Det “låga” oljepriset är djupt olyckligt och har på kort tid slagit ut en lång rad projekt inom förnyelsebar energi. Problemet är, som påtalats här tidigare, att ett projekt kan ta 10-15 år från start till fullskalig drift, men det tar bara ett beslutsmöte på kanske en timme att lägga ner projektet.
Tidigare prognoser följs fullt ut. Diverse tekniknaivister har påstått att biobränslen kan ersätta fossiloljan, men i verkligheten räcker det med tillfälliga dippar i oljepriset, likt vi sett sedan hösten 2014, så slås de långsiktiga ersättarna till oljan snabbt ut.
Förnyelsebar energi för att ersätta oljan efter peak oil kräver långsiktighet och långa ledtider. När prisförutsättningarna snabbt ändras slår man ut all långsiktighet. Volvo slutar helt med etanolfordon. De stora svenska biobränslesatsningarna läggs ner.
Sedan står vi där igen om några år med ett skyhögt oljepris, men utan biobränsleprojekt. Tekniknaivisterna visar sig alltså ha fel och realisterna har rätt. Det är extremt svårt att ersätta oljan, just på grund av det kortsiktiga tänk som dominerar.
Samtidigt kan man konstatera att det var panikrubriker 2005, när oljan för första gången sedan 80-talet gick över 50 USD. Dagens oljepriser ansågs vara mycket dyra för tio år sedan. Men nu har vi vant oss och tycker istället att forna tiders skyhöga oljepris är billigt.
Även denna process kommer upprepas. I nästa prisryck kanske oljan går till 200 USD och stannar där ett tag. När priset kraschar den gången kanske det blir ner till 100 USD, vilket vi kommer tycka är billigt.
Vi fortsätter i full fart rakt in i peak oil-väggen, utan någon som helst långsiktig planering. Tvärt om gör vi samhället allt mer beroende av enkla biltransporter och förvärrar på sikt situationen. Scenariot fortsätter helt och hållet enligt prognosen utan några realistiska lösningar i sikte.
68 kommentarer
De sista dropparna fossila bränslen kommer alltså att bli svindyra. När är det dags att köpa oljeterminer eller vad man nu investerar i? Om man vill ta hem vinsten om 15-20 år eller så? (Räknar med att leva 25-30 år till).
Peak:arna måste vara de främsta investerarna i ny oljeutvinning. Och, hoppsan, de utvinner ny olja i enormt mycket större mängder och på nya sätt som är mycket billigare än vad man tidigare kunde. Peak:isten trooor alltså på högre framtida oljepris och investerar därför sitt kapital i branschen, som dock hittar på sätt att hitta mer olja och sänka oljepriset. Enklaste möjliga marknadsfunktion, som dock peak:arna vägrar begripa. Trots att det faktiskt händer här och nu! Stupid on purpose.
Fast någon gång kommer peak:arna naturligtvis få rätt det måste väl även du begripa? Det tas ju uppenbarligen upp mer olja än vad som hamnar i jorden.
Jonas Ransgård som yrkar på nedläggning av Gobigas med hänvisning till det låga oljepriset, ja det är för mig prov på kompentensbrist hos ledande politiker som leker bort våra pengar.
Om projektet som sådant inte skulle klara en finanskris till eller andra störningar som leder till lägre perioder av energipriser så skulle man såklart inte startat projektet.
Domedag när oljepriset stiger. Domedag när oljepriset faller.
Hur svårt är det att fatta att olja är en vara som alla andra, och att dess pris varierar beroende på extremt komplicerade förhållanden angående dess produktion och förädling? Ingenting är mer speciellt med oljan än för andra varor och tjänster.
Ingen "resurs" har någonsin peakat. Jag har ofta frågat här utan att få något exempel som resultat. Tvärtom betyder ju fler människor som bedriver mer industri, att desto mer resurser görs tillgängliga, att resursbegränsningarna minskar i takt med den eviga ekonomiska tillväxten utan slut.
Låt oss räkna PK-peakarnas kalender: Måndag, tisdag, onsdag, domedag. Varje vecka.
