Från hela linjen konstateras det numera att perioden med engelsk bokstavering och NATO-standard för signaltrafiken i armén var ett misstag. Bokstavering och signalering sker sedan något år tillbaka på svenska och utan message follows etc. Exempel på radiotrafik under strid följer.
Samtliga jag pratade om radiotrafik med under Arméövning 2015, från blågul övningsledning, via kompanibefäl och ner till enskild fordonspersonal, konstaterade att den tidigare engelska bokstaveringen och NATO-standarden för signaltrafiken var ett misstag. Med nytt fokus på nationellt försvar används sedan något år tillbaka signalering helt på svenska, och message follows, wilco etc har utgått.
Nedanstående film innehåller kompanikanalen för mekskyttekompaniet Sigurd Johan (“Sigurd”), samt batstrikanalen för Viktor Johan, samtidigt som Sigurd rensar och säkrar ett skogsparti intill en flaskhals i terrängen. Är man inte van kan det vara lite förvirrande att lyssna på två radiokanaler samtidigt. Vet man vad man lyssnar på är det dock ganska enkelt att följa två konversationer samtidigt, åtminstone om man har viss träning. Den pratigare långsammare kanalen är batstri, medan den kortare, snabbare och mindre babbliga signaltrafiken är kompanikanalen. Sedan ska man förstås samtidigt som man lyssnar på dessa bägge kanaler ha även koll på omgivningen, leda sin personal, föra lägeskarta, skriva krigsdagbok, bevaka luftläget mm. Vanligt stabsarbete helt enkelt. Lämpligt för personer som normalt känner sig uttråkade och understimulerade och gillar att hålla många bollar i luften.
Enkel skiss av läget. |
Eftersom mekskyttet redan brutit in i skogen ser man inte så värst mycket. Precis i början ser ni ett stridsfordon köra in i skogen uppe vid gårdscentrat. Ni kan se baksidan på två stridsfordon 90 i skogsbrynet och mot slutet kan man högst upp vid gårdscentrat se ytterligare ett enskilt stridsfordon ansluta – kan handla om kompanichefen eller ställföreträdande kompanichef. Bifogar en enkel skiss över min uppfattning av läget – två plutoner inne (varav åtminstone en är Adam Sigurd – första pluton) och rensar, en täcker mot “bron”, kompanichef uppe vid byggnaderna. Stridstrossen hittas längre österut och omgrupperade in i skogen efter att den rensats och plutonerna inledde fortsatt framryckning.
Själva anfallet mot skogspartiet är intressant i sig. Blågul konstaterade “har aldrig varit med om att någon anfaller in där”, vilket är ett utfall av att öva för mycket på sitt eget skjutfält. Skogspartiet är i ett hörn i övningsområdet, men man övar här mot röd styrka från I 19, som redan tidigare visat sig “fuska” genom att gruppera på platser som P 4 aldrig använder själva, eller anfalla från oväntade riktningar. Till vänster utanför filmen finns en flaskhals i form av en bro över en bäckravin (egentligen en undergång under en civil riksväg). Eftersom man upptäckt att röd sida använder mineringar vid flaskhalsar är det rimligt att anta att även området runt denna bro är minerat, och Sigurd vill rimligtvis säkra att man inte blir angripna i flanken samtidigt som man försöker röja mineringen inför fortsatt framryckning.
17 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Apropå bollar i luften, hur gick det på luftfronten i övningen? Hur stora förluster övade de med efter den första dagens 300+ flyganfall mot brigaden? 1000 stupade? 2000? En realistisk övning utan vare sig luftvärn eller flygvapen (av någon som helst militär effekt) borde börja med att var tredje soldat lottas bort (främst de som arbetar med tung utrustning såsom fordon), samt att alla staber är bortbombade. Det är så verklighetens krigsscenario kommer att börja.
Som jag redan talat om för dig, Kapitalist, så hade de en flygvapenövning samtidigt, och Gripen är ju vårt främsta luftvärn. Dessutom hade de flera former av luftvärn med i övningen, bland annat HAWK och Lvkv 9040.
