Bland missade saker att skriva om i veckan var t ex Valueguards kvalitetsjusterade bostadspriser för juli månad, som publicerades i fredags. Den tidigare omnämnda sommarstiltjen april – juni är nu över och priserna tokrusar, toppat med Göteborg där bostadsrättspriserna steg med +4.64% på en månad.
I Stockholm rusade lägenhetspriserna +3.00% och i Malmö “bara” +2.43%. I mellanstora svenska städer steg priserna +3.03%, även om det indexet är ganska ointressant – ingen letar efter bostad i ett index av mellanstora svenska städer, utan högst i några enstaka dito. Men det är förstås en indikator på hur det ser ut utanför storstäderna, även om Valueguard inte fångar upp kommuner under en viss storlek alls.
Valueguards lägenhetsprisindex för Göteborg. |
Även villapriserna steg, men “bara” +0.90% för Stockholm, +1.37% för Göteborg och +1.00% för Malmö.
Göteborg leder alltså den senaste månadens uppgång. Faktum är att procentuellt har nu bostadspriserna ökat mer i Göteborg än i Stockholm sedan Valueguard började sitt index 2005.
Samtidigt är det prisrekord på lägenheter i hela landet även om villapriserna har varit högre i Stockholm och i mellanstora svenska städer. Det nya prisrekordet för lägenheter i Göteborg är +3.16% över det tidigare rekordet som nåddes i april och priserna i Göteborg har stigit +21.18% på tolv månader.
Jag har tidigare varit noga med att påtala att jag inte tror att pausen från april och framåt var en topp, utan den sedvanliga säsongsvariationen. Med rusningen nu i juli kan vi konstatera att pausen är över och att det inte var någon topp. Vårens uppgång var inte ens den sista utblåsningen utan nu är det bara att banka huvudet i kaklet igen och igen.
22 kommentarer
Incitamentet för att amortera när man sitter på guld som tokrusar hela tiden är nog riktigt svagt just nu.
4.64% på en månad är 1.0464^12 = 72% i årstakt (sjuttiotvå procent). Stämmer verkligen siffrorna? Är det en otillförlitlig sommarmånadseffekt? "Kvalitetsjusterad" innebär en del godtycke, men knappast mer denna månad än tidigare månader och Göteborg borde vara stort nog att inte påverkas av enskilda avvikande köp. Dessutom stött av statistik från resten av riket, så man får väl lov att tro på't. "Tokrus" är en underdrift. Här behövs ett superlativ. Stefan Ingves som brukar varna för konsekvenserna av räntan som han själv sänker mår nog illa nu.
He..he..he! Ja så länge centralbankerna inte förstår vad de gör så går det så här. Och politikerna…….ja de sitter fast i sin oförmåga och där de flesta redan är inkrökta i sin egen förmögenhetsbubbla. Faktum är att börserna ännu inte visat tendenser att lätta på trycket ordentligt och så länge inget negativt skrivs så tvekar inte folk att byta upp sig. Klassisk Ponzi. Människan är förutsägbar.
Håller med Kapitalistens tvekan. 4,64% känns inte som en signifikativ siffra för hela marknaden, dvs utslaget på beståndet. Å andra sidan har omsättningen var låg under sommaren vilket i flera fall medverkat till lägre priser och möjligen en större påverkan på index . Kan det vara så att priserna ånyo når vårens prisnivå och lite till(men inte 4%)? Diagrammet ovan visar dock ej ett prisfall under våren/sommaren!
Nu när Kina devalverar ser det ut som valutakriget blir globalt. Euron kan faktiskt stiga i korselden. Ingves m.fl. intervenerar på valutamarknaderna. Stackars satar. Det kommer bara öka deflationstrycket än mer. En höjning av räntan är en självklar åtgärd(normalisering) och skulle skett åratal sedan. En högre ränta ger inflation. Ju längre man väntar ju svårare blir det(affärscykeln). Osäkerheten ökar och kanske börsen till slut nu måste ge med sig?
Jo, det kan nog fortsätta uppåt i Sverige ett tag till. Det finns ju sämre ställen att investera sina pengar än här om man tittar på t.ex. statens skuldsättning. Euro, USA, Kina ser värre ut på kort sikt. Och att sälja en sak är att köpa en annan, som SEK:iner. Via bankers förmåga att låna och via valutakurser påverkar det priset på röda stugor med vita knutar här. Jag tror Kina sovjetkollapsar nu och blir demokrati eller militärjunta. Kommunistpartiet kommer plötsligt bara att upphöra existera. Med den i grunden välutvecklade ekonomin så blir det inte alls lika mycket misär som under Jeltsin. Saudi rusar också mot avgrunden, något som det är märkligt tyst om i svensk nyhetsmedia.
Många svenskar har aldrig tjänat så mycket under en månad som medan de var på semester nu i juli. En göteborgstrea köpt för 4 miljoner sista juni kan skriva upp sin pappersförmögenhet med 185000 kr, 6000 kr om dagen. Varför återvänder de till jobbet?
De återvänder antagligen till jobbet för att de inte vill sälja lägenheten och bo under en bro?
… och för att de behöver betala räntorna på lånet.
En mikroskopisk andel säljer&köper(annan ort t.ex) och renoverar och har gjort sig stora pengar. Resten av oss känner oss bara rika. Den förre bostadsgeneralen Atterfall är i varje fall nöjd nu när andrahandshyrorna stigit 20% på ett år i Stockholm och de ser ut att fortsätta. Det fina är att ingen behöver följa reglerna då ev. överhyra aldrig kan betraktas som t.ex ocker. Det går inte att få tillbaka överhyra(dvs pengar som överskrider Attefalls-reglerna).
