Lånetorsken längst ner på gatan har haft familjeråd. Av fem i familjen dök bara tre upp, och bestämde att man inte ska betala skulderna till grannarna. En av de tre familjemedlemmar ville betala. Vad övriga två vill är okänt. Nu framför familjen krav till grannarna att 30% av skulderna ska efterskänkas och att resten ska börja betalas på om tidigast 20 år.
Valdeltagandet i den grekiska folkomröstningen var 62.5% och av dessa röstade 61.31% emot att acceptera IMF:s krav för att bistå den grekiska ekonomin. Kort sagt gick 38.3% av grekerna och röstade mot kraven för räddningspaketets genomförande.
Dagschart EURUSD |
Bloomberg rapporterar att premiärminister Tsirpas kallar 38% av grekernas stöd för detta för “en stor seger” (eng great victory). Han kommer nu rimligen kräva eftergifter i enlighet med det som sades till Bloomberg i fredags, dvs 30% av skulderna ska avskrivas och resten ska först börja betalas på om 20 år.
Marknadsreaktionerna än så länge är exempelvis att den amerikanska S&P 500-terminen pekar nedåt med en indikerad initialt börsnedgång på 1.5%. I Asien går Nikkei ner 1.58% och Hang Seng faller 2.97%. Mer västerländska All Ordinaries i Australien faller 1.23%, men det är som sagt tvärs över jordklotet. Det är dock svårt att tro på en positiv börs idag.
Guldpriset i SEK per gram.
Källa: Bullionstar Återpublicerad med tillstånd |
Euron faller mot dollarn, men nedgången är inte dramatisk med -0.7%. Euron har rört sig mer än så mot dollarn förr. och en långsiktigt nedåtgående trend kan inte sägas ha påbörjats än, efter vårens återhämtning för euron. För att förra dippen i maj ska överträffas, och man därmed återigen kan tala om en fallande trend för euron ska valutaparet EURUSD ner ytterligare drygt 2%. Vilket förstås inte är omöjligt.
Guldpriset i SEK per gram.
Källa: Bullionstar Återpublicerad med tillstånd |
Guldpriset i SEK per gram stiger 0.55% till 319:48. Initialt steg priset för guld i dollar mätt, men har nu fallit tillbaka marginellt från i fredags. Man kan tolka detta som att marknaden inte ser några spridningseffekter i form av finanskris, utan att det finansiella systemet kommer förbli intakt. Detta i kontrast mot den akuta finanskrisen 2008 och dess konsekvenser på guldpriset. Skuldkrisen slår istället annorlunda och därmed får vi ingen dramatisk utveckling för guldpriset i det här läget.
Nu återstår fortsatt osäkerhet och fortsatta förhandlingar från grekisk sida. Även om reaktionen kommer vara negativ, så är detta egentligen inget nytt, utan samma visa som spelats upp hela tiden sedan skuldkrisen kom in på banan 2010.
Naturligtvis måste Grekland ha nedskrivningar av skulder för att klara sig. Det måste ske på ett eller annat sätt. Konflikten handlar om huruvida man ska få money for nothing (and the chicks for free), eller om man faktiskt behöver ta ytterligare ansvar än man redan gjort i form av åtstramningar.
73 kommentarer
Man bör ju komma ihåg att de redan fått en nedskrivning 2012 med 70% av allt som hölls privat (gick från om jag minns rätt ca 180 miljarder euro till 110 miljarder i skuld) Inte tog de den chansen, varför skulle de ta nästa?
Och självklart beror allt på vita män som äter kött och flyger från Bromma.
Den svenska arvsynden…
Fast jag förstår delvis gemene greks reaktion. Detta är en skuldbubbla som byggt upp av finansinstitut och tidigare regeringar. Visserligen är grekerna betalningsmoral låg när det gäller skatter, men som sagt, många av de vanliga grekerna känner nog sig inte så inblandade i uppkomsten av dagens problem…
Dessutom verkar också trojkan (även om man inte säger det rakt ut) vara livrädda för eurons fortsatta existens vid en grexit, annars hade man väl inte lagt sig på rygg så här flera ggr? Även långivarna har väl snart fått in sina skulder med moms i bara räntorna grekerna betalt?
Ja, du har en poäng där, hur mycket som grekerna betalat tillbaka. Tyvärr kanske det täcks med nya lån. På sätt och vis blir frågan lite "är befolkningen ansvarig för sina politikers (korkade?) beslut?" Och vem ska ansvara för det annars?
