“Jag hade en bakmaskin före det var coolt” – anonym hipster
Nej, jag har ingen mikrovågsugn och har aldrig sett ett behov av någon heller. Men jag kan erkänna att jag har den så mycket skamligare och utskällda bakmaskinen, ökänd som tidernas floppade årets julklapp. Och det är en personlig favorit, som fler borde ha i sitt kök.
Anledningarna till att skaffa en bakmaskin är många.
För egen del handlar det om att ha färskt bröd på morgonen och att vakna till lukten av nybakat bröd, samt att det är så förbaskat svårt att hitta ekologiskt bröd i butikerna. Sekundärt så sparar man en hel del pengar på att baka eget, och när den totala arbetsinsatsen med en bakmaskin ligger runt 2-3 minuter, inklusive disk, så faller många motargument.
I Sverige finns det helt enkelt inte någon marknad för ekologiskt bröd. Polarbröd har provat, men misslyckats. Till problemen hör KRAV:s krav på att bakningen inte ska kunna kontamineras av icke-ekologiska ingredienser vilket gör det dyrt för de industriella bagerierna att hålla isär produktionen, rent av tvingas ha separata produktionslinor.
Det finns enstaka ekologiska alternativ i vanliga butiker om man letar med ljus och lykta, inklusive sk bake-up. Men någon variation att tala om finns inte. Bakar man istället sitt eget bröd kan man välja enbart ekologiska ingredienser, och dessutom variera i all oändlighet genom att ha i nötter, bär, torkad frukt, fröer, ost, soltorkad tomat mm och baka ekologiskt premiumbröd, av den hipstertyp som kostar 49:90 för en limpa hos ICA. Fast då är brödet inte ekologiskt hos ICA.
En bakmaskin fungerar tämligen enkelt. Den har en behållare, med en enkel degkrok i botten. Man fyller behållaren med ingredienser, där man ser till att vätskan inte kommer i kontakt med torrjästen för att undvika för tidig jäsning. Sedan ställer man in program (typ av bröd, typ av skorpa, vikt) och timer på när brödet ska vara klart. Torrjäst och torrmjölk bör användas vid timerprogram, vilket ger stora möjligheter för den lille smygpreppern att motivera att man ska ha torrjäst och torrmjölk hemma och på så sätt övertyga HSB (hen som bestämmer) om dessas förträfflighet.
Vill man baka ut brödet, t ex för att baka pizza eller bullar kör man bara ett degprogram och får då en mycket billig hushållsmaskin.
Tittar jag på grundreceptet för ljust formbröd så räcker en 750g deg gott och väl till fyra personers frukost, eventuellt mer än så. Ingredienser och kostnad för dessa, ekologiskt utvalda från ICA:s onlinebutik för ICA Supermarket Åtvidaberg (fråga mig inte varför – den var förvald åt mig och är knappast den billigaste butiken i Sverige – en Maxibutik i Göteborgs- eller Boråsområdet bör vara billigast bland ICA:s butiker) redovisas nedan. Finns billigare ekologiska alternativ i riktiga butiker.
Vatten 2.5 dl (0:- SEK)
Olivolja 1.5 msk (3:81 SEK) – finns betydligt billigare ekologisk olivolja eller rapsolja
Vetemjöl 6.5 dl (7:30 SEK)
Socker 2 tsk (0:22 SEK)
Salt 2 tsk (0:08 SEK) – jag brukar reducera saltet, som ligger i överkant – 1-1.5 tsk bör räcka
Torrjäst 2 tsk (1:88 SEK) – två teskedar är ca en halv påse
Till detta kommer energikostnaden, där bakmaskinen bakar med värme i 60 minuter på programmet till brödet ovan. Maximal effekt är 600 W, och med knådning, standby för timern och eventuell värmehållning i väntan på att hushållet ska ta sig ur sängarna kanske man totalt når högst 1 kWh energiåtgång, till priset av ca 1:- SEK.
En bråkdel av energiåtgången att baka i ugn. På vintern är detta förvisso ett icke-problem, då värmen även värmer huset, och i modernare hus med frånluftsvärmepumpar dessutom används flera gånger. Man kan under vinterhalvåret alltså bortse från energikostnaden.
Summan för ingredienser och energiåtgång blir 14:29 för en 750 g nybakt ekologisk frukostlimpa.
Köper man istället bake-up och värmer hemma i ugn anger ICA att 300g icke-ekologiska minibaguetter kostar 14:90, eller 37:25 SEK för 750 g. Oräknat energikostnaden att värma dessa i ugnen.
För färdigbakat bröd kostar en Skogaholmslimpa om 770g exempelvis 19:90 på ICA Supermarket Åtvidaberg online. Då är den inte ekologisk och är inte nybakad till frukost.
