Det är möjligt att ta ut sitt pensionssparande i förtid, dvs före 55 års ålder. Detta gäller om beloppen är små i kombination med hur länge sedan man sist tog ut något meddelar Skatteverket.
I takt med att man byter arbetsgivare kan man ha innestående pensionspengar på massa olika pensionskonton, och räknar man in tjänstepension för sommarjobb som ungdom, eller tillhör en bransch där man ofta byter arbetsgivare, kan det handla om flera konton med ganska små belopp. Konton som det inte sparats till på länge. Då finns möjligheten att ta ut pensionspengarna före 55 års ålder.
Grundregeln är att pensionsparkontot ska innehålla högst ett prisbasbelopp, dvs 44 500:- SEK och inga insättningar ska ha gjorts de senaste tio åren.
“Förtida utbetalning får ske, utan Skatteverkets medgivande, i följande fall:
Ett pensionssparkonto får avslutas genom en utbetalning i förtid om behållningen uppgår till högst ett prisbasbelopp och kontot inte är förenat med ett oåterkalleligt förmånstagarförordnande samt inbetalning på kontot inte har gjorts under de senaste tio åren.”
Uttaget kommer beskattas som inkomst av tjänst, så man bör förstås undvika att ta ut pengarna om man har marginalbeskattning och betalar statlig skatt det året. Dock kan det vara utmärkt att ta ut pengarna vid t ex tjänstledigt eller arbetslöshet.
Man kan också få medgivande från Skatteverket att ta ut pengarna om man är på obestånd och ett uttag av tjänstepensionen i förtid skulle lösa den personliga ekonomiska situationen. Då verkar det inte finnas någon gräns på hur mycket man kan ta ut. Skatteverket skriver också:
“Ett pensionssparkonto får inte avslutas genom en utbetalning i förtid. Skatteverket kan dock medge dispens för förtida utbetalning av behållning på pensionssparkonto om pensionsspararen är på obestånd och genom en utbetalning kan få en varaktig lösning på sina ekonomiska problem eller om det i övrigt finns synnerliga skäl.”
Bild: Skatteverket |
Kort sagt är det möjligt att plundra sitt pensionssparande när bostadsbubblan spricker och man kan riskera tvingas gå från hus och hem om skulderna överstiger värdet på bostaden.
Nu kanske ni, kära läsare, tror att detta bara är trams och inget som tillämpas i praktiken. Jag kan dock meddela att en 40-årig läsare just börjat tillämpa just detta och fått utbetalt pensionspengar från en av tre försäkringar som uppfyller kriterierna och omfattar 34 000:- SEK. Vederbörande avser att ta ut samtliga sina kvalificerande tjänstepensioner från gamla arbetsgivare före 30 års ålder.
Vi 70-talister räknar ju som bekant med att aldrig gå i pension utan jobba till vi dör eller tvingas in på vårdhem, där våra pensionsmedel i sin helhet exproprieras som slutförvaringsavgift av den kommunalt upphandlade goda omsorgen. Därmed kan man med fördel ta ut pensionssparande och tjänstepensioner redan nu, då vi ändå inte kommer bli pensionärer.
Sedan ska ju vi 70-talistmän komma ihåg att var sjätte man dör innan pensionsåldern (och var tionde kvinna), så oddsen är ändå skrämmande höga att du dör innan du får någon glädje alls av den där tjänstepensionen eller pensionssparandet.
För den som inte litar på det finansiella systemet, så är det iaf möjligt att ta ut gamla mindre tjänstepensioner och pensionssparande för att flytta ut från finanssystemet och köpa t ex ädelmetaller eller ettor och nollor istället.
21 kommentarer
Jag har bytt arbetsgivare att antal gånger men har ingen aning om vart de betalt in pensionspengarna, hur får jag reda på det?
http://www.minpension.se – Logga in med valfritt e-leg.
Hmm. Kollade på minpension.se men hittar bara två poster från ITP på tjänstepensionssidan, från min förrförra arbetsgivare. Betyder det att alla andra arbetsgivare (vissa med kollektivavtal) blåst mig på pensionen?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
minpension.se är inte helt perfekt. även om den i de flesta fall fiskar fram alla pensioner man skrapat ihop så finns inga garantier för att så är fallet.
