen i övervåningen med tio styck stearinljus, dvs 10 x 125W, en normalkall vinterdag.
Första strömavbrottet
Vi har tur, strömmen går strax efter vi ätit en sen lunch på trettondagen (6/1), kl 15:35, vi är mätta, men det är riktigt kallt ute, -16C. Vi tar genast fram pannlampor och stearinljus och tänder totalt tolv av dem på övervåningen. Väntar stressat, men inser nästan omgående att temperaturen i övervåningen stiger, min beräkning stämmer!
Stearinljus i stumpastaken, ca 800W effekt, ingen risk för brand då ljusen kan brinna hela vägen ned i gjutjärnet. Man stoppar helt enkelt ned ett nytt när det tidigare har brunnit upp helt. |
Strömmen tillbaka, men inte länge
Klockan 17:20 kommer strömmen tillbaka, jag håller tummarna att det ska funka, men vet ju att grannarnas alla radiatorer nu går på samtidigt. Vårt hus belastar nätet med ca 1,7kW, gissar att grannarna drar 8kW bara, pang, direkt. De nyaste husen i området är värmda med frånluftsvärmepumpar, detsamma gäller nog de andra som tillkommit efter miljonprogrammet. Alla de har utrustning som, om de är korrekt utförda, begränsar effektuttaget de första timmarna efter strömavbrott, detta är nämligen ett krav. När de timmarna gått ut kommer alltså nätet belastas ytterligare, dessutom är det många som behöver laga mat. Den belastningen tål alltså inte en transformator, utan transformatorstationen överbelastas igen och strömmen försvinner. Vår värmepump hinner trycka ut 9kWh värme innan strömmen går igen kl 19:00
Andra strömavbrottet
Inser omgående att det kommer dröja länge tills vi får strömmen tillbaka. Ringer E.on, de svarar efter en timme, prognosen är 23:30, men då jag får svaret stationsfel inser jag att det antagligen blir ännu senare. Vi tänder stearinljusen vi släckt, har det varmt och skönt och fördriver tiden med gamla hedeliga spel. Är enligt granne full aktivitet vid transformatorstationen under kvällen, men när jag går upp dit vid kl 22 är det helt tomt. Gissar att de är och hämtar reservdelar, det visade sig senare vara ett stort dieselaggregat de hämtade.
Värmeljus är inte alls lika effektiva som stearinljus, dessa 21 styck ger ca 800W, men de känns väsentligt säkrare, speciellt på diskbänken. |
Höga smala ljushållare för värmeljus (vänster) är väsentligt bättre på att bränna ut värmeljusen helt, än låg breda (höger) |
Riggar upp nattvärme bestående av värmeljus i hållare på den tomma diskbänken, så att vi kan sova utan fara. Flyttar brandvarnare till köket och ställer brandsläckaren där oxå. I sutterängdelen, där barnen har sina sovrum har vi ingen nödvärme igång, men tankarna till värmepumpen ger lite spillvärme. Temperaturen har bara fallit 0,5C där nere, så in det är inga problem att sova. Det är nu -18C. Ställer ut tre 1,5L PET-flaskor med vatten att frysa på trappan.
Vi sover med öppen dörr till köket, istället för det normala öppna fönstret. Det absurda är därför att det är för varmt i vårt sovrum, jag byter till sommartäcke för att kunna sova, men sover ryckigt. Är uppe och vädrar kort genomdrag en gång, för att inte få för dålig luft pga värmeljusen. Vaknar kl 05:25 av att det blir ljust utanför sovrummet och att radion jag riggat går igång. Kontrollerar att värmepumpen går igång och ställer ned varmvattnets starttemperatur, så värmepumpen får fokusera på värmen. Slumrar till strax efter sex, tar en kort dusch när jag vaknar. Hinner inte äta frukost innan strömmen gå igen.
