SVT har visat den amerikanska versionen av “Blackout”, som är en sk “found footage”-fejkdokumentär om ett 10+ dagar långt strömavbrott i USA efter en cyberattack. Ni som läst Stjärnklart vet i stora drag vad som väntar, även om TV-filmen av dramaturgiska skäl är alldeles för positiv på flera punkter.
Man bör se TV-filmen som science fiction, eftersom alla har smartphones som håller batteriet i tio dagar. Visserligen drar de inte lika mycket batteri när de inte kan kommunicera med omvärlden, men de kommer inte hålla i tio dagar ändå. Och att ständigt söka efter täckning drar eventuellt mer batteri än när man har täckning.
Till orealismen hör förstås som vanligt vattenfrågan. De fyra collegestudenterna instängda tio dagar i en hiss skulle vara döda efter 2 – 3 dagar på grund av vätskebrist. Och de verkade inte heller behöva utföra några behov där inne i hissen, vilket också hade gett spännande hygieneffekter med den där enda vattenflaskan de hade.
Det samma gäller samhället i stort, där vatten och sanitetsfrågan tydligen inte verkar vara lika illa som bristen på mat. Inom tio dagar hamnar kroppen i svälttillstånd och man kommer inte känna hunger även om man kommer uppleva “personlighetsförändringar” och andra sidoeffekter. Däremot klarar man sig högst 1 – 3 dagar utan vatten. Var 300 miljoner amerikaner utför sina toalettbehov utan vatten och avlopp togs inte upp – städerna kommer mycket snabbt bli smitthärdar när miljontals människor gör sina behov utomhus. Sjukdomsbiten skippades också helt. Den som tror att en modern storstad skulle klara sig, “för det gjorde man på 1700-talet”, glömmer att det dels fanns en daglig logistik för att ta hand om både människobajs, oxbajs och hästbajs. Plus att t ex Stockholms befolkning inte passerade 100 000 invånare förrän runt 1870, och då var det i samband med att man började med rinnande vatten och avlopp. På 1700-talet var befolkningen runt 50 000 invånare i “storstaden” (se graf hos Wikipedia om du tror att dagens befolkning skulle kunna hanteras utan fungerande vatten och avlopp – och nej, vattentäkten i Mälaren är på sex meters djup och drick inte ytvattnet, speciellt inte när två miljoner människor börjat bajsa på marken).
Sedan skulle inte nödhjälp från omvärlden fungera heller, likt i filmen. Eftersom man inte har el kommer inte logistiken fungera och nödhjälpen kommer på sin höjd stanna på flygplatserna – utan el kommer det inte finnas bränsle och terminaler för att distribuera nödhjälpen.
Likt i den brittiska versionen råkar förstås survivalisten illa ut. Det är en klassisk trope, som jag själv använder i Stjärnklart. I den brittiska versionen blir survivalisten rånad och ger sig sedan ut för att stjäla mat, och fastnar då på kamera när strömmen kommer tillbaka. Här blev det likartat för den amerikanska survivalisten, eftersom han inte ville dela med sig av den mat han specifikt hade just för att dela med sig. Budskapet är, korrekt, att ensam aldrig är stark och att vi står och faller med våra grannskap. Grannarna kommer alltid vara fler än du, så det är lika bra att dela med sig från början. Ännu bättre är att se till att dina grannar också är förberedda.
Likväl är TV-filmen sevärd, och hittas hos SVT Play här. Den brittiska versionen finns på YouTube.
Sedan kan man ju fundera på vad som händer om strömmen aldrig kommer tillbaka. Likt i Stjärnklart. Bokbloggen BookieCookiez har precis recenserat boken och skriver följande omdöme.
“[D]et här är en alldeles lysande roman som trollbinder från första sidan tills du slår ihop pärmarna.
Ära den som äras bör och jag ger Lars Wilderängs hisnande roman nio av tio kakor.”
Så får vi se när den blir till TV-serie, vilket proffsen hos Bob Film och samarbetspartners jobbar med i detta nu.