Jag är rätt övertygad om att vi passerat peak dront, t ex.
Det där med gruvdrift i rymden är förstås också bara nys, om man skall använda Kapitalists logik, som lyder: "Om det aldrig hänt kommer det aldrig hända". Vilket är en idiottes…
Dronterna skulle ha dött ut även utan människors inflytande. De varelserna saknade förmåga att anpassa sig och leva. Evolutionen hade redan satt dem på ett stickspår utan annan lösning än utrotning.
Om du inte har bättre bevis för din peak-religion än normala evolutionära processer med pandor och andra oöverlevnadsbara icke-flygande fåglar på små öde öar innan industrialismen, såsom t.ex. när tennet eller aluminiumet eller syret "peakade" så föreslår jag dig att hålla käften för att inte förnedra dig själv ännu mer i ditt uppenbara misslyckande.
Been, Det är hur enkelt som helst! Gå genom periodiska systemet och lista för mig här nu de grundämnen som har "peak:at". Varför gör du inte det? En av er peakare borde ju äntligen en gång för alla sammanställa en sådan historisk tabell.
Det vore ju så väldigt övertygande och slutgiltigt om du kunde ge mig en lista av allting som redan har peak:at, som stöd för er paranoida tes om att även oljan skulle kunna peaka. Gör det enkelt för dig, publicera bara er lista över vad som har peak:at. Dronten på öde ön var ett godkänt försök, men liksom inte tillämpbart på den globala skala vi talar om här. Ja, varje år dör nya arter ut, det har alltid varit så, i 4000000000 år på Jorden. Det var bra att dronten utrotades, andra arter gjorde och gör nämligen bättre nytta av dess livsrum.
En positiv sak med det låga oljepriset är i alla fall att den Amerikanska (kanske den svenska också för den delen) frackingindustrin går på knäna. En industri som frackar (spräcker berggrunden med giftiga kemikalier) berggrunden för att frigöra gas. Ett extremt kortsiktigt tänkande som orsakar oreparabla skador för grundvattnet och många människors hälsa.
Kapitalist fattar inte att de fossila bränslena är de som driver utvinningen av allt annat. Så länge vi har olja i överflöd kan vi också utvinna aluminum och tenn mm. Sedan blir det mycket svårare. Använd hjärnan Kapitalist!
"Hålla käften"? OK ditt smutsiga barnknullaräckel, du kan väl med dina nikotingula barntafsarfingrar knacka ner några rader om huruvida det finns fler eller färre dronter idag än det fanns förr. Jag kan inte dra mig till minnes att ditt föregående inlägg ställde upp några villkor om evolution eller geografiska begränsningar, utan det är ju (likt dina patetiska förhör på barnporr-roteln) bara dåliga efterhandskonstruktioner.
Sen vill jag påpeka att "olja" inte är ett grundämne, men så långt kom ni väl antagligen inte i den Waldorfpedagogiska särskoleanstalten där du spenderade din övergrepps-späckade barndom.
Nu är ju inte olja ett grundämne som finns utspritt i hela klotet, utan finns lite här och där som koncentrerad residu efter gamla växter på några få platser relativt ytligt. Så visst kommer oljeutvinning ur marken att peaka förr eller senare. Alternativt hittar man något annat som är bättre och då peakar oljeutvinningen för att den inte efterfrågas längre. Om exempelvis Ecat hade funkat skulle vi kunna köra ångmaskin i stället för oljemotorer…
Förresten, Kapitalist, så vill jag ha ett bevis på att dronten saknade förmåga att "anpassa sig och leva".
Vad var det för unikt med drontens genetik som gjorde att den inte genomgick evolution, dvs anpassade sig till sin omgivning? Tvärtom var ju dess avsaknad av flygförmåga en anpassning till omgivningen som saknade rovdjur dvs den hade historiskt sett anpassat sig väl till sin livsmiljö. Men nu hävdar du att den saknade en förmåga som den bevisligen hade haft.
Bevis tack. För du är väl ingen lögnare ovanpå allt annat?