Det var roligt att höra. Känner saknad efter det här. Har lett eld förr i tia med Skaraborgarna. Fanimej ingen konst att följa flera olika kanaler samtidigt. Bara kul och stimulerande. Och precis när man höll på att bli riktigt bra på det här avbröts allt övande. Suck.
Nulli secundus
En väldigt bra beskrivning av värnplikten "precis när man höll på att bli riktigt bra på det här avbröts allt övande". Tänk att det ändå är vissa som vill återinföra värnplikten, där man skickas hem precis när man börjat bli bra på sin uppgift. Ännu ett argument för frivillighet/kontraktsanställning inom försvarsmakten, även om det viktigaste argumentet fortfarande är att tvångsarbete/slaveri för vissa utvaldamedborgare inte hör hemma i ett fritt, demokratiskt samhälle.
Under min tid i luftvärnet så samövade vi med pansarbataljonens LvKv, men vi fick kapa dem från sambandet första dagen, och efter en liten genomgång över hur luftvärnet kommunicerar kunde de komma tillbaka. Problemet var att de använde ord som ".. kom", "klart slut", samt addresserade vem de pratade med hela tiden, vilket tog för mycket tid.
Vet inte hur mycket sambandsproblem ni hade i luftvärnet men när jag låg på mekkompani var det vanligt att halva kompaniet låg i radioskugga så man måste bekräfta att folk hört det som sagts.
Dessutom gavs det hela tiden order till olika delar av kompaniet, så det skulle nog bli kaos om man inte gjorde som lvkv:n i stridslinjen.
Då var det med andra ord dags att damma av FAL-A.
Använder man fortfarande fältapor? Finns FFRL/FTN kvar fortfarande?
Hur var det nu, Viktor betecknade bataljonsnivå och Johan att det är infanteri?
Fasta anropssignaler för lägre förband – Armén
VJ = 1:a Bataljon vid brigaden, VL = 2:a Bat ..
Tack
Bloggaren har konsekvent använt sig av uttrycket "täcker" i inläggen om arméövning 2015. Ett uttryck man ofta hör på film men som inte är reglementerat och därför inte bör användas av militär personal. Exempel "en [pluton] täcker mot 'bron'. " . Men kanske var uttrycket något som användes under övningen? Det reglementerade uttrycket är understödja/ -er vilket är en stridsuppgift med innebörden "åtgärder av ett förband för att underlätta för ett annat förband att lösa en viss uppgift" (AR Taktik 2013), exempelvis avge eld mot upptäckta mål som påverkar alt kan påverka det understödda förbandet.
Det var för övrigt en av Midsommargrynings större konstigheter – att ett internationellt isolerat Sverige skulle använda engelsk ordergivning.
…det tillsammans med en hel del grova felaktigheter vad gäller stridsteknik och vapenverkan sänkte läsvärdet rejält jämfört med föregångaren.
Klart som fan att det var ett misstag att gå över till NATO-standard i signaltrafiken men glädjande att höra att det rättats till nu.
Då kan man ju bara hoppas att man inte gör om samma misstag när det gäller medlemskapet.
Vi i hemvärnet har stora problem med bokstavering just nu då vi inte övar tillräckligt för att kunna anpassa oss efter förändringarna. Hos mitt kompani är det svengelska som gäller. Det tar tid att ändra folks vanor…
Jaså, det är svenska som gäller nu. Ben Dover påstår att det är hebreiska/jiddisch, och visar därmed vilket stolpskott han är.
Vem var det som vände avog sköld mot fosterland och tog beslutet att bokstaveringen skulle göras på engelska? Sitter han och trycker i någon av de anglosaxiska bastionerna på svensk botten – Grizzly eller i Cobra?
Vi får väl hoppas att vårt flygvapen snart också kan kryptera sin kommunikation med inhemska kryptonycklar, och inte förlita sig på nycklar från Pentagon.
Är alltid lika imponerad över att någon kan ha full koll på radiotrafiken. Jag kan inte ens höra vad som sägs i bataljonskanalen när bara den hörs, än mindre när båda används samtidigt och eldgivning hörs i bakgrunden. Tack o lov för människor som kan multitaska. Förresten varför var det ett misstag att använda engelska vid bokstavering och signalering? Vad var det som inte fungerade?