Problemet är att grekerna är ovilliga att gör de tuffa besparingarna som krävs. Man har levt över sina tillgångar i årtionden och fejkade sitt budgetunderskott när de blev EU-medlemmar. Och de är de vanliga grekerna som har levt alldeles för frikostigt med bl a pensionsvillkor och skatter som varit för frikostiga. Det är inte bara "de rika" som skott sig och som det brukar låta att det är bara de som ska betala Greklands skuld. Några få % av alla kan inte betala av Greklands skuld. Det måste alla göra.
Det var samma diskussion i Sverige när det bekom sig. Då vänstern menade av bara de rika skulle betala Sveriges underskott. Lika fel här då som i Grekland nu
Nils Nilsson: jodå, jag är sympatisk även med din åsikt och dom statsanställda har definitivt haft gynsamma villkor. Men det är fortfarande så att en stor del av befolkningen inte varit delaktiga i denna korruption. Privatanställda har väl i bästa fall gjort sig skyldig till dålig skattemoral, men den är väl delvis förståelig om man ser till all korruption och frikostiga anställningsvillkor.
Sedan kan jag också tycka att man redan från början gjort fel när man på kort tid dubblar skulden. Ungefär som att lyxfällan skulle ordinera finaxkort och mer krediter åt sina offer.
Men visst, det är ingen lätt balansgång, och det ska kosta att ställa till det…
Nils Nilsson, du har problemet också på din egen
hemmaplan, svenskarna är en av de mest skuldsatta folken i världen. Så gnäll inte på grekerna.
Privata skulder är lite av en annan grej faktiskt.
Wikstrom: Det är en helt annan fråga som inte är aktuell just nu. Men jag håller med. Jag har under flera år med många andra här menat att skuldbubblan i Sverige är förkastlig. Tycker att politiker varit allt för slapphänta och inte våga röra ränteavdrag och amorteringskrav. Kommer att brisera och konsekvenserna kommer inte bli bra. Kanske en början i och med denna kris?
Jo no Nils och Ben, i det lilla syns det stora. Ett folk som inte vill, och anser sig måsta, betala av på sina lån kan jämföraras med Greklands situation idag. Svenska folket är överskulsatta men anser sig inte behöva amortera av på sina skulder och bankerna är heller inte pigga på att de skall göra det. Hellre en skuld i evigheter med löpande ränta än en avamortering på skiten.
Får väl se hur resten av EU reagerar politiskt. Kanske mötet imorgon är en sorts sista chans för att komma överens innan Grekland tvingas ut ur euron? Risken är väl att skulderna fortsätter öka om Grekland inte får nedskrivningar och lämnar Euron? Tror mycket beror på varifrån Grekland handlar. Om resten av EU är den huvudsakliga handelspartnern är ett utträde mer kostsamt kanske – och därav pratet om parallell valuta?
Grekland KAN inte tvingas ut ur euron. Enda sättet att lämna denna "oåterkalleliga" valuta är genom ett enhälligt beslut där alla ingående länder, inklusive grekerna själva, måste rösta ja. De kommer alltså bara att lämna euron om de själva vill. Och åtminstone hos folket är stödet för ett fortsatt euromedlemskap massivt. Så det mest troliga scenariot är att de går statsbankrutt men ändå stannar i euron.
Jag tror att du blandar ihop EU och EMU Börjesson. Det massiva grekiska stödet är för fortsatt EU medlemskap, inte för EMU, om jag förstått det rätt.
Det borde alltså vara möjligt för dem att lämna EMU men stanna kvar i EU (vi är ju trots allt fler länder som är med i EU men inte EMU), även om allt detta så klart saknar motstycke.
Jag får rätta mig själv.
Efter att ha googlat lite så verkar det faktiskt som om även EMU medlemskapet har fortsatt folkligt stöd i Grekland.
Det är många som bär ett ansvar för situationen som uppstått.
De korrupta grekiska regeringarna borde inte ha lånat och lånat till konsumtion.
Utlånarna borde ha kontrollerat betalningsförmågan.
Grekiska folket har ett ansvar för vilka regeringar de valt, och ett moraliskt ansvar för den konsumtion som skett.
EUs regeringar har ett ansvar för den politik som man bedrivit.
Du och jag har ett ansvar för de politiker vi valt, som låtit detta ske.
Att bara säga "grekerna ska betala" är lite för enögt, även om jag förstår den situation av moral hazard som föreligger.
Ansvaret för själva situationen går antagligen långt tillbaka i tiden, mycket längre än de politiker som nu är valda så klart.
Däremot så gick ju Syriza till val på i stort sett det här, att förhandla ner skulderna och t ex knyta dem till olika sociala och ekonomiska variabler.
Så det är ju dubbelbekräftat att det är denna vägen det grekiska folket vill gå. Det som händer framöver kan man således säga är väl förankrat hos folkviljan, antar jag.
