Schibsted/SvD har grävt fram att Moderaternas skandalsjukhus i Stockholms landsting, Nya Karolinska (NKS), är 10x så dyrt per vårdplats som motsvarande tyska sjukhus. Vilket förstås bortförklaras av ansvariga. Tydligen är svensk sjukvård 10x bättre än tysk sjukvård, eftersom man anser att ett 10x så dyrt sjukhus är motiverbart.
Priserna är inklusive inflationsuppräkningar. SvD skriver:
“Det skulle alltså motsvara 2,0–2,3 miljarder mot Nya Karolinskas 22,8 miljarder. Och även om det är vanskligt att jämföra sjukhus står det klart att den tyska prislappen måste dubblas många gånger om för att ens komma i närheten av den svenska.
Asklepios årliga räntekostnad för lånen på bygget är 50 miljoner kronor i 20 år och sjukhuset går med stabil vinst. Som en jämförelse motsvarar landstingets finansieringskostnader för NKS minst tio likadana sjukhus som de tyska.”
Nu finns det förstås inte vårdpersonal för tio stycken nya sjukhus i Stockholms landsting, så istället bränner man pengarna på det man kan tänka sig få tag på personal till.
Stockholms landstings planeringschef Henrik Gaunitz påtalar att det på NKS minsann bara finns singelrum på NKS, medan 84% av rummen på de tyska sjukhusen minsann är dubbelrum. Att bygga singelrum är tydligen 1000% så dyrt.
Gaunitz hävdar också att de tyska sjukhusen inte går att anpassa till nya vårdmetoder. Det går tydligen bara att göra på NKS. Vilket är ett bistert besked för alla andra sjukhus i Sverige, som alltså inte går att anpassa till nya vårdmetoder med samma logik.
Nej, svaret bör nog sökas i den sk kommunhybrisen, även om vi nu pratar landsting. Låga räntor leder till noll kostnadskontroll hos inkompetenta beställare. Därtill har vi de svenska byggkartellerna, som antagligen fått reda på vad hybrisbudgeten låg på, och lade sig där, oavsett faktisk kostnad.
Sammantaget vore det antagligen billigare att Stockholms landsting köper in all vård från Tyskland och inför ett dagligt vårdflyg och flyger ner patienterna till tyskarna istället. Men då får man inte ett monument att vara förtjust över, där svårt sjuka människor är häftigt underhållning.
Nya Karolinska. Världens dyraste sjukhus? |
Sverige är världsbäst på dyrast. Stockholm ska få världens dyraste väg, och nu även världens dyraste sjukhus. Grattis skattebetalarna!
78 kommentarer
Detta kommer våra barn och deras barn att få betala av på genom skattsedeln.
Samtidigt hotar sossarna med att låna för att "satsa" sig ur "krisen". Ser framför mig 10-20 st lånebaserade NKS i kaliber ned Hallandsåsen.
Tror faktiskt att en ledtråd till kostnaderna ligger i den inledande beskrivinngen av hur tyskarna utförde sitt sjukhus.
De började med att fråga sig vad man ska göra och vilken teknisk kapacitet man ska ha. Tro det eller ej, men vi är för jävla dåliga på att ställa oss de frågorna i Sverige. Kanske pga konsensustänket, etc.
Förbereder man ett sjukhus för att kunna uppgraderas och anpassas ad infinitum så kommer det också att kosta en oändlig mängd pengar. Har suttit med i en massa projekt där man "förbereder" för dittan och dattan men det visar sig ändå alltid att man tänkte fel när det ska uppgraderas.
Suttit i sjuttioelva IT-projekt där man skulle "bygga modulärt" och "kunna återanvända" komponenter och alltså gjorde dyrare system. I exakt 0% av fallen återanvändes komponenterna senare eller i andra projekt, utan som vanligt gjorde man alltid om allt från början. Fast även det nya skulle vara modulärt och kunna återanvändas. Och kunden betalar förstås mer än gärna för denna "flexibilitet".
Visst har du en poäng med att vi är dåliga på att ställa oss de frågorna men är det inte främst ett problem bland politiker? Företag brukar vara ganska nogranna med målbilder osv.
(Och strax kommer en ström av kommentarer som förklarar för oss varför detta är invandringens fel.)