"Gå genom periodiska systemet och lista för mig här nu de grundämnen som har "peak:at". Varför gör du inte det?"
Darmstadtium, Ds, Atomnummer 110. Stabilaste isotopen har en halveringstid på 10 sekunder.
Fast olja är ju inget grundämne, utan en kemisk förening som liksom Darmstadtium (som dock ÄR ett grundämne) ovan, tillverkas. Så visst, så länge det finns kol och väte så "finns" olja.
"peak" handlar ju om huruvida det är lika lätt och enkelt att framställa oljan eller de andra ämnena som tidigare. Det är ju t.ex skillnad i kostnad att utvinna järn från ett dagbrott på jorden och från ett dagbrott på en asteroid. Eller från den järnrika kärnan långt ner i jordens inre.
"peak" är alltså egentligen i ett kapitalistiskt system en signal om att det är dags att se över andra investeringsmöjligheter. Peak Oil är tillfället när man ska satsa riskkapital på alternativa bränslen för då kommer man garanterat bli rik. När detta är, tja, hade jag suttit inne med sådan kunskap hade jag varit rik.
"utan en kemisk förening som liksom Darmstadtium (som dock ÄR ett grundämne) ovan, KAN tillverkas." (det är ju billigare att bara pumpa upp den än att tillverka den, det är ju det som är hela grejen liksom)
För mig ser det ut som om bakterier kommer kunna ta vid när det gäller tillverkning. Förmodligen kommer de göra det mycket billigare än med dagens utvinningsprocess.
http://www.technologyreview.com/news/408334/making-gasoline-from-bacteria
http://www.natureworldnews.com/articles/4237/20130930/e-coli-bacteria-used-create-gasoline.htm
Tusan också, sitter ni och dricker till redan på förmiddagen ? Skärpning !
Du borde låta bakterier ta över ditt internet-debatterande också. Förmodligen billigare och bättre inlägg där med.
Varför presenterar inte någon enda peakist sin lista över resurser som denne påstår "tar slut"? Är det för att peak:isten själv inser att denne har fel, men fortsätter att ljuga ändå? Är det så det ligger till?
Livet har ju "förbrukat resurser" på Jorden under miljarder år. Så listan på alla resurser som denna eviga tillväxt har förbrukat måste ju vara väldigt lång, enligt domedagsteoretikerns PK-PeaK-modell.
Ben
Du skulle inte ens kunna träffa en lada med ett raketgevär om du så var inne i den. Får cornu lönebidrag för att ha dig sittande här och vara otrevlig och ha fel hela dagarna?
Ben. Dronten saknade anpassnings förmåga mot vita män i medelåldern med varsin bössa. Precis som indianer, feminister, noshörningar och Aboriginer vilka alla har peakat.
Kapitalist: Cornu har ju gång på gång visat på peak export och peak production. Har du inga bevis att visa som hävdar motsatsen?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Alexander
Har cornu bevisat det A priori?
Kapitalist skiter ju i argumenten man anför. Han svarar bara på klena argument. Blir argumenten för svåra brukar han tystna och komma igen vid senare tillfälle och låtsas att han aldrig hört de starkare argumenten han fått. Kapitalist älskar lögnen, som är hans livsrum och livsmening. Det känns lite meningslöst att diskutera med någon som ändå skiter i vad man säger.
"För mig ser det ut som om bakterier kommer kunna ta vid när det gäller tillverkning. Förmodligen kommer de göra det mycket billigare än med dagens utvinningsprocess. "
Har du rätt så kommer de som investerat i den typen av teknik tjäna grova pengar. Samtidigt visar det ju att det kan vara mödan värt att forska fram alternativa bränslen/framställningsmetoder.
När det är billigare att få fram olja på annat sätt än att plocka upp den ur marken har oljan "peakat". När det är billigare att lösa energibehov som idag löses med olja, med andra bränslen har oljan "peakat".
ErikG
Ja det kanske vore värt att kolla närmare på som investering när jag tröttnat på diverse kryptovalutor. 🙂 Tror att din slutsats är korrekt. Sen är ju framtidens behov av att elda organiska sammansättningar för framdrift av fordon oklart.
