Börserna i USA steg under gårdagen inför Feds besked om den amerikanska styrräntan och uppgången fortsätter i Asien. Dock är inte läget helt självklart inför europeisk öppning.
S&P-500 steg +0.87% igår, där större delen av uppgången av efter europeisk stängning. Dock har terminen fallit tillbaka och ligger strax över indexet vid tidpunkten för de europeiska börsernas stängning. Läget kan nog anses osäkert inför europeisk börsöppning.
Dagschart S&P-500. |
Fast det hindrar inte Asien från att stiga ikapp gårdagens europeiska och nordamerikanska öppningar.
I skrivande stund går Nikkei +1.59%, Hang Seng +1.01%, SSE Composite +1.05% och All Ordinaries +1.23%.
För stunden ser det ut som utbrottet ur den sammandragande triangeln i S&P-500 blev uppåt och mot trenden. Se bifogad chart till höger.
Guldpriset har återhämtat sig något och den gula metallen kostar nu 297:39 SEK rapporterar min annonsör Liberty Silver.
Frågan är vad marknaden egentligen väntar sig från Federal Reserve, och hur marknadsreaktionerna blir när väl beskedet kommer.
Vad tror ni själva att Fed gör med räntan? Svara på enkäten nedan så får vi se hur fel eller rätt läsarna har.
6 kommentarer
Jag tror på en höjning till 0.3-0.35 % vilket är en höjning men så pass lite att jag snarare skulle vilja kalla det oförändrat med tanke på att de flesta verkar tänka i steg om 0.25 %.
En höjning är ändå en höjning, hur marginell den än är. Man kanske tänker sig att det ska ge positiva effekter av den "signal man skickar"?
Johan. Ja, rent matematiskt så vore även 0.01 en höjning men rent subjektivt känns det som oförändrat. Men nu övertolkar du, det går inte bluffa på samma sätt som i poker här. Vill de skicka positiva signaler så kommer nog dessa i talet efter räntebeskedet.
Nu kom dessutom Phill statistiken in ganska dystert så det kanske verkligen blir oförändrat 0.25%.
FED borde givetvis ha höjt för länge sedan. De har inte hållit sitt ord då de ursprungsvis haft arbetslösheten som avgörande faktor för en höjning. 6-6,5% var nivån. Nu är den snarare ner mot 5,0%.
Nu riskerar man att höja när affärscykeln börjar nå toppen(ja faktiskt). Problemet är att man måste börja normalisera någon gång. Dels för sin egen trovärdighet men också för att en noll-ränta är dålig för prisbildning och innebär risker för felallokering på olika marknader.
Istället för att skapa förväntningar om att räntecykeln ska vända uppåt hade det varit lättare för FED att tidigare fokuserat på en försiktig normalisering utan direkt koppling till inflation och dess förväntningar. Som vi har sett svänger dessa vecko-/månadsvärden ganska mycket och utan en tydlig trend. Jag skulle under nuvarande förutsättningar och med kärn-cpi på 1,8% idag höja med 0,10% och fortsätta så tills en tydlig trend uppstår. Mycket små steg mao. FOMC-mötena sker var 6´e vecka vilket skulle kunna innebära styrräntan vid årets slut är 0,55%.
Genom att bara höja med 10 punkter och med budskapet att man kan tänka sig att avstå att fortsätta höja om makro-signaler indikerar en negativ/annan utveckling.
Dagens problem är dock den dåliga "timingen" med en allt närmare konjunktur-topp(vinsttoppen har passerats, lika- så kapacitetsutnyttjandet och dessutom bör man vara mycket nära en arbetslöshetsbotten). Till detta lägger vi skuldproblemen i Asien/Kina samt att en mycket liten räntehöjning kommer att få dollarn att fortsätta stiga.
Därför har jag bedömt att räntan inte höjs, dvs FED fortsätter att fega och riskerar att fortsätta att ligga i samma fälla som Japan och BoJ under hela 2000-talet. Man kommer att få kritik vad man än gör.
Dollarn är det största hotet och USA är fortfarande världens största ekonomi. Vänder den globala ekonomin nedåt med USA lär nog dollarn fortsätta att vara relativt stark.
Cornu: Ja förvisso uppbrott ur triangeln vilket är positivt. Normalt brukar man se dem som en fortsättning i samma riktning. Istället bör man se det hela som en a-b-c-rekyl före en test av föregående botten, dvs ska börsen uppåt i närtid bör botten först testas. För övrigt är det DAX som leder börs-haussen och där har index inte brutit ur sin triangel, en formation som mer än USA-indexen liknar en vimpel(halvvägs, dvs 18% ner från nu!).
Intressant att notera: Dollarn(index) ligger i en intressant formation: H&S med topp + 5,5% upp(vid räntehöjning(mer än marknaden trott eller positivare utsikter och fortsatt höjning/normalisering)). H&S med botten -1,7% ner utan räntehöjning och svagare utsikter. Lika viktigt som räntebeskedet är vad som sägs i utfrågningen och senare deras skriftliga rapport.