EU-domstolen har utifrån ett spanskt rättsfall fastställt att restid till jobbet är arbetstid, i de fall man inte har en fast arbetsplats. Domslutet omfattar hela EU, men frågan är hur mycket det påverkar svenska förhållanden.
Beskedet är t ex att en hantverkare som reser till en kund direkt från hemmet ska få fullt betalt av arbetsgivaren för arbetstiden och det samma gäller andra personer som reser i tjänsten, t ex utesäljare, men också konsulter. Restiden från hemmet till första kunden och restiden från sista kunden och hem igen är att betrakta som arbetstid.
EU-domstolen har publicerat ett pressmeddelande kring domen här.
“By today’s judgment, the Court of Justice declares that, where workers, such as those in the situation at issue, do not have a fixed or habitual place of work, the time spent by those workers travelling each day between their homes and the premises of the first and last customers designated by their employer constitutes working time within the meaning of the directive. The Court considers workers in such a situation to be carrying out their activity or duties over the whole duration of those journeys. The journeys of the workers to the customers their employer designates is a necessary means of providing their technical services at the premises of those customers.”
Detta kan förstås vara reglerat korrekt i existerande anställningsavtal i Sverige, men i den mån det inte är det så ska man alltså få full arbetstid för denna typ av restid.
Nu lämnar jag det öppet för er som har jobb av denna typ huruvida ni får arbetstid för restid till första kunden och från sista kunden.
36 kommentarer
Här får man väl ge och ta lite. Är det närmare till kunden än kontoret känns det ju fånigt att sätta upp tiden. Är det däremot längre…
Men sen har jag ju en fast punkt som jag är på ofta.
Detta gäller väl då man inte har något kontor, utan utgår från sitt hem. Och då skulle jag gissa att de allra flesta har avtal att de får räkna sin arbetstid när de lämnar hemmet. Allt annat vore rätt konstigt.
Å andra sidan så är det ju bara att säga upp sig och skaffa ett annat jobb om man inte är nöjd med sitt avtal. Det är ju egentligen inte något som någon domstol borde lägga sig i.
Vad anses som fast arbetsplats då? Är det arbete hos kund i mer än en dag? En vecka? En månad? År? Hantverkare kan ju vara hos privatkund allt från ett par timmar till över ett år så?:)
Det är en bedömningsfråga, men det skall vara större delen av ens arbetstid man spenderar där. En regel är att man inte ändrar arbetsplats undre en anställning, men det gäller antagligen inte hur länge som helst. Det finns rättsfall som avfärdar även längre perioder hos kund (bemanning) som att utgöra grund för att förlägga arbetsplatsen dit (för att man sedan byter kund), det rörde sig om närmare ett år har jag för mig.
Nyhet? Nej knappast, detta gällde ju fallet där den anställde inte har fast arbetsplats.
I sverige gäller sedan tidigare att man har en fast arbetsplats som framgår i avtalet. Det är dock inte fritt att välja plats godtyckligt eftersom det påverkar rätt till milersättning, i ett fall där man inte kan fastställa den enligt reglerna så blir det "hemmet" som blir arbetsplats.
Resor man gör i arbetet (dvs från arbetsplatsen till annat ställe i tjänsteärenden) brukar betraktas som arbetstid. Att arbetsplatsen är i hemmet skall inte göra någon skillnad.
Jag fick lära mig en gång( av skatteverket) att man inte kunde betala ut reseersättning via traktamente ( skattefria milersättningen) om en uppdragstagare åkte hemifrån till platsen för jobbet. Alltså att man måste ha en fast arbetsplats att "starta ifrån'".
Resor för de som ovan skulle personerna dra av som en kostnad i sina egna deklarationer. Om nu detta rättsfall är tillämpligt så borde man ju i rimlighetens namn få ut milersättning för resan också, eller hur ?
Skillnaden är att resor i tjänsten kan dras av från första kronan medan resor till och från arbetet inte kan det.
Men som sagt det beror på ifall man har en sådant fast arbetsställe att utgå ifrån. Skatteverket kanske gjorde förenklande antaganden när de svarade? Eller så drog de en rövare för att få in mer skatt…
Om detta gäller så kommer vi i min firma behöva införa sex timmars arbetsdag. Sex timmar att arbeta och två att åka (normal arbetsresa i Stockholm är ofta 1 h).
Men, frågan är om utslaget bara gäller när inget annat avtalats? Så brukar det vara i svensk arbetslagstiftning som ger mer utrymme för egna avtal än vad folk ofta tror.
Ponera att någon av mina anställda flyttar till Enköping, ska han då ha betalt för att åka 4-5h om dagen?
Beror ju på om han har en fast arbetsplats eller inte.
Eller varför inte Gotland, Kiruna eller Madrid? Flytt lär ju inte vara saklig grund för uppsägning.
Ta det med EU-domstolen.
Firman jobbar med trädgårdsanläggning, finns ingen fast arbetsplats.
Beklagar. Låter som ni omfattas.
lätt att lösa, hyr ett litet kontor där firmabil står parkerad och starta alltid dagen därifrån med
" frukost möte , rapportering eller vadsom" 😉 så enkelt borde det vara sen kan ni alltid låta den anställde åka direkt då på eget sanktionerat "bevåg"
Rikard, det hjälps inte. Det är var större delen av tiden (dvs mer än hälften) arbetet utförs. Att bara lägga in en kort arbetsuppgift på kontoret duger inte.