Tredje strömavbrottet
Kl 06:40 går strömmen igen, ungefär samma längd på strömtillförsel som förra försöket, belastningen är för stor för en transformator, helt enkelt. Tänder stearinljus igen och har snart höjt temperarturen på övervåningen från 20C till 22C, att värmepumpen fick gå en dryg timme hjälper naturligtvis till. Ställer in de nästan frysta PET-flaskorna i kylen, det är 10C i den nu. Åker till jobbet och avvaktar SMS om att strömmen kommit tillbaka. Kommer inget, däremot att hon snackat med granne som har 10C inomhus. Åker hem efter lunch. Frun ringer kl 12:25, strömmen är tillbaka.
Fjärde strömavbrottet
“Spolier alert elen dog igen” SMS från sonen kl 12:42. Ringer E.ON och felanmäler omgående, de vet inget om det. Snackar med reparatören vid transformatorstationen när jag kommer hem, han berättar att de bytt brytaren som skulle bytts den 17 december under förmiddagen, så att allt är återställt och båda transformatorerna kan användas. Kl 12:42 brann sex stycken 200Asäkringar i transformatorstationen, pga ålder säger reparatören. Det luktar elbrand lång väg vid stationen och de har alla dörrar öppna för att kunna jobba därinne. Diskuterar kort att gå runt bland grannarna och be dem stänga av varmvattnet, reparatören tycker det är en bra idé, då ökar chansen att det funkar att få igång systemet. Efter närmare ett dygn kommer nästan alla varmvattenberedare dra igång omgående när elen kommer tillbaka, förutom all värme. Snackar med några grannar och vi går runt sex personer och ber de som är hemma stänga av elen till varmvattnet eller stänga av sex element. Vet inte hur många vi får tag i eller om det har någon effekt senare, men det var inte så stor uppoffring. Kollar frysen och ställer ut innehållet på trappan, täckt med IKEA-bärkassar. Allt är fortfarande fruset, men gör det för säkerhets skull. Strömmen kommer tillbaka kl 16:40, reparationen lyckades, till slut. Nu har 25 timmar gått sedan första strömavbrottet, totalt har vi under den tiden haft 22h strömavbrott. Medeltemperaturen under dygnet var ca -17C, mycket värre än så blir det inte i Stockholm.
Efterspel
Har diskuterat med flera grannar och nästan alla verkar varit mer eller mindre oförberedda på ett strömavbrott så här långt. Någon hade +5C i delar av huset, flera hade haft +10C, även någon som hade kamin. Har man inte uteluftansluten kamin kommer ju kaminen dra in kall luft för förbränningen, då blir det ordentligt kallt i de rum där kaminen inte är. Villorna är otäta, så det kommer antagligen in överskott på luft, så för att det ska funka bra att värma med kamin när det är så här kallt måste den ha egen luftanslutning.
I vårt hus klarar vi värmen med några få stearinljus. Faktiskt rätt skönt såhär efteråt att fått det testat. Under strömavbrottet hade vi ingen värme igång alls i sutterängvåningen, trots det faller inte temperaturen där mer än ca 2C. Vi har inga problem att vistas någonstans i huset och skulle klara flera dygn med full värme vid strömavbrott med ett par 50 pack stearinljus från t.ex. IKEA. Ekonomiskt är stearinljus överlägset om man räknar med kortare elavbrott, vid längre skulle det naturligtvis vara bättre med en uteluftansluten kamin. Vårt problem är dock att få kaminer har så låg effekt som vårt hus kräver, vid 0C ute behöver vi knapp 1,5kW till hela huset. Små kaminer brukar ha 6kW effekt, det blir korta brasor om det ska funka.
Det är tydligt har E.ON. chansat här, då de låtit transformatorstationen går rakt in i kylan med halva kapaciteten. Jag kan inte säga annat än att E.ON. medvetet orsakat detta långa strömavbrott! Dessutom verkar E.ON under natten skjutit från höften. Jag förstår inte hur försöket att trycka in mer effekt med ett dieselaggregat skulle hjälpa, eftersom transformatorn var den trånga sektorn. Det fungerade ju inte heller.
