I samband med att slutförvaringen för långtidsarbetslösa, Fas 3, nu ska skrotas och ersättas med något likadant med ett annat namn, som t ex det tidigare aktivitetsgarantin, så höjs röster om att Arbetsförmedlingen borde läggas ner. Det är svårt att säga emot, och ett kraftfullt argument i den debatten är sociologiforskaren Roland Paulsens bok Vi bara lyder (Adlibris 177:- SEK, Adlibris E-bok 175:- SEK, Bokus 159:- SEK, Bokus E-bok 176:- SEK).
“När en arbetslös går till Arbetsförmedlingen är det således inte främst för att erhålla dess tjänster. Det den inskrivne möter på ett arbetsförmedlingskontor är något helt annat: myndighetsutövning.” – Roland Paulsen, Vi bara lyder
Vi bara lyder |
Till priset av i storleksordningen 72 miljarder kronor om året är de enda jobb Arbetsförmedlingen skapar de egna anställda, som i olika problematiserande ordalag analyseras av Paulsen och t ex jämförs med Hitlertysklands Adolf Eichmann eller koncentrationslägervakter. De lydde bara order.
Miligrams kända och ofta misstolkade1. experiment med testdeltagare som beordrades att ge allt starkare elchocker till en annan testdeltagare har i sin helhet lästs och sätts av Paulsen i relation till Arbetsförmedlingens anställda och de olika psykologiska alibiseringar de tillämpar för att utföra sina fullständigt vansinniga arbetsuppgifter.
‘Ahmad tittar roat på mig.
“Enkelt”, säger han. “Vi bara lyder. Så, då var den studien färdig. Nästa!”‘ – Roland Paulsen, Vi bara lyder
Bokens fokus är på de anställda hos Arbetsförmedlingen och är en studie i en kombination av Orwells 1984, Kafkas Processen och Hellers Moment 22.
Samtidigt är det intressant att i boken även läsa fd arbetsmarknadsminister Littorins och den sparkade GD:n för Arbetsfömedlingen Angeles tankar om att splittra upp eller rent av lägga ner Arbetsförmedlingen.
För att summera det så kan själva förmedlingen av jobb helt läggas ner och överlåtas åt den privata sektorn. Arbetsförmedlingen förmedlar helt enkelt extremt få jobb idag och namnet är alltså ett skämt. Sedan kan utbildning och den katastrofalt onödiga coachningen ligga kvar i någon ny myndighet, eller ännu hellre läggas ner och erbjudas de som vill ha den på frivilligt basis. En sista myndighet kan ta hand om långtidsarbetslösa och funktionshindrade via särskilda individuellt anpassade insatser.
För 72 miljarder får vi iaf statistik.
‘Redan i början av nittiotalet hade han visserligen fått känslan att det viktiga i organisationen var “att förmedla statistik”. Han anpassade sig för att även klara av den sortens förmedling – alltid med den övergripandelogiken att det var “för hälsans skull”.’ – Roland Paulsen, Vi bara lyder
Nu kommer Fas 3 förvisso att läggas ner senast i november, men ska istället ersättas med att de drabbade motvilligt ska tvingas tjänstgöra inom vård och omsorg via sk extratjänster. Enbart vård och omsorg ska alltså få gratis slavarbetskraft och inte privata företag, samtidigt som patienterna ska få ovillig personal som tvångsplacerats. Kommer säkert bli jättebra.
Paulsens bok är välskriven, lättläst och med ett flödande språk. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, men i slutändan skakar man bara på huvudet åt detta fullständiga vansinne. Det är inte konstigt att Arbetsförmedlingen är Sveriges minst ansedda myndighet. Det är intressant att läsa om hur de anställda gör för att kunna stå ut med vansinnet, vilket säger väldigt mycket om det mänskliga sinnet. Vi bara lyder. Och om “arbetsförmedlarna” inte lyder blir de själva “kunder” efter att fått sparken, och när man ser helvetet från andra sidan så förblir man hellre lägervakt än fånge. En intressant studie i funktionell dumhet.
Ni hittar boken hos Adlibris för 177:- SEK, Adlibris E-bok för 175:- SEK, Bokus för 159:- SEK, eller Bokus E-bok för 176:- SEK.
1. Även om i princip alla fortsatte till högsta spänningen för elchockerna, så gjorde de det under protester och genom att försöka hitta olika utvägar. Men likväl lydde de order och gav elchockerna, trots att de ansåg att det var fel.
33 kommentarer
Som "kund" hos AF måste man vara aktiv och fundera på hur man skall utnyttja möjligheterna som erbjuds…
De flesta som kommer dit är riktigt illa ute.