Det kanske kan bli en precedent för framtida omröstningar det här. Om det är bra eller dåligt är väl svårt att säga. Under här fallet kanske det behövdes för att den grekiska regeringen skulle vara säker och kanske även ett sätt att få med högern. Risken är att det är lite "trollmatning" i form av mer populism och mer högernationalistiska vindar.
Vet inte, det framstår å ena sidan som hemskt onödigt eftersom Syriza hade exakt detta i sitt valprogram, det s k 40-punktsprogrammet. Och så hamnar de i regering (visserligen tillsammans med några högerpopulister) och då är det väl bara att köra?
Å andra sidan kan man ju tycka det är en stor och blocköverskridande fråga etc osv.
När ECB för knapp 10 år sedan uttryckte vid en konferens att ett Euroland kan inte göra konkurs utan kommer att få obegränsat stöd av resten av Europa så valde Grekland att tolka det som att det var obegränsat stöd utan villkor. Allt enligt devisen, går det så går det. Allmänt vanligt hos främst unga män från medelhavsländerna (ja, en generalisering, men den stämmer ganska bra). Nu står man där och borgenären vill ha sina pengar tillbaks. Vad gör man ? Skriker att det är inte deras fel och vill komma runt det hela. Nej, låt dem stå sitt kast och lära av sina misstag. Det är den enda vägen framåt.
Källa plz.
Lånetorsken längst ner på gatan har haft familjeråd. Av fem i familjen dök bara tre upp, och bestämde att man inte ska betala skulderna till grannarna.
Statspapper är inte som ett kreditkort, familjens budget, eller en inteckning, oavsett hur många folkliga analogier politiker gör. Statsskuld är mer olycksbådande. När en stat lånar pengar, blir befolkningen skyldig till återbetalning. Medborgarna åtnjuter inte vanliga avtalsskydd som att; granska villkoren, välja hur mycket som ska lånas, besluta om vad man ska spendera pengar på, eller ens enas om betalningsprogram. Men av någon konstig anledning är alla dessa val något som görs på valdagen. Men jag skulle satsa på att om du frågade 100 personer om hur man spenderar bara 1000 kr så skulle du få minst nittionio olika svar. Problemet blir värre, inte bättre, när du har 300 miljoner människor och 10000000000000 kr i skuld på bordet. I slutändan finns det ett incitament i att vältra över ansvaret; nästa generation kan lista ut det. Men vem i slutändan kommer att tvingas betala notan? Skuld utslagen demografiskt är olyckligt, eftersom de flesta kommer att tvingas betala orimliga skatter utan yttre tecknen på social välfärd, vilket gör räntebetalningar till ren generositet eller snarare stöld.
Om greken är en "lånetorsk" är då tysken en krigsförbrytare i och med Tysklands krigsskadestånd? En oändligt liten minoritet av befolkningen skulle kunna påminna sig om kriget, och en ännu mindre delmängd – nu levande – var ens tillnärmelsevis ansvarig. Men poängen illustreras tydligt: statsskulden är oärlig.
Naturligtvis måste Grekland ha nedskrivningar av skulder för att klara sig.
Nu låter det så? När jag har föreslagit liknande lösning för att få ner hushållsskulderna i Sverige vid en framtida kris – så har jag varit havererad bolånetorsk som sett till min egennytta. Hur som helst; kommer greker få lära, att IMF (som många av världens centralbanker) inte accepterar utebliven betalning; det har aldrig och kommer aldrig. På samma sätt som Don Corleone inte skulle acceptera utebliven betalning.
Yanis Varoufakis avgår: http://www.svt.se/nyheter/live/direktrapportering-folkomrostning-i-grekland
Det ser ut som att kaffet kommer bli billigare för greklandssemestrare framöver.
Knappast eftersom det är en importerad vara.
Ouzon däremot… 😉
En kopp kaffe på torget är som nästan alla andra turistvaror en tjänsteprodukt. En kopp kaffe innehåller väl sisådär en femtio öre kolonialvara betalad i hårdvaluta. Sedan tillkommer vatten, energi och en servitörs vänliga omtänksamhet.
Örnkoll jag utgår från att det går att få lite rabatt på de 50 örena om restaurangen köper mer kaffe än du och jag. Men ditt påpekande om vad lite de flesta turistvaror kostar för den som säljer produkter är viktigt. Ibland talas och skrivs lite föraktfullt om den svenska turistindustrin och jämförs med massa papper och stål men utan att kolla siffrorna gissar jag att turismen drar in mer pengar än export av massa och kanske papper.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Örnkoll
Det har du såklart rätt i.
Fast Ouzon kanske blir ännu billigare 🙂
EU kommer gå Grekland till mötes, de sitter nämligen med alla trumf kvar på handen. Ryssland, Kina, Nato, flyktingströmmarna och piigs.
