Bytte några ord med Utrikespolitiska Institutets direktör Mats Karlsson. Han påtalade en del regioner och länder som får oförtjänt lite uppmärksamhet just nu.
Fokus just nu ligger väldigt mycket på Mellanöstern och även Ryssland, men det finns ett antal betydelsefulla länder eller regioner, som inte får den uppmärksamhet de förtjänar. Det handlar inte nödvändigtvis om konfliktzoner eller riskhärdar, åtminstone inte idag.
Nedanstående är mina tolkningar och inte Mats Karlssons ordagranna tankar.
Till länderna hör exempelvis Kina, Indien, Sydafrika och Afrika söder om Sahara, där väldigt mycket händer.
De kinesiska gränskonflikterna främst i Kinesiska sjön går mycket under radarn och bubblar på under ytan. Samtidigt börjar den kinesiska ekonomin att snubbla. Tillväxten är fortfarande jämfört med västvärlden hög, men inte alls lika procentuellt hög som tidigare och frågan är hur mycket av den kinesiska ekonomin som behöver mycket hög tillväxt för att inte krascha.
Kina hittas dock i nyheterna regelbundet. Värre är det med Indien, ett land med nästan 1.3 miljarder invånare, men som i mycket knappt uppmärksammas i media.
Slutligen är Sydafrika en krutdurk, där korruptionen växer kraftigt och riskerar sänka hela landet och med det hela södra Afrika, där man kunde varit en motor. En genomgående tråd i dessa regioner och länder är korruption.
Samtidigt pågår en revolution söder om Sahara. Afrika är inte folk i lerhyddor, utan städerna och länderna befinner sig i den linda som man i Europa befann sig i på slutet av 1800-talet, och står inför en kraftig tillväxt, ekonomisk utveckling och välståndshöjning. Även om det finns slumområden, så är samtidigt levnadsstandarden i städerna kanske att jämföra med Europa på 50- eller 60-talet, fast med IT-teknologi som krydda.
Ändå glider utvecklingen i Afrika mycket under radarn och det mediala fokuset ligger mycket på de konflikthärdar som finns och inte på den mycket positiva utvecklingen på många håll. Man ska komma ihåg att det finns 1.1 miljarder människor enbart i Afrika, som också är en gigantisk kontinent, vilket inte alltid framgår på platta kartor.
En helt egen reflektion (som förstås andra uttalat) är att Afrika är nästa stora tillväxtregion att titta på som investerare. Därmed är inte sagt att det just nu är perfekt timing, men på sikt finns det en enorm ekonomisk potential i Afrika. Om 2000-talets första decennium var Kinas, så kan nästa lyft bli Afrikas, kanske 2030-talet? Ett hot är förstås klimatförändringar, då närheten till ekvatorn kan göra att man drabbas mycket hårt av dessa. Andra hot är korruptionen, men Mats Karlsson lyfte hur Nigeria faktiskt av egen kraft kunna genomföra övergången till demokrati, inklusive att hålla fungerande allmänna val i ett land med nästan 200 miljoner invånare. Det finns förstås konflikthärdar i södra och norra Nigeria, men nästan 200 miljoner människor är på väg åt rätt håll.
Mats Karlsson uttryckte även frågeställningar kring USA, där primärvalrörelsen visar upp de sämre sidorna av USA:s demokratiska system, inklusive den täta kopplingen mellan finansiärer inom näringslivet och presidentkandidaterna. Det finns en seriös risk att Donald Trump faktiskt blir republikanernas nästa presidentkandidat, vilket inte bådar gott för internationella relationer.
Här i Europa kan vi också få en intressant utveckling. Främst ligger risken att Le Pen vinner presidentvalet i Frankrike.
Utrikespolitiska Institutet är en oberoende stiftelse, även om delar av finansieringen kommer från UD. Det finns mycket intressant material och analyser på institutets hemsida, som ni hittar här.
13 kommentarer
Afrika drabbas av höga CO2 halter genom att det blir grönare.
http://wattsupwiththat.com/2013/07/08/deserts-greening-from-rising-co2/
… och torrare. Den ökande grönskan suger upp mer yt- och grundvatten än förut samtidigt som bladen anpassar sig genom att släppa ut mindre vattenånga vilket påverkar molnbildning. Double whammy.
