Aktiemarknaderna steg ordentligt under gårdagen inför den grekiska dubbelvändningen i frågan om reformer och hjälppaket. Svenska marknadsräntor drog också uppåt, när marknaden inte längre finner det nödvändigt att fly till “trygga” svenska ränteplaceringar.
Greklands vänsterregiering med Syriza och premiärminister Tsirpas lade ett reformförslag som var hårdare än det man folkomröstade mot förra helgen, och förslaget gick i natt efter marknaderna hade stängt igenom i parlamentet. Man kan gissa att det blir “viss svekdebatt” i Grekland, och det har även varit mer eller mindre våldsamma protester på gatorna. Samtidigt var det inte ett enormt valdeltagande i den grekiska folkomröstningen. 61.31% röstade nej till reformpaketet med ett valdeltagande på 62.5%, dvs endast 38% av grekerna orkade gå ut och säga nej. Resten kanske inte bryr sig eller var fullt medvetna om att folkomröstningen bara var ett spel för galleriet.
Svenska marknadsräntor senaste månaden. |
Börserna steg iaf i fredags. Exempelvis steg tyska DAX-index med 2.90%, svenska OMXS30 med 2.64%, OMX Helsinki 25 med 2.24%, OMX Copenhagen 20 med 2.66% medan mindre berörda index som amerikanska S&P-500 gick +1.23%, NASDAQ Composite +1.53% och Osloböxen +1.32%.
Tyska DAX kan sägas vänt under galgen efter att tokrusat upp över stöd/motståndsnivån runt 11 000.
Steg gjorde även de svenska långa marknadsräntorna, när kapital återigen rusade tillbaka in i börserna och sålde av “trygga” obligationer. Möjligt att vi nu sett slutet på den nya fallande trenden för räntorna, men det är absolut för tidigt att säga något. Precis vad som helst kan hända i Grekland och marknaderna reagerar därefter.
Grekland verkar vilja vara kvar i både eurosamarbetet och i EU och allt kaos de senaste veckorna ska även fortsättningsvis ses som en del av förhandlingsspelet.
19 kommentarer
Angående det låga valdeltagandet så förklaras det förmodligen av att Grekland saknar poströstning. De får bara rösta om de går till sin närmaste vallokal hemma där de är folkbokförda. Och nu under turistsäsongen så jobbar många fastlandsgreker i övärlden. Och när man bara får ta ut max €60 om dagen från bankomaten (alla banker är ju stängda sedan en vecka innan folkomröstningen) så blir det inte bara dyrt utan obetalbart att flyga hem för att rösta.
Greker som lever av turisternas euros borde inte ha något emot att Grekland lämnar euron och inför den gamla militärjuntans inflationsdrachmer. Så jag skulle tro att många av de som inte röstade, ändå hade röstat NEJ. Men det spelar ju ingen roll hur folk röstar. Härskarna dikterar hur de vill ändå. NEJ blev JA i demokratins vagga. Det ser kanske dåligt ut offentligt, men de lurade slavarna bryr sig ju inte om sånt, utan trooor att mer av samma som misslyckas är den enda lösningen och röstar rituellt vidare på JA och NEJ helt utan mening och konsekvens.
Kanske Tspiras hoppades på ett JA, han hade ju redan när han var med och grundade sitt parti på propagandalögnen att bjuda motstånd mot euroländernas sparkrav, bestämt sig för att lyda EU:s diktat. Han hoppades att JA skulle vinna i folkomröstningen för att ge honom alibi att fortsätta sin bluff "för att mitt folk vill det!" Nu när fel sida vann, så avgick finansministern och statsministern sitter av någon anledning kvar några dagar nu för att signera avtalen som fortsätter mer av samma som misslyckas.
Min prognos är att Tspiras sitter kvar några dagar eller veckor, sen kommer någon annan som gör mer av samma som misslyckas.
