Lite uppföljning kring den skönlitterära berättelsen om att Saudi-Arabien skulle översvämmat marknaden med olja. I själva verket rapporterar den oberoende databasen JODI-Oil att Saudi-Arabiens oljeexport minskade med 12% från 2013 fram till december 2014. Någon marknad översvämmad av saudisk olja finns alltså inte.
En graf säger mer än femhundra tecken, så så här följer just en sådan. Det framgår tydligt att Saudi-Arabiens oljeexport minskade samtidigt som oljepriset föll.
Saudisk olja kan alltså inte beskyllas för att ha dumpat oljepriset, då man exporterat mindre samtidigt som oljepriset fallit.
Trenden i Saudi-Arabiens oljeexport ska vara negativ och Saudi-Arabiens oljeexport peakade redan 1979. Sedan dess har man aldrig exporterat lika mycket olja igen.
Anledningarna beror på växande ekonomi och växande befolkning, som slukar allt mer olja. Därtill kan man inte öka sin fossilgasutvinning sedan länge och måste köra mer och mer kraftverk, kylning och avsaltning av havsvatten direkt på oljekraftverk.
Graf över de senaste två årens produktion och export hittar ni nedan. Det torde vara uppenbart för alla normalbegåvade att marknaden inte överösts av saudisk olja, då exporten minskade tillsammans med oljepriset. Oljepriset började falla i juni och man exporterade avsevärt mer olja tidigare, till ett högre pris.
Saudi-Arabiens oljeproduktion och oljeexport 2013 – 2014. |
På annat håll hävdar “experter” nu att oljan ska falla till 20 USD på grund av överflödet på olja från Saudi-Arabien. Något sådant överflöd existerar inte, och dessa personer kan alltså inte vara experter.
9 kommentarer
Saudis oljeproduktion har ökat med nästan 10% sedan två år. Det är den självklara förklaringen till varför oljepriset har rasat, Saudi är världens största oljeexportör så några procent på marginalen där ger stort utslag på priserna. Lagring, terminer med mera gör att det finns en time lag, en fördröjning, mellan produktionskurvan och priskurvan. Saudis kraftigt ökade produktion, tydlig illustrerad i grafen Cornu visar här, är den uppenbara anledningen till den billigare oljan.
Är du på riktigt? Vem som helst ser att oljeproduktionen fallit tillsammans med oljepriset.
Ska man vara riktigt petig så är det väl exporten som spelar någon roll?
Den inhemska förbrukningen är kraftigt subventionerad.
Men som sagt – det spelar ingen roll om SA sänker/höjer/behåller sin oljeexport med några procent om det sprutar ut olja på marknaden från andra länder eller om vissa länder sänker sin oljeimport kraftigt.
Du är så komisk, Cornu, du ser vad du vill i grafer. SOmliga saknar förmågan att tolka data grafiskt, det är helt okay, men du gör det ju till ditt jobb här på din blogg, så när du ständigt misslyckas så blir det bara roligt!
SA behöver ju inte öka sin export för att svämma över marknaden.
De behöver bara hålla kvar sin vanliga produktion eller låga bli att sänka tillräckligt om efterfrågan på olja sjunker (t ex om ett lands egna produktion ökar kraftigt – USA)
För att fortsätta sifferexercisen så har USAs produktion (dom exporterar inget) de senaste två åren gått från 10480 kfat/dag till 13367 (+27,5%). Samtidigt har importen sjunkit från 8809 till 7356 (-15%).
Rysslands export varierar ganska mycker månad till månad så det är svårt att jämföra en enskild månad med en annan på ett rättvisande sätt, men dom ligger ungefär stadigt på ca 4500 kfat/dag.
Kinas import har samtidigt gått från 5589 till 7171 (+28%).
Av alla dessa länder ligger alltså de största exportörerna (SA & Ry) stilla i exportmängd och de största importörernas ökning och minskning tar ut varandra (ca 1,5M fat/dag). Samtidigt har USAs produktion ökat med 3M fat/dag vilket ger att den olja som "finns över" (ökning i prod – minskning i import) att köpa på världsmarknaden blir 1,5M fat/dag. Oräknat mindra aktörers förändring i export/import.
Bättre exportera bra kärnkraftverk till dem istf för vapen, så kan de sälja mer billig olja.
Nävisst ja, det fungerar ju bara i en fredlig, vänligt sinnad världsdel..
Här kan man tydligt se att USAs oljeproduktion inte kommer att falla särskilt mycket, ens i närtid. Cornu svamlar som vanligt.
http://www.borstjanaren.se/images/article_images/img4/98ui8olk789i.jpg
Saudiarabien publicerar själv ingen data över sin produktion eller export. All data i rapporter baseras på observationer av antalet oljetankers, satellitfoton över nivåer i oljecisterner med flytande tak , informatörer och dylika källor. Frågan man bör ställa sig är vilken grad av överensstämmelse mellan uppskattad produktion och sann produktion som föreligger. Jämför med när militär underrättelsetjänst, som ofta har mycket omfattande spaningsresurser till sitt förfogande, gör sina bedömningar. Med facit i hand visar det sig rätt ofta att den ursprungliga bedömningen inte var särdeles exakt. Beror således en produktionsfluktuation på 5-10% på att något verkligen förändrats eller att grabbarna i båten utanför Ras Tanura hade några dåliga dagar den månaden? Eller kan Saudi Aramco kanske tom vara så nedriga att det luras ibland? T ex genom att låta en tanker gå delvis fylld i barlast ur persiska viken med?
Små förändringar månad till månad behöver sannolikt inte betyda någongting öht utan kan mer jämföras med att spå i teblad.