Liknelsen med en familj håller inte. En familj är en frivillig anarkistisk sammanslutning. Staten är någonting som någon har hittat på, oklart vem och oklart vad det har med mig eller dig att göra. Man tecknar inte ett avtal med "en familj", banken vill nog ha en eller flera individer som motpart. SBAB:s Tor Borg säger förresten att bara 1% av nya svenska bolån är bundna 5 år eller längre, så optimismen flödar, ladorna är fulla och det kan bara bli bättre, anser 99% av husköparna i handling.
Rekommenderar en grundlig genomläsning av Fukuyamas "Origins of political order", första bandet, för en genomgång av de oklarheter du räknar upp.
Självklart borde Grekland gå i konkurs och långivarna ta smällen! De kan inte betala som det ser ut idag. Att skattesytemet och moralen är låg är kanske förkastligt men inte desto mindre sant och svårt att ändra på.
Detta är samma problematik som med uppblåsta finansinstitut som har lyckats märkas med "too big to fail".
Som långivare tar man ränta på utlånade pengar mot den risk som det innebär. I ett fungerande system skulle banker inte backas upp av stater och stater skulle inte kunna ta lån utan att specifiera mot vilken säkerhet de tar lånen.
Räntorna skulle då bli marknadsmässiga. Om vi vill att folk och länder ska kunna gå upprätt även efter ett snedtramp (och inte bli till last för alla andra) måste skulden vara raderad när säkerheten lämnats in. Det ska vara upp till långivaren att bedöma om den vill riskera sina pengar och i hur stor grad.
Lånetorsken längst ner på gatan tog lån på huset, på samma sätt borde låneinstituten ge lån med tex statliga företag i säkerhet – inte som idag – hela landet och dess framtida skattebas.
Chefen för skatteverket i Grekland får inte utse sina underordnade. Störst energi från skatteverket läggs på att kontrollera att alla papper är i ordning hos transportbilar. Tydligen också många som tar mutor på skatteverket,
Borde inte vara helt omöjligt att ändra i rätt riktning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I Sverige så blir den som gör en katastrofalt dålig affär på hus, eller startar ett företag som inte fungerar – skyldig banken eller staten pengar för resten av livet – mer eller mindre. Här finns inte tal om förlåta och gå vidare. Varför skall det vara annorlnda för ett land som racar på ?
Enligt mitt tyckande och tänkande så skall man även bli av med sina privata skulder när man lämnat lånets säkerhet.
Det för över ansvaret för utlåning till den normalt starkare parten – långivaren, samt ger den torskade låntagaren chansen att starta från ruta ett.
Ingen tjänar på att konkursade låntagare krävs på betalningar de inte klarar av, oavsett om oförmågan beror på lättja, idioti eller bara otur.
Av den anledningen behövde inte Tyskland betala några gigantiska krigsskadestånd efter senaste krigsrundan, vinnarna ville hellre se ett Tyskland som kunde repa sig och stå starkt på egna ben.
Man har möjlighet att få skuldsanering
Sannolikheten för att Grekland nu skulle börja genomföra sådana reformer som landet behöver är noll.
Inte en endaste gång under de senaste fem månaderna har det synts en enda replik från regeringshåll beträffande reformer utav statsapparaten, tvärtom har regeringen i Athen satsat på mer utav det gamla och rivit upp några av de få reformer som tidigare regeringar genomfört.
Att ingenting hänt under våren i förhandlingarna är inte så konstigt. Grekerna har medvetet förhalat genom att fokusera på procedurfrågor och debattera mindre detaljer ad nauseam istället för att ta tag i de stora frågorna först och försöka komma överrens.
Den avgående grekiska finansministern är professor i Game Theory så det är ett rationellt beteende för honom att tvinga fram ett avgörande i sista sekunden. Grekerna utgår från att EU aldrig kommer låta Grekland krasha eftersom det vore ett politiskt nederlag för EU, alltså har Grekland ett trumfkort och kan göra lite som dom vill.
Om dom har rätt eller inte kommer vi se de kommande veckorna.
Demokrat är inte lätt.
Grekerna skyller på tidigare politiker vilket kan vara relevant.
Men de har varit folkvalda.
Nu är det vänstern som styr. Men de kan inte trolla fram både pengar och jobb. Nu vill de ha pengar för att kunna skapa jobb, inte betala skulder. Svårt läge.
I lyxfällan så brukar långivarna gå med på skuldsanering när de fått jobb.
Jag gissar fortfarande att Grekiska regimen ger ut IOUs i stället för lön. Då slipper de Tyska villkor!