48 kommentarer
På tal om "strömmen aldrig kommer tillbaka" så är vi väl på god väg, minst sagt:
http://www.dn.se/ekonomi/vattenfall-alla-sveriges-karnkraftverk-kan-stangas/
Miljömupparnas våta dröm asså.. skrämmande! "Det är inte okej.." 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det jag funderar på är om det verkligen kommer ett totalt elavbrott som en blixt från klar himmel? Jag tycker det verkar rimligt att det först kommer ett gäng störningar. Då kan man göra lite seriösa förberedelser.
I filmen var det sabotage. Och i verkligheten blir det lätt kaskader av fel där ett stort, men lokalt, fel skapar mer och mer överbelastningar som sänker stora områden när nätet försöker kompensera. Har hänt både i Sverige (en enda felaktig transformator började) och i USA. Sådana potentiella fel "ska" vara bortbyggda nu, men…
Och felen slår till på någon sekund när det väl händer, utan cinematiskt blinkande lampor eller dagar av stegrande händelser som köper tid.
Har du aldrig varit med om strömavbrott på riktigt? Det är som om någon bryter huvudsäkringen. Först tänker man att säkringen gått, men sen märker man att det inte finns någon ström i resten av bostaden och inte hos grannen hellet.
Det blir inga förvarningar med andra ord. Okej om standarden försämras så kan man råka ut för fler avbrott om det är det du menar med förvarning. Och om strömmen fladdrar lite kommer det isf vara det normala.
Om det sker som resultat av en solstorm så sker det bokstavligt talat "som en blixt från klar himmel".
Såg filmen igår när den sändes direkt och blev besviken. Kommer inte i närheten av Stjärnklart.
Bara biten med avbrott som ökade pga xxx var utmärkt i filmen. Håller helt med att detta med vatten och toabesök var helt under isen. Om de i hissen åtminstone hade hittat en vattenpöl på taket. Hyfsat tänkbart var den enorma batterikapaciteten i telefonerna. Det pågår enormt arbete med nya bättre batterier i världen så om några år så kanske kanske möjligt med 10 dagars batteridrift.
Hoppas verkligen Bob Film går i mål snart.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det måste vara bra batterier i basstationerna också om mobilnätet ska fungera.
Just så. Mobiltelefoner drar dessutom signifikant mer ström vid sökning efter nät än när mobiltelefonen campar på en redan existerande cell.
Mobilbasstationer i USA behöver ha 8 timmars batteribackup. I övriga världen är det mer flexibelt men så mycket mer än 8 timmar lever inte mobilnätet vid ett strömavbrott. Så om man i filmen har antingen en telefon eller ett nät som lever efter 24 timmar, så är man inne i ren fantasi.
Men det är väl på gång att det ska vara krav på batterier i basstationerna. Från och med årsskiftet är det väl lag på att mobilbasstationerna ska ha alternativ strömförsörjning. Men det gäller till en början bara vissa basstationer, och de behöver bara kunna hålla igång i 4 timmar. För att spara ström har operatörerna valt att prioritera röstsamtal framför datatrafik.
Tyvärr har de flesta basstationer bara 3-4 timmars batterikraft – går säkert att förlänga om man bara kör stationen första 10 minuterna varje timme…. men flera dygn är uteslutet.
Batteritiden är ganska beroende på vad man gör med mobilen. De siffror som tillverkare ofta stoltserar med är när mobilen är i deep-sleep läge med i princip allt avstängt. Man stänger ner all kommunikation (flygplansläge), släcker skärmen, inte kör några program eller använder någon som helst funktionalitet. Tacka fan om man lyckas få 10 dagars batteridrift när mobilen i praktiken är avstängd.
I filmen användes mobilerna till att filma med och mig veterligen sker detta med displayen påslagen på de flesta mobiler. Det konsumerar rejält med ström och det är inte speciellt troligt att de skulle lyckas klara det ens om man sätter mobilen i flygläge. Displayen tar ju bra mycket mer ström än kommunikationen ändå.
Ser mer fram emot den dag Stjärnklart blir tv-serie, eller kanske till och med tv-spel á la The Division!
