Dags för en upprepning av andemeningen i ett tidigare inlägg från förra året. Det ständiga tjatet om den sk åldringsdystopin, dvs att samhället kommer gå under av berget av äldre, är en myt. I själva verket är större delen av åldrandet redan taget och trots en åldrande befolkning har vi som samhälle aldrig haft det så bra som nu.
Som jag skrev i april förra året är två tredjedelar av förändringen i demografin till en äldree befolkning redan avklarad, och samhället har inte gått under. Tvärt om har vi idag högre levnadsstandard än någonsin förr.
Däremot använder politiker i alla läger åldringsdystopin som ursäkt för att slippa ta beslut eller slippa göra reformer, alternativt för att motivera invandring (“vi måste ta hand om vår åldrande befolkning”), respektive motivera att vi inte ska ha invandring (“vi måste ta hand om vår åldrande befolkning”).
Men åldrandet är inget nytt. Tvärt om har det pågått under hela 1900-talet och två tredjedelar av åldrandet är nu avklarat. Man ska komma ihåg att utvecklingen inte står stilla – förbättrad teknologi, förbättrad folkhälsa mm gör att 65+ inte är ett köttberg av vårdpaket, utan det inträffar allt längre upp i åldrarna och har inte utgjort ett samhälleligt problem än så länge.
Graf nedan.
Läs även tidigare inlägg i ämnet.
Andel av Sveriges befolkning i åldern 65+ 1860 – 2070 enligt SCB. |
28 kommentarer
Tror högerpartiets valfilm från 1946 var rätt bra i avseendet att den tog upp allt från Lafferkurvan till åldrandet och nyfödandet.
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=94
Kostnaden för äldrevård kanske bara växer marginellt. Hade varit kul att se en beräkning på hur pensionskostnaderna kommer att öka i och med en åldrande befolkning och det faktum att medellivslängden ökar för varje år.
Kan du få fram en sådan?
Snygg och klargörande statistikhantering som vanligt på denna blogg.
Inräknat att många äldre nu är friskare och har lättare jobb än tidigare generationer och alltså kan vara produktiva längre, så borde vi kunna lägga myten/propagandan om åldringspuckeln bakom oss i samhällsdebatten. Dock har myter en tendens att vara motståndskraftiga mot fakta.
Upplever att allt fler 65+ med tjänstemannajobb fortsätter att jobba åtminstone deltid efter 65. Att man som arbetare är utsliten till dess är en sak (men jag känner och vet även arbetare som fortsätter jobba efter 65, t ex som vikarier eller tiggs in vid pucklar i arbetsbelastningen), men många tjänstemän fortsätter jobba, speciellt egna företagare.
Att bara gå och dra är både dyrt (att hitta på något att göra är inte gratis) och inte speciellt kul, åtminstone inte så länge man faktiskt har hälsan.
Upplever att många tjänstemän får avtalspension innan 65, och att de flesta är glada för det.
Utvecklingen har inte stoppat för bra varor. Nya rön om sjukdomar görs. Fler motionerar och kunskap om dålig mat ökar. Idag behöver många färdtjänst dvs både barn och vuxna. Snart erbjuder autonoma fordon förflyttning av fler utan assistans. Livet och livskvalitet ökar. Fast visst kan svarta svanar komma också på dessa områden.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Som stod i förra blogginlägget så var visionen på 80-talet att vi skulle jobba till runt 40 års ålder med 80-talslevnadsstandard, och automatiseringen och effektiviseringarna tog resten. Nu har vi valt att dubbla vår levnadsstandard istället, men antagligen kan vi frysa den på nuvarande nivå och istället använda tillväxten (=effektiviseringar) till att sänka pensionsåldern.
"så var visionen på 80-talet att vi skulle jobba till runt 40 års ålder med 80-talslevnadsstandard, och automatiseringen och effektiviseringarna tog resten."
Det där har du fått om bakfoten Cornu. Hade du varit med så hade du vetat bättre. Drömmar om att jobba kortare tid har alltid funnits och särskilt hos arbetarklassen och drömmar visste man också att det var. Under 80-talets början upplevde Sverige två av sina värsta lågkonjunkturer i modern tid(före 1992, dvs). Och glöm inte att de svenska statsfinanserna var i dåligt skick hela årtiondet. Det "glada 80-talet" gick de flesta förbi. Dock inte för oss inom finans-sektorn :). Först under de sista åren, 1988-1990, levde vi i en överhettad ekonomi som drippat ner till den övriga medelklassen och där arbetskraftsbrist rådde. Det var också då skuldökningarna i samhället tog fart på allvar.
Det råder många myter om "det glada 80-talet". Däremot stämmer det att pengar flödade på kredit, både från banker, finansbolag och ur regeringsfickorna. Men det var trots allt en ganska beskedlig tillvaro jmf med idag.
