Konjunkturinstitutets (“KI”) barometerindikator (“konjunkturbarometern”) föll under senaste månaden och gör därmed börsen sällskap nedåt. Trots att KI i sin prognos pratar om högkonjunktur i Sverige ligger istället konjunkturbarometern och pendlar på gränsen till lågkonjunktur. I verkligheten finns inga indikationer på att konjunkturen tar sig ens under andra kvartalet.
Konjunkturbarometern är en historiskt väl fungerande någorlunda ledande indikator på när börsen toppar eller bottnar enligt devisen att man ska sälja när konjunkturen är på topp och köpa när den är i botten. Med en konjunkturbarometer som pendlar på gränsen fås dock inga som helst nya indikationer på börsen.
Enligt den tekniska investeringsmodellen med konjunkturbarometern ska man alltså fortfarande ligga kvar på börsen.
Konjunkturbarometern i grönt, OMXS30 i rött. |
När det gäller konjunkturbarometerns innehåll så är hushållen väldigt negativa, men hushållens leverantörer detaljhandeln är överhettat positiva. Så hushållen ser negativt på framtidsutsikterna, men shoppar som om det inte finns någon morgondag ändå. I övrigt försämrades utsikterna framåt för alla branscher. Detta går tvärt emot vad KI själva lägger för prognoser, som för att uppfyllas kräver en superekonomi under resten av året, samtidigt som vänstersocialisternas vårbudget börjar gälla och sänker ekonomin samt ökar arbetslösheten, relativt sett.
19 kommentarer
Den svenska börsen har den senaste tiden gått betydligt sämre än den amerikanska. Förenklat kan man säga att från oktober steg den svenska börsen(OMX30) kraftigt relativt S&P500 t.ex. Man kan se fenomenet som valutarelaterat då USA-dollarn steg mycket kraftigt fram till mars i år då börserna började försvagas.
Tittar vi på dollar-index(dxy) relativt kronan mot dollarn ser vi en tydlig topp under mars 2009, dvs då börserna bottnade under GFC/GR. Sedan mars 2009 till idag har dxy-korgen ökat med 5% medan kronan mot dollarn fallit med ca 12%. Stämmer detta förhållande med börsutvecklingen från botten 2009 i mars?
Från mars 2009 till sommaren 2011 steg S&P500 och OMX30 ungefär i paritet. Därefter ryckte USA ifrån. Från mars 2009 har S&P500 stigit med 206%. OMX30 157%. En stor skillnad och lägger vi på kronans dollarförsvagning med 12% under samma period motsvarar OMX ett index på 226 att jämföra med S&P500 på 306. OMX har m.a.o. gått 26% sämre under nämnda 6 år och 3 månader vilket är 4,16% sämre per år.
För en tid sedan noterade jag att OMX30 korrelerade(positivt) väl med den tyska 10-åriga obligationen Bund´s pris sedan räntebotten i april i år. Nu vänds denna positiva korrelation till negativ, dvs OMX fortsätter att falla och det ser ut som en större börskorrektion är på gång då den tyska räntan rekylerar ner(priset stiger). Vi tolkar detta bl.a som en reaktion på att Grexit-momentet närmar sig och fortsatt dollarfall(euron upp?).
De kortare räntorna under 3 år är de som lär falla mest(negativt) om börskorrektionen fortsätter. Jag skulle passa på att sälja långa obligationer när priset stigit upp till ca 60% av fallet från toppen i april. Det handlar om ca 3% upp i priset från dagens nivå. Vid denna nivå räknar jag med att dollarn i kronor nått sin botten kring 7,60-7,90.
USA-börserna kommer sannolikt fortsätta att gå bättre än Sveriges under kommande period och resterande dollar-fall. Helt logiskt mht USA´s förbättrade terms-of-trade. När det väl vänder kommer Sverige i normal ordning ta igen en del.
@ rttck
Tror du fortfarande på en möjlig extremtopp USDSEK upp till 12-15, givet den senaste tidens händelser, tex Yellens beklagande av en stark dollar under gårdagens frågestund?
