Sjukvårdsminister Wik(s)tröm vill nu helt avskaffa pappersrecepten rapporterar Bonnier/DN. Samtidigt var apotekens receptsystem nere så sent som i maj i år, då ingen kunde hämta ut elektroniska recept.
Till DN säger Wikström följande:
“Med pappersrecept är det svårare att kontrollera förskrivningarna. Elektroniska recept ger en mycket bättre kontroll. [..] De exakta detaljerna återstår att diskutera. Elektroniska recept används i väldigt stor utsträckning redan i dag. Så det borde inte vara några stora praktiska hinder att kunna genomföra detta.”
Sjukvårdsminister Wikström.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet |
Så där har vi det alltså. Inga praktiska problem alltså. Alltså ska det genomföras.
Utom när datorsystemen går ner, data- och telekommunikationer till de centrala systemen går ner eller när strömmen har gått. En kombination av detta kan exempelvis hända i en krissituation, som t ex ett angrepp mot Sverige, cyberangrepp/terrorism eller en omfattande naturkatastrof. Dessutom räcker det att noden längst ut är drabbad, t ex vårdcentralen, så kan man inte skriva ut recept.
Just när man i Sverige börjat titta även på krigsplanering igen, så föreslår alltså Wik(s)tröm att vi ska göra samhällets utsatta grupp av vårdbehövande ännu mer utsatta. För många är mediciner livsavgörande – insulin, hjärtmedicin och psykofarmaka bara för att nämna några grupper.
Det är också en integritetsfråga, där staten inte ska ha maximal och fullständig insyn i våra liv. Samt en fråga för de sista småföretagande läkarna, kanske i glesbygden, som fortfarande gör hembesök och skriver ut recept på papper. För att inte tala om veterinärer inom det redan hårt pressade jordbruket, som i princip alltid skriver ut recept på papper ute i stallet eller ladan – helt enkelt därför att de är på resande fot och inte på ett kontor och sjuka djur kan inte vänta i timmar på att veterinären ska ta sig till kontoret för att kunna lägga in ett recept elektroniskt. Recept på papper är också en djurskyddsfråga!
Problematiken med mediciner, bland annat hjärt- och njurmediciner, insulin och psykofarmaka (förutom förstås antibiotika etc) finns med i min roman Stjärnklart, och insulinproblemet får gestalta detta i ett kapitel i uppföljaren Stjärnfall. Ett kapitel som för övrigt ströks ur Stjärnklart för att höja tempot lite.
37 kommentarer
Det finns för övrigt ett tydligt exempel på ovanstående problem i en nyutkommen bok 🙂
Nu gällde det ju iofs bara Narkoti-kaklassade läkemedel.
Men visst det borde ju gå att skapa ett säkert papperssystem tex att receptet skrivs ut med någon form av checksumma som inte går att förfalska/giltig endast en gång osv.
En hel del psykofarmaka är narkotikaklassat. Kan snabbt få allvarliga effekter på de som behöver dessa.
Kan vara en fråga om liv och död.
Vid en allvarligare kris blir de kanske utlämnade åt sig själva utan mediciner. Alla andra har ju nog med sitt, steppar inte samhället in är de utlämnade åt sina egna, reducerade, förmågor.
Även om man vårdar en egen mentalsjuk släkting utan medicin förresten, så kan ju vederbörande utgöra så stort obehag och fara för omgivningen att grannarna i princip tvingar en att sätta ut vederbörande i skogen.
Det är väl egentligen bara systemets centraliserade karaktär som är svagheten i dagens IT-system. Något som fann en lösning 2009 i och med den revolutionerad blockkedjan. I övrigt skulle det väl räcka med reservkraft + satelituppkoppling. Under de förutsättningarna så skulle det både vara möjligt skriva recept och hämta ut dem under en krissituation.
Satellituppkoppling är ju inte direkt helt autonomt. Då måste det dessutom finnas reservkraft och en organisation för det. Blir snabbt för komplicerat.
Dessutom: Radiostörning.
Men när det gäller narkotikaklassade mediciner så krävs det ju en särskild blankett för att kunna hämtas ut. Ministern kanske inte är medveten om detta…
Kriminella missbrukare hämtar ut hästdoser av narkotika ifrån pensionerade läkare som inte törs eller inte har råd att säga nej. Detta är ett jätteproblem inom psykiatrin. Så fort en patient får permission så fixar dom nytt knark helt lagligt.
Det som kommer från ministrarna nu är mest att likna vid förslag från en brainstormning.
Är det den nya skolan, kreativitet utan kunskap, analys och konsekvenstänkande?