Som tidigare påpekats kväver ökad tillväxt ökad energiförbrukning. Effektiviseringar innebär oftast att maskiner övertar människans arbete. Energi behövs att tillverka och nyttja dessa maskiner medan människan fortfarande behöver samma energi, alltså en totalt ökande energikonsumtion.
Det råder knappast tvekan om att just energi kommer att bli en bristvara inom snar framtid. Är det inte dags att skrota allt snack om tillväxt och börja fundera på den tillbakagång som kommer inom nåt decennium i stället? Den där kurvan framemot 2070 verkar väl optimistisk.
Det finns motexempel också, de två enklaste är att vi lägger mindre energi på uppvärmning i nya hus, och att moderna bilar drar mindre energi.
Mediciner för fysiken utvecklas med den äran men än så länge är det torftigt med läkemedel som gör att hjärnan håller jämna steg. Demensdiagnoserna kommer troligen öka.
Varför skulle demens öka? För att medellivslängden ökar? Enligt orangea kuvertet räknar pensionsmyndigheten att jag och min åldersgrupp kommer att leva till 86,7 år, väl över nuvarande medellivslängd. Så medellivslängden ser ut att ta ett rejält skutt om man får tro pensionsmyndigheten.
Rätt rimligt att demensen kommer att öka. Bara för att man lever längre betyder det inte att man lever längre utan demens.
Neo Cortex. Din kropp kommer leva längre men inte hjärnan.
Åh fan! Jag som trodde hjärnan var en del av kroppen…
Demens är oftast en ärftlig historia…
Möjligen kopplad till svår stress, men förövrigt ett arv…..
Att antalet dementa skall öka är därmed knappast troligt.
Därför att vi idag i tid kan konstatera vilka som drabbas av demens…
Förr, så där 40-50 år sedan, insåg man inte vad demens var och de dementa försvann helt enkelt ut från sina hem och dog av köld eller gått vilse…
De mer intressanta demenssjukdomarna framöver är effekterna av Östersjöns algblomning, vars alggifter skapar demenseffekter efter långvarig inandning av giftdamm som kan bli av ilanddriven algmassa som torkar ihop…
Fast vem bryr sig?
Lata katten. Varför trodde du det?
Nikotin i lagom doser kan kanske hjälpa till när det gäller demens.
http://discovermagazine.com/2014/march/13-nicotine-fix
https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?nicotine-patches-to-stop-parkinson-disease
Visserligen, men är det någon grupp som fått det stå tillbaka de senaste decennierna, så är det de med behov av äldreomsorg. Budgetmässigt har skola och vård stått sig väl, medan kraven för att få äldreomsorg ökat betydligt i spåren av minskade resurser.
Korrekt. Köerna till boende för äldre med sjukvårdsbehov är längre än till Elgiganten inför ett släpp av nya Playstation. Vilket bl.a innebär att patienter blir kvar på sjukhus ibland flera veckor i onödan. Vem betalar? Jo kommunen som ska tillhandahålla boendet för patienten…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Minskningen av tobaksrökande kommer att ha en positiv effekt på åldringarnas hälsa. Och om nu existerande rökare har vett att gå över till e-cigaretter kommer det att bli närapå optimalt.
Jag ändrar härmed min prognos för egen pension från 75 till 70, det ser ju onekligen hoppfullt ut.
Yrke = tjänsteman.
I övrigt tror jag att arbetstidsförkortning kommer. Om vi minskar med 15 min/dag per år så är vi nere på 6h efter två mandatperioder. Det motsvarar ungefär tillväxten, och borde kunna genomföras med oförändrad lön.
Osannolikt att det finns ekonomiskt utrymme att gå i pension. Bop till you drop alltså.
Det är väl som vanligt bara en anledning till att sno oss på ännu mer pengar i skatt som politikerfrälset kan slösa bot på något helt ovidkommande.
Den monokulturella massinvandringen har alltså utjämnat ännu ett medelvärde. Och Peak-Cornu nappar direkt. Vad som händer är att de gamla lider medan de unga intoleranta flödar in. Men medelvärdet kanske sjunker, och det är allt man behöver fatta om man inte fattar någonting.
Du skriver "Som jag skrev i april förra året är två tredjedelar av förändringen i demografin till en äldree befolkning redan avklarad,". Jag måste ha missat detta och dessutom hittar jag det inte när jag söker med ditt söksystem! Jag skulle vilja läsa den artikeln! Kan du möjligen hjälpa mig?
Texten där i inlägget har liksom en annan förg. Det kalkas för "en länk". Klicka på den med muspekaren, brukar vara en liten pil du kan flytta runt på skärmen.