Stora vinsten är dock om man lyxar till brödet, t ex lingonbröd eller varför inte vörtbröd. Eller italienskt eller grekiskt bröd med massvis med fröer, nötter, ost och kryddor i?
Nybakt lingonbröd på morgonen. |
Jag inhandlade min bakmaskin via CDON, där det finns modeller att välja på från 609:- SEK till 2 249:- SEK. Själv valde jag av estetiska skäl (bakmaskiner är aldrig hipstersnygga – önskar att någon gör en steampunkinfluerad bakmaskin) en OBH Nordica INOX för 860:- SEK just nu. Vill man inte ha den i borstad metall betalar man 729:- SEK för i princip exakt samma maskin i vitt. Ett tips är att välja en bakmaskin som tar både 750g och 900g degar. 900g kan vara lite mycket för normalhushållet, åtminstone om man ständigt är ute efter färskt bröd.
OBH Nordicas medföljande receptbok har recept på ljust formbröd, lingonbröd, italienskt bröd, solrosbröd, grekiskt bröd, nobisbröd, bondbröd, grovt formbröd, kavring, mörkt lantbröd, vörtbröd, fruktbröd, saffransbröd och snabbrecept som vitt snabbröd, filmjölksbröd, sandwichbröd, diverse degar för bakning i ugn, sylt, och fem glutenfria recept. Alla dessa recept kan pimpas och lyxas till med godtyckliga lyxingredienser enligt tidigare förslag. Eller så köper man Bakmaskinsboken för 90:- SEK från Adlibris, om man nu tröttnar på ovanstående tiotal recept med möjligheter till tillyxning.
Gör man av med 750 g bröd på två dagar och sparar runt 20:- SEK per bakning har man tjänat in en bakmaskin för 900:- SEK på 90 dagar, eller tre månader.
Annars finns det alltid billiga bättre begagnade bakmaskiner på Blocket. Om du inte känner någon i bekantskapskretsen som ger bort sin gratis.
Varför man nu skulle göra det? Suverän apparat. Jag är förstås normalt emot konsumism och “onödiga prylar i köket”, men en bakmaskin är faktiskt riktigt suverän. Åtminstone om man vill ha ekologiskt nybakt bröd till frukost till mindre ansträngning och kostnad än att gå till ditt lokala ekologiska hipsterbageri.
50 kommentarer
Bakmaskinen är inlagd på önskelistan inför jul!
Jag hade som student en beg bakmaskin. Kanonköp.
Innan dess bakade jag eget bröd manuellt.
En riktig degknådarmaskin som gör storbaksdegar för ugnsbakning kostar dessutom betydligt mer.
Du brukar vara duktig på att skriva när du gör reklam eller får betalt – varför inte göra det när du har tradedoubler-länkar i dina inlägg? (dessa länkar betyder att Cornucopia får betalt om man skulle köpa en maskin efter att ha klickat på länken).
Därför att jag skriver var helt eget insiativ, utan uppdragsgivare och utan att någon har godkänt text eller innehåll.det är alltså inte reklam initierad av någon. Det är redaktionellt innehåll med bonus att jag kan få några få kronor om det vill sig väl.
Om jag ska vara ärlig så ser jag ingen skillnad på vanlig betald reklam i blogginlägg och tradedoubler-länkar.
Vanlig betald reklam:
Företag: "Hej. Om ni skriver om vår produkt så får ni pengar"
Bloggare "Ok"
Tradedoubler:
Företag "Hej alla bloggare. Om ni skriver och länkar till våra produkter så får ni pengar om folk köper våra produkter".
Bloggare(plural) "Ok".
Finns ju några bloggare som lyckats bli fällda trots de försvarat sig med "Jo man jag bara fick lite varor och valde att skriva ett litet test på bloggen. Jag fick skriva vad jag ville och jag behövde inte skriva om jag inte ville."
Nja. Jag har köpt min bakmaskin själv, skrattade pengar jag har inte tagit emot mutor. Vad diverse bloggare har gjort är att inte tagit upp den för beskattning, och sedan dessutom gjort reklam för dem. Det handlar både om skattefusk, och om reklam. Det vill säga att man har fått något för att skriva något . Det har inte jag fått.
Diktering en i nya operativsystemet suger
Första gången någon har använt begreppet
"Skrattade " pengar om svarta sekiner!
En innovation av dig, Lars!
Eller av operativsystemet…
Självklart har man bakmaskin. Inget att diskutera. Stor och tysk och rostfri.
Om man lämnar standardmjölet och provar lite andra sorter finns mycket intressant att upptäcka, även om kostnaden givetvis drar iväg lite. Standardmjölet har en tendens att inte lyfta riktigt, blir lite kompakt. Finns mycket bättre alternativ som ger bättre bröd dessutom. Billigt blir det i alla fall, jämfört med kvalitetsbröd (om nu någon har bakmaskin för att spara pengar).