Jag tror inte behovet försvinner under vår eller mina barns livstid. Minskar, ja, men kolväteeldandet kommer fortgå i hundratals år till. Det kommer nog aldrig upphöra – för det finns helt enkelt inget annat sätt att få exempelvis längre flygresor att fungera smidigt.
Det vore bra om vi kunde höja oss över lågstadienivån här. Många resurser försvinner mer eller mindre för gott när de eldas upp eller förstörs på andra sätt. Tex har England knappt någon skog kvar. Industrialismen kunde tvärnitat om man inte kunnat få trä från exempelvis Sverige. Här i Sverige gick vi också åt vår skog ganska hårt.
Det finns vissa möjligheter att återskapa resurser, det finns vissa möjligheter att byta resurs och kanske kan vi även utvinna en del från rymden. Men inget av detta är särskilt givet och det oavsett hur vi beter oss. Vår civilisation kan kollapsa för att vi varit för kortsiktiga och gjort av med våra resurser på dumheter istället för på långsiktig utveckling. Det förnekar dock en ansvarslös djävul som Kapitalist.
Lista de "resurser" som har peakat. Lista dem, snälla, ni peakare som stöd för er domedagsteori om att oljan nu kommer att ta peaka. Hur svårt kan det vara för er att lista era historiska exempel på resursförbrukning? Eller tänk efter och fatta äntligen.
Jag listade ju en, men sen hittade du på en massa efterhandsvillkor. Man kan ju gissa att samma sak händer igen så vad är poängen?
Om brösttoner, religiös marknadstro och idioti hade kunnat driva ett kraftverk hade vi inte haft några problem med framtida energiförsörjning, det är jag rätt övertygad om.
Kapitalist fattar inte att en lista på resurser som försvunnit kan göras hur lång som helst. Världen är ungefär som Kapitalists skafferi, kylskåp och frys. Fyller han inte på får han fan svälta till sist. Vår planet är ingen Särimner som kan ätas hur många gånger som helst och mätta hur stora arméer som helst. Det är bedrövligt att man skall behöva påpeka det för en vuxen människa.
Kapitalist, peak whale oil inträffade i mitten på artonhundratalet.
Fortfarande kan inte någon enda peak:are lista de resurser som livet har förbrukat under miljarder år av evig tillväxt. Peak är en vansinnig religiös doktrin helt utan kontakt med verkligheten. Alla förstår det, utom bara peakarna själva. Kom igen, ge mig en lista, utöver en dront på en öde ö.
@Inge Njören whale oil
Och hur påverkade det världsekonomin? Var det inte precis som med mineraloljan som så att man slutade slakta valar när det blev olönsamt, inte för att "den tog slut". Exakt som ju ekonomin fungerar i alla slags sammanhang, med direkt gradvis återkoppling. Utan politiskt dikterande mellanhänder som kräver slut och stopp på det enda och det andra av alla oändliga resurser. Därför har vi idag både olja och valar, för att vi slapp peak-politik i det ämnet.
Har inte du något jobb eller familj du ska umgås med, Kapitalist?
Vore olyckligt att lista den långa raden av resurser som tagit slut när du borde fredagsmysa med dina nära och kära istället för att haverera totalt här på bloggen, som du gjort under dagen.
Nu ska vi vara snälla. Bloggen är ju Kapitalists familj.
Kapitalist, suck… Guano pekade i slutet av 1800-talet (nånstans där, eller om det var i början av 1900). Räcker det? Vill du ha fler exempel?
Sverige är nästan helt befriat från oljeprisvariationer tack vare skatterna!
Ett fat för 44 USD ger ett literpris på 2,3 SEK.
Eller ett pris per KWH på 23 öre. (10 000KWH/M3)
Gobigas, som du kanske känner till, är olönsamt men även svårt att få i full drift. Det ligger ett förslag till en betydligt större anläggning som fått EU godkännande. Kanske som ett bevis på den optimism som föreligger.
Etanol..
Det passar bättre med marknadsnaivister än "tekniknaivister". Det är marknaden som inte klarar det här. En stat skulle med lätthet kunna vara så långsiktig som behövs. Tex Kina kan säkert ta den rollen.