F.ö. tror jag fortfarande på min tes att den exponentiella fasen just nu är slutet på en större våg. Noterar att MACD pekar mot ett sådant slut.
Kan man inte betala räntorna genom att bara öka belåningen? Enligt dagens markoekonomiska teori så kan väl banken helt enkelt löpande skriva upp skulden med 2% om året utan att några betalningar någonsin behöver göras. Man blir ju rik av att äga en tom brf hemma i Sverige medan man festar i Thailand, och banker borde gilla rika kunder. Logiskt. Amorteringskravet lär bli det som utlöser bubbelkollapsen. Frågan är huruvida staten klarar av att införa denna katastrof. Svetsministerns sommartal visade återigen att han är i desperat behov av potensförhöjande piller för att uträtta någonting överhuvudtaget, men han kan få svårt att få anonymt pappersrecept på det nu.
Du menar att man ska imitera de konkursmässiga staterna som alltid lånar till räntan?
USA m.fl
Om bostadspriserna ökar med 4% i månaden så kanske ett amorteringskrav på 2% om året, som kanske genomförs nån gång nästa år, får en begränsad effekt på ökningstakten av hushållens skuldsättning.
Mindre underbyggt och mer anekdotiskt märker jag att vi får fler och fler som sållar sig till skaran som helt enkelt betar på att lånen aldrig behöver betalas – det heter att "så många sitter i skiten att de inte kommer kunna tvinga oss betala räntor och lån". Och är inte längre en tanke enbart för WT-kufar, utan något mer mainstream. Den går hand i hand med att lånen tillsammans med hela ekonomin tydligen ska defaulta, medan tillgångarna ska stanna hos "ägaren". Oklart om någon tänker på att ägaren rimligen då är banken.
Själv gamblar jag dock också, jag försöker vinna ett green card.
Ja, det där är ju foliehattsmaterial ur det unknaste hörnet av det amerikanska tankeskafferiet. All annan skit de har för sig kommer ju hit, så varför inte dessa märkliga myter och "sovereign citizens" mm etc.
Satsningen är klart rimlig, det är väljarna som sitter i husen och politikerna vill rimligtvis hålla sig väl med väljarna.
Jag tror att en priskrasch kan hanteras ungefär som på Island, där folk fick skuldavskrivningar på den del av skulden som överskred fastighetens värde.
Även politiker är i majoritet belånade husägare. Sen tror jag att det är en främmande tanke att lån, på dagens nivåer, ens är möjliga att betala tillbaka under en långvarig kreditkris. Skuldavskrivningar och omstruktureringar av tillgångar är en lösning för att rädda det som räddas kan.
Linus har du bytt till XT än?
En sådan här stark trend bryts inte i första taget (nu jämför jag hur Teknisk Analys brukar se ut för aktier, index etc). Vi har inte ens fått en första topp. När den kommer kan det går ner, säg 10-20 procent, bara för att följas av ytterligare en topp med lägre styrka. Denna "Topp #2" kan till och med hamna på en högre nivå än den första toppen.
Leker vi med tanken på att den första toppen kommer nästa månad, så tar det kanske ytterligare sex månader innan Topp #2 kommer. (Tittar man på hur länge trendvändningarna har tagit när det gäller aktieindex sedan år 2000 så brukar det handla om cirka sex månader mellan topparna eller "bottnarna".) Det kan alltså ta säg ett år innan trenden har vänt från positiv till negativ. Ja, under förutsättning att den första toppen kommer snart, vilket vi förstås inte vet. Jag kan dock tänka mig att samtliga av de vanligaste parametrarna (Sto, Rsi, MACD och Mom) befinner sig på oerhört höga nivåer just nu.
"Teknisk analys" är trams. Anledningen till varför det förekommer så många bedrägerier inom ekonomiämnet, är att det är lönsamt att ljuga om pengar. Som om det skulle avslöjas någon hemlighet om framtiden om man plussar och dividerar historiska priser. Patetiskt. Man ska investera i aktier på motsvarande sätt som man driver ett eget företag eller gör sitt jobb. Genom att konkret förstå vad det är man sysslar med. Inte bara gissa siffror och chansa blint. Nu är det förvisso en allt mindre andel av befolkningen som bor, men folk köper i allmänhet bostad för att de behöver den, inte p.g.a. teknisk analys. Det är synd att staten har gjort denna livsnödvändighet till ett kaotiskt kasino, man ska inte behöva spekulera miljonbelopp om man inte vill, men det är tyvärr enda sättet att få tak över huvudet sedan staten avskaffade räntan.
Tillägg: vi såg hur index befann sig i en konsolideringsfas under andra halvan av 2006 och 2012 (och fram till början av 2013). Sedan tog det fart igen. Kanske såg vi nu ytterligare ett utbrott nu under juli. En sådan lång grön stapel brukar i alla fall följas av en ännu högre topp månaden därpå. Jag skrev "september" ovan, men eftersom index inte gäller längre än till och med juli, så ska det egentligen stå "augusti".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hur påverkar flyktingmottagandet bostadsbristen och priserna?
Flyktingar kommer hit med sina mångmiljonförmögenheter och bjuder upp bostadspriserna… Nä. Bostadspriserna har ingenting med invandringen att göra.
Det är klart att de inte köper upp de nya lägenheterna, men däremot tar de de billigare lägenheterna vilket gör att de som hade velat bo i billigare lägenheter får ta lån och köpa en dyrare lägenhet istället. Du förstår väl att folk måste bo nånstans och då upptas en boplats som nån annan skulle bott i annars.