Med tillfälligt vinterväder här i väst kan man säga att vedeldningssäsongen är här på allvar. Nedan bifogas en graf över husets värme sedan midnatt idag.
Övers har ni utetemperaturen, följd av temperaturen i biblioteket, dvs min arbetsplats.
Jämnast temperatur hittar man på övervåningen, som sakta får spillvärmen från nedervåningen, där kaminen står i vardagsrummet.
Sista grafen visar själva vardagsrummet, där man ser hur effekten av en laddning igångdragen strax efter midnatt fick hålla värmen i huset till lunchtid idag, där en mindre laddning drogs igång. Sedan har det eldats lite mer nu på kvällen, vilket antagligen kommer göra att huset håller bra värme till lunchtid i morgon söndag.
Mätningarna sker med Netatmos väderstation, med två extra inomhusmoduler. Fransk teknik som för en gångs skull fungerar felfritt. Har inte ens behövt byta batterier på utomhusmodulen än, trots att det gått ungefär ett och ett halvt år. Det går också att köpa till regn- och snart vindmätare till systemet.
24 kommentarer
Spännande med kaminer och så…. Själv undrar jag mer över framtiden, t.ex. analys om medelösterns framtid. Exempelvis verkar FN gå mot ett godkännande av det totala kriget mot IS. Får man med Kina på tåget? Hur skall man dela upp bytet efteråt? Ja, det finns så många frågor att dryfta.
Nice, själv gillar jag kakelugnar..
Har använt Oregon väderstation (Clas i sjön), men är inte nöjd, tempgivarna har havererat och regnmätaren är ett skämt. Skulle vilja ha koll på temperatur ute, inne, stallet (20m) och hönshuset (40 m). Kan åstadkomma wifi inom området, skulle Netatmos fixa det på vettigt vis eller finns det andra alternativ?
Jupp, Oregon ska ha allvarliga kvalitetsproblem.
Vet inte om Netatmo använder WiFi för kommunikationen eller ngn annan signal. Två AA-batterier håller än så länge 1.5 år, vilket talar mot WiFi. Har inte testat 20m räckvidd och jag tror inte att man kan köpa till fler utomhusgivare (men kan ha fel). Vet inte om inomhusgivarna även fungerar att sätta utomhus.
Jag är iaf mkt nöjd med kvaliteten på Netatmo. Haft Oregon tidigare, dyr leksak, pengarna i sjön, regnsensorn ett skämt. Har inte testat Netatmos regnsensor, mer sugen på vindsensorn när den väl kommer, men har kommit fram till att det är temperaturerna som intresserar mig.
Skulle iofs kunna återkomma med truppförsök med att flytta en inomhusgivare till stallet, ca 25 meter bort. Dålig WiFi där dock, pga plåtfasad.
Det är naturligtvis korrekt, att med batteridrift kan det inte gärna vara wifi enheterna emellan.
Jag får titta på robustare grejor, vill ju egentligen också ordna med kameror hos djuren.
Vågar man föreslå Arduino så får man som man vill ha det, det är klart en regnsensor är nog inte lätt att fixa men resten.
Är inne på min tredje Oregon väckarklocka med takprojektor (som slutar fungera efter drygt ett år). Men sparar man kvittot är det bara att åka till Classe och byta. Så visst har Oregon kvalitetsproblem.
Fötter kan också vara en temperaturgivare. Tur att man inte är anställd i krigsmakten, http://www.nt.se/opinion/ledare/inga-vinterkangor-till-soldaterna-12270745.aspx
Jag använder ett 1-wire system med DS18s20 för temperaturmätning. För att få mer tröghet är inomhusgivarna inkapslade i en liten träbit (givarna är små som en ärta) det ger jämnare kurvor och återspeglar bättre husets grundvärme (möbler, väggar etc).
Utomhus har jag samma typer av givare, tre stycken varav den kallaste rapporterar temperaturen, på så sätt minimeras störningar som solinstrålning. All data bearbetas i egenhändigt skrivna bash-skript för största möjliga kontroll på en Raspberry pi 2.
Verkar som hem automation är riktigt på gång nu, många som lanserar nya produkter i år, köpte en VeraEdge för att testa lite mest för att den var "billig", systemen behöver nog mogna lite till men kommer nog vara standard i routrar om ett par år, med 2/3 "megapixel" POE kameror för strax över tusenlappen som faktisk ger bra bild, nu när alltihop kan köras i samma App och kanske snart på samma pryl så blir det nog snart mer än vi nördar som använder sånt här. Undrar vad Apple ska göra, köpa upp Fibaro kanske.
