Vid halvårsskiftet förlorar tusentals kunder i Dalarna, Jämtland och Värmland sitt bredband när Telia helt prompt skrotar bredbandet utan ersättningsteknik. Man tar alltså steget från att tidigare riva kopparledningar på stationer utan bredband, till att nu också avveckla xDSL från telestationerna utan att erbjuda något alternativ. Tydligen är xDSL mer ålderdomligt än inget bredband alls.
Enbart i Värmland drabbas ca 1 250 abonnenter i fyrtiotvå byar. I Dalarna berörs 2 000 abonnenter. På många håll finns det inte ens mobiltäckning och de boende blir i ett slag berövade all den samhällsservice man idag enbart hittar på Internet.
Telia menar att fiber är mer modernt och att ADSL därför ska rivas, men bygger alltså inte ut fiber på dessa fyrtiotvå orter, som nu får klara sig utan Internetförbindelse.
Avgrävt bredband. |
Centerpartisten Anders Dahlgren skriver i en interpellation till Turkietminister Mehmet Kaplan, som tydligen ansvarar även för IT och inte bara för upprättande av Kaplanslum, inspirerat av ministerns ständiga resor till Turkiet för att studera deras bostadslösningar.
“Har statsrådet gjort det ställningstagandet att det är acceptabelt att ett av staten och samhället ägt företag som Telia lägger ned ADSL-stationerna utan att erbjuda kunderna en likvärdig tjänst?”
Partiledaren Annie Lööf skriver:
“Alla [myndigheter] planerar de nedläggningar ute i landet, trots att det står i lagen att myndigheter ska sträva efter att decentralisera sina verksamheter. Telia ska snart börja släcka ned ADSL-stationer på landsbygden, vilket lämnar tusentals människor utan bredband. Posten bommar igen utlämningsställen och drar in på tidningsdistribution.”
Sedan kastar förstås Lööf sten i glashus. Under hennes tid i regeringen klippte Telia koppartråden för 1000-tals på landsbygden, och under alliansens regeringstid har ett antal dödsstötar satts in mot landsbygden. Vad jag vet har aldrig Centerpartiet i regeringsställning under alliansen tvingat fram en enda landsbygdsvänlig reform, utan alltid böjt sig för staden. Hyckleri och populism.
Ingenting kommer naturligtvis hända och dessa tusentals landsbygdsbor får helt enkelt flytta om de vill få tillgång till Internet.
För egen del fick jag snabbt tillbaka mitt avgrävda bredband. På cirka 24 timmar var problemet åtgärdat, trots att beskedet från Telias utmärkta support var att det skulle ta 48 timmar. Avgrävningen var inte min grannes fel. Enligt Telias kartor låg kabeln längs vägen, på andra sidan vägen om grannen, men tydligen skiljer sig kartan och verkligheten åt ibland hos Telia.
Men det är väl bara en tidsfråga till Telia river xDSL även på min lokala telestationen. Riktigt bredband med obegränsad överföringskapacitet, obefintlig latency och full stabilitet, som inte bryts bara för att en person kommer in i ett rum eller för att man flyttar en möbel, är ju omodernt och föråldrat…
I verkligheten kryllar landsbygden av småföretag, beroende av bredband, rent av riktiga Internetbolag med globala världskända tjänster. Dessa bekämpar staten aktivt via sitt ägande av Telia. Fast det är klart – arbetslösa sägs ju rösta på vänstern, så det ger väl fler väljare?
Det är dags att fast Internetförbindelse för alla hushåll som så önskar uppgraderas till obligatorisk livsnödvändig statlig infrastruktur. I dagens samhälle är det lika viktigt som vägar och elförsörjning, speciellt när myndigheter allt mer lägger ner och istället erbjuder ofta fantastiska tjänster på Internet.
Gissningsvis blir nästa steg på de drabbade orterna i Värmland, Dalarna och Jämtland att Telia härnäst även river kopparkablarna och telefonin. Detta sker nämligen normalt bara på stationer utan just ADSL. Lösningen är alltså att först ta bort ADSL, så man sedan även kan ta bort telefonin. Siste man lägger på luren.
47 kommentarer
Om kartan och verkligheten skiljer sig åt brukar iofs Telia vara duktiga på att uppge detta genom att skriva "osäkert läge" på kartan. Men kul att ni kunde skarva ihop den iaf.
Måste vara ett missförstånd.
Här står att allting utvecklas enligt regeringens planer. Och en politiker har väl aldrig farit med osanning???
http://www.pts.se/upload/Rapporter/Internet/2014/Uppfoljning-av-regeringens-bredbandsstrategi2014.pdf
Säkert i enlighet med Agenda 21. Se kommunernas planer, finns i varje kommun, i stort sett.