Den grekiska regeringen har haft ett hopplöst läge men som de kunde ha skött mycket bättre. De har konstant underskattat motparten och trott sig sitta på ett förhandlingskort i form av ett Grexit. Men alla vet ju att det grekiska folket vill vara kvar inom euron. Vad återstår? Det största felet är att man inte höll en väl planerad folkomröstning redan efter att man tillträdde. En omröstning där alternativet skulle varit fler och inkl. en Grexit. En debatt om landets förutsättningar långsiktigt har inte speglats i media. Det mesta har bara handlat om att sätta stopp för besparingar.
Många kritiserar Tsipras och regeringen för att inte ha gjort tillräckligt under de 5 månader man jobbat. Det är inte riktigt sant. Bara 11% av bail-out pengarna har gått till offentliga utgifter sedan 2010 resp 2012. Resten av de 220 Mdr euro har gått till bail-out av tyska och franska banker. Betänk en sådan situation om det gällt Sverige. Under tiden sjunker landet djupare ner i depression eftersom det saknas pengar att dels satsa, dels att klara av nödvändiga utgifter.
Regeringen har nu kapitulerat inför kreditgivarna. Folket är förstås inte nådiga. Frågan är vilka krav man ställt på haircuts av skulderna? Men oavsett det så har regeringen satt sig på pottkanten eftersom man saknar mandat att kunna göra en grexit. Illa. Nu kanske man gör det ändå eller så sker det i ett slags "samförstånd" med Tyskland och Juncker. Hur som helst, Grekland kommer inte klara sig i EMU även om hjälp erhålls och skulder reduceras. Det inser varje ekonom. Eurons tid är utmätt med var det redan från start sade jag vid röstningen.
Det har som bekant skrivits mycket skit på bloggar etc(inkl denna) att grekerna är lata och jobbar för lite. 36% av alla företag i Grekland är ensamföretagare. Vi vet att egenföretagare måste jobba för brödfödan. Hur som helst bif jag listan på hur många timmar vi jobbar per vecka i västvärlden. Förvånande kommer Tyskarna sist och med grekerna i topp.
Mexico: 42.8 hours
Costa Rica: 42.6
Greece: 39.3
Chile: 38.3
Russia: 38.2
Latvia: 37.3
Poland: 37.0
Iceland: 35.8
Estonia: 35.75
Hungary: 35.7
Portugal: 35.7
Israel: 35.6
Lithuania: 35.3
Ireland: 35.0
United States: 34.4
Czech Republic: 34.2
New Zealand: 33.9
Italy: 33.3
Japan: 33.25
Canada: 32.8
Spain: 32.5
United Kingdom: 32.25
Australia: 32
Finland: 31.6
Luxembourg: 31.6
Austria: 31.3
Sweden: 30.9
Switzerland: 30.1
Slovenia: 30.0
Denmark: 27.6
Norway: 27.4
Netherlands: 27.4
Germany: 26.4
Källa:http://angrybearblog.com/2015/07/taking-a-page-from-john-roberts-jeb-bush-solves-the-problem-of-workers-working-part-time-who-want-to-work-full-time-the-way-to-create-full-time-jobs-for-part-time-workers-who-want-but-cant-2.html
Läs också gärna Robert Waldmans artikel "A case for Grexit"
Men det fattar väl även du, rttck, att det är skillnad mellan VAD man skapar. Greker mjölkar smaklös ost och plockar tomater. Fine, det är ju trevligt. Men det är liksom inte det som avancerar industrisamhället, eller hur?
Som exempel: Vad har du köpt för maskin som har tillverkats i Grekland? Inventera dina bostäder och rota fram allting som har tillverkats av arbetskraft i Grekland. Jämför det med det du äger som har producerats av svenskar, amerikaner, östasiater. Kan du räkna fram en kvot på det?
Rttck, är det en statistik på hur länge man verkligen jobbar de timmar man är närvarande på jobb? Jag vet i alla fall att den lagstadgade arbetstiden per vecka i Finland är 37,5 timmar.
@Kapitalist;
Nu handlade det inte om vad vi lägger in i ordet arbete utan hur mycket tid vi ägnar åt inkomstbringade arbete dvs för brödfödan. Du kanske ska fundera på ditt bidrag till välfärden genom arbete när du sitter här och ödslar tid på det du kallar skapande ovan.