Förslag till förbättrat inomhusklimat-för temperaturen verkar variera väldigt!
Trögare kamin-tyngre.
Fler utrymmen som kan öppnas och stängas.
Betongstomme eller sten.
Sant, men mesta av energin från rummet med kaminen som toppar läcker ut i resten av huset, det ser man på kurvan.
Sant, men mesta av energin från rummet med kaminen som toppar läcker ut i resten av huset, det ser man på kurvan.
Det verkar som om du kunde installera ett enklare fläktsystem ovanför dörrarna till vardagsrummet för att fördela värmen bättre och göra vardagsrummet mera uthärdligt när det är kallt ute.
Det systemet (ex antal datorfläktar) skulle kunna drivas av några solceller, eller tom ett antal peltierelement som drivs av temperaturskillnaden.
Det systemet (ex antal datorfläktar) skulle kunna drivas av några solceller, eller tom ett antal peltierelement som drivs av temperaturskillnaden.
Har Oregon och det funkar väl så där. Däremot så är dom sega som fan med att uppdatera appen. Skulle jag nyinvestera så blir det Netatmo ( som också har stöd i den alldeles utmärkta väderappen WeatherPro, tysk perfektion).
Jag har idag installerat en ljusstyrd lucköppnare hos hönsen och har tittat igenom detta med wifi-baserad övervakning ett varv till. Möjligen skulle jag inte bara vilja läsa temperaturer itan också veta om hur det är med belysning, vatten och så både där och i stallet och på kontoret.
Ni som har Netatmo verkar ju nöjda, men jag skulle egentligen vilja ha litet mer ändå och har tittat på om Ubiquitis grejor möjligen skulle vara rimligt. Visst. jag är elektronikutvecklare och 1-wiregivare från Dallas och hallonpajer runt hela gården skulle vara kul, men som någon skrev om Arduino, man vill ju bli klar någon gång också!
Om det är någon tröst så köpte jag några givare på Elfa när jag bodde i gamla huset, monterade på solvärmetanken på två platser, och kopplade via sex meter kabel till ett serieportuttag på en gammal PC-Shuttle, med Linux. Skrev något eget program som läste av serieporten, ganska enkelt via /dev/ttySx-ngt, och fixade hypra grafer över solvärmen och lade ut på Internet. Det var förstås innan man hade barn och alltså hade tid att leka med massa hemmasnickrade lösningar.
Jo, jag känner igen mig. Exakt därför köpte jag en "färdig" lucköppnare till hönsen aus Deutschland, men trots "färdigheten" så hann det ju bli lunchdags innan jag kunde plocka ihop verktygen. Ändra litet i luckan, ordna med ström, skruvade litet fel så att luckan kärvade, fick göra om, förmiddagskaffe måste man ju ha och så där håller man ju på…
Men det är väl en livsstil.
Du kommer ju spara tre minuter varje dag framöver. Snabbt igentjänat. Om du har en webkamera, så du kan bekräfta att luckan är stängd och alla hönsen är på rätt sida om luckan, förstås…
Inte nöjd med D-Links (ja, jag vet billigast skit) WiFi/Ethernet-kameror, även om de jag har åtminstone är väderbeständiga.
Helst vill man ha kameror som har PoE, men det vet jag inte ens om det finns. Fast till ladan får det vara fiberoptik, huset är åskskyddat på riktigt så det ska inte in några ethernetkablar här.
Var just nere och kollade och ljusbrytaren till luckan får jag ställa om, en stackare blev kvar ute i kylan!
En gammal god regel baserad på solid erfarenhet är att aldrig, aldrig köpa något som det står D-link på. Stallet har en huvudbrytare så vi bryter bort när vi ska sova och vi har hästar inne och i stallet ska det inte vara någon elektronik med extern strömförsörjning.
Men jag lever inte riktigt som jag lär ändå, eftersom hela stalltaket är fullt med solpaneler…
Och jovisst, det finns många PoE-kameror.
Nej, det stämmer. Kontrollerade just min 10-15 år gamla 100 Mbit ethernetswitch, noden här i huset, och det var en Netgear, inte en D-Link. Förklarar att den fortfarande lever.