I måndags lade HBO Nordic ut pilotavsnittet på Walking Dead-spinoffen Fear the Walking Dead (FtWD). Första avsnittet var mycket lovande på flera plan, och tog slut alldeles för fort. Frågan är dock om man ska se avsnitten “live” när de läggs ut, eller spara till miniserien är avslutad och se i bulk?
Serien handlar alltså om hur zombieapokalypsen man upplever i Walking Dead startade, och det är både intressant och faktiskt rätt spännande, trots att vi vet vad som kommer hända.
Det kan vara på sin plats att förklara hur skaparen Kirkmans zombieplåga fungerar. Enkelt förklarat så har hela mänskligheten blivit smittad av något zombievirus och alla som dör (med hjärnan intakt) återkommer som zombies. Man kan också förvandlas till en zombie om man blir biten av en zombie, utan att behöva dö. FtWD tar sin början när detta virus verkar ha fått global spridning.
Avstampet är på en knarkarkvart i en kyrka, där heroinisten Nick Clark vaknar upp. Man får förmoda att någon av de andra pundarna överdoserat och sedan vaknat till liv som zombie. Resten av serien ser ut att vara en utdragen dödsdans i förmodligen successivt allt högre tempo.
I centrum är den (lätt dysfunktionella – trots allt har man en tonårsdotter och en pundare i familjen, samt frånvarande fader) moderna tonårsfamiljen familjen Clark, där alltid (iaf för oss som passerat 45) attraktiva men lätt nollade Kim Dickens spelar modern Madison Clark. Madison är kurator på high school, där också dottern Alicia går sista året och har ångest över college nästa år. Madisons nya sambo Travis är engelskalärare, och tillika frånskild med en tonårsson som inte vill veta av honom.
Kort sagt är det upplagt för mogen dramatik utan gulliga barn. Det finns inte ens en hund i serien (än så länge), och med splittrade frånskilda familjer med pundare som barn är det inte den amerikanska drömmen vi ser heller.
Serien kan nog sägas riktas till just en äldre publik – både tonåringar och dagens tonåringars föräldrar, som hittas bland 70-talister och 60-talister.
Stjärnan är dock pundaren Nick, fenomenalt spelad av Frank Dillane. Han rör sig i en miljö där folk dör runt honom och det är en fröjd att se skådespelandet när Nick pendlar mellan att han fått en snedtändning på något annat än heroin eller att han slutligen förlorat förståndet.
Som miniserieupplägg kommer första säsongen vara sex avsnitt och tempot i berättelsen är därefter. Samtidigt både börjar och slutar piloten på topp och man kan leva med att mellanspelet går ut på att introducera karaktärerna. Så får vi se hur många som stryker med på eller vid sidan om skärmen.
The Walking Dead har fått kritik för att alla mörkhyade dör, och det verkar som det är det samma i FtWD. Än så länge…
Nu återstår att bestämma sig för att vänta fem veckor till serien är färdig och se allt på raken, eller om man ska plåga sig med omoderniteter som att se ett avsnitt i veckan.
Jag kommer absolut ta mig tiden att se denna serie. Kritik mot långsamt tempo gissar jag kommer försvinna i takt med att det blir uppenbart för karaktärer och myndigheter vad det är som pågår och samhället mer eller mindre snabbt faller sönder runt dem. Good shit!
En promo nedan. Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg, men eftersom en del svagbegåvade personer tror att jag publicerar reklam utan att tydligt ange det är det säkrast att ange denna idiotiskt onödiga avbön. Reklam har etiketten “reklam” och då står det “sponsrat av …” eller “i samarbete med …” etc.
17 kommentarer
Såg den inledande piloten igår och håller med om att den bjuder in till mersmak, men det är knappt. Jag reagerade främst över huvudpersonernas, emellanåt, idiotiska beteende (vem fan går in ensam i en övergiven kyrka som är en erkänd plats för missbrukare, mitt i natten?! Särskilt med tanke på att det, enligt utsago, begåtts bestialiska mord på stället) och i vissa fall halvdana skådespelarinsatser (håller inte med om att Nick Clark spelas fenomenalt utan tycker snarare att han drar ner autenticiteten). Reagerade flera gånger över att karaktärerna borde valt att koppla in polisen när det kommer till vissa situationer, men visst – folk har en tendens att reagera i affekt och inte tänka klart. Man ska även komma ihåg att Clark är en avtändande heroinist under hela första avsnittet, vilket försvarar hans något irrationella beteende.