Jag kan helt klart tänka mig Göteborgs kollaps i ett spel av Telltale games.
Man kan fundera på hur en crowdfunding av Stjärnklart som film kan gå till !!
Kul att vi fick strömavbrott en kvart efter att jag sett filmen… Strömmen har ännu inte kommit tillbaka (två timmar) så det är väl bara att börja gräva en bunker nu.
Har inte sett den än, men med tanke på preppern verkar en del av sens moralen vara att man inte skall vara förberedd.
Att man bortsett från vattenproblematiken är också i den riktningen. Ingenting att oroa sig för alltså.
Att toaproblematiken inte tas upp är väl typiskt amerikanskt. Man "får" ju varken nämna F-ordet eller S-ordet…
Klart man ska vara förberedd, i synnerhet på att samarbeta med de i sin omgivning.
Bättre färdkost än gott mannavett finnes ej.
Jag menar det budskap som ges av att preppern som råkar illa ut…
Preppern tar ansvar för sin tillvaro och det är farligt med en befolkning som tar ansvar, vad skall vi ha politikerna till då?
Nu har jag inte sett filmen, men jag misstänker att det är bättre att samarbeta och interagera med de i sin omgivning än att försöka bara tänka på sig själv.
Peppers brukar ha en tendens att bara tänka på sig själva och undvika samarbete.
@Anders Rydén
Det är kanske också en mer eller mindre avsiktlig felaktig beskrivning av preppers. Enligt andra har preppers inte alls en tendens att bara tänka på sig själva.
Så det verkar som endel av budskapet av filmen är att klanka ner på preppers.
Tio dagars strömavbrott är väl inget, jag sätter bara på reservkraften.
Sen har jag en till traktorn också som backup.
Saltkar och jordkällare finns här om det blir riktigt långvarigt.
Bra kontakt har jag med mina grannar, vi litar på varandra.
Begriper inte varför stadsbor är så ängsliga för ett litet strömavbrott?
Vid Gudrun hade ingen el på 14 dagar och jag vet de som väntade 40 dagar, vad är problemet?
Det är inget problem förutom den urbana normen.
Du menar att stadsbor också bör ha en traktor på balkongen att hämta reservkraft ur?
Vi stadsbor har givetvis också jordkällare i lägenheten;) ingenting att oroa sig för med andra ord!?
Nej,men gärna ett dieselreservaggregat, eller en mindre kärnreaktor. Batterier är också bra, men inget under 155mm
Äh, det går på ett ut vi har till exempel ingen kollektivtrafik, på så sätt får vi skylla oss själva.
Så om det blir ett strömavbrott…
@gbd crv
Tydligen tyckte inte myndigheterna om det…
>Grannarna kommer alltid vara fler än du, så det är lika bra att dela med sig från början
Är det ett hot?
Eller en möjlighet.. beroende på om man väljer att se vattendunken som halvtom eller halvfull..
Menar du att man skulle samarbeta eller äta upp dem?
Det beror väl på vad som är mest förmånligt. Har man nytta av dem kan man ju lika gärna sätta dem i arbete, annars….
mums mums
Jag visste det! Preppare är bara kanibaler som inte kommit ut ur garderoben
Om man nu är förberedd och byggt upp ett lager med förnödenheter så är man väldigt noga med att inte yppa något om det fina utgångsläget. I vår trappuppgång i Stockholm bor runt 30 stycken och på gården runt 150 pers. Det tar fort slut för oss 3 om man delar och var skall man dra gränsen ? Grannarna har säkert syskon som svälter osv. Sedan är det ju Stockholm och grannar håller sig på sin kant så man vet inte vilka man kan lita på.
Men just vatten är viktigt och vitaminer långsiktigt,man klara sig utan att äta 55-60 dagar utan vitaminer och mineraler, de IRA fångar som hungerstrejkade och bara drack vatten klarade sig inte längre. Många som hungerstrejkat I Sverige har druckit olika juicer och då är det inte hungerstrejken som tar död på en.
Har f.ö. alltid badkaret halvfyllt, man vet aldrig.
