Devisen om 72 timmars försörjningsberedskap för hushåll börjar få allerstädes spridning. Detta är dock inte någon siffra som dimensionerats utifrån t ex det civila försvarets behov och är egentligen tagen ur luften. Ser man till vårens försvarspolitiska inriktningsproposition så anges 5 – 10 dygn, dvs 120 – 240 timmar.
72-timmarsbegreppet saknar vetenskaplig grund, utan har sin bakgrund från 50-talets USA, då man skulle klara 72 timmar i kärnvapenskyddsrum.
Förvisso är 72 timmars försörjningsberedskap för ett hushåll bättre än inget, men det är fortfarande för lite, bland annat när man tittar på vårens försvarspolitiska inriktningsproposition för åren 2016 – 2020, som i bred politisk majoritet klubbades igenom (PDF).
“Frågan om hur privata resurser ska kunna bli tillgängliga för att värna befolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna och bidra till försvarsmaktens förmåga vid höjd beredskap bör särskilt beaktas.
Det civila försvaret bör inledningsvis planera för att kunna lösa uppgifter under krig i 5–10 dagar. Planeringen för övriga uppgifter inom det civila försvaret avseende skyddet av befolkningen och upprätthållandet av samhällsviktig verksamhet bör dock kunna utföras under en betydligt längre tid.”
Vad man menar med det civila försvaret ovan är att det civila försvaret ska kunna lösa stöd till försvarsmakten i 5 – 10 dagar. Därav den efterföljande meningen.
Hushållen bör göra det samma. Man bör klara sin försörjning på egen hand i fem till tio dagar. Det civila försvaret kommer nämligen inledningsvis stödja Försvarsmakten under 5-10 dagar och inte allmänheten.
Man ska också vara på det klara med att exempelvis ett angrepp mot Sverige kan föregås av destabiliserande åtgärder under en lång tid, vilket kan sätta press på försörjningsberedskapen. Det kan även vid officiellt förhöjd hotbild alltså redan vara för sent att preppa ens före kriget bryter ut. Försvarsbloggaren Zynisk konstaterar att det tydligen räcker med två timmars strömavbrott i utsatta områden för att mörka krafter ska ta tillfället i akt att genomföra omstörtande verksamhet. På många sätt påminnande om vad som sker i Midvintermörker.
Om en angripare som ett led i hybridkrigets fördolda förbekämpning av Sverige ser till att ha sönder lite transformatorstationer till våra utanförskapsområden och ovanpå det har infiltrerat områdena med provokatörer, kan man under några dagars eller veckors förbekämpning köra slut på de svenska blåljusmyndigheterna, i värsta fall även det militära försvaret om det kallas in för att stödja blåljusmyndigheterna.
Oavsett så är inte 72 timmar tillräckligt – det är dags att höja ambitionen för allmänhetens krisberedskap till åtminstone 120 timmar, helst 240, för att anpassa sig till den försvarspolitiska inriktningspropositionen.
Däremot kan nog 72 timmar vara tillräckligt för vanliga vardagliga civila småkriser, som t ex strömavbrott. Det är förstås enklare att sälja in till allmänheten att man ska klara en storm än att man ska klara ett krig. Och någonstans behöver man börja.
Just nu deltar jag på MSB:s temadag “Människors förmåga till krisberedskap – en temadag”, där jag ska hålla en föreläsning om preppers. Bland annat presenteras under temadagen en ny undersökning om allmänhetens krisberedskap, vilket bitvis är nedslående läsning (jag har läst undersökningen i förväg), på andra bättre. Jag återkommer längre fram med resultaten från undersökningen om allmänhetens krisberedskap.
56 kommentarer
För oss som inte är "preppers" men som ändå vill vara förberedda. Några bra råd? Lista på vad man bör ha. Helst köpbar i en vanlig livsmedelsaffär.
Kanske en post på detta ämne?
Absolut. Ska skriva ett inlägg om det.