Det mest anonyma landet i Europa måste väl endå vara Vitryssland; hör man någonsin nåt därifrån?
Lite rapporteras det,t.ex. Ekot i förrgår:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6328852
Men det blir såklart inte löpsedlar om utvecklingen i Afrika.
Angående Afrika är levnadsstandarden på väg upp på landsbygden också. En avgörande faktor, mer än en krydda, är att även enkla mobiltelefoner bland annat ger en bankekonomi. Denna bankverksamhet är modernare ur vissa aspekter än den svenska eftersom transaktionerna sker omedelbart mellan individer eller företag.
Nästan all telefontrafik sker mellan mobiltelefoner och idag finns per invånare fler mobiltelefoner än det fanns fasta telefonledningar i Sverige när de var flest.
Än är det flest enkla mobiler men tillväxten av mer avancerade är explosiv så omvägen via papperstidningar för nyhetsspridande blir förmodligen kort i Afrika.
Senast tillämpning i Afrika gäller väderprognoser. Mobiltelefonen börjar få betydelse för matförsörjningen. En ung svenska drivet ett litet metrologiskt företag som säljer prognoser till småbönder vid ekvatorn vars exakta position matats in och prognoserna kommer via sms. Böndernas mobiler är normalt mycket enklare än våra, men klarar sms. Metrologiska prognoser vid ekvatorn är betydligt svårare än hos oss. Hennes företag nyttjar en superdator i ett berg i Stockholm för att bearbeta satellitdata. Dessa oftast fattiga bönder har stor nytta av att veta lite i förväg inför tex sådd eller skörd om ett störtregn väntas.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Senaste tillämpningen jag hört om. Tycker det är fantastiskt.
Kanske SMHI borde köpa in denna tjänst?
Nej vädrets förändringar sker mycket snabbt i tropikerna när det gäller små, till utbredning, oväder. Hos oss en bit från ekvatorn kan man oftare följa system som förändras med sedan lång tid allt mer utvecklade ekvationer, mätdata och erfarenheter. Hennes epokgörande nya program som nyttjar färska mätdata från satelliter och givetvis en modern superdators kraft är anpassat till just förhållandena vid ekvatorn.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kan det verkligen gå ihop att med en drift-dyr superdator i Sverige, köpa satellitdata, beräkna och sen sälja till fattiga bönder i Afrika? Måste vara MÅNGA fattiga bönder det handlar om.
Ja det är mängder av obetydliga små prenumeranter som behövs. Företaget samarbetar med lokala mobiloperatörer. Vill bonden inte ha prognos en dag så avstår han och sparar den lilla summan. Utgår från att denna verksamhet inte kräver superdatorn hela dygnet utan det är kortare tider efter det att satellitdata kommit. Ja verksamheten ny så intäkterna från bönderna räcker inte och det är en lokalt begränsad marknadsföring än.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I gårdagens anförande på rikskonferensen från överbefälhavaren nämndes inte med en endaste stavelse Ukraina. Ursäkta mej, men borde inte det som under de senaste två åren har hänt och alltjämt händer där, för svenskt säkerhetspolitiskt vidkommande, kännas rätt mycket mer relevant än utvecklingen sub-Sahara?
Neocons lyckades inte komma åt Ryssland den vägen och lämnar nu landet åt sitt öde. USA har inte längre nåt intresse att pumpa in pengar till oligarkerna. EU har väldigt lite intresse att ta över ansvaret för landet då det är små möjligheter att det skulle kunna uppfylla reglerna för medlemskap, utan bara blir en stor börda. Industrin finns i de östra delarna som nu kontrolleras av de ryssvänliga.
Genom IMF kommer allt av värde att privatiseras och övergå i multinationella storföretags ägo, inget blir kvar för den Ukrainska staten som förlorar sin möjlighet att betala pensioner och statliga löner. Det landet är kört under överskådlig framtid….
Varför gå över ån efter vatten?
Vårt största bekymmer under 2016 stavas varken Trump, Putin, Jinping eller Mugabe.
Ur såväl kort som långt tidsperspektiv kommer inte bara medlemsstaternas väl utan hela den rådande världsordningen som vi känner den att rubbas om den brittiska valmanskåren röstar för ett utträde ur den europeiska unionen. Nutida utmaningar kommer att förblekna i jämförelse med de problem Brexit kommer att ställa oss inför…