Znark… Greece will be just fine! Black Peter is in another hand…
om bara guldfiskminnet kan övervinnas så är ju Grekland ganska rutinerade i att vara bankrutta…
http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/greece-been-there-done-that.html
är således nu 54 av 214 är nu… rätt imponerande faktiskt… å andra sidan ganska märkligt att folket inte fått nog av existensminimum och röstat fram en mer ljustålig regim…
Låt 400 miljoner EU-medborgare folkomrösta om de vill skriva ned sina lån (hus, bil, etc ) med 50% och låta USA och Kina stå för kalaset ! Det kommer att bli en succe för att en majoritet som orkar gå till omröstningen kommer att rösta för det vansinniga förslaget.
Tror den största risken här är att man hanterar detta som något större än det egentligen är – ett mycket litet problem i den internationella ekonomins historia.
För sjuttio år sen stod ett annat europeiskt land på ruinens brant. Och då menar jag ruinen bokstavligen.
Och det var "dess folk som var orsak till allt detta”. Har de betalat tillbaks sina skulder efter det? Skulle inte tro det. Och det i jämförelse gigantiska ekonomiska problemet klarade världen av att hantera.
Det är nog dags att absorbera även detta minimala problemet innan man skapar ett problem som är större än siffror i ett budgetark – nämligen ett mänskligt problem.
Alla som är lite insatta vet hur filmen slutar. Först lite politiskt käbbel inför kamerorna, för att visa att "man gör något".
För det är precis som folk ovan redan kommenterat "någon skall betala, bankerna släpper aldrig sina skulder", samt "det är för mycket på spel NATO, Ryssland, Kina, Eurosamarbetet". Summa summarum så blir det ett "politiskt beslut" där svenska, tyska, finska mfl skattebetalare får gå in och betala kalaset. Utbetalningen från Sverige till ECB är fö redan gjord på 100mdr, där vi nu ligger och betalar 3% till riksgälden/år vilket belastar vår statsbudget. Reinfeldt menade att lånet var ett lån som skulle betalas tillbaka och räntan marknadsmässig (ECB ger oss 0,1% i ränta).
Samtidigt vill man=(de som verkligen har makten) nog behålla skulden då våra banksters tjänar 10-tals miljarder varje år bara på Greklands skuld, så jag förutspår att lösningen blir att Euroland (vi skattebetalare), "hjälper" Grekland genom att betala deras räntor (inte skriva av skulden) säg kommande 10åren så att "dom får en möjlighet att komma på benen".
Kom ihåg vart ni läst detta först.
Eftersom det verkar vara dåligt med ekonomer på denna site vill jag bidra med lite förnuftig verklighet från den finansiella världen. Men en värld betraktad utanför mainstream-ekonomers följa-john mönster och utanför bankvärldens egocentriska frontrunning-system(från nytto-funktion till vinst-maximerare).
Vänligen ta del av följande länk skriven av en integritetsstark ekonom som kanske en del av er hört talas om:
Steve Randy Waldman, (h/t Angry Bear)
http://www.interfluidity.com/v2/5965.html
ps! Jag säger som många andra. Detta är precis min åsikt sedan "det begav sig". Bara det att jag är inte tillräckligt bra på att formulera det som Randy ds!
För övrigt finns det säkert en hel del att fundera över när det gäller valet. Det var ungdomar som röstade för deras framtid utan bojor. För att rösta tvingades alla studenter m.fl att åka hem till sin mantalskrivningsort för att rösta. Det gick bara att rösta hemma. Men ok, att poströsta kräver längre förberedelsetid. Jag tror att det låga valdeltagandet i sig beror på den allmänna trenden i väst. Säg normalt 70-75% i Grekland? Isf låter inte 60% helt galet mht till kravet att rösta på hemorten? Jag tror inte att de jämna opinionssiffrorna har med det låga valdeltagandet att göra.
LÄS LÄNKEN!
(Mycket krångel idag, ber om ursäkt om det här kommer två gånger)
Tack för länk, såg den från eurotrib.
På ett sätt är Euron felkonstruerad på samma sätt som Sveriges bidragssystem: det bygger på att alla är snälla.
Det är mycket som fattas jämfört med ett mer fungerande system, US Dollar: http://www.frbsf.org/economic-research/publications/economic-letter/2013/december/taxes-transfers-redistribution-us-federal-government-states/
(För den som till äventyrs längtar tillbaka till en guldmyntfot, ber vi att få påminna om att det är vad euron är:
http://www.businessinsider.com/the-euro-is-the-gold-standard-2012-3)
Visst är euron ett guldmyntfots-system. Men EU-eliten vet att utnyttja varje större kris till att smyg-federalisera EU genom en slags utpressning av medborgarna. Då får man som man vill till slut, ett Europa i händerna på en ny elitistisk halvt ovald statsmakt utan nationella parlament. Den stora krisen kommer med övriga PIIGS nästa år tror jag. Den kommer när statslåneräntorna drar iväg igen för flera överskuldsatta länder.
ps! Jag är inte emot EU rent principiellt. Problemet är att EU fortsätter att utvecklas på ett odemokratiskt sätt. Skuldkrisens hantering är svar nog. Europa´s interna solidaritet verkar som bortblåst. Jag ser det som att dess sanna ansikte visar sig. Tyvärr.