Problemet är att få fram nya energikällor lika forts som oljan kommer att minska. Därav är tekniknaivister ett bra epitet. De tror att bara för att en teknik har bevisats fungera så kommer det att gå att skala upp den på ett energi- och kapitaleffektivt sätt så fort som det behövs.
"Problemet är att få fram nya energikällor lika forts som oljan kommer att minska. Därav är tekniknaivister ett bra epitet."
Men om det inte är tekniken som sätter begränsningen utan bristen på framförhållning och det marknadsekonomiska systemet. Varför ska vi då skylla på tekniken? Känns lite oärligt.
Detta är en ganska tydlig nackdel med marknadsekonomi. Därmed inte sagt att det inte finns stora fördelar med marknadsekonomi. Det bästa alternativet kombinerar positiva egenskaper från två system: iblandeko…, nej blandekonomi, ska det vara.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är ju statlig inblanding som bäddat för detta.
Alla bidrag, skattelättnader och annat som riktades mot sektorn för alternativ energi gjorde ju att kreti, pleti och fan och hans moster gav sig in i branschen… Det är ju i själva verket överproduktionen av alternativ energi som slog undan den marginalefterfrågan på olja som gav det höga oljepriset…
Samma mekanism som dessutom nu slår ut de dyrare oljeproducenterna.
Nåväl, investeringarna inom alternativ energi som har gjorts har ändå satt bollen i rullning, vi kommer inte se några extrema oljepriser eller spikar i oljepriset på överskådlig tid, helt bortsett från den demand-destruction som pågår runtom i världen pga finansiella skäl, så finns nu inte bara massor med olja redo att tappas så fort priset blir tillräckligt högt (shale oil, tar sands osv), utan olika alternativa energikällor kan ändå pga all den utveckling som skett relativt snabbt tas i bruk om utsikterna för lönsamhet förändras.
Kort sagt, olja är ingen investering för de närmaste 10 åren…
"vi kommer inte se några extrema oljepriser eller spikar i oljepriset på överskådlig tid"
Är det dina sista ord som investeringsrådgivare? 🙂
Bortsett från att jag inte jobbar som investeringsrådgivare, så kommer jag knappast sluta säga vad jag tror bara för att jag regelmässigt har fel…
Men när det kommer till olja så är jag så säker man kan vara, samtidigt handlar det naturligtvis om vad man definierar som spikar eller extrema priser. Så någon kan naturligtvis tycka att jag har fel även om jag inte själv anser det.
Men jag har svårt att se oljan över 50 dollar fatet för ganska lång tid framöver. Snarare kommer snittet ligga runt 30-40 dollar. Allt talar för det, konjunkturen, utvecklingen inom alternativa energikällor, men även hur förbrukarna sakta rör sig mot både mer energieffektiva fordon/maskiner/utrustning osv liksom alternativa energibärare (framförallt elfordon, men också biobränsle, vätgas osv) Diversifieringen från oljan har inletts, även om vi kommer sluta med olja lika lite som vi slutat med kol…
Man kan också se det så här… bubblan inom energisektorn har brustit. De som fortfarande är emotionellt investerade i bubblan är ju i första hand miljötomtarna, och de som fortfarande tjatar peak oil är minst lika hopplösa som penninghaveristerna.
Fast vad jag verkligen tror är väl att vi snarare ser 20 dollar fatet innan vi någonsin ser 100 dollar fatet igen.