I psykisk oblalans då hela ens livssituation står på spel.
En del uppgifter för personalen är av social karaktär…
Alltså inte en jobbsökarverksamhet utan ett stöd i ekonomi för att klara det akuta…
De som är inne rullorna har kanske anpassat sig..
Att lägga ner AF itan att ersätta systemet med en kraftig omläggning av skatterna vore en social katastrof. Att höja grundavdraget till 10 000kr i månaden, minst. Och börja ta ut arbetsgivaravgiften medhälften, efter 10 000kr per månad upp till säg 20 000kr per månad skulle kunna inspirera att fixa sin egen försörjning…. På något sätt. Nu när skatten och arbetsgivaravgiften förlamar introduktionen i nya jobb så måste AF finnas som ekonomiskt smörjmedel…
Redan alliansregeringen lade ju ned fas 3. De döpte om den till "sysselsättningsfasen" och fortsatte precis som vanligt, precis som när Göran Person "tagit ansvar" för tsunamin i Thailand och fortsatte som om ingenting hade hänt. Vad kommer borgerliga MP och sossarna att döpa om samma sak till? Säkert massor av byråkrater och POR-konsulter som Göran Persson från JKL som fundrar över detta just nu. Kanske "Inkluderingsskapandeperioden" eller "koncentrationsgemenskapssammansättningen"? Eller "slutgiltiga upplösningsfasen". Nånting måste de ju döpa om mer av samma som misslyckas till, särskilt nu när det pratas så mycket om att det är viktigt att börja prata om att det är viktigt att prata om samhällsproblemen.
(Arbetsmarknadsministran har förresten tydligen varit mattelärare på gymnasiet! Skolan är bara ett sätt för broilers att försörja sig medan de påbörjar sin politiska karriär. Bland mina egna lärare fanns kommunalt prominenta kommunister, moderater och folkpartister.)
Jag har förresten ett par hundra förslag till nya boktitlar åt författaren i denna nedläggningsserie. I alfabetisk ordning från A som i Alkoholsortimentsnämnden till Ö som i Överklagandenämnden för nämndemannauppdrag.
Så här kom den glömda länken till SCB:s myndighetsregister, som de dock påpekar inte är komplett.
http://www.myndighetsregistret.scb.se/Myndighet.aspx
Well, det mesta av de där 72 miljarderna är ju a-kassestöd, lönebidrag, och övriga pengar som går till individer och företag, inte till arbetsförmedlingens drönare.
Det är dock mer än vad jag trodde som går in i det svarta hålet som kallas för "Arbetsförmedlingens förvaltningskostnader" — det är faktiskt 7,4 miljarder under 2015. Här finns det utan tvekan massor med pengar att spara, jag kan inte tänka mig att arbetsförmedlingen faktiskt lyckas förmedla jobb så pass effektivt att det skulle vara värt 7 miljarder kronor.
Och alla dessa bidrag gör att det är väldigt svårt att hitta ett enklare jobb för de som inte har dessa bidrag.
Många företag är bara ute efter bidragsjobbare antingen för att deras verksamhet är så rutten att de inte har råd att betala en riktig lön eller för att de helt enkelt vill kunna stoppa mer pengar i egen ficka.
Stryk alla bidrag för folk som inte har verkliga handikapp och sänk arbetsgivaravgifterna med 10% enheter rakt av, samt höj grundavdraget till 120.000:- så hade allt löst sig av sig självt.
Försäkringskassan har lika många anställda
AF ska hålla reda på nån 3 – 400-tusen, 28 arbetslösa per anställd inkl. statistik o direktion.
Till AF kom det 28-tusen i månaden.
Hur många anställda har MV på 100-tusen sökande per år.
Så . . . tja kostnaden kanske är rimlig, vad kostar direktionen på LM Ericson
@Mnils, intressanta idéer och jag håller med, men ditt skatteförslag är lite dyrt… Du behöver skaka fram 250-300 miljarder ungefär i sänkta bidrag för att det ska gå runt.
Som både tidigare inskriven arbetslös (2008-2010) samt det senaste året så har lite förändrats från den arbetssökandes perspektiv.
2008 var man tvungen att personligen rapportera till AF varje vecka, med handskrivna lappar med vilka jobb man sökt (som sedan gruppförmedlaren skrev in i systemet), samt sitta igenom värdelösa möten på 1-2½ timme, varje vecka, året om.
Numera är inrapporteringen helt elektronisk per månad, och jag har inget planerat personligt möte resten av året.