Utmärkt – för lite lyx bör toapapper, kaffe och kattmat ingå.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Om man inte har krav på lyxmat kan man i vanlig livsmedelsbutik hitta konserver och torrfoder som räcker ett par år enligt bäst-före-datum. Hålls de torrt och kallt håller de förmodligen mycket längre. Har bunkrat mat för två veckors överlevnad för två, plus vatten, t-röd för triangakök, ved, etc. Räknar med att kasta maten och köpa nytt nästa sommar. Ser det som en billig försäkringskostnad. Alternativt kan man ha en buffert som man löpande konsumerar, fast det blir lite extra jobb med det.
https://urvaken.wordpress.com/
https://skanesurvival.wordpress.com/
http://www.happypreppers.com/37-food-storage.html
På rak oinsatt arm, vatten utan tvekan dimensionerande. De flesta har gott om torrvaror och burkar och kryddor o dyl i hemmet. Knappt en människa har vatten för att ta hand om det nödvändigaste, dricka, intimtvätt och matlagning.
Och vatten håller länge fast är rätt skrymmande. Har 125 liter undanstoppat med mat etc i sval källare. Just vatten kan vara svårt om man bor i en liten etta, fast å andra sidan brukar det alltid höra till ett litet förråd där man kan stoppa undan sånt.
Hur mycket vatten bör man räkna med per vuxen per dygn?
Tydligen har jag räknat med att konsumera 4 liter per dygn. Tvätt och liknande kan man göra i sjö. Annars har jag sett rådet att man skall dricka 1,5 liter per dygn, fast då ingår förstås inte vätskan i mat. Sen om man utför fysiskt arbete och svettas så behöver man förstås mycket mer. Vill man vara på den säkra sidan skulle jag gissa på 6-10 liter per person och dag för konsumtion och matlagning.
Inge Njören: Vad är det som är så svårt med att ha en buffert som man konsumerar av? Det är ju snarare ett ganska förnuftigt sätt att hålla sig förberedd. Som bonus får man rutin på att faktiskt tillaga och äta det som ingår i nödprovianden.
Att köpa in massa mat med avsikten att kassera det är ju rent ut sagt slösaktigt.
http://www.apotea.se/jodopax-vet-500-ml
Detta ska man ha hemma 🙂 Räcker för att sanitera uppemot 10 m3 vatten hyfsat bra (tar ej sporer av parasiter såsom Cryptosporidium). På köpet får man i sig ca 30 ggr dagsbehovet av jod (räknat på del som tas upp) vilket ju kan vara trevligt vid sina tillfällen…..
Samt så klart utmärkt för att sanitera sår (ska dock inte användas löpande för sårtvätt då det stör läkningen)
Vadr hållbarhetstiden på jodopax?
Ett litet tankeverktyg som ibland tillskrivs Eisenhower, eller andra gubbar.
"Plans are nothing, planning is everything". Du kan säkert använda nyckelorden för att söka runt på internet och hitta olika tolkningar av detta.
Vadr hållbarhetstiden på jodopax?
Har hellre massa vatten i ett skåp än dricker jodrenat vatten från karlbergssjön eller brunnsviken. Stockholm bräddar cirka 400 000 kubikmeter avloppsvatten ner i dessa vattendrag per år (iofs på lite andra platser än just dessa).
Alexande: Lång så länge flaskan är försluten. Jod avdunstar iof, men tror inte det tar sig igenom last så bra….
Tim: Jo, i den bästa av världar har man massor med sparat vatten. Jodopax tar dock mycket liten plats….
Anonym: jag skrev att det var lite jobbigare, inte att det var svårt. Och visst är det slösaktigt att kasta mat, även om man bortser från den rent gammelmoraliska aspekten. Men jag slösar faktiskt precis hur jag vill med mina pengar. Och den lilla kostnaden uppvägs med råge mot det annars nödvändiga och allestädes närvarande mindset som behövs för att alltid tänka på att man har rätt saker i bufferten, och vad man måste äta för att den inte skall bli dålig etc. Så en liten insats vartannat år eller så, sen kan jag glömma det hela helt och fokusera på intressantare saker.
Jag anser att målet borde vara att ta sig till säkert land. Försörjningen under tiden bör därför vara portabel, vilket är ett problem för vattenmassan. Så möjligheten att rena naturligt vatten, som det finns överflöd av i Sverige året om, får en hög prioritet.