Det jag tycker är verkligt intressant är att serien väljer att skildra upptakten till apokalypsen. Att skildra de mekanismer som utlöses när skiten träffar fläkten är svårt och det är lätt att hasta iväg och låta allt hända på en gång. Som en parallell till detta tycker jag att du, som författare till Stjärnklart, i den boken gör detta med bravur. Det var tamejfan en av de bästa undergångsskildringar jag läst. Även en ofrälst (sambo som inte är införstådd med apokalypsromantiken) tyckte den var riktigt bra.
Men, åter till FTWD. Vad jag dock tycker funkar bra är greppet de tagit samt övriga (alltså förutom Clarks och möjligtvis lillsyrrans) skådespelarinsatser. Har man sett "Treme" (sevärd serie om livet i New Orleans efter Katrina) så är det ett kärt återseende med Kim Dickens.
Som sagt, jag kommer att se vidare men det krävs att de höjer sig ett snäpp. Serien har dock potential och kan bli riktigt bra om de lyckas hålla tillbaka och långsamt värka fram ögonblicket "där allt går sönder" (SHTF).
Bli zombie utan att först dö? Knappast va.
Viruset är latent tills du dör, vilket tillför en dramatiserande twist, att folk som dör av helt naturliga orsaker sedan vaknar upp som zombier. Ingen plats är således säker om mer än två personer gömmer sig där. Tänk dig att du och din partner gömmer er i en stuga i skogen, sedan dör hen i sömnen, du märker inte av detta själv men vaknar p.g.a konstiga ljud från sängen bredvid; "God morgon älskling!" "Braaaaaaaaainssssss"
Är det inte så att man dör ganska snabbt av ett bett eftersom zombisarna har så många farliga bakterier i munnen?
Hade sett fram emot den här serien men tyvärr helt ointressanta karaktärer, tråkig dialog och seg handling.
Det som är synd med TWD-zombisarna är att dom är så dåliga så dom kan nästan bara döda riktigt puckade människor, vilket gör att serien måste vara överfylld av just sådana. Synd.
Ungefär som TWD säsong 2 (farmen) alltså, men lär kolla ändå, en apokalyps är trots allt ändå en apokalyps.
Ja även en levande människa har väldigt många dåliga bakterier som kan ge starka infektioner vid bett. Inbillar mig att människorna som blir bitna dör av blodförgiftning.
Alla vill en zombie, men få vill ju dö…
The series premiere attracted 10.1 million total viewers, with 6.3 million in the advertiser-coveted 18- to 49-year-old demographic, both cable television records for a series premiere.
Bra pilot! … Zombisarna verkar ju väldigt hungriga … och samtidigt extremt korkade … hur länge kan de leva utan mat?
Känns som skådespelarna är bättre i orginalet men det kanske tar sig?
Det är ju mindre dokusåpakänsla över sammansättningen i den här än TWD iaf.
Räcker det inte med zombies nu, slutade läsa din senaste bok pga detta.
Man kan aldrig få för mycket zombies!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Stjärnan är dock pundaren Nick, fenomenalt spelad av Frank Dillane. "
Kom på mig själv att tänka precis samma sak i vissa scener av filmen. Tror vi får se honom i större roller framöver.
Klart man kommer att se serien, det är ju trots allt apokalyps som någon sade. Men visst är det synd att man måste blanda in zombies. En "realistisk" apokalyps är det som man verkligen vill se, som senaste versionen av brittiska Survivors, där en brutal influensaepidemi slår ut så mycket människor att samhället kollapsar.
"The Walking Dead har fått kritik för att alla mörkhyade dör, och det verkar som det är det samma i FtWD. Än så länge…"
Är inte den kritiken/klagomålen lika lam som Anita Saarkesian försök att enbart fokusera och förstora upp att kvinnor blir dödade i spel men samtidigt ignorera att "miljarder och åter miljarder" män (och monster och aliens) blir ihjälskjutna och sprängda i spel…