Har precis läst boken, det är verkligen väldigt läsvärd!
Det bästa vore ärligt talat att lägga ner hela AF så skyndsamt som möjligt, det är helt orimligt att vi ska betala 72 miljarder för en myndighet som bara övervakar (trakasserar) svåra fall istället för att förmedla jobb.
Vi kommer få lägga en tredjedel av det budgetutrymmet på att stärka upp försäkringskassan och psykiatrin / sociala myndigheter för att de ska ta hand om de svåra fallen istället.
Resten lägger vi på vård / skola / försvar. Och jobbförmedlandet får ske genom privata (ej statligt finansierade) aktörer.
Kicka arbetsförmedlarna och ge dem en medborgarlön på 10.000 kr i månaden. Som skall skattas förstås och som försvinner om de hittar sig heltidsjobb. Vem har sagt att alla måste få medborgarlöner redan från första början?
Var så god, vem hindrar dig från att införa din egen medborgar"lön"? Du får väl skänka bort 10000 kronor i månaden av dina egna pengar till vem du vill. T.ex. för att de inte jobbar, eller för att de jobbar men ändå. Överraska t.ex. en tiggare. Eller snackar du om ANDRA människors pengar!? Hur skulle du få dem att göra det som de inte vill, men som du vill? Med våld kanske?
Medborgarlön, jämfört med ett vettigt grundavdrag, tycks vara omöjligt för svenskar att inse skillnaden…
Att vi i praktiken redan har medborgarlön, – under en massa olika namn…
Och att det inte gäller alla medborgare, för då hade medborgarlönen varit värdelös… Den har bara värde om en ganska stor grupp i samhället inte har tillgång till dessa medel…
Negativ inkomstskatt är ett ganska så intressant och lättadministrerat alternativ till (och nära besläktat med) medborgarlön. Vi skulle spara en massa pengar på ett sånt system, folk skulle bli friskare och leva bättre. De som vill jobba sig till en högre materiell standard och större konsumtionsutrymme för göra det. Folk som inte vill jobba slipper, utan onödiga (kostsamma) krav.
Jag tror att någon form av medborgarlön / basinokmst / negativ skatt tillsammans med en allt högre grad av automatisering är framtiden, dvs antalet tillgängliga arbeten kommer fortsätta att minska eftersom mer kommer automatiseras och då måste vi omvärdera vår syn på arbete. Om det inte finns jobb till ens hälften av befolkningen, kommer vi då envisas med att fortsätta kalla folk för "arbetslösa"?
@Thomas Gunnarson, Den idiotiska idén om att införa medborgarlön skulle alltså kosta 10 000 kr/månad per invånare. Eller 1,200,000,000,000 kr om året. Det är en fjärdedel mer än statsbudgeten. Ingen politiker föreslår ens att nudda statsbudgeten med mer än ett par promillen. Hur glad blir Ingvar Kamprad av att få 10000 kr/månad i statsskattefinansierat bidrag för att göra ingenting?
Att förespråka medborgarlön är detsamma som att inte kunna räkna.
Dessutom ljuger de värsta psykopaterna om att "det är redan så". Att vara ologisk verkar vara ett nödvändigt kriterium för allting de yttrar. Tvärtom föreslår jag att den den knappa procent av offentliga utgifter som idag används till att hjälpa verkligt fattiga människor med BEHOVSPRÖVADE BIDRAG, utökas. Det skulle kunna finansieras genom att man omgående bara avskaffar ett par hundra myndigheter och säger upp hundra tusen högavlönade parasitbyråkrater och avskaffar all beskattning av arbete och företagande. Men staten som idé har ju systematiskt något ideologiskt emot att hjälpa de fattiga. De politiska miljonärerna hjälper bara sig själva. Den som trodde det var annorlunda, är lurad.
Nej, det är skillnad mellan Grundavdrag och Medborgarlön!
För att täcka ett Grundavdrag måste man ha någon inkomst!
Arbetat ihop något!
För att få Medborgarlön räcker det med att existera.
Det är en förtidspension!
Jag har nu en vanlig pension som grundpensionär. Den är mindre än den föreslagna medborgarlönen… Det gör givetvis att jag anpassar mig… Men jag har jobbat sedan jag var 16 år… I Stort sett…
Hade jag haft medborgarlön hade jag kanske vant mig vid att aldrig göra något, för just dessa fina sommardagar kan jag nu njuta av på ett sätt som jag inte kunde förr…
Varför skulle jag jobba om jag finge en medborgarlön…?
Sedan måste man ha klart att våra skatter på låga inkomster inte finns i vår närmaste omvärld.