@Wikstrom;
Se länkarna i länken.
Uppgifterna hämtade från OECD och avser arbetad tid inkl. deltidsarbete. Debatten i USA gäller t.ex den allt ökande bristen på heltidsarbeten och trenden mot enklare arbeten med låg lön. Det finns en mycket stor grupp människor i USA som tvingas ta flera deltidsarbeten för att klara sig. Men främst vill många jobba heltid om det var möjligt. I Tyskland är t.ex arbetslöshets-siffrorna "nedhållna" genom de s.k Hartz-reformerna(t.ex Mini-jobs) där folk istället för A-kassa måste ut och jobba på en "nyskapad" närmast syntetisk(lite typ fas-3 men utan medverkan av myndigheter) arbetsmarknad för oftast enkla, lågt betalda, tidsosäkra deltidsarbeten som kräver 2-4 olika jobb för att klara sig.
Om ett land har hög arbetslöshet men bara heltidsjobb kan det ge en hög position i listan(Grekland?) medan länder med låg arbetslöshet och stor andel deltidsarbeten kan få landet att hamna långt ner(ex Tyskland). https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS
Här hittar du 2 andra infallsvinklar från länken som visar hur arbetad tid ser ut. Dels en "Poll" som visar att en fulltidsarbetande amerikan över 18 år i 92% av fallen arbetar genomsnittligt 40 tim eller mer(genomsnitts-amerikanen jobbade i snitt 47 tim per vecka), dels en undersökning som visar att under juni (löne-)arbetades det i USA inte ens 7 tim/dag.
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-fix/wp/2015/07/09/jeb-bush-said-americans-should-work-more-hours-but-how-many-hours-do-we-have-left/
Anledningen att grekland ligger så högt hänger helt ihop med att de har så få deltidsarbetande.
Se ex PART-TIME WORK
IN EU COUNTRIES, sidan 28, eller nyare data från OECD.
Siffran är alltså ganska meningslös utan att veta hur stor andel heltidsarbetande som finns.
Vi vet att "nyutvecklade" länder typ Balterna jobbar mest heltid och längre arbetstider. Ju rikare ett land blir ju mindre arbetar vi. Andelen egenföretagare är också väldigt hög i länder som saknar välfärdssystem(se på invandrarna som tillför en grupp som inte får jobb och istället "tvingas" starta eget istället för socialbidrag) t.ex Mellanöstern. Turist-industrin i Grekland har en stor egenföretagar-andel.
Men undersökningar sägs iaf visa att grekerna jobbar mycket tvärt emot myten om lathet. Vi vet å andra sidan att medelhavsländerna måste ta det lungt(ma¨nana) pga värmen mitt på dagen under sommartid men förlänger istället kvällsarbetstid. Det skapar denna fördom om lathet Jag vet genom erfarenhet att det finns en helt annan sida.
Vi har vidare kvalitets-aspekten av arbete. Inte Kapitalist idé om detta utan hur vi fyller arbetsdagen. Svenska undersökningar visar hur illa det varit sedan internet gjorde intåg på arbetsplatser. Mobil-tfn-tvånget inte att förglömma. Vi har även den traditionell svenska kafferasten (både f.m) och e.m där (20-)45 min lätt ryker inom byråkratiska organisationer. Här ligger den anglo-saxiska arbetsplatsen högt över oss.
Delvis sant, likväl är den svenska produktiviteten per arbetad timme ganska hög (till exempel högre än Storbritanniens), nästan lika hög som tyskarnas. Grekerna jobbar mycket men producerar lite per timme.
@Joakim, tack för "paper". Jag blev inte förvånad av siffrorna för "det socialistiska Europa" som många amerikaner kallar oss även om det finns avundsjuka också. Som jag kan minnas har också kvinnor i Europa lämnat grytorna tidigare än i USA(frigörelsen). Men debatten i USA är tydlig sedan 2001 men från 2008 särskilt och som vanligt är det kvinnor och lågutbildade som i mest ingår i gruppen.
