Kvinnor är redan överrepresenterade i styrelserna hos OMXS30. I en rapport från förra året visar det sig att baserat på de utbildningar som behövs för att få plats i börsbolagens styrelser, så är det lättare för en kvinna att få en styrelsepost än en man.
Rapporten Mindre mångfald med kvotering av Tomas Klingström (PDF) kommer till samma slutsats som jag gjorde i gårdagens blogginlägg – det är vissa specifika utbildningar som gör att man efter decenniers erfarenhet av att leda företag kan platsa i styrelser. Rapporten gör också samma prognos som jag, dvs att framåt 2030 kommer kvinnor att dominera i näringslivets styrelser och chefspositioner, helt utan kvotering och enbart på egna meriter.
Kvinnors andel bland examinerade civilingenjörer och i OMXS30-styrelser. Källa: Tomas Klingström |
De tre utbildningar som dominerar styrelseplatserna är civilekonomer, civilingenjörer och även jurister, även om de senare är för få för att kunna göra några vetenskapligt signifikanta beräkningar.
Däremot visar det sig att kvinnor har större chanser än män att lyckas nå en styrelsepost, trots frånvaron av kvotering, om de väljer att utbilda sig till civilekonom eller civilingenjör.
Det är som sagt lite äldre personer som kvalificerar sig till OMXS30:s styrelser. Den absoluta majoriteten är födda mellan 1940 och 1971. Endast en person är född senare (kvinna, 1977).
Rapporten åldersjusterar utifrån födelseår och andelen kvinnor med dessa examina.
T ex borde åldersjusterat 33.9% av civilekonomerna i styrelserna vara kvinnor. Verkligheten är 34.0%. Bland civilingenjörerna borde 12% vara kvinnor. Verkligheten är 21%, en överrepresentation av kvinnor på 75%.
Klingström sammanfattar:
“Analysen i den här rapporten visar, givet den utbildningsbakgrund och den erfarenhet som önskas av en styrelseledamot, att kvinnor inte är statistiskt diskriminerade. I stället är det så att kvinnor med civilingenjörsexamen har haft en högre sannolikhet att komma i fråga för en styrelsepost i de största börsbolagen än jämnåriga män med ingen- jörsexamen. Vad det beror på analyseras inte i den här rapporten, men behöver inte betyda att män diskrimineras (vi vet ingenting om deras livsval).Vad gäller styrelseledamöter som är ekonomer så finns det alltså nästan exakt så många kvinnor som man kan räkna med, givet utbildning och ålder.”
Kvoterar man på erfarenhet och kompetens, så blir alltså kvinnor överrepresenterade.
Som jag skrev i tidigare inlägg om högskoleutbildning – kvinnor ska inte högskoleutbilda sig till lärare eller sjuksköterskor om de ska kvalificera till börsbolagens styrelser. Utbilda er till civilekonomer och civilingenjörer, sätt pannan i marken och slit på med chefskarriären i 20 – 30 år, så kommer ni ha bättre möjligheter än män att ta plats i en styrelse.
Att bli chef och eventuellt efter några decennier ta plats i en börsbolagsstyrelse kräver slit och uppoffringar. Det är bara för knugen som det kommer stekta sparvar och flyger rakt in i munnen.
10 kommentarer
Det var ju just det det INTE gjorde enligt Cal XVI Gustf? Det kom ju inga stekta sparvar, sa han?
Fast nu har han visst fått 6 mille påökt för att nån irrelevant avkomma ska gifta sig, har jag hört. Det är bra för Sverige!
Carl-Philip är väl "tvåa på bollen" (och han var ju kronprins i ungefär ett år) så han är ju mer relevant än Madde. 🙂
Jo, att han gillar tvåan och bollar mer än prinsessor är väl allmänt känt.
i SVD idag var det en donna som hade ändrat sig-det behövs kvotering! Hennes meriter var vaga men innehöll en sammanslutning där hon valde "Barbros bästa brudar" från gruppen kvinnliga Handelsstudenter. Så kan det bli!
I blogginläggets diagram bör väl andelen kvinnliga civilingenjörer jämföras med andelen kvinnliga civilingenjörer av totala mängden civilingenjörer som sitter i OMX-styrelserna?
Vad vill man uppnå?
En kvinna jag kände hade en hög tjänst i ett industriföretag. När det gick dåligt så la man ett stort varsel. Hon sa då till mig att om det blev tal om att hon skulle säga upp folk så skulle hon sluta. Direkt.
Gjorde hon ett felaktigt val?
Skulle hon mått bra om hon stannat kvar och avskedat folk och sedan blivit styrelseledamot?
Kan vi lagstifta mot att folk vägrar åta sig arbetsuppgifter som de tycker är hemska?
Antar att 77an är Christina Stenbeck?
Så lite speciella omständigheter där kan man ju säga. Outlier på mer än ett sätt.
Kanske ett utfall av sk nepotism och vänskapsrelationer, sådant som manliga styrelseposter anklagas för?
Vore intressant att se stor andel av männen resp kvinnorna som sitter i styrelser pga att de ärvt företaget.
Men du. Kvotering handlar ju om att båda har samma kompetens men man väljer den som kan tillföra ngt utöver det. Tror du tänker på "radikal kvotering". Och åter igen, läs gärna Allbrightrapporten och återkom. Sedan tycker jag ålder och erfarenhet inte rakt av går att sätta likhetstecken mellan. Men visst ökar chanserna. http://allbright.se/wp-content/uploads/2015/03/AllBrightrapporten-mars2015.pdf