Därför är vi inte konkurrenskraftiga utan alltså för dyra i vissa yrken…
Det kan aldrig vara bra utan måste ge våldsamma effekter en dag… En dag!
Ni får väl se vad massarbetslösheten gör med vårat samhälle. Den kommer oavsett hur bra världsekonomin går och troligen ännu snabbare om världsekonomin mot all förmodan skulle rusa på som tåget. Ni kan ju försöka svälta bort överflödiga människor, även i Sverige, men om ni tror att det också kommer gå fint så är ni mer än lovligt naiva. Inte är det heller någon lösning att låta folk slita långa dagar för en limpa bara för att man inte vill ge människor den där limpan annat än om de slitar ihjäl sig för den. Ni får knappast ens chans att pröva ett sådant experiment, eftersom folk kommer slita halsarna av er innan ni kommit dit.
Ja, Kapitalist. Vi skall använda skattemyndigheterna för att ta ifrån dig en större eller mindre del av de där pengarna som du kallar dina. Du har säkert inte förtjänat dem genom hederligt arbete, allra minst genom rimligt avlönat arbete. Hade du fått den lön du förtjänade, givet den nytta du gjort för andra människor, så är frågan om du skulle fått någon lön alls. Du gör i alla fall ingen nytta med dina nuvarande förståndslösa utläggningar på nätet.
Jag är frestad att citera Jesu ord om att "Ge till kejsaren vad kejsaren tillhör". Vad gör dig så förbannat säker på att slantarna du har verkligen är dina när du inte gjort något för att förtjäna dem?
# Thomas Gunnarsson
Om att vi i praktiken redan har medborgarlön: Inte alls. För att få pengar att leva på måste du om du är vuxen och arbetslös och vare sig svårt sjuklig eller åldrig antingen gå och tigga hos socialen eller genomlida förnedrande behandlingar på "Arbetsförmedlingen". Det är fjärran från idén om att ge människor frihet att själva bestämma hur de bäst använder sina liv. Det tvingar också upp lönerna när det måste gå att leva på lönen man får. Den som får medborgarlön kan arbeta för en skitlön eller för ingen lön alls, bara för att arbetet behöver utföras.
Haha ja Kuckeliku. Jag tycker du är lite vimsig ibland, men den här tankeställningen är sund tycker jag. Människor tycks ta för givet att när de har pengar (eller något över huvud taget) i sin ägo, så har de någon slags naturrätt till dem. Jag vet, låter farligt nära ett kommunistiskt resonemang. Jag är en av de första som skulle exproprieras och arkebuseras, så det är inte det kag menar. Men om man verkligen funderar över alla penningströmmar och ägoförhållanden, och går lite på djupet, så kan det bli knepigt att komma med bra argument till varför man ska vara den självklara ägaren till tingest A eller B.
# Gunnarsson
Det är svårt att förstå varför en skattesänkning på maximalt 2000 kr/månad för folk som har en halvtidslön skulle vara en riktigt kritisk samhällsfråga. Du talar möjligen bara i eget intresse, som pensionär med vissa inkomster.
# Kapitalist
Om bara saker skall utföras som en person vill betala en annan person för så kommer väldigt få saker utföras. Hur många personer kan betala för meningsfulla insatser exempelvis för att rena en stor sjö som mår dåligt pga utsläpp? De flesta har inte nog med pengar för det och de som är rika nog för att kunna betala för reningen flyttar normalt hellre till en ren sjö än de lägger ut en halv miljard för att rena sjön de bor vid. Kapitalist fattar inte att väldigt många åtaganden är för mastiga för snart sagt alla enskilda människor, även om de är högst önskvärda.
En medborgarlön genomförd för alla torde öka bruttoskattetrycket men minska nettoskattetrycket. Du betalar sannolikt mer i skatt, men får också betydligt mer från staten varje månad. Nettot torde bli positivt för snart sagt alla i ekonomiska termer och än mer i livskvalitetstermer. Alla får bättre liv. Dock måste det vara möjligt att sänka eller ta bort medborgarlönen för människor som tycker att medborgarlönen gör att de kan röka gräs hela dagarna, eller bete sig olämpligt på annat sätt. Medborgarlönen kan bli ett effektivt medel för att få bort dåliga beteenden av olika slag.
Nu är det ju inte så att de personer det är frågan om kommer att tillföra något. Förmodligen är deras bidrag inte heller gratis. I stället får vård, omsorg och andra drabbade utveckla strategier för att se till att dessa personer stör verksamheten så lite som möjligt, och sysselsätta dem med meningslösa uppgifter. Kanske man till och med måste nyanställa speciell personal som arbetsledare för dessa "bidrag".