Tycker återblicken till nedsläckningen i Stjärnfall var lite märklig, var det för läsare som kommer in i andra boken?
Ganska få, men ja. Främst är det som repetition för de som inte precis läste Stjärnklart, och sedan återintroduktion av huvudpersonerna, samt lite ifyllande av luckor.
"En kombination av detta kan exempelvis hända i en krissituation, som t ex ett angrepp mot Sverige, cyberangrepp/terrorism eller en omfattande naturkatastrof." Det krävs inte en fullt så drastisk orsak för att utlösa detta – det räcker med att staten lägger ut det hela på entreprenad till lägsta budgivaren (som vanligt?) så kommer detta snart inträffa på grund av ren dumsnålhet.
Får man bunkra upp några bra mediciner som djurägare förresten? Djur kanske behöver morfin och antibiotika de också?
Jag tror att exakt det kommer att göras som han säger. D.v.s. att "diskutera" om huruvida elektroniska recept ska vara "huvudregeln". Alltså precis så som det är idag. Ingenting kommer att göras. Läkare som skriver ut groteska mängder knark på recept är en hur gammal nyhet som helst, med eller utan papper, det kommer inte att åtgärdas detta årtionde heller. Jag vet det, för även om jag inte vet nånting om knarkläkare, så förstår jag vad en stat är för någonting och det räcker för att veta vad som kommer att (inte) hända i verkligheten. Det är annars bara att ta politikerna bokstavligen på orden för att komma fram till samma slutsats.
Ingen politisk reform har genomförts de senaste 20 åren. På 1990:talet fick vi århundradets skattereform, konjunkturanpassade pensionssystemet, försvarsnedläggning efter Sovjets fall, billig förtidspensionering av hundratusentals uppsagda industriarbetare, EU-medlemskap, friskolor, kommunalisering av statsskolorna. Tycka vad man vill om de reformerna, men de genomfördes och var av betydelse för samhället. Sånt händer inte längre. Vi har en ny generation politiker nu som varken vill eller kan nånting. De bara pratar om att man borde prata om det, utan att de har något att säga.
En rektor i GP idag, med pursvenskt namn, begår flera grammatiska fel i sin "debatt"artikel (böneartikel borde det kallas). Och innehållet är det gamla vanliga meningslösa hoppandets på att staten ska göra så att allt blir bra, något som han inte vet inte kommer att hända, fast jag vet det. Han verkar låtsas tro att det räcker att informera staten om att det är dåligt, men så otroligt korkad kan väl inte en rektor vara på riktigt?. Att det räcker att knäppa händerna och vidskepligt böna å be till sin icke-existerande Gud.
"Personligen är jag dock övertygad att det går att göra något åt detta systemfel."
Han är helt enkelt grundlurad och kommer att fortsätta misslyckas på samma sätt.
Förstår inte riktigt problemet?
Finns mkt som blir väldigt problematiskt vid en större incident i dagens IT-burna samhälle. Stora incidenter inträffar ju som bekant rätt sällan, men visst måste handlings- och beredskapsplaner finnas för dessa.
Om perspektivet istället är mindre avbrott och det senaste var i Maj?!? Man kan ju faktiskt återgå till pappershantering vid avbrott…
Recept på papper går ju bara med "nyinkomna" fall. Nisse har huggit sig i benet och skall ha antibiotika, skriv en lapp. Pelle skall hämta ut sin femte laddning insulin… hur kan man se att Pelle skall ha det om datorn står still?
Förstår inte heller varför det inte skulle gå att blockera ett pappersrecept. Vad exakt är det för information som man kan ha på elektroniskt recept som man inte kan ha på pappersvarianten?
En annan lösning på problematiken vore väl att sluta låta läkare ha kvar sin rätt att skriva ut medicin efter de gått i pension? Alternativt föra en viss statistik över vem som skriver ut vad. Skriver pensionerade Uffe endast ut 100 000 narkotikaklassade tabletter i månaden kanske man ska reagera.
Tillägg -> ifall någon pundare får en laddning gratisknark för att ett eventuellt kontrollsystem är nere när papperskvittot ska kollas ser jag som okej givet att alla som inte är pundare får ut sina recept vid samma tillfälle.
Tänk om han kunde fokusera på göra livet lättare för de som tvingas till vården
Bara en sådan sak som att publicera kötider på nätet (är ofta kö på vårdcentralen) hade varit guld för alla anhöriga som kör sina äldre (ofta föräldrar) fram och tillbaka mellan vårdcentraler och sjukhus. Blir enklare och planera och kanske lägga besöken då det är lite folk.