När det gäller olika tjänstepensioner som ingår i kollektivavtal så kan man alltså behöva "tipsa" minpension själv om dessa, dessutom så är det inte garanterat att man fått pensionen, eftersom det kan finnas undantag för visstidsanställningar, vikariat osv.
Tack Wofser!
Minpension.se har inte alla info. Min hustru har jobbat statligt (Försäkringskassan) i 18 år, men ingen tjänstepension fanns noterad på minpension. Efter långvariga kontakter med Statens pensionsverks administratörer kom det fram att hennes intjänade tjänstepension för de 18 åren är – hör och häpna – 237 kronor per månad. Och detta belopp indexuppräknas inte! Så den gamla sanningen gäller ännu: "Statens kaka är liten men säker."
Med tanke på att jorden, med 100% säkerhet, enligt domedagsprofeter, kommer gå under igen i dagarna så är det bäst att skynda sig ta ut pensionspengarna.
http://www.express.co.uk/news/science/592987/End-of-the-world-asteroid-Blood-Moon-September-apocalypse-armageddon-comet-meteor
Hahaha… vilken namn på en länk. Det enda som saknas i den är ju orden zombie och alien
Tydligen är Nasa inblandat och har mörkat allt. NASAs dementi
Sen blir man lite konfunderad av artikeln. Bilden visar en asteroid i månens storlek (ca 3500 km) medan texten beskriver en sten på 4 km. Så man vet inte vad man ska tro.
Alag: som jag förstod profetian så har det redan hänt. Eller var det en annan profetia? Nåja jordens underhång verkar inte vara så farlig, vi har ju upplevt den ett antal gånger nu enligt profetiorna…
Ja det var nog en annan profetia, skalan på hysterin har varit så stor att nasa kände att de behövde gå ut med en dementi, rätt komiskt. Om den mot förmodan skulle slå in så är det nog många som blir besvikna att bonde söker fru premiären ställs in.
jag har lite blandade åsikter om man ska ta ut pensionen eller inte. Å ena sidan är faktiskt tjänstepensionen antagligen den möjlighet man har att få pension i rimlig ålder, å andra sidan så ska man ju inte tro att staten drar sig för att sno pengarna ändå så småningom.
I argentina kom tvingande lagstiftning om att privata pensionsförsäkringar måste investeras i statspapper (för att skydda spararna), men när även de pengarna tog slut gjorde man statsbankrutt…
Så … ja… är det ens vettigt att pensionsspara alls i en pensionsförsäkring?
Jag försökte förgäves gå ur mitt kollektivavtal för att förhandla om tjänstepensionen till ren lön med min arbetsgivare då jag anser att likviditeten är mycket viktigare än mer pengar i fonder som ändå kommer bli konfiskerade av staten innan jag går i pension. Men facket sade nej, TCO. Hänvisade till att jag inte får förhandla fram "sämre" avtal än kollektivavtalet till mig själv.
Tim: testa starta eget fackförbund och förhandla sen fram ett kollektivavtal;)
Lyfte den idén redan då, men kollektivavtal bestäms tydligen för allihopa och bara ett kan förhandlas fram. Skulle jag göra det så skulle alla andra behöva gå under mitt kollektivavtal också. Absurdt är bara förnamnet.
Så vilket kollektivavtal som gäller? Det finns ju mer än ett fack…
Jag är 100% säker på att den dag jag skall ta ut mina surt ihopslitna pengar så kommer den då sittandes regeringen införa en extraskatt enligt devisen 'Ingen i Sverige skall ha det bättre än någon annan'.
Bättre att lägga pengarna på slöa hästar och snabba fruntimmer….som någon rockstjärna skaldade 🙂
Detta är skattemyndighetens gräns sedan har försäkringsbolagen en betydligt lägre gräns för max belopp. Den enda som jag kan ta ut är på 10 000: – och det kräver en underskrift av den arbetsgivare jag hade för 15 år sedan ….
Gäller detta verkligen tjänstepensioner också? Trodde det var bara IPS-konton?
Svar nej, vilseledande i blogginlägget att det skulle gälla tjänstepension från sommarjobb.