@6-10
Absolut. Ingenting går i en rätt linje, varken ner eller upp. När långräntorna stiger på allvar(inte nödvändigtvis pga av KPI-inflation)drabbas de där skulderna är som högst och där dess service blir svårare att klara. Grekland är fortfarande det akuta fallet men fler står på tur. Det ska bli intressant att se när dxy och S&P500 fortsätter upp tillsammans igen. Den tyska börsen har också stor potential när väl euron återupptar sin fortsatta resa ner mot 0,80 dollar under ränteuppgång på den långa sidan.
Jag kan se en kommande börsnedgång under sommaren ge köptillfällen. Ev. kan botten nås först i höst. Vi får se hur det utvecklas!
Yellen har inte särskilt många alternativ. Höja räntan är vanskligt och drar också till sig kapital om vinstutsikterna verkligen står sig bättre i USA. Men långräntorna spelar sitt eget liv med eller utan FED. En riktig börsbubbla ser ut att kunna starta om/när kapitalägarna lämnar "dåliga" statsobligationer i främst Europa. Fortsatta stora aktieåterköp tycks också borga för det och i "kris" är dollarn fortsatt bäst.
Glöm inte heller bort att dollarn är den största av blankningarna i världen. Jag tror att dollarlånen utanför USA uppgår till 14 biljoner. Fundera över vad en ränteuppgång innebär för dollarn när allt fler av dessa låntagare vill betala tillbaka sina lån! Det behövs inga stora ränteuppgångar för att starta processen, vilken för övrigt startat sedan en längre tid.
Ser vi till TA så bygger usd/sek antagligen en flagga f.n med en potentiell målkurs kring dryga 10´an. Vi får se om/när flaggan är färdigbildad och utbrott sker.
Det tror jag men inget är hugget i sten!
Ooops, mina tangenter går före tanken. Räknade på fel index ovan(11:28) när det gäller jämförelsen mellan OMX och S&P500. 2009 mars = Index 100.
De 12% i dollarfall mot kronan ska förstås dras av från S&P500 och inte från OMX30(huuuh!) vid jmf.
OMX30 uppgång under 6 år och 3 mån = Index 257
S&P500 d:o = Index 306, justerat för dollarfall -12% = Index 306 ./. 12 = 294
S&P500 har (istället) gått 14,4% bättre än OMX30 under åren från botten 2009, dvs i snitt 2,3% bättre per år.
Ser idag ut som det blir en ytterligare ATH i USA innan det vänder ner under juli.
@ rttck
Tack för svar, tycker dina kommentarer här är mkt läsvärda. Det verkar alltså finnas några biljetter kvar till dollartåget, om det nu blir ngn avgång.
Kan inte klaga på brist på spänning iaf..
"Hushållen väldigt negativa" — nja, det är väl att ta i.
Hushållens konfidensindikator är strax under medel (97,9), och det handlar framför allt om att man tror att _Sveriges_ ekonomi är på väg utför, kanske som en pessimistisk reflektion över tex regeringens politik.
Den egna ekonomin upplevs starkare än medel (103,6), och det är betydligt fler som tror att de kommer att ha en bättre ekonomisk situation framöver än som tror att de kommer att få det sämre. Så hushållen tror att andra utom de själva kommer att få det sämre.
Det vill säga, inga katastrofala siffror utifrån konjunkturbarometern. Dock kommer förstås hushållen att bli negativa _om_ det blir högre skatter, lågt utfall i avtalsrörelsen och stigande räntor.
Jag tror att det finns risk att undersöknings-populationen med åren blivit en aning "skewad" eftersom den verkliga skillnaden i hushållens reala(inkl skuldservice)levnadsstandard blivit betydligt ojämnare(flera rika och fler fattiga). Frågan är hur väl man anpassat undersöknings-underlaget till denna ändrade situation i samhället? T.ex har de ökade disponibla inkomsterna mer och mer hamnat i allt färre fickor. Dock ser det betydligt bättre ut i Sverige än t.ex i USA.