Inte otänkbart att NATO/USA tillsammans med den grekiska oligarkin och EU-eliten gör en statskupp i Grekland mht ryss-rädslan om Grekland går ur. I Italien gick det lätt via ECB/Goldman S. Grekland är mindre men ett större hot geopolitiskt med en vänsterradikal regering.
Ja, det EU skulle skapa/förhindra åstadkoms väl av kol- och stålunionen plus den gemensamma jordbrukspolitiken: förhindra att Frankrike och Tyskland börjar slåss igen, och se till att ingen svälter på grund av att för lite mat odlas.
Så mycket mer har inte överstatligheten och maktkoncentrationen gett "mannen på gatan".
Jo, lägre mobilkostnader, kanske.
Guldmyntfot är ekonomisk dårskap.
Merkel är den nya guldstandarden och Europa är värdens sämsta ekonomi nu om vi bortser från u-länder.
Dom som tror på guldstandard tro på tomten.
Jag förstår inte varför du jämför med Sveriges bidragssystem? Om vi hade haft en politisk union hade det liknat det du säger. Systemfelet i EMU bygger på en styrränta utan(LoLR), en valuta samt 19 övriga valutor, dvs enskilda statsskulder.
Utveckla gärna om jag missförstått!
Guldstandard är fantasier men en rolig sak man kan göra är att en centralbank trycker upp pengar och köper guld.
Riksbanken kunde trycka upp 30 miljarder och köpa guld för pengarna.
Riksbankspengarna backas upp till 100% av rent guld.
Riksbanken ökar bara balansräkningen.
30 miljarder skulle spridas ut i vår ekonomi som en stimulans, BLT får inte ett öre för det är inte bankerna som får pengarna.
Med noll inflation så kan man göra så, men banker vill vara ensamma om att trycka pengar därför gör riksbanken inte så.
Ja Kristian, nu är Frankrike och Tyskland igen(sedan ganska lång tid faktiskt) på väg mot kollisions-kurs. Tyskland rädda för hyperinflation och Frankrike rädda för tysk politik hindrar dem att fortsätta slösa i sitt champagne-socialistiska leverne.
@Kristian 17:17,
Ok jag insåg inte att du jämförde tyska och franska bankers "snällhet" att låna ut för mycket pengar till ett land(Grekland) som inte förtjänat det med vårt bidragssystem. Jag tänkte på ett skattebidragssystem i en politisk transfereringsunion.
Som sagt; Nu har OMX30 korrigerat sitt försprång sedan oktober förra året. 10% ner väntas på både SP och OMX.
Därefter hoppas jag på ett grymt köpläge. Men det beror på tidsfaktorn och mönsterutvecklingen. Även om Grekland blir kvar i euron…vilket jag tror blir fallet fram till på senhösten! Det blir ett förbannat förhandlande framöver eftersom greksidan nu har övertaget. Trojkan lär inte vilja se början till slutet på EMU och i ett längre perspektiv EU i nuvarande form: Deras jobb och ultra-karriärer blir luft.
Glöm inte att även EU-maffian tar semester i augusti. I september/oktober avgörs striden tror jag och tills dess gäller börsoro. Ner i juli, upp i augusti och sedan??
Någon nödlag kommer man nog inte att hinna med före deras semester. Som tur är slipper vi se vindflöjeln MA delta i detta spektakel.
Så länge sparpolitiken drivs så går ekonomin dåligt börsen tar stryk.
Överger dom sparpolitiken så är det köpläge på börsen.
Vad tänker ECB göra?
Nuvarande penningpolitik leder bara till en depression i EU.
Deflation då måste man göra QE och om det inte räcker så måste man trycka pengar.
Grekerna kan betala sina skulder.
Grekiska staten trycker upp nya pengar drachme betalar ut löner med dom nya pengarna, då får dom euro över som dom kan betala sin skuld med.
En ny valuta blir parallell med euron.
Varför får inte grekerna trycka pengar?
Tyskarna får sin pengar och grekerna får en valuta som är deras egna.
Grekland måste gå ur snarast. Det sade jag redan 2010 om inte tidigare. En parallell valuta är en tillfällig lösning att anta(Se Californien IOU´s t.ex). Jag skulle däremot gå ur och devalvera en drachma. Dvs ersätta euron direkt i sina elektroniska system, typ 2 på 1 euro. Alla skulder ställs in.