Det är för djävligt ankdammsboende att nuvarande regering inte tagit itu med den förra regeringens misstag. Ja den rapport du hänvisar till skrevs och publicerades under regeringen Fredriks tid för ett år sedan.
Jobbade själv länge på Telia men det är länge sedan, förra millenniet, sedan blev det snabbväxande IT. Vet att Telia då hade helt annan syn på digitalisering och service även till glesbygd. Problem med höger och vänster finns hos många och om även den som kontrollerade den som digitaliserade kartan gjorde ett misstag så blir det problem.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag trodde PTS var en självständig myndighet utanför politiken?
Rapporten säger att saker går enligt plan enligt beslut 2009. Dock skriver bloggförfattaren att bredband dras in torts att rapporten antyder motsatsen?
Kan vara ett lokalt Telia beslut, men dom andra operatörerna är väl ännu med motvilliga att bygga i glesbygd?
Om det är fel på planen så får väl nuvarande regering ändra på den? Här är den ansvariga ministern :
http://www.regeringen.se/sb/d/18983
Om vi ska lämna diskussionen om det är Centerpartiet som är "De Onda" vad gäller landsbygdens utveckling, så anser jag att det är viktigt vilka partier som sitter i regeringen. Som jag ser det, och detta är inget faktum utan en åsikt/värdering, så är miljöpartiet det största hotet, speciellt i armkrok med vänsterpartiet och ett svagt socialdemokratiskt parti. Speciellt som dessa partier ska snegla på FI och anpassa sig efter dem. Det bästa (eller minst dåliga) alternativet är, fortfarande bara min åsikt, ett Allianstyre med ett starkt Centerparti. Företag som växer och anställer, både i staden och på landet, är den bästa garantin för en bra offentlig sektor. Mp, V, FI och S vill bekämpa rikedom, Alliansen vill bekämpa fattigdom, det är skillnaden.
Så är det med den giriga staten. At5rt sstjäla 2 000 000 000 000 kr/år från folkslavarna som den ockuperar räcker inte, den måste swkärna ned på "sdamhällsservicen" också för att kunna ge bort ännu mer av skattepengarna till de rika giriga särintressen som är det enda som staten har någon anledning att bry sig om. Staten har ingen anledning att bry sig om dem som den drar ur sladden för, de tvingas ju under hot om våld betala bort det mesta de har i skatt ändå.
Jag skulle föredra ett sätt att organisera samhället som vi vet fungerar, men de flesta lurade slavar föredrar att lida ännu värre med ännu mer av samma statliga misslyckande istället.
"Vad jag vet har aldrig Centerpartiet i regeringsställning tvingat fram en enda landsbygdsvänlig reform, utan alltid böjt sig för staden. Hyckleri och populism". Inte "en enda landsbygdsvänlig reform" under alla år Centerpartiet suttit i regeringsställning, påstår du. Du har fel, många gånger om, faktiskt. Du kan börja med att läsa på om Bramstorp, sedan Hedlund och Fälldin och Lööf. Cornu, man bör vara försiktig med orden.
Visa på exempel som gynnat landsbygden på sikt. Du nämner bara namn utan sammanhang med frågan, men ger inga exempel.
Namnen är relevanta eftersom de är partiledare som suttit i regeringsställning sedan 1936 och fram till 2014.
Ett exempel: https://www.centerpartiet.se/2014/09/03/eskil-erlandsson-rekordmycket-pengar-till-bredband-pa-landsbygden/
PÅ denna sida kan du läsa om varje årtionde av Centerpartiets historia och den gröna tråden; landsbygden
https://www.centerpartiet.se/vart-parti/historia/1910-talet/
Att ingen reform som partiet medverkat till sedan 1913 skulle varit bra för landsbygden, som påstås, anser jag vara felaktigt. Sedan har vi alla centerpartister ute i kommuner, landsting och regioner som jobbat för landsbygden. Partiet har ju inte alltid fått igenom vad man velat eftersom man varit i minoritet i många sammanhang, men det är ju villkoren i det politiska livet. Endast fria bloggare kan ha egen majoritet och veta bäst.
Har företagandet ökat i landsbygd? Har urbaniseringen stoppat?
Sätt dina åsikter om småsaker i periferin i ett större sammanhang.
http://www.frihetsportalen.se/2013/09/till-fragan-om-lantbruksnamndernas-avskaffande/
http://ekuriren.se/ledareasikter/debatt/1.1732812-centern-ett-havererat-parti
Villkoret i politiken numera är ju DÖ. Alla partier samsas om maktbasen och skippar valfrågor och annat som bedöms som obekvämt. Att tjafsa om rött eller blått är för att ta fokus från verkliga frågor.