Inget problem, bara att outsourca till lokala entrepenörer. Tråkigt för den anställde dock. Arbetsbrist och så.
Blir just så, ännu mer outsourcing till östlig arbetskraft, men det har stora nackdelar också.
Varje anställd borde kunna bli eget företag som får fakturera Henrik Persson. Någon deltidsarbetande med eget företag kan serva trädgårdsarbetare som så önskar med faktureringen till Henrik mot en mindre ersättning. Ja något byråkratiskt men nu bestämmer inte Sverige längre så vi får hitta lösningar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec
Då har man ju haken att de lär bli betraktat som dolt anställda…
Ok Anonym 20:02 då får Henrik klona sitt företag med den stora fördelen att företagen kan fira sina födelsedagar och ge julgåvor till styrelserna som kan bestå av Henriks familj. Har de fd anställda som egna småföretagare uppdrag från ett antal företag bör det vara ok.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ok Anonym 20:02 då får Henrik klona sitt företag med den stora fördelen att företagen kan fira sina födelsedagar och ge julgåvor till styrelserna som kan bestå av Henriks familj. Har de fd anställda som egna småföretagare uppdrag från ett antal företag bör det vara ok.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kul att du bloggar om de mest angelägna samhällsproblemen!
Du fattar liksom inte vad som kommer att träffa dig.
Bra att du sätter fingret på den våta punkten i springan. Kanske du kan berätta vilka som är de mest angelägna samhällsproblemen som jag vill läsa om?
Jag har en gammal trädgårdsstol som börjat rosta. Ska jag vända mig till Konsumentombudsmannen eller finns det kanske någon speciell trädgårdsstolsreklamationsnämnd i min kommun? Jag fattar ingenting om vad som händer i samhället, jag är helt blind och bara bloggar om min rysskräck. Slår på tangentbordet utan att se vare sig tangenter eller sammanhang. Vilken rad i deklarationsblanketten sade du att jag skulle fylla i vilken siffra på för att tjäna lite mera pengar??
Jag tycker din blogg är jätteintressant och särskilt väldigt relevant.
Hur många anonyma arga unga arabiska män har du förresten frivilligt inkvarterat i din icke-rasistiska bostad? Behöver du kanske lite statlig "hjälp" av Folkpartiet för att inse att du måste göra så nu? Det är inte mer än rättvist att Sätila "tar ansvar för" åtminstone en veckas invandringstakt om året, alltså 1000 om året. De är ju ensamma stackars flyktingbarn allihop, varför vägrar du hjälpa dem!?
Det märks att du är blind med tanke på att dina kommentarer inte verkar ha något med blogposten att göra.
Ang den rostiga trädgårdsstolen tycker jag du ska köra den rakt in i låret. Med lite tur får du stelkramp och då slipper vi dina efterblivna inlägg för gott.
Kapitalist, om nu medicinen är slut så tveka inte att beställa mer på internet. Tullens knarkhundar missar förmodligen det mesta.
En annan sak jag kom på, det är varför jag älskade den svenska modellen.
Den svenska modellen gick ut på att parterna, en stark fackförening och en stark arbetsgivare träffade avtal för att SLIPPA idiotisk lagstiftning. Ex här. Säkert passar eudomstolens utslag toppen för vissa brancher, andra inte. Då var det bättre när parterna gjorde upp istället för domstolen.
instämmer. Inte ens Ingves rår på den svenska modellen. Det skall till en överstatlig kommunistmodell för det, som EU. Och det vet ju alla hur det gick i Venezuela och gamla sovjet, med sina femårsplaner, tomma butikshyllor och milslånga köer för att handla. Tycker nog att Venezuelas toapappersbrist med regeringsingripande säger allt om den typen av toppstyrning.
De konsulter jag träffat har blivit "konsulter" för att anställning varit uteslutet….
Att vara konsult innebär tydligen att ha lägre inkomster och mer ansvar och arbetstid än andra…
Inte något höjdarjobb kanske. Då gäller knappast restiden som arbete utan snarare tvärtom…
Halva arbetsdagen räknas som "fritid".
Det är skillnad på konsulter och konsulter. Vissa är ren uthyrningspersonal, medan andra faktiskt är konsuler, d.v.s. sådana som tillför kunskap. De senare tenderar att fastna flera år på samma arbetsplats medan de förra är de första att ryka när klimatet hårdnar. Till och med är det så att de riktiga konsulterna vanligtvis klarar sig kvar även vid återkommande nedskärningar där man sparkar hejvillt.
Det här var problematiskt i den kollektivt ägda konsultfirman sent 70-tal. De flesta hade sin arbetsplats en längre tid hos kunden. Till slut bestämdes det, att alla skulle få full milersättning för resa kontoret-kund ToR dagligen (om det ej var förenat med övernattning), I ett extremfall bodde konsulten 5 mil från kontoret och hade sin kund tvärs över gatan i ett flerårigt uppdrag! Det blev en förhandlingsfråga om firmans kostnad skulle debiteras kunden.
F ö tycker jag hantverkaren kan nöja sig med att ofta kunna debitera 2-5 kunder full restids- och milersättning vardera, när de bor på samma lite avlägsna ort och får något reparerat samma dag.
Men om nu arbetsgivare för att sätta sig på tvären bestämmer att arbetstagarna härefter får hämta och lämna bilen på kontoret istället för att åka direkt till och från kund?