Jag tror det är bättre att emigrera redan de första dagarna som man drar slutsatsen att regeringen menar med vad den säger. Då finns det ännu överoptimistiska och bortförklarande butiker och andra människor som har saker över att byta och samarbeta med, eller övergett i panik. Efter ett par veckor när dödstalen börjar bli påtagliga och de flesta är sjuka, så lär det sociala umgänget vara mycket mer desperat och våldsamt och därför mindre ägnat till längre snabbare förflyttningar i riktning mot säkert land.
Det finns bra vattenfilter som renar bakterier, amöbor och dom flesta virus. Problemen uppstår när vattnet är förorenat av kemikalier. det finns förvisso vattenfilter som innehåller aktivt kol och tar en del kemikalier, men tipset är att inte dricka vatten från diken etc i närheten av städer eller industrier.
@Kapitalist
Jag tror att du bör påbörja din emigration redan nu innan fläktarna träffat gödselstacken. Risken är att du blir inlåst i kalifatet Sverige eller ej insläppt p.g.a. härkomst i det nya landet. Jag följer såklart mitt eget råd förövrigt.
det räcker att koka vattnet i Sverige, livsmedelsverket rekommenderar att man inte renar med jod och klorin då jod är dåligt för gravida och folk med sköldkörtel problem, det finns i dag flera klorin liknande produkter som inte fungerar för vattenrening så här är förväxlingsrisken stor.
se till att hela vatten mängden kokar så får man ett bra vatten
Cornu. Om du gör ett inlägg om detta så skulle iallafall jag uppskatta om du skrev något i stil med: såhär många ex "konserver" L/vatten behövs för 1 person i sju dagar. Så att vi som är lite dåliga på detta får en shoppinglista och kan minska trycket på samhällsviktiga funktioner vid större olycka.
Tack
Cornu. Om du gör ett inlägg om detta så skulle iallafall jag uppskatta om du skrev något i stil med: såhär många ex "konserver" L/vatten behövs för 1 person i sju dagar. Så att vi som är lite dåliga på detta får en shoppinglista och kan minska trycket på samhällsviktiga funktioner vid större olycka.
Tack
Årets julklapp för de just utflyttade barnen kanske borde vara en prepperlåda för två veckors överlevnad…
Vatten, värme, ljus och matlagning.
10 dagar innebär vintertid massdöd.
100 l vatten, ved till kaminen, solceller och ledlights.
Mat och matlagning är minsta problemet.
Bensinkök och tio liter fotogen räcker länge.
Frysvaror äter man upp tillsammans m kylvaror, där är mat för en vecka dvs det hinner tina innan du äter upp det. Sedan blir det torrvaror.
Man kan ju tom ha 50-100 l vatten i frysen om man har en stor golvmodell.
Konserver anser jag vara bättre än torrvaror. Konserver innehåller vatten och kan ätas utan förberedelser. Problemet med brännbara vätskor uppstår om man bor i en lägenhet, max 5 liter har jag för mig. Men jag gissar att du bor i ett hus, kamin..
Vatten, värme, ljus och matlagning.
10 dagar innebär vintertid massdöd.
100 l vatten, ved till kaminen, solceller och ledlights.
Mat och matlagning är minsta problemet.
Bensinkök och tio liter fotogen räcker länge.
Frysvaror äter man upp tillsammans m kylvaror, där är mat för en vecka dvs det hinner tina innan du äter upp det. Sedan blir det torrvaror.
Man kan ju tom ha 50-100 l vatten i frysen om man har en stor golvmodell.
Vatten?
Rent vatten är det väl som gäller.
Vatten finns det gott om.
Ja, ett rättfärs filter torede vara betydligt lindrigare att ha på hyllan.
Så länge ingen politiker pratar om det här så vet man att försvarsdebatten är fejk. Dagens "moderna" samhällen är så extremt utsatta då "marknaderna" ofta koncentreras till några få företag. Dagligvaruhandeln ägs av tre företag för att ta ett exempel och de importerar det mesta. Tillverkas något i landet så är det stordrift
Slår man ut strömmen och riktar några väl placerade raketer som ställer till det för trafiken, exempelvis broar i göteborg och stockholm. Då har vi ett fantastiskt kaos på kort tid (under en dag). Stora matproblem lär uppstå efter 2 till 3 dagar, efter fem dagar är det katastrof
Så 72 har ingen vetenskaplig grund, men när en politruk plockar en siffra på 5-10dar ur luften så är det helt plötsligt "vetenskap"?
