Bloomberg konstaterar att Riksbankens QE ger motsatt effekt och nu driver upp de svenska långa räntorna. Till skillnad mot eurozonen och USA har svenska staten inte ett massivt underskott och behöver inte spotta ur sig nya statsobligationer, vilket leder till likviditetsbrist och drar upp räntorna.
![]() |
Svenska långa marknadsräntor 2015 |
Kort sagt är svensk QE idiotisk och kontraproduktiv. Som vi alla minns från den akuta finanskrisen 2008 drogs räntorna upp just av likviditetsbrist när interbankmarknaden havererade.
“The Riksbank targets about $10 billion in government bond purchases as it tries to revive consumer-price growth after months of deflation. That’s about 14 percent of the market or 3 percent of Sweden’s gross domestic product. Any efforts to expand asset purchases would deplete Sweden’s already limited sovereign debt supply, SEB AB and Danske Bank have said.”
Marknadsräntorna har onekligen tagit ett kliv uppåt, men samtidigt kan det kopplas till Greklandskrisen och att även tyska räntor dragits uppåt.
QE kommer säkert fungera utmärkt om Riksbanken istället ger sig på det ständigt ökande skuldberget av bolåneobligationer. Trots allt är hushållens bolåneskulder betydligt större än statsskulden och där kan man alltså köpa mer obligationer via nytryckta riksbankspengar utan att likviditeten drabbas allt för mycket. Fast samtidigt varnar Riksbanken för hushållens skuldbubbla och bostadsbubblan, men tvår sedan sina händer över att allt de ska titta på är KPI-inflationen.
18 kommentarer
Det finns inga enkla samband mellan räntor och likviditet. Ingenting sker i ett vakuum och det finns otaliga parametrar som påverkar varandra, inte minst olika former av risk. Det enda man kan säga med säkerhet är att elastiska pengar skapar obalanser som hela tiden ackumuleras tills en ekonomisk "lavin" till slut rensar ut obalanserna. Förloppet är långtifrån linjärt och därmed omöjligt att förutspå i tid, men förr eller senare kommer "utrensningen".
Själva fenomenet(prisbildningen) ´handlar mycket om att tradingen går i varandras ledband, dvs trenden fortsätter tills den tar slut. Trenderna brukar oftast överskjuta fundamenta just pga tradingens villkor. Men när centralbanken som du säger intervenerar får det stora konsekvenser för aktörernas agerande. Bara att se euro/dollar volatiliteten sedan eurons start.
Kör man inte med QE och minusränta för att hålla tillbaka kronkursen också. När andra indirekt dumpar sina valutor måste lilla exportlandet Sverige hänga med spiralen nedåt.
Det vore intressant att se effekterna av ett slags avtal mellan arbetsmarknadens parter om reallöner istället för nominell lön. Poängen med inflation -> export är just att minska landets produktionskostnader, men skulle därmed bli en icke-poäng. Jag är inte ekonomiskt skolad men skulle inte det lösa hela problemet med sticky-wages?
Korrekt, målet är att öka industrins konkurrenskraft. Ev pckså att lönedumpa utan svenskarna ska förstå det?
På tal om .. . ingenting – jag köpte nu på lunchen stjärnklart som pocket i den lokala bokhandeln (ingen kedja).
85 kr gick den på mot 45 kr på Adlibris.
Antar att du inte får mer pengar utan att jag istället stödde det lokala kultur-utbudet?
I princip, ja. Dock finns de sk rabatterna, som gör att stora handlare som Adlibris inte köper in till samma pris. Vilket kan påverka författarens ersättning om den är kopplad till rabatterat pris och inte till orabatterat pris. Jag kan dock inte diskutera mitt avtal.
Det finns väl ingen som förstått vad Riksbanken håller på med, allra minst de själva.
Några på riksbanken förstår säkert vad de håller på med. Förvirringen uppstår när deras förklaring inte stämmer med den verkliga orsaken till räntesänkningar
Vid alla amerikanska QE(1-3) har långräntorna stigit i USA under en period. Kineser t.ex sålde av och bytte till korta treasuries istället. Tack Bernanke. Att räntorna sedan sjönk senare berodde mer på yield-sökande än QE då långräntorna även sjönk i Europa.
Svensk QE handlar bara om kronan och är en indirekt valuta-intervention för att skydda sig mot ECB´s QE som mer utgör ett försök att få ner periferi-räntorna. Obligationer är valuta med ränta. Och i EMU har man 19 olika nationella obligationer istället för 1.
Alltså bedriver Rb ett slags valutakrig pga av konsekvenserna av ECB-politiken.