Har blivit sugen på att prova durumvete sen jag såg den spänstiga pjäsen "lång degs färd mot bröd" av Eugene O'Neill.
Nu är ju durum en utmaning att baka med… det finns en anledning till att man använder det i pasta, om nu någon mot förmodan inte redan visste det.
Men 7-10% durum blandat med Manitoba Cream ger en trevligare skorpa, men fortfarande luftigt.
Baka skorpor i bakmaskin? Är du från vettet?
Om herr Ben hade besökt Kungliga dramatiska teatern när pjäsen gavs i uruppförande skulle du inte skämta om bak…
Man var tämligen öm därstädes efter dessa väl avsuttna timmar på hårda bänkar!
Säker på att det inte var något intermezzo i pausen som ledde till röv-ont?
Du menar Kungliga?
Nej, den killen som Desideria vaggade var då redan död…
Polarbröd har väl precis lanserat ekologiska Akka?
http://www.polarbrod.se/vara-brod/akka/
Är en bakmaskin lätt att rengöra?
Det är väl en teflonform som brödet bakas i samt en degknådare av stål, så det är i princip bara att skölja av. Nu är det länge sedan jag använde en bakmaskin, men vad jag minns var det jättelätt.
Det blir bara några smulor kvar i brödformen som jag häller ut. Rengörningen är närmast obefintlig.
Är det nån extradyr ekologisk vetemjöl du räknar på? Willys tar 12 kr för 2 kg.
21,90 kr enligt webbsidan jag tittade. ICA ekologiskt.
*Skriver BAKMASKIN under DISKMASKIN och RISKOKARE under önskelistan*
Har som sagt ovan positiva erfarenheter av bakmaskin – en ringa insats för färskt bröd.
Riskokare? Det är ju bara koka vatten och slänga ner riset? Har du ej induktionshäll, investera i en sådan som #2 efter diskmaskin.
Stryk alla tre och skaffa en sån där köpefru som det tydligen görs reklam för här på bloggen.
Ben, usch, vad ska jag med en sån till.. de ska ju bara ha uppmärksamhet, blommor, smycken och så tar de plats och stör mig när jag spelar..
Tim, bekvämt att bara hälla i riset och vattnet och låta den sköta sig själv. När riset är kokt så varmhåller den..
@bendover: fast bara om man har tur. Jag får bara arlandaexpress – o jag hatar att resa. Det borde vara tvärtom: den som surfar på philippine call Girls får reklam för flygbussar (o BMW 5. (Don't ask me why. Helt j-a obegripligt.)) o den som surfar på tidtabeller får reklam för välhängda i vällingby.
Uppenbarligen hittar man ju till de sidor man surfar på så reklamen borde upplysa om det man INTE hittar.
BMW 5, jag får bara reklam för citroen ds5. Skillnad på folk och folk…
…om jag ändå hade surfat på philippine call girls.. nä, räcker att stå som "singel" i FB antagligen..
Orolig
För ett halvår sedan fick jag reklam för industritomter runt Moskva…
Kan det bero på att man kopplar oss till Jakob de la Garrdie?
Jfr mars 1610…
@skepparn: du tror inte att det beror på att du hänger mycket på hemnet OCH cornucopia? (=person som är intresserad av fastigheter OCH ryssland). Gamle Jacob kom väl aldrig till Moskva? Du borde väl i så fall få tips om industritomter i Novgorod… (good lord above.)
Bästa Lotta!
Nej, ej hemmet
Men en del hos herr Lars…
Jorå, Jakob var inbjuden till Moskva.
Gjorde väl sisådär ifrån sig.
Han klarade sig i alla fall ifrån Polskt fängelse.
Hans kompis Kalle Karlsson var ju mindre lyckosam i det avseendet…
Precis som mikro, elvisp, äggkokare etc är inte en bakmaskin direkt livsnödvändig, men bekväm och praktisk.
Bloggarens aversion mot mikron är i sammanhanget lite komisk, är det månne fråga om fobi? 😉
Allt som förenklar tillvaron är väl ändå värt att överväga, konsumism eller inte?
Jag är på min 3:e Panasonic bakmaskin på 20 år. Jag började redan under studietiden. De har gått varma (no phun intended) om man säger så. 😉
Brödet på bilden skulle jag till nästa omgång ha lite mer socker och lite mer jäst och aningen mer vitt mjöl för att få upp volymen lite. Lingon gör brödet mer kompakt så man får kompensera lite med annat. Grahamsmjöl gör det också svårt att få volym men ger ju mer fibrer.