E.ON:s försök att koppla till ett dieselaggregat misslyckas. |
Tommy Walfridson
Civilingenjör Energiteknik
32 kommentarer
Sjukt festligt.
Sverige går mot samma sammanbrott som man gjorde i samtliga öststater.
Man tar ett välmående land med en hyfsat modern infrastruktur. Sen ser man till att samhället inte har några resurser för att byta ut, förbättra eller underhålla den befintliga infrastrukturen. Istället så spenderar man alla pengar på instant gratification, barnbidrag, bostadsbidrag, sporthallar, invandring, subventioner. Infrastrukturen fungerar ju så varför bry sig om den, ingen väljare kommer bry sig om vi byter ut något som fungerar till något annat som också fungerar.
Sen kommer smällen, allt större delar av infrastrukturen börjar gå sönder, det sker dessutom samtidigt. men god vilja kan man kanske modernisera 10% av befintlig infrastruktur under en 10-årsperiod. Men de resterande 90% då? Det finns inga ekonomiska resurser att hantera underhållsfrågan direkt och även om man kunde låna till den finns ingen struktur eller personal för att göra det oavsett. Även om det funnits pengar och personal så har man tekniska utmaningar, ingen vet egentligen hur den gamla infrastrukturen är byggd, uppbyggd och vad som ger vad, den har ju alltid fungerat så nu står man där och kliar sig i huvudet.
Exakt detta skedde i öststaterna, kommunisterna tog över väl fungerande samhällen. Plockade in alla ekonomiska resurser i sin centralplanering och det gick ganska bra, pengarna räckte till militär, teknologi och politruker. Men bakom det så förföll precis all infrastruktur, inga resurser lades på underhåll, kulhål från andra världskriget var synliga i fasaderna långt in på 90-talet, ingen lagade ju dem. Balkonger lossnade från väggarna, fönster gick sönder. Det löste man genom att inte gå ut på balkongen eller att spika upp en skicka för fönstret.
exakt det här sker nu i Sverige också.
Tack Tommy!
Har själv en massa ljus i reserv men hade inte räknat på värmen. Spännande berättelse – du har talang. Otäckt att så många grannar var så oförberedda. Gissar att detta gäller större delen av 08. E.Off verkar behöva kosta på sig lite vidareutbildning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jobbade lite med kraftbolag för ca 15 år sen, innan Gudrun och allt. Då var det legio att transformatorerna var skitgamla. Sydkraft bytte bara saker när de gick sönder så det fanns transformatorer från före kriget om jag minns rätt. Skulle tro att det är så fortfarande.
Jag tycker Tommy kunde skriva lite mer om sitt hus, vad han renoverat och vad det kostade ungefär. Det finns säkert många som behöver/borde göra samma investering.
Mycket intressant läsning. Tack för den gedigna beskrivningen!
För oss som är lite preppingnördar så är det väl en del "självklarheter" men tyvärr är det nog väldigt många som inte ens har funderat ("mental beredskap") över vad de ska göra vid ett elavbrott och än mindre skaffat och lagrat pryttlar och prylar.
Dock nyttig läsning för alla!
Allteftersom folk inser att elnätsavgiften inte går till just det den är avsedd för (200 miljarder under 2015-2020, borde räcka till ett oxh annat trafobyte, vi bytte några på mitt förra jobb och de var förvånansvärt billiga…) kommer awarness öka.
Det är ju viktigt att våra företag går med vinst gudbevars. Annars har vi ju avreglerat till ingen nytta.
Ja, jag vet att det är elhandeln som är avreglerad men alla elnätsbolag verkar ha lustiga namn nuförtiden.
Bra redogörelse!
Tur att man inte bor kvar i ens första egnahem, ett radhus på Rågången, Viksjö, ca 1968.