Att man inte kan uppgradera ett sjukhus som inte är förberett för detta är tjurbajs. Alla befintliga sjukhus har uppgraderats för allt möjligt, som robotkirurgi, nya behandlingsmetoder etc. Det är bara en ursäkt för att få bygga Världens Dyraste Sjukhus ™.
Ha ha, IT-branschen är likadan.
Anledningarna kan man spekulera i men i Landstinget är det många kockar i soppan:
-Diverse ingenjörer
-Verksamhetens (vårdens) åsikter väger ofta tungt, med viss rätt.
-Facket kan vara med på ett hörn
-Politikerna har åsikter om att byggnaden ska lösa "ett problem".
…etc.
Det är sällan nån sätter ner foten och auktoritärt bestämmer hur det ska vara, på gott och ont. Risken är då att allting blir en halvdålig kompromiss.
I telco-branschen har dock modultänket lyckats väl flera gånger. Exempelvis var modultänket som infördes redan i AXE, dess mjukvara och övriga produktsortiment det som gjorde att Ericsson lyckades så väl då, och fortfarande gör, i en kontinuerlig omstöpning av i princip allt. Hemligheten ligger alltså i att gradvis kunna byta ut, plugga i nya, eller uppgradera moduler efterhand i en kontinuerlig process för att anpassa systemen efter marknadens behov.
Att man byggt det tyska sjukhuset kompakt verkar vara den största skillnaden. 330 000 kvm för NKS 730 vårdplatser mot 67 200 kvm för 703 vårdplatser hos det tyska sjukhuset, dvs NKS är nästan 5 ggr så stort. Sedan får man väl också påpeka att NKS har över dubbelt så många operationssalar.
Så NKS är helt enkelt väldigt stort i förhållande till antalet vårdplatser, förvisso så kanske det går att göra om en del av enkelrummen till dubbelrum och få fler vårdplatser i framtiden.
Någon lär haft kul och dragit i ordentligt när man gjorde kravställningen för NKS i alla fall.
NKS 67kkr/kvm, Tyska: ca 30kkr/kvm
Neo Cortex: undertecknad har jobbat på Ericsson sedan 1983. Cornus beskrivning från 09:27 av hur man investerade enorma belopp i "modularitet" som skulle göra "återanvändning" av mdulern lika lätt som att bygga med Legobitar stämmer in ofattbart väl även på Ericsson, och det gör även Cornus beskivning av hur väl det har lyckats. Inte alls, med andra ord. Den kommersiella framgången beror på helt andra faktorer.
Det värsta nuförtiden är att makthavarna och de direkt ansvariga ansvariga(public servants) alltid kommer undan i vårt land. De vägrar ställa upp i intervjuver på medias villkor(dvs allmänhetens) och ska alltid få en egen fri spalt i tidningen. Förr tvingade man ansvariga till tv-studion för en kvälls sittning i direktsändning där de punkt för punkt tvingades ge tydliga svar och med pålästa, kompetenta kritiker. Det existerar inte längre. Kommun-pampar av idag bestämmer själva när de har lust att delta och villkoren. Jag förstår inte vad media sysslar med? En samling mesar som inte ställer sig upp med megafonerna. Eller är det som i USA där redaktören är i koppel via ägarpåtryckningar…du vet den tysta korruptionen.
Scania, en gång ett svenskt företag och lönsammast i sin bransch , har skördat framgångar bl.a tack vare modulär konstruktion
Fast det är skillnad på att modularisera för att streamlina produktion och modularisera för eventuella framtida uppgraderingar. Scania kunde ju tack vare sin modularisering erbjuda rätt produkt till fler kunder, men jag tvivlar på att så många kunder byggt om sina lastbilar från treaxliga till fyraxliga eller från 270hk V6 till 500hk V8 etc.
Är det inte så att modultänket isig är logiskt medan teknikutvecklings-farten gör/gjort att basen för modultänket inte längre håller. Med basen menar jag f.n känd teknik. Tekniksprång brukar förändra "allt" heter det ju.
Men det finns givetvis en massa andra orsaker.
@rttck
Ligger nog något i det du säger. Är utvecklingen snabb, vilket den varit på mjukvaruområdet, blir återvinning av "föråldrade" komponenter meningslöst. Är tekniken mogen med betydligt längre livscykler, som är fallet med mekaniska komponenter, är modularitet befogat.