Tänker på äldre som inte har barn eller barn som vägrar ställa upp, hur fan klarar de sig?
Landstingen har ju liksom Polisen så utmärkta IT-system. Det krävs bara ännu en offentlig upphandling för att det ska bli omöjligt att använda recept i Sverige. Men det är ju bara de sjuka som dör och lider av det, så det spelar kanske ingen roll att staten aktivt saboterar vården i samhället?
Lite knark till dårarna är kanske inte största problemet eller avsaknaden av knark då snarare. Frånvaro av kommunikationer eller el då, samt dricksvatten i händelse av främmande (host host ryskt) angrepp på civilsamhället via ITsystem, eller rena fysiska sabotage kommer få betydande konsekvenser. 400kV ställverk finns inte på hyllan direkt..
Lite knark till dårarna är kanske inte största problemet eller avsaknaden av knark då snarare. Frånvaro av kommunikationer eller el då, samt dricksvatten i händelse av främmande (host host ryskt) angrepp på civilsamhället via ITsystem, eller rena fysiska sabotage kommer få betydande konsekvenser. 400kV ställverk finns inte på hyllan direkt..
Funkar det med pappersrecept idag om systemet ligger nere som det gjorde i Maj?
Jag inbillar mig att apotekspersonalen ändå måste gå in och kolla så att pappers-receptet är korrekt.
Jag inbillar mig också att enkel tillgång till narkotikaklassad medicin som kostar 50 – 100 kr/tablett på gatan skyddas av något mer än en liten enkelt förfalskad lapp med handskrivna kråkfötter på.
Efter ett år på jobbet har ministern kommit med ett förslag som dessutom är dåligt, pappersrecept är en säkerhet som bör vara kvar.
Problemet knark på pappers recept kan lösas lättare tex att man anvisar ett apotek per
ort för expediering, dessa kan föra statistik och larma om överförskrivning sker.
Det finns säkert många bra sätt men staten tar tillfället i akt att införa nya regler för alla iställer för de som missbrukar receptutskrivningen. Desssa läkare försvinner ju inte – det är de som skall sättas åt.
http://themoscownews.com/russia/20140217/192236365.html
Påminner om ovanstående förresten. I Ryssland är det svårt att få de påskrifter som behövs för att få ut smärtstillande även om man har en konstaterad diagnos, vilket lett till flera fall av dödshjälp eller självmord.
Men kapitlet var lite malplacerad i stjärnfall.
Vad är problemet? Att recept återanvänds? Sätt isåfall en individuell kod på varje sida i läkarnas receptblock så kan receptet digitaliseras när uthämtning görs.
Som vanligt i den antisvenska staten Sverige skall den anständige svensken betala för att staten inte gör sitt jobb och stoppar de läkare som inte följer reglerna. Om staten iställde följde upp och beivrade dessa brott skulle de minska.
Det är som med passen – invandrare säljer sina pass och alla anständiga svenskar skall drabbas då staten höjer priset för alla istället för göra adekvat kontroll av pass eller vidta åtgärder mot de som missbrukar sina pass.
Allt registreras ju i kassaapparaten bara personnumret o läkare som fattas
Njaee hämtar man recept så måste man ju legitimera sig o det sker väl idag enbart av streckkodsläsare som intygar äktheten på körkort eller id handlingen o underkänner körkort som gick ut igår, då är man 'papperslös'.
.
Läkarna kan skriva ut ett digitalt recept och sen ge en kopia i pappersform till patienten, då kan patienten ta ut medicin även vid ett datahaveri.
Så enkelt kan man lösa det, eller har jag fel?
Läkare kan tvingas att vara anslutna till en databas om recept det borde vara en självklarhet för att få skriva ut läkemedel.
Nu kan skumma läkare skriva ut narkotika med pappersrecept.
Frugan fick sin bukspottskörtel bortopererad och behöver insulin mm. Själv knaprar jag antidepressiva. Finns nog ingen möjlighet att på något sätt skaffa en årsförbrukning av dessa grejor. Ingen vet vad som kan hända. Som prepper vill man klart ha allt säkrat.
Vad hade man gjort om de inte hade fått ut viktiga mediciner från apoteket? Gått till sjukhuset såklart. Om det ens hade behövts, först man hade pratat allvar med apotekspersonalen, som nog i de flesta fall hade varit medgörliga i en riktig kris. Så länge mediciner bara finns distribuerade så tror jag inte folk skulle lida någon större nöd. Det samma gäller djurmediciner – när det är allvar så ser man lätt bort ifrån petitesser som receptkrav. Blir självklart värre vid en långvarig kris, folk börjar hamstra, sälja svart osv.