Talentum/Ny Teknik rapporterar att Ericsson frågat vad konsumenterna har för åsikter och tankar om tekniken. Och kommit fram till att smarta telefoner är borta inom fem år.
Rebecka Cedring Ångström (anrikt efternamn namn) på Ericsson Consumer Labs säger att marknaden för smarta telefoner kommer halveras.
“En smartphone i handen, det är egentligen inte så praktiskt. Exempelvis inte när man kör bil eller lagar mat. Och det finns många situationer där skärmar inte är så bra. Därför så tror en av två att smartphones kommer att tillhöra det förflutna inom fem år.”
Så var det med den saken.
Nu vet vi därmed att smartphones är här för att stanna. Ericsson har ju inte direkt varit speciellt pricksäkra vad gäller konsumenttrender, men så har man också slutat att leverera konsumentprodukter.
Man kan vända på saken. För tio år sedan visste inte konsumenterna att de ville ha smartphones. De fanns, men innan Apple släppte sin iPhone ville “ingen” ha dem. Sedan ville alla, och nu heter det inte tunnelbana längre utan smartphoneexpressen. Det råkar ju vara så att konsumenter inte vet vad de egentligen vill ha förrän de får det i handen. Å andra sidan vet inte företag (likt Ericsson) det heller. Sett till antalet produkter som floppar kan man konstatera att de som lyckas antagligen var ren tur.
Fast vissa företag har mer tur än andra. Andra gör som Ericsson och inser att man sällan har tur mer än en gång och slutar med konsumentprodukter. Det kallas självkännedom.
30 kommentarer
Va faen! Lagom när man börjat lära sig att porrsurfa effektivt på smartfånen! 😛
Att konsumenten inte vet vad den vill ha etc.
Fick mig att tänka på en berättelse i Decameron…
Annars tror jag att det verkligen är så att produkten är i slutfasen
Ja, jag menar här telefonen.
Inget annat!
Jag funderar att skaffa en….
Om den är vatten och foolproof.
Avser fortfarande telefonen.
Kuriosa, jag har en Ericsson P1 från 2007 vilken jag fortfarande använder ibland. Förvånadsvärt bra batteritid efter åtta år. Jag har en mängd telefoner av olika generationer men för mig var nog P1:an den telefon som visade vägen mot dagens s.k. "smarta telefoner".
Var vi hamnar i framtiden har jag ingen aning om men lite kul vore det om det blir en återgång till "ringtelefoner" men med modern teknik (t.ex. liknande http://www.thelightphone.com/).
Det var många år sedan Ericsson förutspådde handterminaler, och de liksom många i branschen fick rätt. Dock var det Apple som lyckades få fram något användbart. Nuvarande pekmobiler kommer med all sannolikhet att finnas kvar länge, även om det kommer nya sätt att accessa dem. Många har noterat att man ringer allt mindre men skickar mer sms, meddelande via facebook, etc. Mobilen fyller nu så många funktioner via sin skärm att det inte finns något alternativ som kan konkurrera med människans mest kraftfulla sinne, synen. Googles glasögon verkar inte ha slagit än, och det finns inte inom överskådlig tid något tillräckligt användbart, annat än möjligen att koppla in sig direkt i hjärnbarken.
Använder allt mer Apples Siri. Att kunna styra telefonen med naturligt språk är löjligt enkelt. "Ring mamma." Sedan är det ju numera "gratis" att ringa, och dagens ungdomar ringer i princip aldrig, utan använder enbart meddelanden och E-tjänster.
Sedan har jag just upptäckt Apples Homekit. Naturligt språk is the shit, att kunna säga "Tänd lamporna i sovrummet och dimma dem till 40%. Släck lamporna på bottenvåningen." gör hela "smarta hem" användbart.
Pss är redan "smart terminal" här via naturligt språk.
Naturligvis är naturligt tal ett komplement, men skärmen kommer att bestå. Åtminstone är det min prognos. Fast jag har haft grovt fel tidigare kanske jag skall tillägga.
Redan 1997 hade jag en Nokia som hade skärm och tangentbord. Lite som en tegelsten. Men den kunde kolla email, surfa lite och faxa. En innovation var sista uppföljare var Nokia E90, vilken krossades brutalt av Iphone.
Vem säger att dagens ungdom inte ringer? Vet ej om jag faller in i målgruppen men är född 1992, bor i Stockholm och hänger på söder. Ska man bestämma något konkret men halvknepigt ringer man eftersom man får svar direkt och effektivt kan reda ut saker. Andra ärenden messar man i hög grad. Drar svaret ut på tiden ringer man. Alla har typ fastpris nu så ringa medför ändå inga kostnader.
Vem säger att dagens ungdom inte ringer? Vet ej om jag faller in i målgruppen men är född 1992, bor i Stockholm och hänger på söder. Ska man bestämma något konkret men halvknepigt ringer man eftersom man får svar direkt och effektivt kan reda ut saker. Andra ärenden messar man i hög grad. Drar svaret ut på tiden ringer man. Alla har typ fastpris nu så ringa medför ändå inga kostnader.
Det går otroligt trögt på bloggen, har du aktiverat ditt blockeringsscript?
Ah. Kan ta bort det.
Kanske behöver optimeras lite, om det nu är det som är orsaken
Man hoppas förstås på glasögonen med tillhörande hörsnäcka och prickfri ögonblicklig röststyrning, kombinerat med oändlig batteritid.