AF sysslar nu mera helt och hållet med de oanställningsbara. Enligt Agenda i söndags utgjorde dom 70% av de arbetslösa. Dessutom har dom fått i uppgift att ingå i integrationsprojektet. Bland annat skall arbetsförmedlingen ordna bostäder åt nyanlända (det här är sant och har inget med mina rasistiska åsikter att göra).
Att vara emot AF innebär att vara emot handikappade, psykiskt sjuka och invandrare.
Jag håller med. AF:s byråkrater gör nog så gott de kan i kampen mot regeringen och massmedia. Klarar man inte av att hitta ett jobb, så klarar man förmodligen inte av att utföra det jobbet heller. AF fokuserar på de hopplösa och hjälper emellanåt någon av dem till en bättre tillvaro. Avkastningen på investerat kapital är fruktansvärd, men nu är det ju inte vinst (förutsättningen för mänsklig överlevnad) som är målet, utan spökstatistiken om "sysselsättning". De lyder bara order. Hur skulle det se ut ifall enskilda myndigheter gjorde revolution mot staten och införde sina egna lagar? Då skulle de ju bli som bolag och anpassa sig efter verkligt utbud och efterfrågan.
Javisst…
Skall man tvingas byta jobb till något som man aldrig gjort tidigare och arbetsgivaren skall betala "normal" lön på säga 100kr i timman…
Så måste arbetsgivaren plocka fram ytterligare drygt 30kr i arbetsgivaravgift…
Så den anställde, som inte kan sitt jobb, måste trots detta producera för drygt 130kr i timman, trots att han troligen inte producerar för mer än 25 kr ( i bästa fall) per timma… Vilken arbetsgivare klarar den socialhjälpen? Det tar ett tag för en ovan att lära sig ett jobb som kanske skall producera för 300 kr i timman….
Arbetsförnedringen kommer aldrig bli ett alternativ för mig personligen. Jag ser massor av andra utvägar som går före. Byta bransch, ta "skitjobb", svartjobb, flytta utomlands, bankrån, självmord osv…
Kan för övrigt verkligen rekommendera boken "Den andra maskinåldern" (Erik Brynjolfsson, Andrew McAfee) som komplement till "Vi bara lyder", om man vill fördjupa sig i varför arbetsförmedlingen kommer bli ännu mer meningslös år för år.
Hade de gett fan i att anvisa kreti och pleti att söka jobb de inte har kvalifikation så hade kanske företag varit mer benägna att annonsera om lediga tjänster hos AF och då hade man som arbetssökande kanske inkluderat AF bland de källor man använder när man söker jobb. Då hade de kanske gjort mer skäl för sitt namn (och faktiskt förmedlat kontakter mellan arbetssökande och arbetsgivare).
Nu verkar det bara vara en inrättning för att administrera a-kassan, och mobba de arbetslösa lite.
Den viktigaste funktionen hos AF är kanske deras hemsida med lediga jobb, låt oss kalla den för en självservicefunktion på samma sätt som en banks hemsida gör att man slipper fysiskt besöka lokalerna.
Då inställer sig frågan: Varför är den så dålig? Varför är den så svårnavigerad? Var är sökfunktionen så oerhört kass. Till och med när man vet exakt vilket yrke man letar efter så är det svårt att hitta fram till under vilken/vilka rubriker AF har sorterat lediga tjänster inom detta område.
Jag brukade prenumerera på lediga tjänster inom mitt område bara för att hålla koll på hur arbetsmarknaden såg ut på riksnivå. Typ en gång i halvåret upphörde prenumerationen därför att någon utvecklingsgrupp hade gjort om någon aspekt av sajten. Nu verkar det inte gå att göra överhuvudtaget, fast som sagt, det är inte lätt att ens hitta den rubrik man letar efter.
Värt en egen bloggpost kanske: Hur skulle AF:s hemsida slash sidan med lediga tjänster kunna göras bättre?
Som sagt, de sköter inte den "uppgiften" speciellt väl. Som tur är finns det andra aktörer som sköter den bättre (vissa andra sköter den rätt illa också ur min synvinkel), och som tur är är du fri att välja vilken du vill använda (och som arbetssökande kan du glädjas(?) åt att de inte får ta betalt av dig).
Kanske borde AF fokusera helt på att förmedla pengar och lägga ner arbetsdelen i förmedlingen, man borde då kunna kapa lite av sina drygt 7 miljarder i kostnader…. Men att prata om 72 miljarder känns onödigt