Nu är väl oljan inte lågt prissatt för att marknaden har lite efterfrågan. Det är väl snarare så att Saudi flödar den med sin billigt producerade olja för att krossa oljesand initiative i Usa och Canada. Det slår som en bonus även mot andra energi initiativ och mot Ryssland – som i sin tur måste skapa massa oro i omvärlden för att förklara för den vanlige Ryssen varför skolor och sjukvård inte fungerar. Ett medvetet beslut från ett land skadar investerares intressen….allt inom ramen för vad den fria marknaden tillåter. Detta kommer att hända igen – om tex 30 år och oljan kostan 400 dollar kanske man tar initiativ för att bränna vätgas med torium-reaktorer. Men mest sannolik går denna investering i putten när oljeproducenterna under 3-4 år flödar marknaden med billig energi. En bättre lösning är väl snarare att väst genast år in och säkrar oljan med de militära resurser vi har till förfogande.. 🙂
Oljepriset styrs av politiska beslut, inte av geologisk realitet. Därmed är peak oil-teorin falsifierad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Som jag brukar säga till min son. Allt handlar om val hät i livet. Och om man inte väljer utan låter någon annan välja, så blir man likförbannat utsatt för ett val, inte alltid det bästa. Vi kan när vi vill välja att bygga Gen IV reaktorer och helt eliminera energikriser genom att driva genom vätgassamhället i fordonsflottan. Sen långsamt bygga ut sol och vind som tar över och spjälkar upp syre och väte. Men eftersom den regerande energiindustrin har extremt starka lobbyister så kommer det inte att fungera.
vadå "tillfälliga dippar i oljepriset". har du kollat på hur historiken ser ut??
Tror man på peak-oil ska man inte investera i olja, för vem har råd att köpa olja i en av pga peak-oil kraschad ekonomi? Hur kan man ens komma på tanken att investera i olja med ett sådant scenario?
Du kan ju såklart sälja och tjäna pengar innan hela ekonomin kraschar. I teorin då alltså.
Om använda dina pengar till att "köpa" säkerhet i det kraschade samhället då ?
Om man ser på transporter så sker det en elektrifiering som bara kommer accelerera. T.om. Fuskwagen kommer med en laddhybrid.
Att köra på el jämfört med olja är en prisdifferens på 1:10. Man får också 20 rörliga delar i en bil istället för 2000 och slipper oljebyten, kamrem och partikelfilter etc. etc. Acceleration som en flermiljonerkronors fossilbil kommer också bli mainstream för små pengar. Det är när sådana game changers börjar komma som saker sker.
Om de icke oljeproducerande länderna är smarta så ser de till att elektrifieringen fortsätter så det ständigt finns ett överutbud på oljemarknaden.
Tidigare var det bara elektronikindustrin som satsade på batteriutveckling. Det var lite lättare att sälja en laptop om den hade 3 timmars batteritid istället för 2.
Idag är det bilindustrin, förnybart industrin, elektronikindustrin, elnätsbolagen som lägger pengar på batteriforskning. Det är många stora miljardindustrier som har intressen där. Det är självklart att vi kommer göra stora landvinningar där.
>Att köra på el jämfört med olja är en prisdifferens på 1:10.
El till transport kommer få en extra skatt på sig… staten tar inte det skattebortfallet utan strid.
Kilometerskatt kommer som ett brev på posten.
Men den kommer drabba fossilbilar också.
1% av alla nybilar är elbilar 2015
2% av alla nybilar blir elbilar 2016
4% av alla nybilar blir elbilar 2017
8% av alla nybilar blir elbilar 2018
16% av alla nybilar blir elbilar 2019
32% av alla nybilar blir elbilar 2020
64% av alla nybilar blir elbilar 2021
Nästan alla nybilar blir elbilar 2022
När elbilar blir vanligare och billigare, så minskar bensin/dieselförsäljningen vilket gör att mackar lägger ner vilket gör att fossilbilar blir obekvämare vilket gör att fler vill ha elbilar. Samtidigt byggs laddnings-infrastrukturen ut.
Om några år kommer det också att komma igång en seriös andrahandsmarknad för elbilar. En sprillans elbil kanske kan vara svår att räkna hem för vardagsbilisten om man köper nybil (precis som en fossil-nybil) men pratar man 3 år gammal begagnad elbil blir saken en annan.
Andelen sålda elbilar i Europa ökade från 0,47% 2014 till 0,58% 2015. Så en fördubbling varje år ligger rätt långt borta.
