The Telegraph tog för några veckor sedan fram infografik över världens börsers värdering. Kanske något förvånande är Stockholmsbörsen lägst värderad i västvärlden och totalt är det bara Japan, Ryssland och Turkiet som är billigare.
Ni hittar artikeln och grafiken hos The Telegraph.
Man har vägt samman fundamentala indikatorer som p/e, cape (cykliskt justerad p/e) och price-to-book.
Endast tre börser anges som billiga, i jämförelse med sju för ett år sedan. Billig räknas man om alla tre indikatorerna är under historiskt medel. Sverige hamnar precis på gränsen, då price-to-book inte är lågt värderat.
Världens högst värderade börs.
Här börsindexet S&P-500 |
Dyraste börsen hittas i USA, med högst värderingar jämfört med medel.
Stockholmsbörsen är rent av billigare än PIIGS-krisländernas börser, som Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien.
En möjlig slutsats av detta är att man ska inte investera i global- eller internationella fonder. Ska man investera i fonder ska man köpa Sverigefonder.
Naturligtvis kommer även Stockholmsbörsen dras ner i en kommande börskrasch, och när världsekonomin vänder ner drabbas förstås svenska börsnoterade företags lönsamhet vilket också sänker börskurserna. Men sammantaget kan man tolka detta som att nedsidan är lägre i att investera i Sverige idag än högrisklädner som Ryssland eller Turkiet och det stagnerade Japan. Stockholmsbörsen kan också ha en rejäl uppsida om den t ex ska värderas upp till USA-nivåer.
5 kommentarer
Intressant!
Price to book ratio visar att vi kräver högavkastning på aktiekapitalet, detta i en miljö där annat kapital avkastar noll. Företagen lånar till hög ränta i stället för att öka aktiekapitalet genom nya aktier. Detta sätter press på nya jobb.
Jepp, det vore förstås mycket trevligt med en nedgång på 20-25% men även vid dagens kurser kan man få en direktavkastning på 4-5%, i en nollräntemiljö. Det är en bit kvar innan obligationer avkastar så mycket…
PIIGS-länderna har ingen bostadsbubbla.
Hmm intressant. Kan det vara så att justeringarna i andra bubblor gett likviditet på marknaden som istället letat sig till börserna?
Alltså att anledningen till att den svenska börsen är lågt värderad är för att den inhemska svenska efterfrågan hålls nere av att folk istället "investerar" (jag använder här ordet investera i sin vidaste mening) i sina bostäder?
Tilläggas bör att jag inte vet hur stor del av den svenska börsen som ägs av inhemska placerare och hur stor del av dessa som är institutionella vs privatplacerade…
Men en intressant tanke iaf. Förklaringsgraden borde vara intressant för någon att undersöka vidare.
Jag tror snarare att marknaden delvis prisar in konsekvenserna av en krasch på bostadsmarknaden.
Bara delvis naturligtvis för dels är kraschen inte bekräftad men framför allt är det bara en bråkdel av aktörerna som förväntar sig en sådan men konsekvenserna blir brutala om/när det sker.