A. Nilsson, nu börjar du diskutera helt andra frågor; vad det gällde från början var påståendet om att Centerpartiet inte medverkat till en enda reform i regeringsställning som varit bra för landsbygden. Jag påstår med bestämdhet att ett sådant påstående är helt falskt. Vi kan gärna diskutera urbanisering och företagande, men det är ju ngt annat. Vore intellektuellt hederligt att hålla sig till det påståendet från Cornucopia som jag från början hävdade var helt felaktigt.
Verkar som Cornucopia tycker företagande ökat å¨landsbygden:
"I verkligheten kryllar landsbygden av småföretag, beroende av bredband, rent av riktiga Internetbolag med globala världskända tjänster. Dessa bekämpar staten aktivt via sitt ägande av Telia. Fast det är klart – arbetslösa sägs ju rösta på vänstern, så det ger väl fler väljare?" Citat från inlägget, men det var ju inte det vi skulle diskutera utan det sensationella påståendet om Centerpartiet.
Så fort det blir obekvämt påstås det att man avviker från ämnet, när man istället visar på effekterna av besluten.
Förstår du inte orsak och verkan?
Jodå, jag tror jag har hyfsad koll på orsak och verkan. Det jag argumenterade mot var utsagan att Centerpartiet inte en enda gång i regeringsställning medverkat till en enda reform som varit bra för landsbygden. Att då ta upp urbaniseringen i stort samt om antalet företag ökat på landsbygden hävdar jag fortfarande är att avvika från ämnet och är en helt annan diskussion. OK, vi har olika åsikter, jag hävdar att det finns minst ett beslut/reform som Centerpartiet medverkat till i regeringsställning (senare av skribenten inskränkt till Alliansregeringen) som varit bra för landsbygden. Du och Cornucopia tycker inte så och det är inga problem. Det som gör mig lite ledsen är ändå Cornucopias förklaring till att Centerpartiet, enligt honom, bekämpat landsbygden; nämligen "hyckleri och populism". Liksom i alla partier utförs i Centerpartiet ett stort, nästan alltid ideellt, arbete för det man tror på. Känner inte igen mig i att hyckleri och populism skulle vara drivkraften i detta engagemang Jag har haft anledning at studera Bondeförbundets/Centerpartiets historia från1913 och till idag. Under denna tid har partiet ofta angripits från politiska motståndare för att bara driva landsbygdsfrågor, alltså tvärtemot ert påstående. Särskilt intressant är ju bolagsförbudsstriden, den sk kohandeln och på senare tid konstgödselskattefrågan och drivmedelskatten. Att partiet under åtta regeringsår konsekvent i alla frågor tagit ställning emot landsbygden är för en akademisk granskning ett sensationellt påstående. Och dessutom när bevekelsegrunden skulle vara "hyckleri och populism". Jag avslutar detta nu och konstaterar att vi har olika syn på verkligheten.
Kloka beslut hos Telia.
Stora delar av landsbygden är bara konserverade reliker från svunnen tid.
Förr i världen krävdes det massor av folk, oxar och hästar för att driva jord- och skogsbruk och sågverk och fabriker. Nu är allt mekaniserat och automatiserat. På 1970-talet körde Skutskärsverken 3-skift med drygt tusen personer i varje skift. Nu är de 8-10 stycken som sköter det mesta från kontrollrum. Det jobb som krävde 3000 man och 1000 hästar i skogen sköts nu av 3-4 man i maskiner. En enda bonde på traktor med GPS gör samma job som det krävdes 1000 man och 300 oxar till förr i världen.
Ingen vill bo kvar där servicen försvinner och samhället monteras ner. Svensk landsbygd är definitivt döende och det kan inget sprattlande i världen ändra på.
Du vet ingenting om framtiden, hörs det. Det sker en konstant teknikutveckling, men du tror nog att tekniken kommer stanna på 2010-nivå. Allt förändras. Att lägga ner landsbygden är extremkorkat. Inte så kul att bo i stan när massarbetslösheten slagit till. Däremot kan du nog få varor utkörda med robotbilar om tio år. Trådlöst bredband kommer inte försvinna, utan sannolikt bara bli snabbare.
Amazon i USA gör försök med att leverera med flygande drönare.
Eruit: Och om allt är automatiserat så krävs ju rimligen en uppkoppling eller täckning av något slag för att sköta verksamheten. Har du någon som helst verklighetskoppling?
Neo: Om amazon skall kunna ta emot order så krävs uppkoppling. Har du också missat hela kärnfrågan?
