Bloomberg rapporterar att Swedbanks fondbolag Robur är mycket oroliga över en möjlig Greklandskris. Man ska ha minimerat aktieinnehavet i de blandfonder där det är möjligt att minska aktievikten från 85% till 30%.
Samtidigt stiger dock räntorna och blandfondernas alternativa placering är förstås obligationer, som faller i marknadsvärde när räntorna stiger. Samtliga Roburs blandfonder har backat de senaste tre månaderna med mellan 0.63% och 4.94% för Access Trygg respektive Mixfond Pension.
I jämförelse har aktiefonden Indexfond Sverige fallit 5.82% på tre månader medan blandfonden Mix Indexfond Sverige fallit 3.03%. Den rena aktiefonden Sverigefond har fallit 4.11% och Småbolagsfond Sverige har fallit 1.48%.
Det går alltså knappast att säga att strategin varit entydigt bättre. Än så länge. Robur ser en risk på över 50% att det går åt helvete med Grekland, och minimeringen av aktieandelen i de fonder som har den möjligheten är väl tänkt att betala av sig då. Bloomberg:
“Storfaelt said Swedbank Robur sees a higher probability of a Greek default than the rest of the market. The risk “that it ends badly is higher than 50 percent,” he said. Pressure on Greece grew on Thursday as International Monetary Fund chief Christine Lagarde said the country won’t be given a grace period if it fails to make a payment at the end of the month.”
Blandfonder är bara en liten del av Roburs fonder och det handlar alltså inte alls om de 138 miljarder USD som Bloomberg sätter som rubrik. Aktiefonder har inga mandat att minska sina aktieinnehav, annat än till enstaka procent likvida medel. Speciellt småsparare känner oftast inte till att aktiefonder alltid ligger i aktier även när det inte finns något köpvärt och kan uppvisa missuppfattningar som att aktiefonderna köper mer aktier när det faller. Så är det alltså inte, då de likvida medlen att fyndköpa med är högst begränsade.
Månadschart Robur Contura / Ny Teknik
Först nu i juni den faller under rådande uppgång. Fortfarande upp 29.6% sedan årsskiftet. |
Bäst de senaste tre månaderna har Roburs fond Ny Teknik gått, med +13.79%. Min gissning är att den fonden hette Contura förr, och var den populäraste fonden att placera i när PPM infördes mitt under IT-kraschen. Man har nog tvättat rent namnet för att rensa folks minnen från den tiden, och det är symptomatiskt för den begynnande IT-bubblan att just Contura återigen är ledande.
I botten bland Roburs fonder hittar vi fonden Realinvest på -7.88% på tre månader, följt av Global Emerging Markets -6.94%, Japanfond -6.83% och Global High Dividend på -6.03%, vilket säkert glädjer de som ägnar sig åt att investera i högutdelande aktier…
Contura / Ny Teknik vs OMXS30
Linjer är MA10/MA40, dvs kraschindikator MA50/MA200, som inte signalerar än. |
Tror man på en ny IT-bubbla ska man förstås gå all-in i branschen, t ex via Robur Ny Teknik. Det gäller dock bara att veta när man ska gå ur, vilket kan vara svårt om man inte varit med på bubblor förr. Man ska komma ihåg att de som först kommit in på marknaden de senaste dryga 10-14 åren har noll minne av IT-bubblan som investerare. Förenklat pratar vi om 80-talister eller yngre. Samma misstag kommer upprepas, men det finns stora pengar att tjäna för smarta pengar.
Bifogar även en jämförelse mellan Conturas utveckling och OMXS30. Man kan minst sagt säga att IT-bubblan överträffat den allmänna börsutvecklingen. Dock är ett bättre index att jämföra mot förstås NASDAQ Composite. Lämnas som en övning för läsaren.
7 kommentarer
"Robur ser en risk på över 50% att det går åt helvete med Grekland"
Chansen att det går åt helvete är 100%. Frågan är bara vad man har för tidshorisont. Grekland har inga förutsättningar att ha samma valuta som t.ex Tyskland m.fl. Inte ens om skulderna var låga och skattesystemet fungerande. Att de fick komma med var enbart grundat på politisk "gemensamhet" och den "hemliga" agendan att skapa en komplett politisk union med en EU-budget för alla medlemsländer.
Nu slåss makthavarna för sina jobb……och deras eftermälen. Men som man bäddar…….
In the end we're all dead.
Tror nog Swedbanks över 50% avser den här gången.
Jovars, och därför bör det vara givet att avvakta devalvering före köp av grekiska aktier då en fortsatt betalnings-respit bara skapar en falsk säkerhet/optimism. Default/rekonstruktionsförsök kan däremot ge kort grekisk börsrusning men ett Grexit närmar sig fort nu.
Varför ska en aktiesparare ha grekiska aktier överhuvudtaget? Sannolikheten att förlora upp till (50-)90% av dagsvärdet är betydligt större än 50% på kort sikt. Men låt oss då säga 60% sannolikhet för en devalvering med låga 50%, dvs man förväntas förlora 30% av kapitalet jmf med att kapitalet vid en kortsiktig lösning, där börsen snabbt stiger 10% utan att man hinner köpa tillbaka aktierna, innebär att man vinner 4%(+ euroförstärkning).
Bankskojarna jobbar mest bara mot index och mot varandra. De förlorar hellre som genomsnittet och så länge konkurrenterna fortfarande exponerar sig mot Grekland så gör man detsamma med mindre justeringar.
Keynes citat passar nog inte här!
ps! Det finns knappast en renodlad grekisk-aktiefond hos våra banker(etf är något annat).
Robur har sålt av aktier, generellt, i sina blandfonder. Man utgår från att hela börsen kommer dras ner vid en grekisk smäll. Inte bara grekiska börsen.
Ett Grexit är hanterbart sett ur default-synpunkt för "trojkan". Man får hoppas att EMU tar ansvar för Grekland´s hjälpbehov vid ett utträde ur EMU. Man är "skyldiga" att inledningsvis ge dem finansiellt stöd tills de får ok av kapitalmarknaderna igen. Smitto-effekterna inom zonen/marknaden kommer dock att öka om räntorna stiger allmänt eller om konjunkturen faller igen. Det känns som MO22. På sikt tror jag därför på kapitalflykt till USA och dollar.
Undrar vart det kapital tagit vägen som samtidigt lämnat både börs och obligationer? Under dessa nedgångar har jag noterat att även korta papper fallit i värde! Placeras det på ren inlåningsräkning? Och i annan valuta? Man kanske ska misstänka att storsäljarna av obligationer till stor del utgörs av utländska aktörer. Någon som vet?
Grekiska banker töms på cash. Men igår skrev DN att ECB på fredagen fortsätter att tillåta ELA-finansiering. DI däremot skrev igår att ECB ansåg det osäkert om grekiska banker skulle vara öppna på måndag, dvs den dag då det "sista avgörande" mötet ska äga rum.
I morse midsommargryning fungerade först det tredje bankkortet. Hade du C något finger med i det? Eller var det Grekland?