@unknown
Vad jag menade var att det finns andra fördelar med modulära system än återanvändning (vilket jag inte ens nämnde), och som du helt missförstod. Däremot håller jag med om att återanvändningsargumentet för kodsnuttar ofta är svagt i förväg. I den lilla skalan refaktorerar man om liknande kod i efterhand till en lokal utility för att förenkla underhåll och framtida utveckling.
Däremot finns det många exempel på färdiga mjukvaruprodukter (som också kan ses som moduler) som återanvänds i väldigt många olika tillämpningar. Jag jobbar själv med en som är konstruerad för just det ändamålet och är i sig modulärt uppbyggda av mindre moduler. Modularitet följer automatiskt av objektorienterat tänk och arkitektur. Det är bara gamla C-apor som trasslar in sig i spaghettikod nuförtiden.
Däremot, som Ocke påpekar, hänger återvinningsgraden även ihop med livslängden. Vissa moduler blir snabbt föråldrade och återanvänds inte, medan andra med längre livslängd återanvänds och tweakas i det oändliga (typ protokollstackar, systemfunktioner, olika funktionsbibliotek och liknande)
Det finns även exempel på moduler som från början var en engångsföreteelse men generaliseras och refaktoreras till att bli något som används på bred front i en massa olika tillämpningar.
Många hävdar att Sverige i princip inte har någon korruption. Men hur kan då i princip varje offentligt projekt kosta mer än vad det egentligen ska? Det kan inte bara vara inkompetens som är orsaken.
Statlighet och demokrati är per definition att en handfull härskare med våld stjäl det mesta av alla andras pengar och gör vad de vill med dem. Hur skiljer sig det från definitionen av korruption? Att inte vilja ha korruption är rent logiskt identiskt med att inte vilja ha en stat.
Det finns en "låt gå-attityd" i Sverige som inte finns i Tyskland på samma sätt. Trots stora likheter i övrigt tolereras inte pjoskande, velande och kompromissande där på samma sätt som här. Tydligare hierarki, tydligare professionalism och bättre resultat. Tror att det är så enkelt. Sen kan man fråga sig vad f*n de pysslar med när de inte får klart den nya flygplatsen i Berlin. Unglaublich!
De som påstår att det är annorlunda med statligheten i Tyskland, Schweiz, USA får lov att förklara varför resultaten inte är bättre där än här. Svaret är att det är statligheten i sig som per definition är problemet. Även en stat som bara bestod av Albert Einstein-kopior skulle vara en katastrof utan förmåga att t.ex. undervisa barn eller vårda sjuka. Statlighet är nödvändigtvis sådan.
Ja, tyskarna kan de!
Hur går det med Berlins nya flygplats till exempel?
Den ska väl öppna till semestern, bara oklart vilket år.
Jo,just!
Numer kan de väl inte skylla på nr Bader och de andra
"Few"…
I rent anekdotiskt, bevisförande syfte är mina egna erfarenheter av vårdens kvalitet att det är ungefär lika i de båda länderna. Möjligen något mer tid med läkaren i Tyskland men då ska man komma ihåg att vi svenskar har "gott" rykte där och därför, möjligen, särbehandlas positivt.
Just Berlins nya flygplats var väl ett fall där politikerna lade sig i?
Vad Berlins nya flygplats beträffar så kan det ju delvis ha att göra med att Berlin inte riktigt är som resten av Tyskland utan lite mer som Majorna. I vilket fall så visar väl exemplet på den enkla regeln att ju mer preusseri med klar och enkel befälsföring man har i en organisation, desto bättre och billigare blir den. Det är när man från sidan blandar in marknad och inkompetenta politiker som det går åt skogen.
Sedan kan man ju alltid undra över vad som egentligen var så fel med Tegel och Tempelhof, men så är jag ju också en stofil.
Det största problemet med svensk sjukvård är att det inte finns någon ansvarsfördelning. Det är politiker (landstingen) som 1. Bestämmer vilken vård som ska falla under allmänna sjukförsäkringen, 2. I de allra flesta fall driva vårdinrättningarna. 3. Betala för vården. Däri ligger svåra motsättningar och vi lämnar över svåra (medicinska) beslut och kompromisser till politiker (klåpare).