Men egentligen, har man någon chans att klara sig, det kommer väl dra runt lifor som bryter sig in överallt.
Det finns en bra artikel om att inte äta alls i Överlevnadssällskapets tidning "Överleva" om just det. Det var först och främst bristen på Vitamin D/ Tiamin som gjorde att kroppen bröt ihop.
Vad hände förresten med killen som hade bott i en bil i en månad? Nyhetsvärdet försvann, men har han följts upp medicinskt?
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16277417.ab
Han jobbar på ett rehabjobb på en kommun i mellansverige och längtar till skogen och stillheten.
Före incidenten konkursade i södra Sverige och drog nästan pank till Umeå för att hitta jobb – det var det första misstaget. Det finns väldigt lite dynamik på arbetsmarknaden för "utbyssingar". Du måste vara släkt med någon i tjänstemannastaden. Det måste nog staden nog jobba med litegrann. 🙂
För att överleva måste ingå i en grupp om ca 30 personer – en pluton. Sen delar man in sig i 3 mindre grupper och tränar på att understödja varann i framryckning och reträtt. Sen får man ha en massa vapen. Etiken – om man skall vara snäll mot de sina och elak mot andra måste man komma överrens om före man hamnar i situationer så att inte sammanhållningen fallerar under strid.
Sopor och annat brukar man förr eller senare börja elda upp. Om inte annat för att helt enkelt reducera volymen. Det kan väl verka desinficerande till viss del kanske. Men visst blir det sjukdomar.
Hur är det med den fasta (Telia-)telefonin? Är det verkligen ett separat strömförsörjt nät "bakom skynket"? Är det någon idé att ha sådan teknik idag?
Det är lika digitalt som allt annat. Förr i tiden, när koppartrådarna satt på stolpar, fann batterier i varenda liten Telehydda som kunde hålla i gång allt i två dygn. Tänk på att Sverige förr i tiden byggde ALLT för Försvarets behov.
Tänk på att idag bygger man inget för försvarets behov utan ser behoven som ett problem för tillväxt…. jag brukar säga att ett krig man förlorar verkar vara ett problem för tillväxt på kort sikt – men stärkande på lång sikt.
VI vet nog inte riktigt hur ett omfattande strömavbrott skulle drabba Sverige, varken lokalt eller nationellt, det kan man teorisera om, men inte veta förrän "after the fact". Sophämtning och sanitet blir sannolikt snabbt ett problem, likaså mediciner, hemtjänst och annan kommunal service, givetvis blir tillgången på alkohol och droger ett problem för vissa grupper, vilka följder det får kan vi fantisera om.
Det där snackat om att "elen aldrig kommer tillbaka" gäller möjligtvis folk som inte vet hur elproduktion fungerar. Du behöver en kraftkälla – t.ex en simpel dieselmotor som det finns massvis av på gårdar och i båtar etc, och en generator / alternator vilket det inte heller råder brist på. Det bygger den händige ihop på en eftermiddag och vips kan man börja bygga upp civilisationen igen med den elkraft man har. Tänk uppstart av ett "kallt skepp" där du börjar med den handvevade enstånkaren till startluftskompressor och stegar dig upp till full drift.
Portabla kraftverk finns det också gott om och det är inte någon avancerad styrelektronik som kan gå sönder där inte så just det scenariot är helt dödfött från början…
Kan vara intressant att ta med i utbildningen i den föreslagna allmäna värnplikten – hur överleva i staden när strömmen och vattnet försvinner – och hur tar man sig ut ur staden och när ? Kan ge ett robustare samhälle om framgångsrik.
Ingen skulle någonsin finansiera utbildning för ett scenario som inträffar kanske vart hundrade år. Däremot skulle det vara intressant att veta om våra kommuner har handlingsplaner för långvariga omfattande strömavbrott, och om dessa i så fall finns som offentliga dokument?
Nej, det finns inte sådana planer hos kommunerna.
Något mer jag reagerade på var bristen på bränder, olyckor, plundring och kravaller. Städerna var i fint skick efter 10 dagars elavbrott -irl så skulle innerstäder bli betydligt mer drabbade av kaos.