Låt grekerna trycka drachme kursen sätts en drachme = en euro
Grekiska staten trycker drachme betalar ut löner med drachme
Jag håller med om saker du säger men detta kan lösa en del.
"En parallell valuta är en tillfällig lösning"
kan fungera under en längre tid dollar används parallellt med en inhemsk valuta i många länder.
Staten får euro över när dom trycker drachme då ersätts en del av euron med drachme tyskarna får sina pengar.
rttck
Tänk om grekerna gör som Positive Money vill, trycker statligt utgivna pengar.
Jag tror att bankerna är rädda för en sån lösning tänk om Greklands ekonomin förbättrades.
http://positivemoney.org/
@ekva: Jag tror inte på en penning- och kapitalmarknad där staten tar hand om penningmängden. Monetär bas är en sak men att förstå hur en marknad fungerar är skapa en stor felallokering av kapital. Felallokering betyder här också för mycket eller för lite samt vid felaktiga tillfällen. Detta klarar en marknad bäst. Problemet är de felaktigt (o)reglerade bankerna och deras drivkrafter. Euron´s konstruktion innebar en förstärkning av detta. Du vet min ståndpunkt. Det kommer alltid fram en massa obskyra idéer när det blir finansbubblor samtidigt med större efterfråge-problem i världen.
MMT däremot har klokare tankar. Men principiellt håller jag med dig om att sedelpressen behövs ibland. QE har däremot inte fungerat varken i USA eller i Europa. Euron är dömd.
@ekva; En parallell valuta måste upphöra så fort som möjligt. Annars riskeras som i Latin-Amerika där den feodala eliten alltid slår sönder(inflaterar) den egna valutan. Grekland kan bli detsamma pga landets stora korruption som likt Ryssland sitter i väggarna i maktens olika hus.
2 drachma mot 1 euro kan vid spridningseffekter(nästa land med vänster-regering) inom euro-systemet komma att stärkas mot euron. Euron är dödsdömd och kommer att falla ner mot introduktions-kursen 0,8 dollar. En ny drachma som efter ett tag börjar stärkas, eller ivf inte sjunka mer, kommer att ge nytt förtroende till grekiskt kapital från omvärlden. Erfarenheter visar att alla devalverade länder kommer tillbaka snabbare. USA bröt guldmyntfoten 1933 och dollarmyntfoten 1971. Storbritannien bröt med guldmyntfoten också de 2 ggr om jag inte minns fel. Sedan kan man räkna upp alla mindre otaliga länder. Alla valuta-peggar går åt helvete av samma skäl som alltid. Även lika barn kan inte leka tillsammans hur länge som helst. Olika barn? Glöm det!
rttck Nu behövs en sedelpress eller så går ekonomin sakta under.
Banker trycker inga pengar i kriser därför blir kriser ibland till en depression.
I högkonjunkturer trycker dom för mycket pengar.
Banker måste styras bättre, reporäntan fungerar bara som styrmedel om ekonomin är i balans.
Historiskt så bestämde en del riksbanker direkt hur mycket pengar banker skulle låna ut ( hur mycket pengar som skulle skapas)
Det kan vi återinföra, det kan vara en lösning.
Man kan göra en kompromiss.
Inflation förstör pengarna och det enda som löser det problemet är mer nya pengar.
2% inflation då måste man trycka upp nya pengar som motsvarar 2% av penningmängden, det kunde riksbanken göra och ge pengarna till staten, det blir en skatt som moms.
Banker trycker upp ex 4% i högkonjunkturer och 0% i lågkonjunkturer depressioner.
Banker skapar konjunktursvängningar med deras ojämna kreditgivning.
Repräntan kan inte på ett relevant sätt styra kreditgivningen det visar vår historia.
Nu behövs nya pengar som en stimulans men vem ska låna pengarna? Pengarna skapas när folk lånar, Ett system där banker skapar pengar genom kreditgivningen fungerar inte i kriser.
RB köper upp statspapper men vem ska låna pengarna som bankerna blir sittande på?
Det påverkar bara valutan det löser inte krisen.
Kan den neoklassiska skolan inte reformera sig då blir det en kris en dag där banker förstatligas och då är det slut med finansmarknaden.
Du vill ha ordning på bankerna det är bra men det behövs även reformer som gör att pengar skapas efter ekonomins behov av pengar.
rttck
Politikerna ska inte ha makten över sedelpressen dålig moral kan förstöra alt.
Banker ska inte ha makten över sedelpressen dålig moral kan förstöra alt.
Det måste finnas en myndighet som en riksbank som helt på egen hand bestämmer hur mycket pengar som ska tillverkas.
Bankernas sedelpress öste ut pengar på dåliga bolån i USA.