Viktigt är att komma ihåg att vi inte har heltäckande sjukförsäkring i Sverige utan det är upp till varje landsting att bestämma. En nära släkting till mig fick till exempel inte fullgod behandling betald av sitt landsting för en åkomma som i förlängningen skulle tvinga personen amputera ett ben eller två. Släktingen som har medicinsk utbildning och pengar på banken lade själv ut över 60 000 kr på en maskin för att kunna behandla sig själv. Andra landsting erbjuder fullgod vård för denna åkomman.
Ett annat kanske intressantare land att jämföra svensk sjukvård med är Holland. De har tidigare brottats med precis samma problem som svensk sjukvård har, främst tillgänglighet. Numera rankas de alltid i toppen när europeisk och västerländsk sjukvård jämförs, och har kommit till bukt med tillgänglighetsproblemet. Vad har de gjort? Delat upp ansvaret. Staten bestämmer vilken vård alla medborgare ska ha rätt till, och står som garant för det. Sjukhus och vårdinrättningar drivs privat, och de bekostas av privata försäkringar. Dessa försäkringar är reglerade till vad de ska innehålla som minimum, alla måste teckna en sjukförsäkring, och försäkringsbolagen får inte neka någon en försäkring eller diskriminera.
https://en.wikipedia.org/wiki/Euro_health_consumer_index
Notera sveriges ranking i tillgänglighet/väntetider.
Har för mig att man också Holland låter sjukhusens dyra maskiner gå dygnet runt. Det håller nere kostnader. Läkarna i Holland tjänar dessutom pengar till skillnad från i Sverige.
Kan intyga att det jag sett av holländsk vård (inga oavanverade grejer ändå) håller en hög nivå, men framför allt är de snabba och effektiva på det stora hela.
Ja, snabbt och effektivt kan det bli när politikerna tar ett par steg tillbaka och låter de som kan styra.
Är det inte lustigt hur alla "satsningar" på vård och skola uteslutande handlar om att bygga nya byggnader? Samtidigt som personalbristen är katastrofal och bokstavligen dödar många människor varje år. Även småstäder har sjukhusområden så gigantiska att de uppfinner egna system för att numrera avdelningarnas gatuadresser. Lokaler råder det verkligen ingen brist på. Förklaringen är så klart att NKS har som mål att maximera bortbetalningarna av skattepengar till kompisarna i byggkartellen. Ingen inblandad har någon tanke på att bidra till mer eller bättre sjukvård.
Undrar hur mycket sjukhusbyggnadsyta det finns per patient som vistas i sjukhus? 10 000 kvadratmeter per patient kanske? Fast de är så klart koncentrerade till akutens väntrum och angränsande korridor, finns inte ens en klassisk sjukhussal tillgänglig för de akut sjuka i Sverige.
Jag besökte många sjukhus som försäljare i ett tidigare jobb. Det är slående hur tomma dessa gigantiska lokaler är. Man guidas till mötesdeltagaren genom korridorer med tomma behandlingsrum, fikarum, kontor, väntrum utan att stöta på en själ. Svensk vård verkar lida av en absurd överinvestering i lokaler.
Om det är sant att det finns en absurd överinvestering i lokaler så är det väldigt konstigt med alla larmrapporter om överbeläggning och patienter som bollas från inrättning till inrättning för att det inte finns någon plats. Personalbrist är så klart en stor faktor men ingen debattör påpekar att det finns tomma lokaler redo att ta i bruk.
630 vårdplatser på 330 000 kvm i NKS, verkar det vara. 500 kvm per patient vid full beläggning. Med ett bostadspris på 100 000 kr/kvm motsvarar det 50 miljoner kr per vårdplats som lokalkostnad. Undrar hur stor lönekostnaden till vårdpersonalen är i jämförelse? Och jag undrar om det är typiskt och inkluderar de många administrativa höghusen i vanliga sjukhusområden. NKS har väl mycket av sin administration i centrala lokaler i stan, bl.a. i landstingsförbundets lyxiga kontorspalats.
Har haft nöjet att få spendera lite tid på tyska sjukhus, blev imponerad av att tyskarna inte håller på och tramsar runt med datorer utan hade 90 % pappersbaserad administration. Och så verkade inte sjuksköterskor sköta det enkla pappersarbetet, det hade man sekreterare till.