Diagrammet tror jag visar att fastighetskrisen i början av 90-talet påverkade Europa mer än USA. Synd att det inte fanns aktuella siffror. Jag tror att USA gått spikrakt uppåt. Frågan gäller dock relativt Europa. Japans finansbubbla och påföljande värderingsskifte om "evig anställnen" är tydligt. Det bekräftas att Grekland har liten andel deltidsarbeten.
Om du klickar den andra länken så ser man att andelen deltidsarbetande i USA idag (data från 2013) ligger på 12,3%, medan det i "OECD EU" handlar om 18,1%. USA har alltså fortsatt lägre andel heltidsarbetande.
Ja vi i Sverige har varit tidigt ute t.ex vad gäller att utnyttja teknikmöjligheter till att öka produktivitet men också avreglerade arbetsmarknader(låg fackpåverkan). Frankrike är det motsatta. Som Kapitalist skriver så är Grekland, och Spanien/Portugal) fortfarande jordbruksekonomier(men frågan gäller arbetad tid). Därav BNP och därför ska de inte tillhöra EMU(förutsättningarna för en s.k optimal valutazon finns ej vilket obevekligen kommer att sänka euron till ett historiskt experiment som det också är).
Det var förvånande att de ligger kvar på samman nivå som 2001! Jag har sett helt annan statistik. Jag får fundera vidare på detta då jag tydligen(bevisligen?) verkar ha haft helt fel uppfattning här.
Jag kommer att tänka på att den snabbt sjunkande andelen sysselsatta i USA (EU?). Man kan tänka sig att många som blivit av med sin deltidsjobb lämnar arbetsmarknad och A-kassa(som det rapporteras om) och att de ersätts av människor som blivit av med sina heltidsjobb. Heltidsjobben som ökar för att avspegla samma kvot har istället kommit i branscher som växer där annan kompetens krävs(högre). Jag tror att det är så det kan ligga till på det viset(logiskt?)och därför påverkat debatten.
"Jobbade" timmar är en sak, produktvitet är en annan. Där ligger Grekland lägst i Europa. Många i den ofantliga offentliga sektorn "jobbar" genom att bara lyfta lönen och vara på ett annat jobb, vilket då ger 80 tim/vecka minst.
..och nu är alla problem lösta?
Det finns en minimal chans i helvetet att grekerna förmår att genomdriva sina reformförslag, mer troligt är att grekerna kör en bluffomgång till för att krama fram lite andrum med fräscht lånekapital. Inom ett halvår är vi tillbaka på ruta ett, inga av de utlovade reformerna har i praktiken genomförts och Greklands ekonomi är på en än lägre bottennivå. Då återstår bara skuldavskrivning (i praktiken) och grexit, dock efter åtskilliga bortslösade miljarder till.
Jag tycker vi i Sverige kan låna lite extra på våra bostäder och därmed hjälpa Grekerna, hur svår ska det va?
Är ju bara att ringa en mäklare och få huset eller lägenheten uppvärderad 🙂
Sverige är på god väg att bli ett annat Grekland, fast här är det privatpersoner som lånar. Detta är värre då det aldrig går att få skulderna avskrivna, de går i stället i arv till nästa generation. Personlig kk är väl ett mindre roligt alternativ.
Tack för ordet 🙂
Tar man
Grekland 39,3 tim. *43,4 syss.gr.
Sverige 30,9 tim *66,2 syss.gr.
Så hamnar Grekland på 83% mot Sverige i timmar att försörja sin befolkning.
Varför är 20% fler av Grekerna ' i ålder ' arbetslösa?
Föredrar dom att importera i stället för att egenproducera ?
Varför gick dom in med skrytvaluta i EMU ?
För att Audi o Mercedes skulle bli billigare o politikerna då kunde påvisa sin förträfflighet?
Dom måste ju devalvera för att få in pengar genom export o minska importen, men låst i EMU så blir den enda möjliga devalveringen sänkta arbetarinkomster o då också lägre konsumtion som slår mot inhemsk produktion också.
Grekland går ju inte ens runt med noll i skuldränta, så tja . . . . total skuldavskrivning o matpaket i kanske oöverskådlig tid.