Varför skulle undersökningspopulationen blivit skev? Det handlar ju om slumpmässigt urvalda hushåll som intervjuas. Se urvalsmetod nedan:
"3.1 Urval
Målpopulation är den svenska allmänheten i åldern 16 till 84 år. Intervjuerna sker under de 15 första dagarna i varje månad och är jämnt fördelade över perioden. Urvalet av hushåll är slumpmässigt och dras månadsvis från PAR Konsument. Denna konsumentdatabas innehåller cirka 4,5 miljoner individer fördelade på cirka 3,6 miljoner hushåll.
Grunduppgifterna bygger på information från landets teleoperatörer och innehåller telefonnummer för både fast och mobil telefoni. Uppgifterna uppdateras dagligen. Telefonintervjuerna genomförs med hjälp av ett datoriserat intervjuprogram (CATI), vilket medger logiska kontroller av svaren och hanterar samtliga återuppringningar.
Vid varje månadsurval görs en jämförelse med befolkningsstatistiken enligt PAR Spar, där uppgifter om samtliga folkbokförda personer i Sverige finns. Eventuella avvikelser mellan urvalen korrigeras genom att skapa en matris som baseras på köns-, ålders- och regionsindelning i PAR Spar. Matrisen används sedan under datainsamlingen för att kontrollera att ålder, kön och region blir korrekt representerade. När en kvot är fylld avslutas datainsamlingen inom denna grupp.
Undersökningen fortgår tills man har fått in 1 500 svar. Det går således inte att göra någon bortfallsanalys."
Jag har blivit intervjuad av KI:s telefonenkäter TVÅ gånger. Slumpvist urval…
Bias kan bero på att de ringer dagtid till hemtelefonnummer och många jobbar som bekant inte hemma. Kan innebära att det finns en övervikt av personer som är egna företagare eller arbetslösa.
Eftersom man ringer mer än 1500 nummer varje månad så är det inte omöjligt att man under årens lopp ringer samma nummer mer än en gång. Jag skulle nog gissa att slumpmässigheten i konjunkturbarameterundersökniingen är god så länge inget annat bevisas.
Dessutom är det en jämförande undersökning, så om det finns en "bias" i att andelen arbetslösa och egna företagare är högre än i befolkningen i stort, så är det en bias som hänger med och inte ändrar sig över tiden.
Jag fick svara två gånger på loppet av sju månader.
För övrigt exakt samma frågor bägge gångerna. Ordagrannt. De läser fint innantill i programvaran. Bloggade om det första tillfället, där frågorna beskrivs (ej ordagrannt, då jag inte antecknade):
http://cornucopia.cornubot.se/2014/06/konjunkturinsitutets-fragor.html
Ja, Konjunkturinstitutet redovisar också frågorna, se länk nedan.
Eftersom man gjort månadsundersökningar per telefon sedan 1996 eller nåt sånt så är det inte helt osannolikt att bli uppringd mer än en gång. Som ingenjör kan du säkert din sannolikhetsteori.
Frågor som ingår i konjunkturbarometern för hushåll.
@Joakim, tack för upplysningen och visst har du rätt då återkommande slumpvis förfrågningar under en kort period bör ge samma svar(givet tillräckligt stort urval).
Jag funderade också på den s.k förmögenhetseffekten och dess inverkan på konjunkturförloppen snarare än syftet med mätningen! Men som du säger är uppfattningen om den egna ekonomin fortfarande bra.
För den som haft ett jobb senaste åren så har utvecklingen utan tvekan varit god. Måttliga prisökningar, högre löneökningar, och högre tillgångspriser -> bra läge.
Detta kommer förstås att gå åt andra hållet nån gång, men just för tillfället ser det bra ut.
Klart medelsvensson är negativ när media blåser på om DÖ, SD framgångar, massinvandring som inte hanteras, Ryssen, fingerade kärnvapenanfall, Grekland, EU migranter, bopriskrasch, fallande räntor och en famlande RB, tokvansinnesregeringen som får guldmedalj i amatörism osv osv. Fan om man inte blir deppig av det…
Klart medelsvensson är negativ när media blåser på om DÖ, SD framgångar, massinvandring som inte hanteras, Ryssen, fingerade kärnvapenanfall, Grekland, EU migranter, bopriskrasch, fallande räntor och en famlande RB, tokvansinnesregeringen som får guldmedalj i amatörism osv osv. Fan om man inte blir deppig av det…