Vad gjorde Rb 2008- när euron steg till 11 SEK? Jo man hade chocksänkt sin styrränta snabbare och mer än konkurrenterna vilket ledde till något som kan liknas med devalvering. SEK föll t.ex betydligt mer mot euron än den NOK från t.ex 2010. När båda kronorna började stiga igen mot euron från 2012/13(yield) steg den norska med 15% mot den svensk kronan. Man kan tydligt se skillnaderna då Rb startade QE. Norska kronan har stigit ca 6%-enheter mot SEK.
Så vad kommer/ska Rb gör nu då?
Chocksänka räntan till -1% ?
Köpa ändå mer obligationer än man först hade tänkt ?
Dilemma ja men fortsätter räntorna upp på de medellånga och längre löptiderna så blir det en viss fortsättning antar jag men främst beror det på ECB och euron. 10-åringen lär gå till 1,4% före paus.
USA´s motsvarande har en fin inverterad H&S som gett en präktig säljsignal för räntan.
Likviditeten är ett stort problem som jag tror blir ännu större längre fram om börsen stiger över rådande kanal i USA.
rttck
Varför ska riksbanken köpa upp statspapper av banker?
Vem ska låna pengarna?
Staten får inte se budgetregler.
företagen vill inte eller får inte krediter.
BLT är den som lånar.
Om vi stoppar skuldökningen så går inte ens pengarna till BLT.
Om ingen lånar pengarna sår är det meningslöst.
Om riksbanken var rikets riksbank så skulle dom bara ge pengarna till staten.
Nu är riksbanken bankernas bank.
Om Riksbanken vill sänka kronan och få upp inflationen, då har jag ett konkret förslag! Istället för att köpa obskyra finansiella produkter för sina nytryckta låtsaspengar, ge pengarna till Försvarsmakten istället! Men bara på villkor att de lovar att sätta sprätt på dem tämligen omgående, och de får bara spendera dem inrikes.
Det är förbjudet av banker för då får dom inte ränteintäkter på sedelpressens pengar.
Om Putin är ett så stort hot mot freden så är din lösning mycket bra.
Inte ett öre i skatter behövs, ingen behöver betala, folk får jobb i försvaret och att tillverka vapen skapar jobb.
Marknaden är ett dårhus vi har förut sålt vapen till Putin.
Det var kanske lite för elakt sagt om dårar dom kan faktiskt tänka lite men marknaden kan inte tänka als.
Riksbanken trycker upp 30miljarder nya pengar det är en sedelpressning.(elektroniska pengar inte fysiska sedlar)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6119930
Två alternativ finns.
1. köpa upp befintliga statspapper av banker, det görs nu.
2.Köpa upp nya statspapper direkt av staten. (staten får gratispengar)
Lika mycket pengar hamnar i ekonomin.
punkt 1 då kan pengarna bara lånas ut till BLT, staten får inte låna se budgetregler och företagen vill inte.
Punkt 2 då kan staten köpa in militär utrustning som cornu skriker om utan att betala ett öre, järnvägarna kan lagas,
Riktiga jobb i infrastrukturen sänker arbetslösheten.
Riksbanken skall trycka pengar och bara ge staten pengarna tills inflationen når målet.
Om inflation är pengar som Milton Friedman sa så saknas det nu pengar då kan riksbanken tillverka så mycket pengar att vi får 2% inflation.
Friedman sa det när vi hade en lönebildning som inte fungerade lönerna orsakade inflation.
Nu är det motsatsen, löneökningarna är så låga att vi får deflation.
"KI: Inflationsmål kräver löneökningar
Ska riksbankschefen Stefan Ingves nå sitt inflationsmål måste lönerna höjas, enligt Konjunkturinstitutet. Men arbetgivarnas linje inför avtalsrörelsen är att det saknas utrymme för löneökningar."
http://www.svd.se/ki-loneokning-kravs-for-att-na-inflationsmal
Det går inte att öka lönerna för då slås företag ut, därför ska man trycka pengar, då får företagen efterfrågan på sina varor, när företagen är lönsamma så kan lönerna öka lite och då har vi 2% inflation.
Mig veterligen omfattar inte riksbankens uppdrag att styra räntan på långa statsobligationer till någon viss nivå. Att mot bakgrund av det använda diagram över långa obligationsräntornas utveckling som belägg för att QE har haft motsatt effekt låter lite godag-yxskaft-resonemang enligt mig.
Däremot ligger det i riksbankens uppdrag att styra inflationen och mot bakgrund av det så torde syftet vara att få upp inflationen. Nyss var det cornu som med anekdotisk bevisföring ondgjorde sig över att inflationen är skyhög, så det verkar inte vara alltför konsekvent hållning cornu verkar ha…
Någon som har lust att förtydliga denna mening?
"Till skillnad mot eurozonen och USA har svenska staten inte ett massivt underskott och måste spotta ur sig nya statsobligationer, vilket leder till likviditetsbrist och drar upp räntorna."