Precis, att tramsa runt med datorer har ju aldrig varit en bra idé. Anledningen till att man gått från papper till datorer överallt i så stor utsträckning är inte p.g.a. att det ökar effektiviteten och underlättar administration, utan p.g.a. att Illuminati i samarbete med Skynet vill ha det så. 50-talet – Vi saknar dig!
Tänk vilken katastrof det hade varit om Carola hade tagit med sin stormvind in i ett tyskt sjukhus…
Som sagt, klar ansvarsuppdelning, vertikal befälsföring, Pflichtbewuβtsein, redundans och pappersadminstration, det är vad som krävs för en effektiv byråkrati. Datorer är lite nyliberalt och därför misstänkt.
Mina tyska kollegor verkar nöjda med sin sjukvård och sina läkare.
Mitt i all bedrövelse är det ju positivt att man bara har singelrum. Salar med 2 eller flera patienter är en styggelse. Det måste väl finnas beräkningar hur mycket lidande och pengar som sparas genom detta? Sen får man hoppas att det städas, har sett skräckexempel från svenska sjukhus när det gäller städningen, som var något man höll på extremt ffa innan antibiotikan kom.
OOOj vad förvånad jag blir. Systemfel och resursslöseriet inom Svensk sjukvård är gigantiskt och svårt att bräcka. Kanske då inom försvaret? Exemplen är många men det skulle definitivt inte behöva vara någon läkarbrist om läkarna jobbade med patienter i stället för administration och som inte tillhör kompetensområdet. 20% patient tid och 80% administration gör ju att man frigöra kanske 300% fler läkare bara de skulle gå upp i 60% patienttid. Med nuvarande system kommer man aldrig att komma ur den sk. läkarbristen som det tjatas om. Varje anställd läkare bidrar till samma summa byråkrati och administration.
När man inte jobbar med patienter utan kan slöa på rummet framför datorn så kan man ju jobba dubbelskift och vila upp sig. När man sen går på långledighet åker man till Norge eller annat jobb inom företag, privatsjukvård eller företag. Jobbar extra och tjänar storkovan. Tänk långtradarchaffisen som vid sin påtvingade vila byter lastbil och åker vidare utan sin lagstadgade dygnsvila. Lika lite som jag vill möta en dödstrött chaufför ute på vägarna vill jag möta en lika trött läkare på operationsbordet. Totalt systemfel och sådant som finns mycket mindre av i privat sjukvård.
"På operationsbordet?"
Hade läkaren redan lagt sig där för att vila?
Lika lite som chauffören "ligger på vägarna" ligger väl läkaren på operationsbordet. Men det händer att patienten ligger där och som ska opereras av en övertrött läkare
Och vad jag vet heter det att man ligger "på operationsbordet" Eller ligger du "i operationsbordet" eller sitter du på golvet vid sidan om?
Ja, helt rätt!
Men kirurgen sitter/står väl vid detta?
Trodde du skulle bli lite till freds med att i vart fall någon läste ditt inlägg…
Jagsjälv?
Sitter?
Ja!
Men på en stol.
Vid en annan stol…
Intressant att det tyska sjukhuset ägs av Asklepios Group ett AB som återinvesterar all vinst i företaget. Vi är ju rädda för privata sjukhus i Sverige.
Där har vi nog svaret: Ett företag som jobbar med egna medel är mer kostnadseffektivt.
Jonas Sjöstedt får studera hur de gör med vinsterna och lära oss det-han gillar ju inte uttag av vinster.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Skrytbygge, prestigeprojekt som politikerna vill kunna visa upp… Politisk bodybuilding.
Vad gäller ekonomisk styrning av sjukvården, så finns den inte. En närstående till mig är narkosläkare. Man drar in frallorna på onsdagens kvällsmöten, samt förbjuder läkarna att förskriva intravenöst alvedon då det är för dyrt. Men vid valet mellan att beordra "op. + full intensivvård" eller att beordra "skicka hem pat. med allt morfin han/hon vill ha" så är den typen av beslut helt utlämnad till godtycke. Beslut där alt. A kostar 1 miljon ggr mer än alt. B, där finns inga riktlinjer, ingen styrning. De som skriker högst alt. spelar golf med sjukhuschefen, får sin vilja igenom, andra får stå tillbaka. Så fungerar ekonomisk styrning av sjukvården.