Men se upp med värmeljus! Dålig luft:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=3043233
Bra där med PET-flaskorna!
Kan ju även praktiseras annars också.
Is i kylskåpet som går från -0 till +0 sparar lika mycket som det kostar att värma vatten från +0 till +80 grader.
Trevligt inlägg.
Hur klarar man värmeförsörjning och ventilation under längre sammanhängande strömavbrott? Korta vädringsperioder? Klarar du dig fortfarande med stearinljus om du släpper in kalluft på det viset?
Intressant inlägg! Tycker det vore minst lika intressant att läsa om Tommys förändringar på huset för att komma ner till dessa låga förbrukningsnivåer. Kanske ett nytt gästinlägg om det?
Intressant inlägg.
Men varför så negativ till värme från kamin? Även om tilluften kommer in utifrån så värms den ju upp!
Ser att du har VP i ett område med direktverkande el. Har du konverterat från el till vattenburen värme? Det vore intressant att ta del av en sån förändring!
Det är väl en myt?
Eldar man i en öppen spis så kanske det stämmer men i en modern kamin så har man inte det problemet.
Öppen spis = mycket luft sugs in för att det brinner snabbt och värmen som alstras i huset är inget vidare.
Moden kamin = brinner mycket långsammare och alstrar mycket värme i huset.
Problemet med en braskamin utan kontrollerat tillflöde är att det kan bli kallt i delar av huset där uteluften dras in men varmt i rummet där kaminen står. Om det är riktigt kallt ute, under -20 C, sjunker ofta temperaturen i huset inledningsvis när kaminen utan tilluft tänds och börjar suga in kalluften men innan kamin och rökrör/murstock värmts upp. Öppen spis är på alla sätt dåligt, förutom ev ur myssynpunkt, då huvuddelen av värmen tillsammans med varmluften försvinner ut genom skorstenen.
Förbränning är sedan ganska enkelt att räkna på. Luftbehovet vid stökiometrisk vedförbränning är ca 1-1,3 m3 per kWh. En normal braskamin har ca 7-10 kW effekt och kräver således ca 7-13 m3 luft per timme vid kontinuerlig och optimal eldning. I verkligheten troligtvis lite mer, ca 10-15 kbm? Björkved har som jämförelse ett energiinnehåll om ca 1300 kWh per kubikmeter staplad ved.
Detta är enkelt att lösa.
Se till att uteluften som eventuellt dras in gör det i rummet kaminen står.
Hur ska man göra det? Hmmm – om det bara fanns några lätt öppningsbara öppningar i rummen som man kunde öppna och släppa in lite luft. Hmmm….
Jag har själv 2 kaminer och har ALDRIG upplevt detta fenomen även när det är riktigt kallt.
Dels har jag en Combi-Therm på markplan som suger luft genom skrotstenen (dvs uteluft) och sen har jag en insats i eldstaden i källaren som värmer hela murstocken.
Insatsen i källaren drar så otroligt lite luft (det brinner långsamt) så att eventuellt luft som sugs in kan omöjligt påverka rum långt borta.
Aldrig upplevt detta. Värmer huset med ENBART kamin och det har gått utmärkt även vid -30.
Oppti kom initialt med uttalandet "Men varför så negativ till värme från kamin? Även om tilluften kommer in utifrån så värms den ju upp!" Riktigt så enkelt är det dock inte. En normalstor kamin förbrukar drygt 10kbm luft per timme, luften tas utifrån och håller utetemperatur. Detta är fakta som inte går att ändra på. Ibland har man en sådan ventilationslösning att det bara är att sätta in en kamin och allt fungerar utmärkt. Ibland, vilket framförallt gäller nyare konstruktioner, med väldigt tät byggnadsstomme och styrd tilluft och frånluft (FTX) som inte kommer att fungera som tänkt vid strömavbrott får man tänka till ett varv till om man vill uppnå ett "drägligare" inomhusklimat vid "nödeldning". Uteluft direkt till kaminen är då oftast en del av lösningen.
