Baserat på BP:s Statistical Review of World Energy 2015, tillgodosågs i energi räknat 88% av det mänskliga samhällets energikonsumtion från fossila källor under förra året. Infografik följer nedan.
Global energikonsumtion 2014 enligt BP Statistical Review 2015 |
10% av den globala energikonsumtionen var förnyelsebar och 2% var kärnkraft. I övrigt dominerar som alltid de fossila bränslena med 33% olja, 31% kol och 24% fossilgas.
Den moderna förnyelsebara energin, dvs vindkraft, solkraft etc, har ökat från 1% år 2008 till drygt 2.5 år 2014, eller med 0.25 procentandelar om året de senaste sex åren. I den takten kan vi nå 100% förnyelsebar energi om 400 år.
Tittar man på utvecklingen det senaste året är ökningen också 0.25 procentandelar, så vi pratar inte om en exponentiell utveckling.
Därtill har modern förnyelsebar energi en livslängd på ca 20 – 30 år innan den behöver bytas ut, så framåt 2030 kommer allt mer av produktionskapaciteten av anläggningar gå åt till att byta ut tidigare byggda och då för gamla anläggningar.
14 kommentarer
Kort, koncist, no bullshit.
Tack Cornu.
Vad vi använder för energikällor har varierat. På 1700-talet hade vi i Sverige svår bränslebrist skogarna var nedhuggna inom någorlunda bekväma transportavstånd då föddes den svenska kakelugnen som sparade bränsle för den lilla industrin när husuppvärmning krävde mindre ved. Långt in på 1900-talet hade vi en stor export av "bränsle" för transporter. Stenkol och olja fick tillsammans med vattenkraft ersätta det mesta av vedeldningen under 1900-talet och sedan skulle vi ha atombomber så utbyggnad av starkt subventionerad kärnkraft tog fart. Idag har vi en betydande export av oljeprodukter. Ja långt ifrån all råolja som importeras blir bensin eller diesel i svenska bilar. Sopimport för kommunala värmeverk har blivit betydande och vindkraften står för ca 10% av vår elproduktion.
Även fast tillväxten av flödande energikällor totalt i världen inte var så stor 2014 har en del mångdubblats sett under de senaste 20 åren tex vind och framför allt sol. 400 års väntan är att förringa utvecklingen. Ser du över mer än enstaka år är det en exponentiell tillväxt.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Enligt andra källor är inte tillväxten på övriga energislag exponentiell.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-internationellt/Energitillforseln/
Tillväxten av sol- och vindenergi kan aldrig bli exponentiell, så länge inte anläggningarna börjar reproducera sig själva.
Det är alltid bra att förstå vad det är för uttryck/epitet man svänger sig med och pratar man exponentiella förlopp, så är en hyfsad dos matte inte så dumt i heller.
Just saying!
C shorts, varför måste de reproducera sig själva?
Utveckla…
Nano önsketänker som vanligt och målar med den stora penseln. Vindkraftens kurvor pekar faktiskt fel, som inom allt annat. USA är ledande på statistik och där var vindkraftverken som billigast år 2000, när produktiviteten i naturresursernas utvinning var som högst. Priserna realt har ökat från cirka 700 USD/kW till cirka 1000 USD/kW.
Idag är tillverkare och användare extremt pressade. I EU har försäljningen av vindkraftverk mer än halverats under de sista 4 åren. Om inte världens centralbanker till Cornus ilska hade trixat med räntorna så hade försäljningen av de kära snurrorna varit betydligt mindre.
De bästa vindlägena togs tidigt och därför har turbinerna blivit dyrare per installerad effekt. De har samtidigt blivit större och fått en högre kapacitetsfaktor. Men det väger ändå inte upp fördyringen per installerad effekt.
Snart kommer en ny så kallad finanskris med höga vinster för de som har naturresurser att leverera och då klappar nog vindkraften ihop. Exempelvis kommer de som köper bilar att betala mycket för järnet. Människan kommer naturligtvis att förbruka allt tills systemet packar ihop och för det överbefolkade Sveriges del kommer den nya stenåldern inte att dröja länge. Det blir en exponentiell insmackning i väggen och de dryga svenskarna kommer att bli som fågelholkar i truten.
http://www.businessspectator.com.au/sites/default/files/styles/full_width/public/22_120.png?itok=egCxUBMq
http://oi57.tinypic.com/binqdy.jpg
Kenneth visst är siffrorna du hittat på "övrigt" exponentiella.
1990 2000 2010
426 717 1312
C Shores är du nykter? Jag har aldrig påstått att vi alltid kommer att ha en exponentiell tillväxt men åtminstone de siffror Kenneth hittat tyder på det under de tre årtiondena.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@C Shores "Det är alltid bra att förstå vad det är för uttryck/epitet man svänger sig"
Håller med. Det kan t ex, lite som Nantotec skriver, vara bra att veta att exponentiell ökning inte behöver vara evig…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag hittade ett intressant diagram om nettoförmögenheten i USA. Om man tar hänsyn till räntan så var nog toppen även här år 2000. USA kommer naturligtvis att fortsätta trycka dollar tills de blir av med sina skulder, för annars vore de ju korkade. Sverige kommer att haka på och när detta sker och pensionssystemet havererar och pensionärerna blir blåsta och socialhjälpspension införs så kan subventionerna till den idiotiska vindkraften upphöra. Men det är i varje fall en real tillgång. När exportindustrin minskar blir nog elpriset lågt och priset på vad som kan stoppas i munnen och i en bränsletank desto högre. USA har mycket bättre förutsättningar genom överskott på sånt här och kommer att kollapsa långt senare.
http://www.advisorperspectives.com/dshort/charts/Z1/Real-TNWBSHNO-with-regression.gif
Sverige
"Användning av förnybara energikällor
Förnybar energi kommer från källor som återbildas genom naturliga processer i naturen. Exempel på förnybar energi är vattenkraft, vindkraft, solenergi och bioenergi. "
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Anvandning-av-fornybara-energikallor/
Mer än hälften och det ökar
Om alla vore lika duktiga som vi är!
Om hållbarheten är 25 år och vi bygger i konstant tempo så har vi alltså 25 år på oss att öka kapaciteten innan byggandet bara blir ett upprätthållande av nivån. 25 * 0.25% = 6.25%, det skulle såklart ekonomiskt sett gå att klämma ut mer än 0.25% (säg, 0.5-1%?) med politisk vilja, lägg därpå produktionsförbättringar samt att många fattigare länder blir rikare och får möjlighet att bygga grönare energiproduktion, ja då börjar det ta sig.
Andra energislag måste också underhållas. Se bara på kärnkraftsverken som står stilla ett halvår eller ibland två år för renovering och omladdning.
När våra solceller blir 30 år antar jag att det är betydligt enklare att haka i nya paneler i fästena och återanvända kablaget. Ev. kan det bli ekonomiskt lönsamt att göra det tidigare om panelerna blir ännu bättre.
På samma sätt så kan man återanvända vindkraftverkens fundament och investeringar i kabeldragning och servicevägar.