Vad står det att 5-10 dygn är vetenskap?
Vänta, titta, en halmgubbe!
Halmgubbe kan du vara själv om det skall vara så…
Har bloggaren tagit hjälp med rimmen från Runeberg, nationalskald?
Vad som är väsentligt är att ha värme
Helst inte bli blöt
Vindskydd
Vatten, ja. Till dryck
Mat klarar man sig utan i 10 dagar, faktiskt…
Svårare är det ju inte .
Om du har en plan för hur att emigrera till säkert land inom dessa 10 dagar. Givet hur du kommer att må efter 9, 7, 5 dygn utan att äta någonting annat än rent vatten. Efter 5 dagar utan mat eller vatten så kan man nog bli förvirrad nog att börja försöka bygga ett vindskydd, när det istället vore mycket bättre att bara krypa ihop inuti någon av de miljoner byggnader som står upprättade överallt i Sverige där människor bor. Ved å vatten är inte Sverige bristvaror, det är helt annorlunda i vissa andra klimatzoner.
Hör nu, herr rikeman!
Du skrev utan vatten
Det var jag noga med att ha med
Vad gäller förvirringen är det ett normaltillstånd hos mig…
Ville bara hyfsa ekvationen lite man svälter ju inte ihjäl efter den tidsperioden.
Nej, jag tänker inte ens testa
Vad gäller emigration har vi ju redan företaget en sådan.
Gäller ju bara att vara på rätt ställe när situationen uppkommer
och att kunna förflytta sig emellan våra fem platser där vi huserar
Inte helt lätt att ha mycket packning med sig kanske
Viss preppning har givetvis företagits!
Kanske skulle tacka herr Lars?
De flesta har väl som regel föda hemma för att klara fem dagar eller mer? Kanske inte proteinkällor, men socker, mjöl, havregryn, pasta, ris och andra kolhydratkällor tenderar ju att komma i tämligen stora förpackningar. Vatten är kanske det knepigaste. Min mamma, som knappast är "preppig" lärde mig att man vid kris fyller badkaret med vatten, men om det inte går blir det knepigt. Vidare har jag märkt att rätt få 90-talister (jag är 90-talist) känner till detta "knep".
Det är inte så vanligt med badkar längre, speciellt inte i små lägenheter som har renoverats.
Alla som bor i hus har i regel en varmvattenberedare på 150-300 liter och har man dessutom vattenburet värmesystem är det x-antal liter till. Men iofs trevligare att dricka vatten på dunk, det som finns i systemen behöver renas och/eller kokas.
Även jag skulle vara tacksam om Cornu ville sammanställa en "inköpslista" samt lite handfasta råd för nybörjarpreppers. Gärna lite tips om hygien, tvätt och städning utan el också. Är själv allergiker, och får snabbt akuta problem om jag inte kan duscha, tvätta och städa ofta, även med medicin. Min enda erfarenhet är från Gudrun, var då utan el i 8 dygn. Det fungerade tack vare att vi hade kakelugnar och vedspis i huset. Duscha gjorde vi på makens arbetsplats på annan ort, men hade avbrottet varit mer geografiskt omfattande hade det ju inte gått. En annan sak var att batterier tog slut i butikerna fort. Och att kommunen hela tiden hänvisade till internet för information…. trots påpekanden om att man inte kom åt nätet pga strömavbrott.
Om det blir kris på riktigt så är det "survival of the fittest" som gäller. Jag skulle se mig som en person med väldigt hög "vardagsmoral" men blir det krig så rånar jag min granne eller kör en stulen bil genom ingången på närmaste mataffär direkt. När det handlar om överlevnad så är medmänsklighet sekundärt i min värld. Och jag bor varken i slummen eller tillhör det typiska patrasket. Jag kanske inte är representativ för medel-svensson men jag är knappast ensam. Så att det kommer bli kaos är det ingen tvekan om.
Tror faktiskt att det säkraste stället att vara på är just så kallade problemområden. Sammanhållningen är stark i dessa områden och många som bor där är vana vid att klara sig själva utan hjälp från samhället, både i Sverige men framförallt från sina tidigare hemländer. När svensson låser in sig och värnar sig själva i första hand så kommer folket i "hooden" redan ha upprättat ett medborgargarde som håller ordning. Beväpnade självklart. När dessa organiserade grupper dyker upp på din uppfart så kommer inte låset på dörren eller 1 veckas mat i källaren rädda dig, du kommer snarare vara en måltavla.