"Modern kamin" kanske löser detta problem med att ha separat luftintag istf att ta luften via rummet och därmed kräva att man drar in kalluft i rummet.
Fenomenet bör vara transient vilket ger stöd för berättelsen samtidigt som cornu inte upplever problemet. Dvs problemet torde vara tydligare ifall man normalt kör med annan värmekälla och sen går över till kammin för att lösa en tillfällig situation och inte alls märkas ifall man kör bara med kamin.
Mjnjaee, det är bevisat sen flera hundra år till baka att sk. öppna spisar med meterstora öppningar värmer, annars skulle våra förfäder frusit ihjäl och det skulle vara tomt här, men det går åt ved, bara vedhuggning o bärning håller värmen, värst är när man lägger sig då måste spjället skjutas då skorstensvärmen transportera ut mycket varm rumsluft som ju måste ersättas med kall uteluft, så ligg med Helly Hansen på så inte tändstickorna skakar ur asken vid morgontändningen.
Bara ett rör på 50*100 i brasan känns som fördubblat verkningsgrad.
Men en öppen öppenspis och ved från typ OK . .mjnjaee, då är det nog bättre att sitta o frysa ihjäl med en flaska High Coast Hav eller Timmer.
Men den som varit på Lidl och köpt lite mjölk och Enebackens köttbullar och fått med sig en svets för rörtråt med hem, ska naturligtvis gå på skroten o inhandla nån m2 plåt samt nån m2 durkplåt som man eldar mot och lite fyrkantrör att förlänga utblåset, varför köpa en förstklassig spisinsats då man kan gör en halvtaskig själv 😉
Intressant, du får ju en fantastisk verkningsgrad genom att köra ut avgaserna i inomhusluften. Det är är tveksamt ifall man ens på medeltiden hade så primitiva uppvärmningssystem. Vilken total årsförbrukning på huset har du och hur många är det som bor där stadigvarande?
Det är lugnt. Sterinljus/motsvarande ljuskälla som brinner med gul låga slocknar vid 17-18% syrehalt i luften och producerar väldigt lite kolmonoxid. En frisk människa blir medvetslös först vid 14-15% syrehalt. Att man sen vid hög koldioxidnivå och låg syrehalt fysiskt mår sämre än vid den värsta bakfylla du kan tänka dig och kippar efter andan som en fisk på land är en annan femma.
Det är partiklarna som är problemet. Sök på stearin-/parafinljus och föroreningar.
Sen hur stort problem det är om man kör ett dygn..?
Tack till Tommy för intressant läsning. En fundering jag har är hur ni upplevde det att ventilationen var avstängd i nära ett dygn?
Det med partiklarna är en myt och gäller endast om ljuset står i drag så att förbränningen blir ofullständig. Sök på Stearin och partiklar!
Tvärt om kan lugn förbränning tydligen vara bra för kroppen eftersom salter frigörs ut stearinet.
Problemet är inte syrehalten sjunker utan CO2 halten stiger.
Det är inte alls en myt att stearin brinner och ger ifrån sig partiklar. Det är det som gör att du ser lågan. Det bildas dessutom mycket oförbrända kolväten som inte heller är så trevliga. Men för en natt är det inte ett problem.
Men man får elda en del för att nå 1% CO2 . Orkar inte räkna på det men det är basic kemi.
Var utan el i 8 dygn i samband med Gudrun. Vi klarade det tack vare tre kakelugnar och en gammaldags vedspis. Det var riktigt skönt att slippa tv, dator m.m. Grannarna som låg på annan ledning var utan i flera veckor. Men hur löser man uppvärmningen i hus som inte har dessa möjligheter, och inte heller är (nästan) passivhus som skribentens. Det gäller ju större delen av fastighetsbeståndet. Saknar en plan från officiellt håll. Som det är nu vill man tvärtom hindra villaägare från att installera alternativ uppvärmning i syfte att låsa dem till fjärrvärmen. Ansvarslöst och kortsiktigt tänkande, if you ask me.
