631
Med anledning av att läsarna förespråkar att ränteavdraget avskaffas, så kan det ju vara intressant att titta på hur mycket läsarna själva betalar i bolåneränta per månad.
Svara på enkäten nedan. Naturligtvis gäller “per månad” den senaste månaden, om ni har svårt att räkna ut något medel eller som besserwissrar blir förvirrade av frågeställningen.
Det är ju inte orealistiskt att förvänta sig högre grad av skuldfrihet bland bloggens läsare än generellt, vilket har varit läget i tidigare undersökningar. Generellt äger t ex endast 2-3% av de svenska hushållen sin bostad skuldfritt och är minst skuldfria i hela EU.
20 kommentarer
Brutto.
Stolt skuldfri ägare av min oansvariga förenings skulder…
Det är en härlig känsla!
Att jag har en falsk känsla av skuldfrihet eller att jag känner social delaktighet i min förenings vansinne? 😛
Båda, den härliga illusionen av skuldfrihet när föreningen är belånad över (vad jag tycker är) marknadsvärdet och att få vara med i medlem oansvaret.
Här amorteras varken på föreningens eller de personliga lånen, däremot köps både Jacuzzi och bilar med bostaden som bankomat.
Precis. Fast det vanligaste brukar vara att så fort föreningen visar överskott gastas det om avgiftssänkningar. Aldrig amotering eller viktigare avsättning till yttre fond ( om den är tom). Eller kanske onödiga investeringar som drivs av enskilda med särintresse.
Jadu, för 2 år sedan byttes alla fönster ut (10 radhus) för att två hushåll hade skött underhållet av målning osv dåligt. Man kom på att det var föreningens ansvar trots att man kommit överens om att sköta om sitt eget, vips så slapp de betala för nya karmar. Däremot tyckte de andra detta var orättvist och ville också ha nya fönster trots att det inte fanns någon anledning att byta ut.
Samma sak förra året med varmvattenberedarna, vissa hade bytt ut dessa för 5-6 år sedan medans andra hade bara helt struntat i det. Man hittade någon liten klausul som gav lite vatten på kvarnen och i likhet med exemplet ovan fick allas vattenberedare bli nya även om det inte fanns behov, eller pengar för det (man tog allt som fanns kvar i den yttre "underhålls" fonden).
@Robin
Sveriges högst belånade BRF har lån på över 60k/m2, (Järnlodet 23 i Stockholm). Hoppas att din förening inte spelar i deras liga.
Nu vet jag inte vad bostäder där kostar men rätt sjukt att betala upp emot 100k/m2 för att bli delägare till ett lån på 60k/m2
Om man slår ut det så har vi någonstans mellan 7-8k/m2 i lån. Sen är det ungefär 12k/m2 i värde på en 116km stor lägenhet på två plan. Så man det är inte riktigt så illa som tur är….
Stolt skuldfri ägare av min hyfsat ansvariga förenings skulder…
Har dock funderingar på att flytta från småstad till storstad och då lär nog köpeskillingen från min bostadsrätt räcka ganska lagom till kontantinsatsen för något likvärdigt…
Sorry helt OT.
Cornus förutspåelse om att vi inte får pension kommer kanske snabbare är väntat.
MP vill att AP-fonderna leder miljöomställningen.
Mer plastcyklar
Volva satsar på gengas
…
http://www.svd.se/bolund-ap-fonderna-ska-leda-klimatomstallningen/om/svd-2-grader
Det är väldigt viktigt att vi klarar 2 gradersmålet-nu ligger löftena på 2,7 grader. Detta är stor humor eftersom det bygger på att vi förstår vad som sker och kan modellera det.
Det gör vi inte och kan inte!
Vi kan observera. I bästa fall är dessa observationer icke manipulerade, men det råder osäkerhet om det.
CO2 är en växthusgas-växthusen brukar vilja ha halter kring 1000 PPM (nu ca 400)
Jodå, det finns ganska stor vetenskaplig konsensus om åt vilket håll det barkar.
Tvågradersmålet är ett skämt. Om klimatkänsligheten ligger på 0,5 grader , som de flesta empiriska mätningarna tyder på , betyder detta att enda sättet att temperaturen stiger med två grader är att co2 halten stiger från dagens 400 ppm till 6400 ppm!!! (halten måste då fördubblas fyra ggr jämfört med dagens temperatur.
DVS att människans utsläpp , som hittills har höjt jordens co2 halt med 130 ppm måste öka den med ytterligare 6000 ppm!!! Så gör att missa 2 gradersmålet så månste människan förmodligen släppa ut 46 ggr mer co2 än vad vi gjort under hela världshistorien.
Inte ens om vi eldar upp all kol och olja på jorden skulle vi komma inärheten av 6000 ppm.
När det går upp för folket vad klåfingriga politiker vill göra med våra pengar… Nä just det fårket är dumma i huvudet och begriper inget.
Det var väl självklart att pensionspengarna var en frestelse som är svår för politiker som har svårt att skilja på eget och offentligt låta bli att pilla på det.
Det blir både flyktingbostäder och vansinnesprojekt utan rimlig paypoff nu och vi får inga pensioner.
Kan någon föresten skilja åt på en MP och V människa?
Senaste månaden endast 3100 i ränta. Men för bara tre år sedan betalade vi 8700/mån i ränta på samma lån…
Sätter vi ett tak på ränteavdraget på 30000kr (år) så är det få som drabbas.
Dom flesta skulle gynnas.
Låg ränta och jag försöker amortera "uttå helvete".
Köpte villa år 1994 för 350.000 SEK. Var tvungen att ta över bottenlånet på cirka 230.000 SEK till en ränta på 12,19%. Det var kvar drygt två år på femåriga löptiden. År 1996 betalade vi bort det som då återstod cirka 210.000 SEK. Har inte haft lån sedan dess. Bor kvar i samma villa, nu värd cirka 450.000 SEK. Den har alltså "stigit i värde" med inflationen ungefär. En annan del av Sverige. 😀
Gäller frågan före eller efter ränteavdrag? Om frågan gäller före ränteavdrag så saknar jag negativa alternativ. Detta eftersom någon kanske lyckats få skatteåterbäring, och därmed hela föregående års ränteavdrag, utbetalat förra månaden.