Vad ska du med oändlig batteritid till? Räcker det inte med livslång batteritid?
Eller du tänker Hasses gamla klassiker: "Får man ta glasögonen med tillhörande hörsnäcka och prickfri ögonblicklig röststyrning, kombinerat med oändlig batteritid med sig in i himlen? Får man det, du speleman, då blir jag glad"?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför är Telia,s 4G nät nedsläckt? Har varit så nu i snart 20h.
Hittar inget om det i media heller… Allvarligt!
Nokias Vd förutsåg ca år 1998 vad som komma skulle, men utvecklande ändå inte någon smartphone. Man tillverkade redan då sin communicator. Minns att Nokias Vd då bl.a. skrev att dator och kamera skulle smälta samman.
Visar ju att det spelar ingen roll om man gör en korrekt analys, om man inte använder analysen till något.
Dock, från 2001+ hade väl allt fler telefoner kameror?
Tydligen så kom Nokias första kameratelefon 2002. Jag kommer ihåg bilderna från den eller någon efterkommande modell – 640×480 pixlar med skärpa som en stillbild på en VHS-bandare. https://blogs.windows.com/devices/2013/07/25/the-incredible-history-of-nokia-camera-phones-in-pictures/
Betyder det att Ericsson var före med sin kamera? Jag minns att jag hade en Communicam som tillbehör till min R320, det var ju inte mycket till bilder men kul i en tid då till och med digitalkameran var ovanlig.
http://mobil.idnes.cz/vyfotte-se-mobilem-recenze-fotoaparatu-ericsson-communicam-plb-/mob_sonyericsson.aspx?c=A010724_0037420_telefony
Ah, Ericsson R320…..det var en snygg mobil. Har min kvar någonstans.
@Johan. Du får nog förklara för ungdomarna här vad VHS var för något 🙂 LOL som det heter.
Ericsson tog fram surfplattan före kraschen 2001 men lade ner den strax efter i samband med alla nedskärningar. Apple lanserade den 2009(?). Både Ericsson och Nokia förlorade det mesta av sina konsumentprodukter därefter.
Bra jobbat av Apple att sälja mediokra smartphones för dyra pengar till de 15% rikaste. Med 15% marknadsandel tar man hem hela 95% av vinsten i branschen. Otroligt!
Jag tror att smartphones kommer att vara hjärtat i teknikutvecklingen många år till. Tekniken är otroligt avancerad, en superdator i fickan. Jag tror att vi kommer att fortsätta få se snabbare processorer, snabbare och större RAM och ROM, bättre kamror, bättre bildskärmar och batterier. Nya sexiga applikationer dom ex Air bnb, Uber, etc som vänder om och ner på hela branscher när oanvända resurser blir värdefulla och efterfrågade.
Smartphones är den drivande teknikprodukten som snart används av 5 miljarder människor. Världens främsta teknikprodukt skapad av världens främsta teknikentreprenör, Steve Jobs, må han vila i frid.
Jag spår att den stora massan kommer sluta använda laptops/desktops, till förmån för kraftfulla mobila datorer man har i fickan.
Kopplar man dem till en stor monitor får man desktop-upplevelse, annars mobil upplevelse. Microsoft har redan börjat på det spåret med dockningsenhet till nya lumia 950 som omvandlar den till en dator. Behöver man mer lagring och processorkraft så finns ju molnet och den trenden har redan börjat med dropbox, office 365, amazon etc.
Ericsson – gör de telefoner fortfarande…
Jag tror definitivt att smartphonen, dvs en kommunikationspryl/dator så liten att den alltid är med är här för att stanna för gott*.
Däremot är det självklart så att dagens form inte är satt i sten, eller aluminium och glas om man så vill. Innan 2007 så skulle ju en smartphone ha riktigt tangentbord. Gärna en liten penna också, för att man skulle kunna trycka på de små knapparna på det Windows 3.1-liknande gränssnittet. De som saknade knappar och penna sålde inte något vidare bra.
Om kunderna vill ha tillbaka knapparna kommer de nog förr eller senare få det. Att alla inte hakar på phablet-tåget är i alla fall ett som är säkert. Har flera kollegor och kompisar som velat byta ut äldre Galaxy-telefoner, men de senaste modellerna är för stora, så de har valt S5 Mini istället.
Prestandamässigt ligger, enligt Apple själva, de senaste A9-utrustade enheterna på samma nivå som de äldre 13" Macbook Pro, och det räcker ju mer än väl till för webbhandel, sociala medier, bankärenden m.m. Jag tror inte framtidens telefoner, "dumma" eller "smarta" kommer gå ner i prestanda, tvärt om.
De där gångerna när "skärmar inte är så bra".. Biltilverkarna har ju legat hopplöst efter med telefonintegration i bilarna, men de börjar väl komma i kapp. Teknologi som Siri borde ju kunna tillföra en hel del till användargränssnittet i både bil och telefon.
När det gäller matlagning använder jag ju ofta telefon eller surfplatta för att kolla recept, så här förstår jag inte alls vad de menar.
*Så länge mänskligheten har möjlighet att framställa konsumentteknologi dvs
Vid senaste strömavbrottet (tack Helga!) åkte gammeltelefonen med petmoj fram igen. Funkar efter alla dessa år.