Dom är värre på att förstöra än vad våra politiker om vi bortser från grekiska politiker.
@ekva;
Det går att reglera bankernas sedelpress via en riktig kapitaltäckning samt inte minst se till att deras nya instrument, t.ex cdo i bostäder(subprime), inte får samma riskvärdering som bostäder. Häri låg ett gravt fel av BIS och SEC etc som medverkade/skapade bostadsbubblan i USA. Man kunde sälja ut lånen via dåliga riskkrav.
rttck
Det fungerar bara i goda tider, en kris som nu då skapas inte pengar därför kan dom inte få slut på krisen.
Inte ens noll kapitaltäckning fungerar om ingen vill låna därför fungerar det du sa bara i goda tider.
Kriser kan bara lösas med QE eller med en riksbank som trycker pengar.
Ja elastiska pengar behövs alltid men inte hur länge som helst. Ansvariga måste betala någon gång. I USA har man inte reformerat på allvar. Inte heller i Sverige efter 80-talsbubblan.
rttck
Det du föreslår fungerar när ekonomi är i balans.
En kris som nu kan bara lösas med nya riksbankspengar.
IOU´s kommer antagligen som parallell-valuta under fortsatta förhandlingar om ECB stänger ner ELA. Grekerna går inte med på bail-ins av insättarnas pengar tror jag. Möjligen över 100.000 euro. Om man inte kommer till avslut före september(efter EU-semester i augusti) går Grekland ur EMU och byter IOU´s´ till drachma. Därefter nästa till rakning……….då räntorna kommer att stiga på långa sidan. Och det gäller alla länders statsskulder även Tysklands.
rttck, vad är det för trams att det skall vara de privata bankerna som skapar valutan? Vi ser vid alla kriser hur det går. Naturligtvis skall staten ha kontroll över penningskapandet via sin riksbank som inte skall "ägas" av privata utländska intressen.
62,5% säger väl allting tycker jag. Ett sånt svagt valdeltagande i en stor ödesfråga är märkligt och vittnar om grekernas slappa attityd.
Trist för grekerna. Om EU låter denna typ av dumheter passera, kan man räkna med att PIIGS inte ens försöker sköta sig framgent, så det är nog ganska höga odds på att få igenom en sådan linje.
Nåja, man kan åtminstone få viss skadeglädje av möjligheten att framöver ha ett tydligt europeiskt exempel i närtid på vad som händer när man sätter vänsterpopulister i regeringsställning, samt konsekvenserna av att försöka konsumera sig ur strukturella problem.
Hela denna debatt om Grekland fick mig att försöka skaffa mig lite översikt, och i alla fall skriva ner lite vad jag tror skulle behöva göras.
Fular lite och länkar här eftersom det blev så långt: http://teheimar.blogspot.se/2015/07/det-dar-med-greklands-krisen.html
Här är dock vad jag tror skulle behöva göras (säger inte att jag har rätt, det här är efter några timmars surfande och läsande):
1. Ta tag i korruptionen.
2. (Från en vän): Inför plattskatt utan alltför många undantag. Hellre en låg skatt som faktiskt kommer in i statskassan än ingen skatt alls eller skatt från endast de som inte kan smita från skatten.
3. Successiv höjning av pensionsåldern, kanske inte så högt som 67, det är helt beroend e nog av folkhälsan och annat. Men även en liten höjning – eller möjlighet att kombinera deltidspension och deltidsjobb på något sätt för att hålla även äldre medborgare aktiva, men också ekonomisk aktiva.
4. Låt europeiska skatteverksarbetare ta ett eller annat arbetsår i Grekland som betalas av hemlandetför att hjälpa till att arbeta mot korruption. Ibland kan en extern samarbetspartner/konsult göra det som är nödvändigt.
5. Gör det inte sämre för unga greker. Inga betaluniversitet, utförsäljningar etc. Dock samarbete med industri och annat om de inte har de för att matcha utbildningar och jobb lite bättre.
6. Ekonomiska utredningar för att hitta och bryta eventuella ekonomiska oegentliga flöden.
7. Tyvärr kommer det nog inte gå att klara sig med nedskrivningar, och de bör kollat mot hur mycket Grekland redan har betalat tillbaka kontra lånens startsumma.
8. Att Grekland slipper såsom Irland garantera förlusterna för ränte/lånepapper där man täcker för investerares risk genom att garantera täckningen av förlusten. Har man spekulerat på hög ränta… Ja då får man ta risken.
9. En energiomställning. Även om det är kris, är krisen också en möjlighet till en omställning infor kommande klimatförändringar.
Kom på nu när jag var klar, att Grekland behöver nog fler andra länder att handla med. Dvs fler handelspartners om det inte kan diversifiera sin ekonomi.