Min kommentar var ett exempel på att man redan försöker med robotleveranser. Naturligtvis kommer framtiden att vara helt uppkopplad, ubiquitous computing etc. Ericssons gamla mål med 50 miljarder connected devices har uppgraderats till 500 miljarder. Det kommer att sitta en "WiFi" router i varenda gatlykta och alla grejor som har strömanslutning eller batteri kommer att vara connected, till och med batteriet.
Det går utmärkt att sköta skogsbruket med samma logistik som oljeplattformarna på nordsjön. Det finns inget behov av bofasta samhällen för att köra avverkning och transporter. Internet via sattelitlänk räcker utmärkt för att kunna synkronisera transporter.
Bra, Cornucopia att du ändrade ditt påstående från alla regeringsåren för partiet till åtta Alliansår. Hedrar dig att du insåg det orimliga. Men, det är fortfarande ett felaktigt påstående:
https://www.centerpartiet.se/wp-content/uploads/2014/08/Vi-leder-landet_Resultat-med-Centerpartiet.pdf
I denna fil finns väl åtminstone minst en (1) sak som varit bra för landsbygden? Och i så fall, faller även ditt nya påstående.
Jag tror att landsbygden blir betydligt mer attraktiv att bo i på en 10-20-årsperiod, tack vare sammanfallande teknikutveckling.
Fortsatt utbyggnad av bredband och utveckling av teknik och kultur för distansarbete borde möjliggöra ett kraftigt utökat arbete från hemmet, eller kanske från ett lokalt kontorshotell i byn dit tjänstemän från olika företag går för att träffa grannarna och för att jobba. Behovet av att pendla borde kunna minska kraftigt.
Drone-leverans av varor och 3D-utskrifter gör att tiden och kostnaden för leverans av varor borde kunna reduceras med en faktor 10. Det borde göra att en stor del av stadens utbud av varor blir tillgängligt även på avlägsen landsbygd. Även hämtmat borde kunna levereras till dörren över kanske 10 mils avstånd på under timmen.
Självkörande fordon borde minska behovet av egen bilkörning, möjliggöra arbete i bilen på väg till jobbet, bryta isoleringen för de som inte har körkort och reducera transportkostnaderna med kanske 50%-70%.
Jag ser möjligheten till en lysande framtid för landsbygden, om inte staten reglerar sönder saker och ting så att teknikutvecklingen försenas.
Även mitt lantställe (registrerat som jordbruksfastighet) drabbas snart av borttagen kopparlina. Där är mobiltäckningen intermittent och vi kommer alltså inte ens att ha säker telefonförbindelse och kunna ringa 112.
flute kräv att Telia ordnar en "säker" förbindelse. De kan fixa en mobil förbindelse med antenn hos dig som sedan ger ganska säker förbindelse. Men visst borde du ha bredband även på lantstället. Kolla intresset för eget nät med grannarna. Vi håller på med det för vårt lantställe och det sker runt om i landet. Bredbandsforum och Byanätsforum kan ge en del tips.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nu är mitt lantställe lite "speciellt" (utan att gå in på detaljer), så dina förslag funkar inte riktigt. Men tack för de välmenande tipsen.
Verkar som att det finns operatörer som tillhandahåller internet via radiolänk. Annars finns ju alltid internet via satellit (Tooway) 22/6 Mbit/s från 295:- i månaden (2GB), 1295:- fri datamängd.
Dock inget för seriösa FPS-spelare då pinget lär bli rätt dåligt via satellit.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tooway
I Finland är Internet en lagstadgad rättighet.
Enligt en utredare på FN är internet en mänsklig rättighet.
Dock kan man tycka att det borde gå att distribuera vi andra redan befintliga sladdar, t.ex. elnätet.
Eftersom staten inte sköter sina uppgifter så är det ju rimligt att fråga sig om skatten är rimlig (över huvud taget), och om det inte borde göras i privat regi istället.
Förra gången en grävmaskin råkade riva ner Telias luftledning hemma hos mig tog det en vecka innan dom hade tid att åtgärda den. Därför lagade jag den själv för nån vecka sedan när jag råkat riva ner ledningen.
Men jag bävar för vad jag får för straff om dom ser att jag lagat den själv med bilelskontakter och krympplast.
Kom ihåg Telia har sedan 2003 inget samhällsansvar, enligt en EU-anpassning. EU vill ju bryta sönder samhällsbärande nationella monopol, så att EU fullt ut kan förverkligas. Eftersom vi årligen betalar drygt 40 GSEK för att EU ska fatta beslut åt oss, så kan vi inte obstruera och klaga på några uppgrävda kablar i landsbygden.