Normal förbrukning för en elbil är ca 2 kWh per mil. El producerad i t.ex. Tyskland ger upphov till 400 g CO2 per kWh. Det ger alltså 2 x 400 / 10 = 80 g CO2 per km för elbilen. En snåldiesel släpper ut ca 100 g CO2 per km. Alltså är elbilen bara 20% bättre för miljön men kostar mycket mer i inköp.
Dessutom ökar kostnaden för elbilarna när laddmackarna också skall ha betalt.
Källor: http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20151004/elbilar-okar-mest-i-europa-annu-mer-an-suvar
http://teknikensvarld.se/nu-blir-det-dyrt-att-kora-pa-el-27-kronor-per-mil-174069/
https://www.iea.org/publications/freepublications/publication/CO2EmissionsFromFuelCombustionHighlights2014.pdf
Överskott på marknaden.
Opec höjer sin kvot-priset sjunker.
De lär ha producerat över förra kvoten.
Ryssland hade bollen men ville inte begränsa oljeutvinningen.
Inför en tillfällig skatt på olja så priset på¨olja håls uppe, då kan alternativa energier klara sin ekonomi.
Staten får även in skattepengar som direkt kan föras över till exempelvis laddstationer för elbilar.
Oljan ska vara dyr, den måste kosta pengar så vi inte slösar bort oljan som vi har.
Politikerna måste se till att priset på oljan är högt så alternativen får förutsättningen att kunna producera förnybar energi.
Lågt oljepris har även slagit ut nya oljeborrningsprojekt på områden där det är svårare att hitta olja, exempelvis de projekt som ligger närmare nordpolen
Låt oss säga att Peak Oil inte finns men ny funnen olja som skall ersätta gamla fält som Peakar är med några få undantag dyrare att producera så att oljepriset måste gå upp är knappast en högoddsare.
Sedan är det rätt smart att köra oljepriserna upp och ner viket rycker undan alla incitament för alternativen och nyprospektering efter dyr produktion typ shale, djuphavs, polerna.
Vindkraften ger nu mer el sedan "länge" än vattenkraften och elpriset är mycket lågt. Vi exporterar som "alltid" i modern tid till Finland och nu också till Norge. Tillsammans med de andra nordiska länderna ger också vindkraften mer än kärnkraften.
Fast en större utbyggnad av vindkraft dröjer förmodligen tills oljan stiger i pris vilket verkar avlägset. Några stora problem att klara bortfallet av el från de fyra reaktorer som står stilla och ska stängas definitivt inom några år finns inte. Samtidigt faller investeringskostnaderna mycket snabbt för solel och ja kostnaden även för mer kwh från vindkraft blir allt lägre. Vår industri blir allt effektivare att tjäna pengar med mindre energi. IT är allt mer betydelsefullt för tillväxten och den stora slukaren av el tryckpapper minskar år för år sedan millennieskiftet.
Fast visst är vi ännu mycket beroende av olja för transporter av allt utom elektroner.
Vänliga hälsningar
Nanotec
"Vindkraften ger nu mer el sedan "länge" än vattenkraften" säger du utan att ange några källor.
I verkligheten ser det ut så här: Vattenkraft 60 TWh, vindkraft 10 TWh. Källa: Energimyndigheten.
Bara marknaden på egen hand löser inget. Den måste få ett hinder att jobba mot. Förbjud företag att köpa b-kortsfordon som går att köra på fossila bränslen efter halvårsskiftet 2016, alternativt förbjud dem att tanka b-kortsfordon inköpta efter halvårsskiftet 2016 med fossila bränslen (vid hög företagsbot och kännbar förarbot). Majoriteten av trafikarbetet utförs av bilar yngre än fem år, majoriteten av det trafikarbetet utförs av företagsägda fordon. Företagsägda bilar går i allmänhet sedan vidare och blir privatbilar.
Bygg en till stambana med dubbelspår, några kilometer till några mil bredvid stambanan, bygg ut inlandsbanan till dubbelspår, återta många tvärbanor eller bygg nya. Avskaffa tåg snabbare än 130km/h från dessa banor, bygg ut snabbtåg i en sydlig och en nordlig loop, där nyttjas tåg med hög tgv-hastighet och 15-40 mil mellan stationer.