Min plan för överlevnad är enkel. Stjäl en bil eller om du har vänner du verkligen litar på så finns det säkert någon bil "över" i umgänget. Använd denna för att göra en "smash-and-grab" på exempelvis Biltema. Fixa överlevnadsprylarna du saknar (folk utan vissa fundamentala saker så som tält, sovsäck, tändstål, kniv och metkrokar kommer aldrig klara sig i vilket fall) och en rejäl slägga och kofot. Några jeep-dunkar för bensin (vet du inte hur man slangar bensin är du också körd). Sen åker ni vidare till mataffären och laddar upp med föda. En soft-airgun eller luftpistol kan vara en bra grej att ha för att avskräcka andra med samma tanke, dom flesta ser inte skillnad från ett riktigt vapen i en stressad situation. Sen är det bara att fylla bilen och fly inåt land. Bort från samhället som ändå inte kommer rädda dig. Hitta någon gammal sommarstuga/jaktstuga du kan ockupera eller i värsta fall ta över någon annans hem med våld. Har du kommit såhär långt utan att bli allvarligt skadad eller dödad så har du en chans att överleva. Att gömma sig i källaren och tro att någon ska komma och rädda dig är väldigt naivt och kommer mest troligt att resultera i din egen undergång. Är du man blir du säkert oskadliggjord såvida du inte besitter kunskaper som är väldigt användbara i en extrem situation som denna. Då kanske du klarar dig med hälsan i behåll men ditt liv som fri människa är över. Som kvinna blir du troligen användbar som handelsvara (sex kommer ALLTID vara eftertraktat) eller även här, om du besitter eftertraktade kunskaper, kanske du klarar dig som fånge. I mitt fall är det värt risken att dö för att slippa dessa scenarion. Barn har inget värde i krig, det vet alla. Vad som kommer hända med dom lämnar jag åt andra att spekulera kring, för mig är det uppenbart.
Jag kanske är extremt cynisk i mitt resonemang. Men blir det "på riktigt" så finns det inga människor kvar för mig förutom mina närmsta vänner och familj. Övriga är bara hinder jag måste ta mig över för att säkra min egen överlevnad.
Detta "tips" riktar sig i första hand till andra som bor i stadsregioner eftersom det är på dessa platser som hotet från fientliga grupperingar av människor kommer vara störst. Bor du redan på glesbygden så kan du säkert köra vidare på din nuvarande plan. Där kommer det säkert dröja veckor innan du får besök av hungriga kriminella/utstötta/nysvenskar/patrask eller galningar som mig. Men om du tror att du kan sitta o gömma dig i källaren med familjen ute i Farsta, utan att få besök av någon med starkare vilja att överleva än dig själv, så kommer du få ett uppvaknande. Men då är det redan för sent..
Problemet är bara att x antal andra kommer att göra samma sak med butiksplundringar. Daniels kommentar får mig att tänka på säkerhetsfrågan för preppers. I en långvarig krissituation blir prepperförråden ytterst stöldbegärliga. Inte så lyckat kanske att vara öppen med att man preppar, kan rentav bli livsfarligt. Amerikanska preppers löser detta med att preppa vapen och ammunition. Men hur gör vi andra, förutom att försöka hemlighålla preppandet, vilket kanske inte är helt lätt för den som t.ex. har barn som kanske inte förstår allvaret?
Jag tar upp olika strategier för att försöka få ett övertag i mitt inlägg. Men självklart finns det alltid någon som är "starkare" än dig själv. Men väg denna risk mot den du precis kom fram till så får du själv avgöra vad du tycker är rimligt att göra för att överleva.
Det finns rätt många som har vapen i Sverige. Och utan vapen står man sig slätt i en konfrontation. Försöker du stjäla av en privatperson riskerar du att bli skjuten när laglösheten sprider sig. Bättre att förbereda sig och hålla sig undan tills de flesta dött och slagit ihjäl varandra eller har tappat gnistan av undernäring.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hagel känns kontraproduktivt. Ska du ändå hålla på o böka så kan man väl lika bra fixa ett riktigt gevär som du dessutom kan jaga med? Inte så gott med rådjur fällt av hagel har jag hört..
