“Amatörer räknar soldater, proffs tittar på logistiken.”
Förra numret av Officerstidningen fokuserade på den helt avgörande försvarslogistiken, som omstöpts till den eviga freden och inte klarar krigets krav. Bland annat berättas om att den ryska militärattachén vid ett besök på det nya oskyddade centrallagret i Arboga konstaterade att det var jättefint, men undrade hur luftvärnsskyddet fungerade…
Tidigare har Försvarsmaktens lager skyddats både via spridning och hårdgjorda lagringsplatser, dvs bergrum, kasuner och bunkrar. Nu har åtminstone allt “lätt” material koncentrerats till ett enda kryssningsrobotmål, nämligen den robotiserade plåtlådan centrallagret i Arboga. Det är ett modernt höglager, där robotar hämtar och lägger undan 70 000 pallar med utrustning. Utan fungerande datorer och strömförsörjning vet ingen var något finns i lagret, så man behöver inte ens spränga själva lagret, utan det räcker med en kryssningsrobot mot gissningsvis kontorsdelen av byggnaden eller mot reservkraften.
Tung transport. |
Allt har finslipats för att vara just-in-time och billigt. Med IT-system som PRIO blir det dubbelt billigt, eftersom det kan ta månader att beställa enkla reservdelar med försvarets defintion av just-in-time, vilket gör att fordon blir stående obrukbara, vilket sparar stora summor pengar.
Något svar kring luftvärnsskyddet av lagret i Arboga gavs inte, men alla vet att det är obefintligt, alternativt skulle dränera kanske hälften av Sveriges luftvärn, som ändå skulle ha låg förmåga att verka mot kryssningsrobotar. Det räcker antagligen att en enda robot kommer igenom, så är hela Försvarsmaktens lager av “mjukt materiel” utslaget, vilket inkluderar sjukvårdsutrustning, fältransoner mm. Förhoppningsvis har den individuelle soldaten redan sin personliga utrustning och kan därmed verka i några timmar.
Än så länge saknas en definition av krigets krav, men en översyn av läget inleddes den 20:e februari, vilket sedan ska leda till en återanpassning till krigets krav.
Dock rapporteras det i Officerstidningen att det råder brist på materiel, inklusive personlig utrustning. Det råder också brist på fordonsmateriel, ledningsmateriel, lastkapacitet och “generellt sett [kan Försvarsmakten] materielförsörja hälften av alla olika bataljoner i nuläget” (sidan 20, Officerstidningen 2/2015).
Beskedet är alltså att häften av Sveriges bataljoner inte har full materiel och alltså inte kan fungera tillfredsställande. Å andra sidan saknas det ändå personal till ungefär hälften av bataljonerna…
Officerstidningen 2/2015 hittar ni här som PDF om ni känner att humöret behöver plockas ner. Det är ju ändå måndag.
21 kommentarer
Man får hoppas att det är samma bataljoner som råder brist på utrustning som råder brist på personal…
Totalt bortkastade skattepengar, precis som vanligt då..
Det är faktiskt bättre att vi inget försvar har och att alla vet det, och att vi spenderar pengarna på vettigare saker, än att vi luras att tro att vi faktiskt har ett försvar som dessutom kostar otroliga summor.
Gör det ordentligt.. eller skit i det ordentligt.
Vilka "vettigare saker" skall vi satsa på då, menar du?
Obligatoriska kurser i rysska och fisting samt plundring av ryssar.
Varför inte skrota ALL materiel förutom AK5, vilka vi köper ett par miljoner fler utav som vi lägger in i bergrum? Efter det så inför vi två veckors obligatorisk skjutubildning med AK5 för alla svenskar över 18 år. Borde bli ett jäkla bra försvar till en minimal kostnad.
Gerillakrig fungerar inte. Jo det fungerar visst säger någon. Jo, det fungerade teknisk outvecklade länder som i princip redan levde på medeltiden, som inte är beroende av internet, ström, just in time osv.
Det gjorde inte så stor skillnad om man sprängde en bro eller eller kraftverk i Vietnam eller A-stan. Folk i byarna visste varken att det fanns en bro eller vad ström var.