EU har en fri arbetsmarknad. Fri rörlighet för Rörmockare och fotbollsspelare. Varför värvar vi inte tyska sjukvårdspolitiker och finska rektorer till Sverige?
Atatürk tyckte att Turkiet behövde reformeras. Han hade bråttom så istället för att tillsätta ett antal utredningar så lät han översätta lagstiftningen i Frankrike och Schweiz. Dessa lagar kunde då antas i klump.
Skulle inte vi kunna översätta den tyska bygglovslagstiftning mm?
Antag att detta groteska vansinne hade utspelats under "vänsterns" styre, och utan någon inblandning av privata företag och marknadsliberala styrmodeller. Då hade det använts som bevis på en politiskt och ideologiskt haveri, och på att ett systemskifte var nödvändigt.
Vilka slutsatser bör dragas nu ?
Avgå, alla!
Enligt SCB så är genomsnittlig byggkostnad för bostäder strax över 20kkr/kvm, medan det för KS blir ca 67kkr/kvm.
Sen kanske inte siffrorna helt jämförbara då innehåll skiljer sig lite mellan de byggnationerna. Men det ger åtminstone en fingervisning. Dels att det för KS kanske ligger i överkant högt pris, men max med en faktor 3, och dels att det rent allmänt verkar billigare att bygga i Tyskland om de kan ha en faktor 10 billigare på ett sjukhus där.
Nja, "riktig" sjukvård i Sverige idag går på 40 000 kr/kvm åtminstone. Så det är inte jämförbart med bostäder, av flera olika tekniska skäl.
Men NKS med 67 000 kr/kvm framstår ändå som unikt dyrt även på den svenska marknaden.
Det kanske säger mer om tillgångsinflation och vad det verkliga värdet på den svenska valutan är än om vårdkvalitet gissar jag.
Det kanske säger mer om tillgångsinflation och vad det verkliga värdet på den svenska valutan är än om vårdkvalitet gissar jag.
Antagligen är läsarna av denna blogg betydligt mer påläst och kunnig om marknadshyror, ränteförändringar än vad genomsnittspolitikern. Att försöka anta att en politiker tänker ställa krav på kostnader i ett skrytbygge som hen själv får inviga är lika troligt som att Åsa Romson avgår. Det kommer aldrig finnas några kopplingar mellan verkligheten och de politiker som bestämmer. TV3 i sina bästa stunder har mer verklighetsförankring än Stockholmsstads politiker.
Med det nya Karolinska sjukhuset minskar också antalet vårdplatser per 1000 invånare i Sverige från en bottenplats i EU till en ännu lägre plats.
Med vår kraftiga befolkningsökning till följd av den destruktiva massinvandringen, kommer situationen vid en massepidemi blir allvarlig för sjukvården med så få vårdplatser per capita.
Vi såg en försmak på en kommande kaosartad situation, när oansvariga nyliberala politiker med benäget bistånd från MSM 2009 genomförde en panikartad, aggressiv vaccineringskampanj till följd av en lättare säsongsinfluensa, riktad mot hela svenska folket, inklusive barnen, för att undvika överbeläggningar på sjukhus. Eftersom vaccinet varken var utprovat eller ämnat för barn, blev följdriktigt 100-tals barn drabbade av narkolepsi. Skämmes ta mig fan, nyliberaler!
Nyliberalerna har raserat Sveriges försvar, utbildningssystem och hälsovård vid epidemier. Vilken är nästa viktiga samhällsfunktion som nyliberalerna ska marknadsutsätta? Jag hoppas på Regering och Riksdag!
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/365854?programid=1316
Det där med sjukhussängarnas bottenplats i EU har dock en naturlig förklaring.
Mycket av vår äldrevård är kommunal och räknas inte in. Det gör den däremot i andra länder. Man jämför alltså äpplen och päron.
Jag tror inte vår svenska vård hade blivit ett piss bättre av att räkna in långvårdsplatser, eller att för den delen skapa fler långvårdsplatser. På långvården räddar man inte direkt några liv, det har mer karaktären av slutförvar.
gruelse, du har en väldigt fantasifull tolkning av ordet "nyliberal". Sverige har aldrig haft en nyliberal politiker.