Marknaden, enligt nyliberal pseudovetenskap, ska lösa eventuella problem. Varför ska då Telia serva olönsamma kunder i glesbygden med kommunikation? Telia är affärsdrivande, och har sitt ägarintresse att tänka på i första hand.
de hålla på med olönsamma kunderFör oss som tänker litet längre än andra, inser att er som t
Glöm sista raden!
Det är förmodligen bara indoktrinerade svenskar som inte orkar googla som blir upprörda över nedläggningen av koppar på landsbygden. Marknaden har redan löst problemet. Satellit stavas det.
@Neo Cortex 15:24
Vad menar du med indoktrinerade svenskar?
Om du tycker satellittelefon fungerar så djävla bra, ska du lyssna på Kaliberreportaget. Om du ska slå nödnumret 112 via satellittelefon, måste 12 siffror knappas in. Mottagningen är också dålig, enligt reportaget.
Avpollettera de nyliberala sjuklöverpolitikerna, som tycker att marknaden kan ersätta ansvarstagande statliga samhällsfunktioner.
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/169639?programid=1316
Finns det någon fall där glesbygdsborna försökt köpa loss ett lokalt kopparnät av Telia? Borde gå att driva som en samfällighet. Men Telia kanske vill driva över folk till det intermittenta mobila bredbandet och vägrar sälja?
Det finns ju fiberföreningar i varenda buske. Trixet är att vara snabbare än Telia så man har 100/100 internet och IP-telefon innan Telia tar ner sin koppar. Många som klagar är antingen kvar i att "Kungliga Telegrafverket skall se till att jag har telefon" eller de få som inte gick med när fiberföreningen grävde ner rör överallt.
Det ligger i tiden att landsbygden helt enkelt ska utarmas och dö. Man kan ske ett antal beslut som aktivt tar livet av landsbygden. Ex: Stopp av kalkgruva på Gotland, pumplag, bensin/diesel-skatt, stoppa i princip av all etablering av ny industri då det tar fem år att få tillstånd. Det verkar helt enkelt finnas tunga intressen som vill inget annat än att göra om landsbygd till obygd. Jag tycker det är sorgligt även fast jag bor i fjollträsk! Vissa saker är väl kanske ofrånkomliga, men man behöver väl inte göra saken värre än vad den redan är!
Ingen förbindelse, ingen polis, ingen militär, no nada. = ingen statlig överhöghet.
Sverige reduceras till stategiska byar. "Systematisering". Ceasescus känner sig återupprättad i sin grav.
En gammal kär devis: "Det är vi som har monopol, vi ska ge er vad ni tål".
Det finns ingen anledning att INTE gräva ner, äga och driva nätet själv i kommunen via aktier eller likvärdigt.
Kontroll på både prestanda, funktion och kostnader.
Det är troligen sant. Dessutom har ett välbyggt fibernät troligen en verklig livslängd som är väldigt lång, troligen minst 40-50 år. Man har inte sett någon kvalitetsförsämring på de första fiberkablarna som lagts ner. Jag skulle tro att kommersiella entreprenörer som Telia vill ha igen pengarna på betydligt kortare tid.
Många aktörer verkar också byta ut ändutrustningar som t.ex. switchar förebyggande, och hålla sig med hyfsat dyra serviceavtal. Många sådana utrustningar kan stå och gå i 10-20 år utan problem, och man kan sedan ha några på hyllan som byts när saker och ting går sönder. Utrustning som är tekniskt föråldrad kan i praktiken fungera tillräckligt bra under lång tid. Om jag, och 7 grannar inom 100 m, t.ex. hade varit anslutna med kopparkabel i en 20 år gammal HP AdvanceStack 100Base-T Hub från 1996 uppkopplad med 100TX-fiber mot stadsnätet, så hade det i praktiken levererat bättre än ADSL idag. Och hela kvarteret hade garanterat kunnat dela på en 1Gbit internetuppkoppling utan problem. Så ner med fibern!
Vi som har valt att bo i en storstad slipper bekymra oss över dylikt. Vi har annat att bekymra oss om, som ni i landsbygden slipper. Men man kan nog inte förvänta sig att allt ska vara perfekt där just JAG bor, för att just JAG är är en speciell och unik liten snöflinga.
Vad är anledningen till att det rivs? Att det kvalitén på kopparnätet är så dåligt att det är svårt att leverera bredband?
Känns som att det borde inte vara så dyrt att driva vidare. En ADSL anslutning som ibland kopplar ner och är lite "svajjig" borde väl vara bättre än ingen anslutning alls?
Vore intressant om någon visste lite mer tekniskt.