Det andra alternativet skulle jag rekommendera om du har ett bra gömställe. För du får garanterat fängelse bara av att ha ett vapen hemma om polisen av någon anledning skulle få nys om detta.
Ett tredje alternativ är att beställa ett vapen i delar från "Darknet" som du sedan monterar ihop själv. Förslagsvis en kaliber som är vanlig i Sverige så du kan få tag på ammunition. Provbygg vapnet en gång och testskjut. Montera sedan ner det igen och sprid ut delarna på väl valda ställen i ditt hem. Snudd på riskfritt tills skiten hamnar i fläkten.
Människor som Daniel ger mig kalla kårar.
Blir fullkomligt mörkrädd när jag tänker på Sveriges låga grad av självförsörjning vad gäller livsmedel. C:a 40% mot Finlands 85%, har jag för mig. Varför uppmärksammas inte detta mer? Fast, det är klart, då kanske allmänheten skulle börja ställa krav på politiker att prioritera annat än invandringen…
Sverige har under de senaste 25 åren drivit en ganska extrem linje av av "selektiv markandsliberalisering" kombinerat med ideologi. Detta har varit förödande för det inhemska jordbruket och civilförsvaret. Det riktiga uppvaknandet har fortfarande inte skett hos de folkvalda och tvivlar starkt på att det kommer förrän efter något otrevligt har hänt, det är i alla fall den ordningsföljden Sverige har följt historiskt. Så sent som för någon månad sedan hörde jag en riksdagsledamot från M som tyckte att självförsörjning var förlegat och om man tvunget ska göra något åt det hållet så ska det vara tillsammans med andra länder inom EU, Björklund tycker inte att det finns någon mjölkkris (det är billigt i affären) och MPs politik leder till att Svensk produktion konkurreras ut…
Närmare 0% vid kris. Livsmedelsproduktionen är den allra mest sårbara av alla branscher och den första som omgående upphör med all verksamhet vid minsta tillfälliga störning. Bonden är extremt beroende av import (diesel, traktorredskap, konstgödning et c) och beroende av intensiva långväga transporter (varje meter av alla åkrar ska köras över flera gånger om året, råvarorna ska transporteras till lager tiotals mil bort och sen hundratals mil till livsmedelsfabriker oftast utomlands) och beroende av elektricitet (hur ska korna mjölkas, spannmålet torkas, livsmedelsfabrikerna fungera utan el?) och hur ska hushållen hämta och laga maten utan bensin eller el (kyld, fryst, torkad, färsk och värmd mat är ju alltihop uteslutet).
Livsmedelssäkerhet kan uteslutande existera i form av mycket lokala lager av tålig färdigmat. Att hålla igång en ytterst sårbar gigantisk produktionsindustri i en kris är ju omöjligt, det är liksom det som är definitionen av en kris.
Sverige har i princip haft två doktriner på befolkningsskydd efter andra världskriget (samt den nuvarande "klara dig själv"). Den ena var perioden då städerna skulle utrymmas, detta visade sig praktiskt svårt av flera olika skäl. Den andra när skyddsrum byggdes inne i städerna i källare o dyl. Under båda av dessa perioder behövde man snabbt se till att det fanns mat för befolkningen i skyddsrummen eller vid evakueringen. Tanken var att civilbefolkningen skulle ta med maten för den första tiden.
I dagsläget finns det ingen som kan ta vid efter vare sig 72h eller 240h. Rekommendationen borde således vara "ha ett lager mat för så länge som du vill klara dig och du tror att den kris kan pågå".
Jag har bunkrat med 40 st snussatser, så ni som är snusare kommer bli min bitch sen.. 🙂 Nej vars, men underligt nog har snussatserna som jag köper gått ned i pris från 250 till 199 kr.
En snussats = 2500 g färdigt snus = sextio 42g dosor. 3.30 styck.
72 timmar är länge innan krisen börjar..
Kolla här, plundringarna började inom timmar när strömmen gick….
http://mitti.se/12-000-blev-utan-strom-i-tensta-och-rinkeby/
Ja, men man kan inte jämföra muslimska "no go zones", med områden där de flesta invånarna är svenskar.