@Ben Dover 14:41
Så på vilken plats ligger Sverige i EU-ligan enligt ditt sätt att se det?
@Unknown 10:51
Nyliberalism = utförsäljning och privatisering av viktiga samhällsfunktioner så att vinstdrivande, kartellsökande, suboptimerande oligopol kan skapas, samt fritt flöde över nationsgränsen av människor, kapital, varor, kriminalitet och dvärgbandmaskar.
Sverige har haft nyliberala regeringar åtminstone ända sedan Bildtregimen 1991-94.
Att påtala massinvandringen är rasistiskt. Därför kan man inte heller låtsas om att de vårdplatser man avskaffar kan behövas.
Ben Dover gör ett viktigt påpekande.
Till detta kan också läggas att svenska läkare (åtminstone på mindre sjukhus) är ganska smidiga när det gäller att konsultera på patienter när dessa väl blivit inlagda, utan remiss och officiell vårdkontakt. Det är inga större problem för en medicinläkare att gå över till kirurgkliniken och kolla upp hur det står till med blodsockret hos en känd diabetiker, eller för en psykläkare att gå ned till kvinnoklinikens förlossningavdelning några trappor ned och att bedöma eventuell förlossningspsykos, eller för en ortoped att spjäla ett brutet finger på patienten vars huvudsakliga problem är neurokirurgiskt, typ att hen slagit huvudet i bilrutan när hen körde i diket. Sånt görs ibland i farten, utan remiss och officiell vårdkontakt, eftersom det går snabbare då och blir minst lika bra för patienten – men det kommer ju inte med i någon statistik på samma sätt som t.ex privata kliniker i USA skulle ha fakturerat varandra in absurdum för varenda lite påtitt.
Vilka viktiga samhällsfunktioner har Sverige privatiserat? I jämförelse med andra länder är Sverige socialistiskt. Att vi har sålt ut statliga monopol är inte nyliberalism.Vi har fortfarande bland det högsta skattetrycket i världen, det är inte nyliberalt.
Om det är att jag använder ordet massinvandring (på engelska mass immigration), och därmed omkullkastar Erik Ullenhags förmenta "Myter om invandringen" (tidigare publicerade på Regeringens hemsida), som skon klämmer, så kan jag hänvisa till den ansedda tidskriften "The Economist", som skriver:
"The sums that don’t add up
Mass immigration is posing serious problems for the region. For the Nordic countries to be able to afford their welfare states they need to have 80% of their adults in the workforce, but labour-force participation among non-European immigrants is much lower than that. In Sweden only 51% of non-Europeans have a job, compared with over 84% of native Swedes. The Nordic countries need to persuade their citizens that they are getting a good return on their taxes, but mass immigration is creating a class of people who are permanently dependent on the state."
Från OECD angående jämförelse av antalet sjukhussängar (hospital beds) bland OECD-länder och dess definition:
"Definition and comparability
Hospital beds are defined as all beds that are regularly
maintained and staffed and are immediately
available for use. They include beds in general hospitals,
mental health and substance abuse hospitals,
and other specialty hospitals. Beds in nursing and
residential care facilities are excluded.
Curative care beds are beds accommodating patients
where the principal intent is to do one or more of the
following: cure physical illness or provide definitive
treatment of injury, perform surgery, relieve symptoms
of physical illness or injury (excluding palliative care),
reduce severity of physical illness or injury, protect
against exacerbation and/or complication of physical
illness and/or injury which could threaten life or
normal functions, perform diagnostic or therapeutic
procedures, manage labour (obstetric).
Psychiatric care beds are beds accommodating
patients with mental health problems. They include
beds in psychiatric departments of general hospitals,
and all beds in mental health and substance abuse
hospitals.
Long-term care beds are hospital beds accommodating
patients requiring long-term care due to
chronic impairments and a reduced degree of independence
in activities of daily living. They include
beds in long-term care departments of general
hospitals, beds for long-term care in specialty
hospitals, and beds for palliative care."