Alternativ uppvärmning är väl i 99% av fallen en värmepump, så jag håller inte alls med. Fjärrvärme är en bra framtidslösning som faktiskt löser en stor del av de problem som gjorde att skribentens ström var borta öht.
Det krävs en rejäl backupgenerator för att driva ett fjärrvärmenät.
En 100MW panna (ex Örebro) kan dra flera MW el för alla fläktar och pumpar.
Dessutom måste du ha reservkraft på varenda jämrans boosterpump ute i nätet. Som är borta.
Nej, större strömavbrott innebär noll fjärrvärme.
Tänkte mer på att fjärrvärme innebär att den massiva energiåtgången vid kyla flyttas bort från villakvarteren. Vid strömavbrott så finns förstås inte heller någon fjärrvärme, men när strömen väl sätts på igen så går inte alla säkringar pga. hög belastning.
Fjärrvärmeverkets strömförbrukning ligger dessutom relativt jämn och ökar inte kraftigt när det blir kallt på samma sätt som elvärmen.
Vi planerar att ha reservkraft till ventilation och kyl/frys men fixa värmen genom uteluftsventilerade kaminer.
Varför skall du ha ventilationen igång? Det är 50-100W i timmen, dygnet om.
Fjärrvärmeverkets strömförbrukning beror väldigt mycket på hur kallt det är, nästan alla elmotorer är kopplade till något vars förbrukning beror på levererad effekt. Rökgasfläktar, förbränningsluft, cirkulationsoumpar, distributionspumpar osv osv.
Problemet idag är att vid strömavbrott kan man inte styra privata förbrukare och då går det som här när alla termostatreglerade manicker överlastar lokala nätet. Bara för att dina huvudsäkringar tål det betyder det inte att nätet tål alla .
Klokt med reservkraft. Sikta på ett inverterver, de är effektivare och ger bättre dellastdrift.
Varför skall du ha ventilationen igång? Det är 50-100W i timmen, dygnet om.
Fjärrvärmeverkets strömförbrukning beror väldigt mycket på hur kallt det är, nästan alla elmotorer är kopplade till något vars förbrukning beror på levererad effekt. Rökgasfläktar, förbränningsluft, cirkulationsoumpar, distributionspumpar osv osv.
Problemet idag är att vid strömavbrott kan man inte styra privata förbrukare och då går det som här när alla termostatreglerade manicker överlastar lokala nätet. Bara för att dina huvudsäkringar tål det betyder det inte att nätet tål alla .
Klokt med reservkraft. Sikta på ett inverterver, de är effektivare och ger bättre dellastdrift.
Intressant och välskrivet, tack! Vi bor lantligt och klarar både oss själva och djurhållning månadsvis om vi bara kunde klara vattenförsörjningen, inte så lätt att få upp vatten från ett 70 m borrhål. Läge för att se till att skaffa reservkraft alt "nödbrunn", huset var ju bebott för över 100 år sedan, rimligen då utan trefaspump…
Man behöver en kamin med några kW effekt.
Man behöver något att laga mat med, antingen kamin eller bränslekök. En P40 tub med gasol räcker länge.
Man behöver el för belysning och radio ev. tv. Möjligen någon dator för att ungarna inte skall bli tokiga.
Förslagsvis lågenergilampor eller LED. Där går max delar av en kWh per dygn.
Ungefär som elen användes på 10-20 talet när landsbygden elektrifierades. Det gav ljus i mörkret.
På lite sikt får man försöka lära sig tvätta för hand och värma vatten.
Ett par p11 gasol och ett gasolelement/brännare känns som en bra investering för dig! Så kan du ju laga mat åxå!
Det går snabbt utför med svensk infrastruktur nu:
http://omni.se/start/46bdd5be-ea67-4d8a-b200-c6b7ba545520