Just den försvarsmodellen testades i Albanien
Nja, ska man vara noggrann testades den ju aldrig. Men visst, de skapade en "folkarmé" och byggde en miljard bunkrar. Och så ska de visst ha vässat alla stödpinnar i vin-odlingarna för att spetsa ev luftlandsatta NATO-soldater.
Har ni även hört den där skrönan om att han som konstruerade deras enmans modellbunker själv tvingades sitta i den när den besköts med granater och sånt, förresten?
Inspekterade aldrig pinnarna i vinodlingarna. Bunkrarna såg mer ut som stendösar av betong, jämnt utspridda över landet. Stod uppepå marken, ej nedgrävda. Att det kom oändliga mängder kalashnikovs på drift i en stat i upplösning gjorde ju saken rörig.
Gerillaarméer lider normalt sätt väldigt stora förluster. Jag har inte lust att bli kanonmat när jag försöker förstöra en rysk stridsvagn med min AK-4 och en IED hopkokad hemma i köket. Då satsar jag hellre en del pengar på att skaffa ett vettigt försvar i tid.
Har jobbat lite med sådana lager. Det kan bli kaos även om strömmen fungerar. Plantera bara in ett virus i datorsystemet så hittas inget alls längre.
Nu tycker jag bloggen svartmålar en modernisering av försvarets logistik. Såhär entusiastiskt beskrevs satsningen så sent som 2009 av Försvarsmakten. "FMCL utgör en fantastisk potential för Försvarsmakten. Byggnaden är flexibel, väldigt väl disponerad och håller en hög teknisk nivå, vilket skapar mycket goda möjligheter.." "Anders Malmström har gedigen erfarenhet av arbete med lager och distribution. Han kommer närmast från IKEA och anställdes som chef för FMCL i november förra året." "Trots att Försvarsmakten har ett betydligt spretigare sortiment, ser han likheter mellan Försvarsmakten och IKEA. Vi försörjer ju båda enheter ute i landet, där är det varuhus – här är det skolor, förband och centra. Men kraven på bra sortiment, leveranssäkerhet och kvalitet är desamma." Allt för att "från och med 2010 räknar vi med att spara 100 miljoner kronor per år." http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2009/03/forsvarsmaktens-centrala-lager/
Man har med andra ord använt sig av civil kompetens vilket varit trendigt på senare tid. Försvarsmakten äger inte ens lagret själv utan hyr in sig på 15 år hos Marieborgs Lagerfastigheter AB som står som ägare till fastigheten och är ett helägt dotterbolag till Sturestaden Fastighets AB. Om jag vore Putin skulle jag, bara för att, starta företaget Maskirovka AB och lägga ett bud på Sturestaden. Det vore extremt stor humor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marieborgs Lagerfastigheter AB hade en vinstmarginal på 23% enligt årsredovisningen för 2013. Torde säkerställa att de inte lägger ned iaf..
Man borde söka noga efter fd generaler och försvarsanställda bland de bolag som är leverantörer – brukar det inte hänga ihop. Först driver man en privatiseringsprocess från insidan, sen hoppar man av och blir upphandlad för 100 miljoner SEK per år….
Sturestaden ägs till 50 % av Arboga kommun och till 50 % av familjeföretaget Byggnadsfirman Lund AB.
Ni ,mina herrar snackar om logistik?!
Hört talas om 1812?
Om kriget kommer får man hoppas att Ryssland tycker så synd om Sverige att man inte kan attackera oss.
Visst kan vi vara överrens om att det är dårar som sitter och styr verksamheten, de har inte kontakt med verkligheten eller ens kan ens tänka sig in i hur en väpnad konflikt kan se ut ?
Finns det någon som har skissat på en realistisk försvarsbudget, alltså vad ett invasionsförsvar á la 1980 (eller annan lämplig tidpunkt) skulle behöva vad gäller utrustning, bemanning, utbildning osv? Med vapensystem och utrustning relevanta för 2015 förstås. Om det inte har gjorts så tycker jag att det vore en utmärkt post att få läsa här på Cornucopia.