OECD har definitionsmässigt vinnlagt sig om att göra en rättvis jämförelse över antalet sjukhussängar bland olika OECD-länder. Resultat:
Sverige hade i EU27 2010 lägst antal sjukhussängar (Hospital beds) med 2,7 sjukhussängar per 1000 invånare. Motsvarande siffra för EU27 var 5,3 sjukhussängar per 1000 invånare.
http://ec.europa.eu/health/reports/docs/health_glance_2012_en.pdf
@Unknown
Om du inte har sett att viktiga samhällsfunktioner har privatiserats sedan början 1990-talet, så ska du nog hålla dig till lego i fortsättningen. Det är i alla fall Alliansens uttalade strävan att få ned skattetrycket enligt nyliberal ideologi, men kostnaderna för EU-medlemskapet, massinvandringen och den humanitära stormakten prioriteras högre och måste med nödvändighet finansieras via skatter.
En av de största fördyringarna är den usla finansieringen, vilken genomdrevs trots allt mot kraftig kritik. En motsvarighet till Friends Arena där bestallaren och den kontrakterade var vänner.
Ursäkta om jag hoppar lite från ämnet här, dock inom svensk politik.
Jag citerar härmed Stefan Löfven, Sveriges statsminister i sin replik till Lars Lejonborg i dagens partiledardebatt. "Att ljuga många gånger gör det inte till en sanning". Att inte vår dimension har kollapsat efter ett så otroligt pompöst och självignorerande uttalande är någorlunda märkligt.
Måste ha farit lite i tiden när jag skrev den. Replik på Jan Björklund var det naturligtvis.
Moderatmartin Äen om du skickar in en rättelse så visar det att du inte lever i den materiella världen.
Att ingen kommentar ännu varit inne på orsakerna till det ohemult dyra sjukhuset kallat Nya Karolinska. Av någon anledning skulle upphandlingen till varje pris genomföras som offentlig privat samverkan (OPS) där ett byggbolag finansierar, uppför och därefter sköter drift och underhåll av sjukhuset, i det aktuella fallet i 30 år. Bara det att låta ett byggbolag finansiera byggandet av ett sjukhus är en smått absurd idé när landstingets upplåning säkerligen skulle kunna ha skett till nära halva kostnaden.
Jo, men de nyliberala fjollorna kan ju åtminstone hävda att det inte är som i DDR-Sverige där staten var sååå ond och byråkraterna styrde allas liv…
Läkarna är upptagna med strunt som att fråga patienter om rökning, "ja, jag ser att du håller på att förblöda från knivhugget i ryggen, men du måste faktiskt svara på frågan om hur många cigaretter du röker per dag och hur mycket alkohol du dricker per vecka, annars får vi inte betalt från staten".
Sköterskorna är upptagna med att fly till kommunal vård där de får 3000-5000 mer per månad och i alla fall något bättre arbetstider.
Vårdadministratörerna är upptagna med att arbeta i datorsystem som är byggda av ekonomer (de ekonomiska modulerna är oftast utmärkta) men inspirerade av löpande band-produktion på någon stor bilindustri e.d och totalt oflexibla för individuella (läs människornas eller patienternas) behov.
Landstingspolitikerna är upptagna med att skapa s.k horisontella organisationer (betyder t.ex att varje landsting har en gemensam kirurgkliniken för alla sjukhus i området, iställer för en separat klinik på varje sjukhus) vilket betyder att de flesta anställda kommer längre bort från sina chefer, får svårare att protestera mot dumheter men även svårare att genomföra småskaliga förbättringar eftersom det tar längre tid (om det alls går) att få godkännande från en chef tio mil bort.
Och de unga som ändå kommer in i verksamheten på olika nivåer/yrken har som bekant gått i den svenska PISA-skolan…
Djävlar i helvete vad några tjänar pengar på det där sjukhuset…. flera dynastier grundas just nu…
Till och med Sepp Blatter och FIFA är förmodligen avundsjuka…
Cornu: hade varit kul att jämföra kostnaden med de nya "super" sjukhusen man bygger i Danmark. Är det samma vansinne mot deras? Det byggs några riktigt stora där nu tex i Århus DNO.
Cornu: hade varit kul att jämföra kostnaden med de nya "super" sjukhusen man bygger i Danmark. Är det samma vansinne mot deras? Det byggs några riktigt stora där nu tex i Århus DNO.
Jag vet att jag är lite sen, men så är det ibland. Danmark planerar att mobilisera sin sjukvärd för att möte ageing population….. länk http://hospitalplusinnovation.com/