Har man en slatt Guinness öl kvar från kvällen innan så häller man med fördel ned det istället för vätska. 😉
Olja/smör har jag helt tagit bort från mina bröd. Jag ser ingen skillnad så då kan man spara in på en ingrediens.
Guiness öl
Jag kommer osökt att tänka på Trustor affären!
Passar väl bra in på den här bloggen
Här berör " vi" ju högt och lågt!
Dessutom är det ju fredag!
Mys på gång…
Hur oumbärlig är bakmaskinen för preppern? Tänker man sig att köra igång sitt dieselaggregat och göra en limpa eller finns det bättre alternativ när apokalypsen kommer?!
Så himla roligt med såna här "låtsaspreppers" som förbereder sig för samhällskollaps och samtidigt skryter om sina (ny)inköpta elprylar. Premium hyckleri!
Det är rätt, är man pepper ska man gå omkring med gasmask och hagelbössa när man lämnar ungarna på dagis. Annars är det fejk.
Tips!
Roslagsknäcke säljer pallar ekologiskt och för oss Stockholmare relativt närproducerat knäckebröd. Okej priser så länge som man inte är storkonsument. Håller i evigheter. Sen finns också den stora fördelen att knäckebröd är cirka 2000 ggr godare än mjukbröd.
"Knäckebröd" ? Är det inte sånt samer äter? Är det verkligen tjänligt som människoföda?
Dessutom heter det inte "bakmaskin" utan "analvibrator".
Det finns en tidsvinst. Hållbarheten på ingredienserna är mycket lång. Du kan i princip fixa färskt bröd för ett år med en bilresa.
Dessutom finns det en hälsoaspekt. Veckohandlar man så finns det stor risk att brödet hinner mögla i förtid innan veckan är slut, och det är inte alltid man upptäcker det.
@ Björn
Problemet är väl snarast att brödet inte möglar!
Konserveringsmedel i mängd i svenskt köpebröd!
Rimligtvis insåg vår bloggande sergeant att han skulle få dras med en del baktunga inlägg…
Mycket ilska som legat och jäst.
Rasist
Rasist!
Jag hann först
Är' e inte så det är i Sverigeturné idag?
Jäst-bloggare. Brödtext. Etc osv.
tjäna deg till brödfödan, några bagare blir det väl
Vi har sedan ett par år tillbaka bakat eget lyxigt surdegsbröd varje lördag. Vi sätter degen på långjäsning på fredagkväll och den som vaknar först sätter det i ugnen.
Det skulle vara intressant med en prisjämförelse mellan en dyr bakmaskin och den ström som denne sparar jämfört med att göra bröd på ovanstående uråldriga sätt i en 200 grader varm ugn.
Ah! Vilka barndomsminnen den här artikeln väcker! Bakmaskinen var en av min pappas absolut bästa köp — den levererade fantastiskt bröd varje morgon i åratal. Det är nåt speciellt att vakna upp till doften av nybakt bröd, och det var så mycket godare än allt man kunde köpa. Det var uppenbart att de som förtalade bakmaskinen aldrig provat en.
Köpte en bakmaskin på grund av detta inlägget när det begav sig, och har använt den nästan dagligen sedan dess – så stort tack för tipset! tänkte jag skulle dela mina erfarenheter.
– Bakmaskiner är löjligt billiga som begagnat. Typiska presenter som används 2 gånger och säljs för småpengar.
– Morphy Richards är i en klass för sig, har testat flera modeller och producenter, bland annat den OBH Nordica du nämner ovan. Kenwood tex, dom brukar ju ha bra rykte men blev besviken. Det är framför allt ljudnivån, stabiliteten och (antagligen) livslängden som är varierar.
– Man behöver inte "diska" något i en bakmaskin oftare än man rengör ugnen invändigt – egentligen ännu mer sällan.
– En bakmaskin behöver inte stå på köksbänken, eller ens på köket. Har haft min på tvättrummet i flera år. Man tar bara ut insatsen till köket just när det behövs.
– Lukten av nybakat bröd i hela huset är något man tröttnar på, iaf jag
– Rykande varmt nybakat bröd är något man tröttnar på, iaf jag. Bakar konsekvent på natten utan timer, så att brödet kallnar i maskinen tills på morgonen. Funkar alldeles utmärkt.
– Färsk jäst ger lite bättre resultat än torrjäst, även med timer.
– Har inte knäckt koden med hållbarhet på brödet. Det är bara gott första dagen, acceptabelt andra. Tips önskas om hur man gör bröd som är goda i minst 4 dagar, som från butiken.
– Surdegsbröd funkar fint i bakmaskin, bara att köra degprogrammet och extra bakprogram efter några timmar.
– Önskad funktion är att kunna göra egna program, alltså definiera knådtid, jästid och baktid manuellt.